Škôlkárske starosti

tahivka
14. okt 2018

Synček (4r) chodí druhý rok do škôlky. Je dvojtriedna a od tohto roku patrí k veľkáčom, kde je cez 20 detí (on v nej najmladší). Nebol z toho nadšený, ale bez akéhokoľvek väčšieho problému sa začlenil do kolektívu - on je veľmi komunikatívny, priateľský, našiel si nových kamarátov, ale sú tam aj deti, ktoré mu "robia zle" - aj fyzicky. Učiteľky o tom vedia, vraj "to riešia" a že tí chlapci sú proste takí. Lenže...
Deti majú zakázané si nosiť do škôlky vlastné hračky a prvý rok sme poctivo nechávali jeho obľúbené hračky doma, lenže môj syn videl, že tento zákaz mnohé z detí (rodičov) nerešpektujú a tie hračky si tam nosia. Aj on túžil sa pochváliť kamošom s autíčkom, tak sme popustili a dovolili mu si hračku do škôlky zobrať. Ale len do skrinky, kde má oblečenie. Takto to prvý mesiac aj bolo. Neviem, z akého dôvodu si však jeden deň zobral autíčko von, keď sa šli hrať. To auto mu jeden spolužiak z ruky vytrhol a rozdupal. Vedome s úmyslom zničiť ho a aj sa to podarilo. Videli to aj učiteľky - železné autíčko vyzeralo, akoby ho prešiel valec, totál rozbité. Učiteľka mi na to celé povedala len toľko, že si môj syn to auto brať do škôlky nemal, ale že dohovorila tomu chlapcovi a že môjmu synovi prinesie iné. Nestalo sa tak. Ten typ auta sa u nás zohnať nedá, tak som mu kúpila nové z ČR - aj s poštou vyjde cca 18€. A teraz otázka:
Nechať to tak, či ísť za učiteľkou s rozbitým autom a s faktúrou za nové a žiadať od mamičky toho malého ničiteľa polovicu sumy? Keby sa rozbilo pri hre, stratilo, poškodilo náhodne.....neriešim. Ale toto bol doslova útok s úmyslom ublížiť inému dieťaťu a zničiť jeho hračku. Vina je i na našej strane, takže celú sumu žiadať isto nechcem....len mi to príde dosť kruté od toho chlapca a to, že jeho matka (určite ju učiteľky o tomto incidente tiež informovali) doteraz ani to sprosté "Prepáčte" nepovedala, ma priam vytáča :/
Druhá vec, v priebehu týždňa malému zmizli zo skrinky až dve autá. Už si ich nenosí do triedy, neukazuje ich, neberie si ich von...Príde, uloží si auto dozadu v skrinke a keď po neho prídem, vezme si ho zas domov. Tak ako si dievčatá tam nosia plyšákov a bábiky (to je "povolené"), on má auto ako taký talizman, kúsok domova. Toto však už boli doslova krádeže, niekto v škôlke vedome chodí do synovej skrinky a auto ukradne. A neboli to malé autá, to posledné malo viac ako 20cm. A áno, aj o tomto učiteľky vedia. Zas sme však na vine my...nemá si tie autá tam nosiť. Iné deti si hračky nosia stále a ťažko sa mi vysvetľuje, že prečo oni "môžu", prečo "im nik autá nerozbíja a nekradne". A teraz váš názor - mám v pláne napísať slušný oznam a poprosiť riaditeľku MŠ, aby ho tam na nástenke zverejnila - v tom zmysle, že ak v niektorej domácnosti minulý týždeň neplánovane pribudlo to a to auto, že prosím o jeho vrátenie, že bolo vzaté to skrinky majiteľa bez jeho vedomia a súhlasu. Dôvody mám dva - jedna asi naivná nádej, že sa autá vrátia a jednak to, že chcem, aby aj ostatní rodičia vedeli,že sú tam krádeže. Či je to hlúposť? Mám to nechať tak? Ďakujem vopred za každý názor, hoci reagovať asi v nasledujúcich hodinách môcť nebudem :/

