Škôlka pre 2,5 ročné dieťa - za a proti

sojaso
24. feb 2016

Mile maminy, potrebovala by som vase rady a skusenosti, v auguste bude mat dcerka dva a pol roka a narodi sa nam druhe dieta, nezvazujem skolku z dovodu, ze by som sa bala, ze to nezvladnem, ale skor kvoli dcerke, ktora tuzi po kolektive a podla ucitelky z MS by nemala problem zaclenit sa uz ani teraz, moj strach je skor z chorob, ktore prinesie domov a ich dopadu na male babatko, tiez som sa stretla s nazorom, ze ak ju dame do skolky akurat, ked sa nam narodi dietatko, tak sa moze citit ako odstrcena, ci odlozena, neviem, ako ju poznam, bola by tak nadsena, ze je medzi detmi, ze by ju to ani nenapadlo, no nemam s tym skusenosti, mozno by o par dni, kym by vsetko spoznala naozaj skolku odmietla.....co myslite? Ake su vase skusenosti? Ako ste to vyriesili? Dakujem za kazdu odpoved

zuzka0605
24. feb 2016

ahoj..mali sme podobnu situaciu...v auguste sa vam narodi babatko a v septembri ju hned nedavaj...nech si zvykne na babatko..daj ju od januara dalsieho roku ak je to mozne...nam sa synceknarodil v aprili a dcerka isla v septembri do skolky.bolo to idelne, ziadne problemy neboli.v case nastupu mala necele 3roky

janinah
24. feb 2016

Ja by som rok počkala.

timea7
24. feb 2016

@sojaso pani učiteľka zo škôlky je Nostradamus, že už dnes dokáže predpovedať, ako sa tvoje dieťa bude v škôlke správať? Alebo majú len málo detí v škôlke....Lebo dieťa môže prekvapivo reagovať úplne inak, ako sa predpokladá. Ja by som ju do škôlky nedávala a to píšem aj ako učiteľka, aj ako mama. Je len minimum dva a pol ročných detí, ktoré nemajú problém s adaptáciou v MŠ, najmä, ak vedia, že mama s mladším súrodencom je doma. Medzi deťmi predsa môže byť aj na ihrisku, v materskom centre. A najviac chorľavé bývajú práve tieto maličké deti.

janinah
24. feb 2016

@timea7 presne tak,mínusy v tomto prípade vysoko prevýšia plusy škôlkovania

sardinka335
24. feb 2016

@sojaso urob tak, ako to vyhovuje tebe - nikto ti dopredu neda zaruky čo ako dopadne. Niektore deti nemaju problém a ani nenosia nejako extremne choroby. Odstrčena, odložena - neviem, nepoznám tvoje dieťa, každopadne ked sa dieťa ,,pripravuje,, na prichod surodenca primerane veku, tak s tým problém nemusi byť.Nie kazde dieťa je protivne a ziarlive na surodenca. Zase tiež sa nedaj naplašiť dopredu. Na čo sa obávať? Možno take napr. aj doobedie v kolektíve pomoze jednak jej - bude mat program a nemusíš riešiť pre nu nejaku zabavu - trepat sa do ,,emcéčiek,, s miminom tiez nie je buhvíco.a jednak aj tebe, kym sa zladiš s miminom, začiatky su predsa len naročnejšie tak budeš rada, ze dcerka ma program..Ja by som určite skusila, maximalne to nebude fungovať a proste ju stiahneš a bude doma.

mircalla
24. feb 2016

@sojaso Ja skolku odporucam, maly zacal chodit ako 2,5 rocny, krasne si zvykol. Myslim, ze s 2. babetkom jej nebudes schopna robit celodenny program ani vymyslat tolkho aktivit, kolko bude mat v skolke. Chory nebol skoro vobec. Ale hovorim len zo svojej skusenosti. U mna ano...Velmi vela veci sa v skolke naucil, nasiel si kamaratov, pekne napredoval. Ale nie kazde dieta je v tom veku uz zrele do skolky, to musis vediet sama, pripadne vyskusat

arwen88
24. feb 2016

My posuvame skolku o nejaky cas,o kolko uvidime podla.situacie...teraz zaciatkom aprila sa nam.narodi druha.dcerka a v septembri bude mat prva 3 roky a ocakava sa nastup do skolky..ale.nechcem.ju este dat,lebo nechcem,aby mala.mladsia kazdy bacil,co starsia donesie..a teraz.este neviem,ako.dlho sa bude starsia.vyrovnavat s prichodom mladsej..nechem,aby to.vnimala tak,ze ju odsuvam..planujem s nou hodit aj rec,predtym ako ju do.skolky budem.hlasit,aby som vedela,ci tam sama.chodit chce...

bonaqa2013
24. feb 2016

má známu riaditeľku MŠ a ona mi hovorí, že najideálnejší vek nástupu do MŠ sú 4 roky. je to už pani učiteĺka vo veku 50 rokov, takže má skúsenosti.
moja najst. dcéra nastúpila vo veku 3,5 roka a jej sa nesmierne páčilo. ale ďalším mojim deťom vôbec a v MŠ si nezvykli ani za neviem aký dlhý čas. je to aj dosť individuálne. ale 2,5 roka sa mi vidí málo - počkala by som min. pol roka.

zitaje
24. feb 2016

Ja by som ju urcite nedavala este. Celkovo bude este velmi mala na skolku a navyse by si ju tak obrala o moznost byt so surodencom v tom najdolezitejsom obdobi. Keby som mala taky maly vekovy rozdiel medzi detmi, urcite by som dala starsie dieta do skolky az neskor.
Tie choroby, to je zial tiez velmi pravdepodobne, zrovna moja sestra toto riesi - ona dala dve starsie deti do skolky ked malo tretie pol roka a drobec je v kuse chory (a ti dvaja vacsi vlastne tiez).
O deti ju neukratis, urcite budu este nejake deti v jej veku na ihriskach 🙂
Privela zmien naraz nerobi dobrotu.

siska53
24. feb 2016

@sojaso ak ju aj das,vzdy ju odtial mozes zobrat..ale.. Nie sice z osobnej skusenosti,mam len 2r.rozdiel medzi detmi,,takze skolku som neriesila, n zo skusenosti viacerych kamaratok,co mali skolkara a male babo,by som radsej pockala,lebo tie ich babatka boli dost casto chore prave kvoli tomu,ze starsie dieta nosilo domov choroby.
Ak je aj spolocenska, vonku je urcite viac deti jej veku a moze sa hrat aj tak.
Ja som.mala maleho doma do 4,5r.,kedze sa do skolky nedostal. Nudil sa jedine v zime,kedy bolo vonku malo deti v jeho veku a ja som.musela byt pri malej,kedze je mladsia. Doma sme si robili rozne programy,obcas sa zahral sam..
Tiez bol spolocensky,uz vyse rocny sa nahanal s kamosmi a tak,napriek tomu mu adapatacia do skolky trvala 3mesiace,hoci bol v triede s kamosmi z ihriska,cize mal tam aj zname tvare..
Takze to,ze je mala spolocenska,este nemusi znamenat,ze si lahki zvykne v skolke. Moze,ale i nemusi.

adka2011
24. feb 2016

Je to velmi velmi rozne, naozaj zalezi od dietata, a to si najlepsie poznas sama. Pripadas mi dost rozhodna v tom, ze dcerka kolektiv vita, je spolocenska td. Tak sa skus dohodnut v skolke na skusobne obdobie a uvidite. Dala by som ju tam este pred narodenim druhej dcerky, aby to nebolo privela zmien naraz. Ja mam dve dcerky, ktore zacali chodit do skolky na pol dna (a stale chodia len na pol dna, ale kazdy den), ked mala starsia 2,5 a mladsia 1,5 roka. Absolutne bez problemov. V lete sa mi narodi tretie, a v tom case by uz mali nejaky 2-3 mesiac fungovat v skolke celodenne. Drzim si sama sebe palce 🙂

gretocka
24. feb 2016

ahoj, nepoviem ti ani ano ani nie.... mam tri deti. Syn - teraz 6 rokov siel do skolky az ked bol predskolak, lebo prave ked mal tri rocky narodila sa mu sestricka a on bol taky citlivucky chrobacik, tak som ho do skolky nedavala prave kvoli tomu aby sa necitil odstrceny. On vsak naozaj po kolektive netuzil.
No a teraz ked ma dcerka tri roky narodilo sa nam tretie babatko. Dcerka vsak bola uplny opak svojho starsieho braceka a do skolky sa pytala a ziadala, takze som ju do skolky dala. vstup sme zvladli bezproblemovo a tak ako ty, moja najvacsia obava bola z chorob. Od septembra mame bilanciu jedna choroba kazde dieta - najmensi je kojeny a zvladame to v pohode 🙂

timea7
24. feb 2016

@bonaqa2013 absolútne s tvojou známou súhlasím, že najvhodnejším časom sú štyri roky, samozrejme sú výnimky, každé dieťa je iné, ale v tomto veku si deti zvykajú najľahšie.