maminecka2
14. okt 2018

No, odpovedala si si sama- je to aj vasa chyba... Deti su jednoducho vselijake, vselijako reaguju. Jednoducho sa stalo. Ja si absolutne neviem predstavit od niekoho ziadat nahradu za hracku (ktoru tam naozaj dieta mat nemalo...). Ani keby to bola vysoka suma.
A kradeze zo skrinky- Ty sa ohanas ze ine deti mozu mat- no ved ano, ale opat na vlastne riziko. Moje deti tiez skusaju, chcu si doniest, ja im vzdy vysvetlim ze mozu, ale musi zostat v skrinke a ze sa moze stat ze sa aj strati. A po zrelej uvahe (dobrovolne) si uz radsej nenosia nic (mame skusenost s opakovanym zmiznutim sladkosticiek ktore dostali v skolke).
Osobne keby si precitam oznam ktory planujes vyvesit tak si myslim o takejto zene ze nema vsetkych pat pokope. Predpokladam ze absoletne ziaden rodic uz netusi kolko a akych auticok maju doma ich ratolesti a nie su schopni zistit ci nejake pribudlo. Moji synovia maju velku krabicu aut (miluju ich) a ja uz teraz netusim co tam maju, keby ich pribudlo aj hned 10.., a teda ani ich nekontrolujem (a ani nebudem).
Este k tomu ospravedlnovaniu- kedze ide o velkacov predpokladam ze ucitelka to riesila na mieste a chlapec sa zrejme musel ospravedlnit. Takze dodatocne ospravedlnovanie matky dietata Tebe, ja nechapem. Asi cakas ze pobezi, bude sa ospravedlnovat a vytahovat penazenku. Pre nu je to zrejme len auticko (takych este bude), a zrejme povazuje intervenciu ucitelky priamo pri cine za dostatocnu, a ak je normalna tak synovi dohovorila ze toto sa nerobi.
Mne by zasa prislo divne keby sa mi matka dietata, ktore mojmu znicilo hracku, sla ospravedlnovat a platit za nu. By som sa len pousmiala a povedala ze si samozrejme nic nevezmem. Este na upresnenie- moje deti zatial nikomu nic neznicili (o com by som vedela).

amedeofelisa
14. okt 2018

@tahivka Ja by som to riesila na vasom mieste,preco by ste to mali nechat tak. To nie je o tom,ze zmizli nejake hracky,ale tu sa jednalo o kradez. To kde sme,ze mame,vsetko tolerovat,okrem ineho aj taketo veci. Tymto pristupom,ze neriesit,nechat tak, nam tu vyrasta generacia malych grazlikov,ktori nemaju uctu k nicomu. Nerespektuju pravidla,rodicov,mozu vsetko. No a co ze su to iba skolkari,su dost stari na to aby pochopili a rodicia ich mali naucit,ze vziat cudziu vec bez dovolenia je zlodejina. A pre maminecka2 ked vasemu dietatu napr.v skole zmiznu zo skrinky prezuvky,alebo ubor na telesnu,ci cokolvek ine,tiez to.budete ignorovat? Vsak takych veci este nakupite a ved deti su vselijake,tak to nechate tak?
Deti su obrazom rodicov a ked sa v skolke kradne,treba na to upozornit a riesit,lebo toto nie je podla mna normalne.

zuzicka72
15. okt 2018

@maminecka2 Ani vy ani tie co vam vas nazor lajkli ste nepochopili vobec pointu...ved tam sa kradne a vyrastaju tam mali agresori a to su este len skolkari....a toto sa nesmie ignorovat. ...to,ze neviete kolko hraciek vasim detom pribudlo....nepoznam vaše pomery,ale aby sa to raz neotocilo proti vam,teraz su to "len hracky",ale co takto ucit deti hodnotam,nie mamonarstvu...raz pridu do puberty a potom ich tazko.budete oducat od nespravnych navykov

zuzicka72
15. okt 2018

@tahivka Boze az ma srdce boli,ked to citam...uplne chapem vasho "velkaca" aj vas,musel sa citit hrozne nespravodlivo...urcite si chodte za svojou pravdou a ja by som si aj odchytila mamu toho maleho agresora a aspon jej povedala svoj nazor aj tomu krpcovi..niekedy viac zasiahne deti,ked cudzi dohovoria,ako ti vlastni....drzim vam palce,mam z vas pocit,ze ste velmi fajn clovek...

laska201
15. okt 2018

Prave pre toto sa u nas nesmu brat hracky a ked si aj zoberu je to uz na zodpovednost rodicov a nie skolky.na toto nas upozornila riaditelka hned na prvom rodicku a dalsia vec je bezpecnost preco maju zakazane svoje hracky.