zupap
24. feb 2016

Ja by som nedala..uz len preto,ze by mi to bolo luto tak male dieta a ja doma s miminom..nie je pravda,ze sa neda urobit program spolocny..da...ja mam rozdiel 2r2m medzi starsimi detmi a uzili sme si spolu tu najkrajsiu matersku ! Obe starsie deti som dala do skolky v 4 rokoch...je to podla mna uplne idealnu vek (samozrejme ak to situacia dovoli)..teraz najmensi ma 3r3m a tiez ho dam az od septembra.

lauricka
24. feb 2016

@sojaso co plati teraz, nemusi platit o pol roka, o rok. Myslim teraz vasu dceru. Co sa tyka babatka, choroby su realna hrozba. To je jasne. Ked zacne babatko viac vnimat, stvornozkovat, robit prve krocky, hrat sa, bude mu veselsie so surodencom a je to pre neho aj dobry motivator a niekto od koho sa moze ucit. Nasa imunologicka si mysli, ze z hladiska chorobnosti je lepsie davat deti na pol dna, nie aj so spanim, ak sa to da a jedna maminka ma skusenost, ze jej deti boli menej chore, ked nechodili na uplne cely tyzden, ale napr. na 3, 4 dni. Ja robim tak, ze deti mam zapisane do skolky od septembra. V septembri chodili na pol dna, oktober, november aj parkrat spali, robili sme im predlzene vikendy, ak sme mali svoj program, tak ostali doma a teraz cez zimu su doma. Na jar ich zase dam do skolky, uvidime, ako dlho vydrzia zdravi 😉 . Takze my to mame tak pianko, ako nam vyhovuje. Vam sa to tiez nejako vyvrbi. Kludne ju tam dajte a nemusi tam chodit stale na cele dni. Zistite, ze aj pre mladsie bude fajn, ked bude moct travit nejaky cas so surodencom, aj veselsie vam doma bude. Aspon tolko moje skusenosti. Moje dvojcata mali tri roky, ked sa narodila dcerka, to len tak pre obraz.

majka99999
24. feb 2016

Co sa tyka chorob, tak si to premysli. Moj starsi ako nastupil do skolky od septembra, tak je tak viacej chory teraz druhykrat za pol roka. Ale tej havede, co podonasal v nose... Malinky ma sople v kuse uz od septembra. Na par dni prejdu a ma ich zas. Najskor som myslela, ze zuby, ale vo vytere mal aj moraxellu, co doniesol urcite zo skolky starsi, ten ju mal v nosteku 2 mesiace predtym (pred skolkou ju nemal). A naozaj 1-rocne dieta nie je na skolku zrele - ved on tam prakticky chodi tiez. Len ten 3-rocny to zvlada dobre a krpan je stale chory. ☹

sardinka335
24. feb 2016

Ja dakujem, ze som v čase ked som ja robila taketo rozhodnutia nemala k dispozicíí ziadne ,,koniky,, a mamičkovske fora....kolko rodin si moze dovoliť ten luxus byť 4 roky doma pri dnešných hypotekach. Čo sa zahra dieťa na ihrisku? Prd...to je len nejake bezcielne, mimovolne handrkovanie o lopatku a vedierko, potom by som skor volila to ,,emcéčko,, kde je pre deti nejaky kratky program, divadielko. Ale tam moze takisto nachytať bacili. Tak potom sa zavret do sklenika radšej.. 😝

smatka
24. feb 2016

@sojaso Z vlastnej skúsenosti by som nedala. Malá mala 6.mesiacov ked staršia nastúpila do škôlky. September,október v pohode.November,december des.Staršia sopel,mladšia zápal priedušiek,angína,.....Za 3 mesiace pozrala mladšia toľko liekov,čo staršia ani za tri roky!!Ked ochoreli v januári,tak som prerušila dochádzku do konca roka. Tento rok pohoda.Najviac sa mi páči že majú k sebe blízko 😀.