elaela23
15. okt 2018

Oznam napisat mozes,proste skusis ci niekto vrati.skus mu ho nechavat v ruksaku neukladat do skrinky.upozorni ucitelku,ze mu deti robia zle a ak sa to bude opakovat,budes kontaktovat riaditelku. A podruhe,mozu ho preradit k mensim detickam.a narokovat,ja by som povedala tej matke priamo v satni,ze si nezelam aby sa jej syn tak spraval kna mojmu ci by sa jej pacilo,keby to bolo naopak a spomenula by som,ze mu znicil zamerne hracku.o sume by som nehovorila nic.aj v skolke mozes pouzit pojem sikana a to je uz aj pre riaditelku dostatocne varovanie.ak nebudes spokojna a ataky sa budu stupnovat(snad nie) mozes podat staznost na mesto.

hettinka
15. okt 2018

@tahivka myslím, že deti majú zakázané nosiť si hračky práve preto, že sa im tam zničia, stratia a učiteľky to potom majú riešiť. Brala by som to ako poučenie aj pre syna, porušil pravidla, prišiel o auto a v žiadnom prípade by som nesla kupovať nové.

esterba
15. okt 2018

@tahivka mne je veľmi ľúto, že žijete medzi takýmito ľuďmi a aj syn je s tým od mala konfrontovaný. Pre mňa by bol takýto ľahostajný prístup učiteliek k agresii a krádežiam dôvod na zmenu škôlky, neviem, či je to u vás vôbec možné. Aj u nás je zákaz nosiť hračky, nie až tak prísny, ale je, a deti ho porušujú, ale ak by takto niekto rozdupal hračku, neriešila by sa hračka, riešila by sa povaha toho konania.

danula.ch
15. okt 2018

@tahivka aj moji si nosili do škôlky hračky na vlastné riziko a keď stratili, tak riskovali, ze ich už neuvidia. Celkom iné by ale bolo, keby im niekto zámerne tie hračky nicil, alebo kradol. V takej situácii by som si dala otázku, čo chcem svoje dieťa naučiť. Že sa má ustúpiť pred sikanou? Lebo toto sikana je a je veľmi smutné, že sa to deje uz v škôlke. Alebo chcem, aby moje dieťa vedelo, že stojím za ním v takých situáciách a je v bezpečí? S tým oznamom je to fajn nápad, možno zaberie. Ak by si našla aj obrazok podobného auticka, určite by pomohlo. Ak vieš o ktore dieťa ide a učiteľky nereaguju, konfrontovala by som priamo rodičov. Slusne, ale pevne. Možno tie deti ubližujú aj iným, pomohlo by, keby ste sa spojili viaceri rodičia. Preradenie do inej triedy by nebolo riešenie, na dvore sa stretávať asi budú a k skrinkám majú tiež prístup všetky deti. Aspoň v tej našej škôlke.
Tých rodičov, ktorí by to neriešili sa chcem iba opýtať, či by to skutočne nechali tak, veď ide o smiešne autíčko. Pre také dieťa môže mať aj 1 eurove auticko väčšiu cenu, ako má pre vas vaše velkacske auto. Akú dôveru vo vás potom vaše dieťa bude mať?

pininka
15. okt 2018

Chybu urobili obe strany. Ak škôlka má zákaz nosiť hračky a rodičia to nerešpektujú, to je jedno či len do skrinky alebo kde, mali by aj oni zakrocit, aj u nás to tak bolo, ak prišlo dieťa s hračkou, buď sme ju hneď pri dverách dali naspäť rodičovi, alebo keď bol september,mali hračku do času kým neprišli všetci do triedy a pred desiatou sme išli všetci do šatne a hračky si odložili vsetci do skrinky. Aj v škole s tým máme problém, a ja som synovi vysvetlila,ze ak iné deti a ich rodičia nerešpektujú čo povedala ich pani učiteľka,tak mi nebudeme ako somarikovia opakovať po nich,ale budeme rešpektovať čo hovorí učiteľ. Čo mňa ale udivuje naozaj je že deti si nosia dvdcka s Pc hrami a podobne a to bolo od prvej triedy. Načo mu to v škole je, to kde je ten rodič že nekontroluje čo má dieťa v taške. Veď to ide o 6,7 ročné deti?