arwen88
24. feb 2016

@sardinka335 zakladatelka temy bude aj tak doma s mladsim dietatom,takze bude doma tak.ci tak 4 roky a aj viac

zuz02
24. feb 2016

Ja som mala podobnu situaciu. V sept.sa mi narodila dcera, v predskolskej som mala starsieho syna a doma takmer trojrocneho. Ten skoro trojrocny v sept.do skolky nesiel, ale doma sa dost nudil. Bol aj dost vyspely, samostatny a aj spolocensky. A kedze mal v skolke starsieho brata, tak sa tam pytal. V skolke sa jedno miesto uvolnilo, tak mi ho riaditelka vzala od novembra na pol dna. Na dlhsie som nechcela ja. Islo mi len o to, aby sa pohral. On bol velmi spokojny, kolektiv mu urobil dobre.
No a chory ten prostredny velmi nebyval, zrejme si vybudoval imunitu uz od toho najstarsieho, ked bol este ako babatko so mnou doma a brat mu nosil bacily zo skolky domov. Je pravda, ze mala bola do roka casto chora. Choroby doniesli domov obaja synovia so skolky. Len s tym rozdielom, ze chlapci mali velmi lahky priebeh, ktory nebolo treba nejak specialne riesit. Mala skoncila do roka na dvoch antibiotikach- v zimnych mesiacioch. Ale potom to preslo a odvtedy mame pokoj a ziadne atb.uz nebrala. Zrejme si imunita zvykla. A kedze mi uz najstarsi chodi do skoly, tak aj tak s tym nic neurobim. Bacily domov donesie. Ale zvladame ich dobre. Takze riziko tu je, ale zase ta imunita si tym musi prejst. Takze zit vo vakuu podla mna nie je spravne.
Mozno by som na tvojom mieste zvazila, ci ho/ju nezapisat od januara. A ak ti to logisticky a casovo nebude robit problem, tak len na pol dna. Lebo musis pocitat aj s tym, ze ak to ostane na tebe, tak je dost unavne rano vychystat seba, babatko a starsie dieta a utekat do skolky a poobede ( al.naobed) to iste. Ine je, ak by dieta vodil niekto iny z rodiny.

katka1981
24. feb 2016

@bonaqa2013, toto som citala aj v clankoch od psychologov. Moja skusenost, dcerka nastupila do MS ked mala 3 roky, 2 mesiace, bolo to strasne, celu cestu tam plakala, alebo hovorila ako tam neche ist, chodila 3 mesiac eaj to vacsinou bola chora, bola to skolka sukr., neboli sme spokojni, tak ostala dma. Ked mala 4 roky 3 mes., prijali ju do statnej a tam si zvykla okamzite. Cize u nas ten vek ozaj sedi. Ozaj neplakala snad ani raz, ze nejde do skolky. Neverila by som tomu, aka zmena za ten tok.

paris3
24. feb 2016

@sojaso ako tu uz pisu zienky, je to nedobre nacasove 😒 pre dieta je prichod surodenca velka zmena. aj tak moze na to reagovat rozne. a v tom citlivom obdobi akurat riesit nastup do skoly.... za mna urcite nie.
aj pre matku je to casto narocne, hlavne ak adaptacia neprebieha podla planu. predstav si, ze mas novorodenca a k tomu musis dieta odviest do a zo skolky, mozu prist place, odmietanie skolky. to tiez nie je uplne jednoduche pre matku riesit.
druha vec su choroby. kamaratky, ktore dali takto deti do skolky a s mladsim boli doma, aj tak po par mesiacoch neustalych chorob, vybrali dieta zo skolky. nepoznam taku, ktora by to tak neurobila.
lebo vacsie deti uz tie choroby znasaju zvacsa dobre, ale zober si, ze to ochorie par tyzdnove babo.
urcite by som pockala aspon pol roka. dcerka uz tych par mesiacov bez kolektivu urcite vydrzi bez ujmy 😉

sardinka335
24. feb 2016

@arwen88 však nech je doma kolko chce, ja som bola doma do 5 rokov veku dieťaťa, ale do školky išlo kazde normalne - prečo to neskusiť len preto lebo susedine deti su furt chore a ,,lajbave,,? Ved ked budu aj moje deti chore, tak ich stiahnem.

paris3
24. feb 2016

@sardinka335 z teba fakt nemozem.... tak tie deti, ktore su casto chore, su lajbave? ci ako si to myslela?

wheelsonthebus
24. feb 2016

@sojaso necitala som vsetky reakcie, ale mame podobnu situaciu. Ked sa narodi syn tak dcera bude mat 2 a pol a rozhodla som sa, ze ju do skolky dam az ked bude mat 4roky. Rozdiel mozno v tom, ze moja nie je zatial taka spolocenska, rada je medzi detmi, ale stale ku mne pribieha vsade kam chce ist ma taha za ruku takze vidim, ze ja som stale pre nu number one a hrat sa chce len so mnou. Ale toto sa tiez kedykolvek moze zmenit takze mozno to casom prehodnotim. Pre mna najvacsi strasiak tie choroby. Z okolia mam hrozne vela pripadov, ze novorodenci, kojeni, aj tak schytali chorobu od surodenca a pri takto malych detickach hned posielaju na prijem do nemocky, kde este pochytaju kadeco. Tiez sa obavam, ako to zvladnem, aby ani jedno s deti netrpelo nedostatkom pozornosti, ale si vravim, ze viac zapojim manzela a rodinu, ktoru man ba stastie po ruke. Ak je mala naozaj velmi spolocenska tak by som skusila na pol dna dat do skolky a co najmensi kolektiv. Su aj malinke skolky, ktore su v domacom prostredi s par detickami, tam sa choroby lepsie ustriehnu, drzim palce!

majusjurisophi
24. feb 2016

My sme starsiu nechali doma na rok.znasala zle skolku,v novembri sa nam narodila druha dcerka tak automaticky sme vedeli ze bude doma s nami..neviem si predstavit ze by som starsiu dala do skolky a s mladsiou bola doma..je to velka pomocnicka a som rada ze su spolu doma.

zuz02
24. feb 2016

@paris3 ono zavisi aj od poctu deti. Ja mam tri a ten najstarsi uz musel chodit do predskolskej. A toho trojrocneho som veru na pol dna v skolke nechala. A nebol problem. Bacily domov doniesli, ale vzdy najprv nakazili mna- kojacu a potom ochorela aj dcera. Ale tym, ze bola kojena, tak mala protilatky odo mna a zvladla to. A po skusenostiach s mojimi detmi sa mi osvedcilo, ze cim skor si tym deti presli, tym skor mame pokoj. Ono sa tym bacilom neda vyhnut a imunita si casom zvykne- teda ak je ok. A moja skusenost s prostrednym je taka, ze ked nastupil do skolky, tak chory nebyval a ani nebyva. Lebo si tym presiel, kym bol so mnou doma a bacily mu nosil starsi brat zo skolky. No a dcerka nastupi do skolky v sept., tak tu este neviem zhodnotit. Uvidime, ci sa mi moja teoria potvrdi. Ale samozrejme vsetko je individualne a vela zavisi od imunity dietata.

sardinka335
24. feb 2016

@paris3 ja som to myslela tak, ze je mi uplne ukradnute a mam na 10tich hakoch a u 2 vyfukoch, že ako to ma suseda, kamoška alebo nejaka mamička z ihriska a ake su jej deti - nedavam sa tým výrazne ovplyvnovať. To, že tu pišu hlavne mamičky detí, ktorým školka proste nesadla, či uz zdravotne alebo inak, neznamená, ze automaticky aj dieťa autorky bude take pripadne, ze je väčšina takých detí, ktore to proste nedavaju - jedno z akých dovodov. Ak nevyskuša, nebude vedieť.

paris3
24. feb 2016

@zuz02 mas pravdu s tym budovanim imunity. dieta, kym je kojene, aj vacsinou lepsie znasa pripadne choroby. niektore deti to mozu zvladnut v pohode, ale vacsina co poznam, nie.... len som chcela napisat svoju skusenost.
preto som pisala zakladatelke, ze by som pockala par mesiacov... take pol rocne dieta zvladne, podla mna, pripadnu chorobu ovela lepsie, nez par tyzdnove. pri takom krpcekovi by som sa naozaj obavala. aj kamosky vacsinou zobrali dieta zo skolky na par mesiacov, kym to druhe nepodrastlo. sama pediatricka im to doporucila.

paris3
24. feb 2016

@sardinka335 mozno tu nepisu hlavne mamicky, co im deti chorlaveli.... mozno je to vacsina...
ved preco by tu neprispeli aj mamicky, ktore maju pozitivnu skusenost?