mogaa
15. okt 2018

@tahivka tak máš zvláštny prístup....chlapec si zoberie do škôlky auto a jedno mu niekto zničí a ty mu dáš druhé a to mu niekto"ukradne"...v prvom rade, do škôlky sa nemajú nosiť vlastné hračky a to z dôvodu že ide o deti a učiteľka ktorá dáva pozor na 20 detí nebude sledovať len tvojho syna a jeho hračky....prečo si dala synovi do škôlky autíčko za cca 20Eur???prepáč, ale tvoja chyba....a deti sú proste také, tvoj syn možno chlapcovi niečo povedal alebo zobral hračku a ten mu skočil na autíčko ....a ak toto niekto považuje za šikanu, tak by to mal považovať za šikanu aj u svojho dieťaťa ked to urobí druhému...lebo toto je rovnaká situácia ako ked jedno dieťa druhému niečo povie(napr.sa posmieva že je krpatý)a druhé dieťa reaguje - môže začať plakať, alebo sa tiež začne posmievať alebo ho udrie či niečo mu zoberie, no a chlapec mu na autíčko ešte skočil....Ale stále ide o malé 4-5ročné deti ktorým treba stále vysvetlovať že nie toto sa nesmie, toto sa nerobí a ako má reagovať...Učiteľky zbytočne povedia že nech si deti hračky do škôlky nenosia, mamičky si povedia ked môžu iné deti bude aj môj a toto je výsledok....Nehovorím že je v poriadku ak dieťa zoberie niečo inému dieťaťu a už vôbec nie zo skrinky, ale stále ide o deti škôlkarov.....

pininka
15. okt 2018

@tahivka ešte som chcela dopísať,že ťa chápem z toho hľadiska že daný rodič sa ani neospravedlnil. Ani ja by som nečakala že mi vrátia auto naspäť, ale určite by som to tej mamičke povedala, že auto bolo objednávanie a nedá sa tu kúpit. Ak by môj syn niečo inému rozbil, alebo niekomu ublížil, zobrala by som ho a predomnou aj pred druhým rodičom by sa tomu druhému dietatu ospravedlnil. To je problém,že deti neúčinné základom správania sa a slušnosti.

salome123
15. okt 2018

skus ten oznam... zda sa mi to najschodnejsie riesenie...

nikoletah
15. okt 2018

@tahivka u nas je povolene nosit hracky, ale zodpovedni za hracku je dieta. Ak sa strati skolka nebude riesit(nie je to pravda lebo minuly rok cela trieda hladala nasu vilu 😁-aj nasli).
Ale moja mala minuli tyzden rozbila chlapceku prilbu, mala sa ospravedlnila, ale ani ma nenapadlo ospravledlnit mamicke a vyplatit- a to spolu komunikujeme aj na fb sme priatelia. Keby dosla zamnou ze mam vyplatit bez problemov vyplatim -aj ked tu prilbu viac deti hadzalo(preco mozu hadzat prilbu v skolke?) A urcite neurobila moja vedome. Samozrejme som jej vysvetlila ze to sa nesmie, aj chlapcekovi som povedala ze to lutujem..
Ja by som riesila skor tie zmiznute auticka v zivote by ma nenapadlo zobrat nieco alebo dovolit nieco zobrat dcery zo skolky. Aj ked v skrinke najdeme nieco co nepatri nam dame na lavicku. Ak mas fotku auticka tak by som napisala nejako milo ci nezobral nahodou nikto domov?!

nikoletah
15. okt 2018

@mogaa moja mala v skolke hatchimalsa co stoji 70 eur, a nikto neukradol ani neznicil... podla mna ani neide o 20 eur ale o to ze kde znicia a kradnu hracky tam ako sa moze dieta citit bezpecne?

pininka
15. okt 2018

@mogaa nie celkom súhlasím? Môže mať aj ďva roky, nemá čo ísť inému dieťaťu do skrinky, to kde sme? Tebe by sa páčilo keby ti kolegyňa vošla do osobnej skrinky, alebo stola? To je neprípustné. A ak si učiteľky nevedia dať rady, tak nech to riešia aj s riaditeľkou na rodičovskom. Oni vydali zákaz, a keď sa nerešpektuje, asi to až tak vážne nemysleli. Aj my sme mali 20 deti, ale žiadne si nezobrali vonku žiadnu hračku,nieto iného dieťaťa.

altaya
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
kikuleenka
15. okt 2018

@tahivka Vobec by som neriesila rozbite auto (proste pravidla su jasne - nemalo tam byt), ale sikanu, ktora tam ocividne je. Dietatu vysvetlit prave na tomto priklade, ktory sa stal, ze prave preto nema hracky do skolky nosit, lebo nie vsetci ludia/deti sa spravaju tak, ako by mali a aj v tomto pripade prevencia je najlepsia volba (auto nedonesies, neznici sa). Dieta naucit voci sikane sa ohradit (clankov je dost, napr. tu https://mamaaja.sk/clanky/dieta/sikanovanie-uz-...) a naucit sa ju rozpoznavat.
Kradeze zo skriniek treba riesit urcite, nie je predsa normalne, ze hocico zo skrinky zmizne.

wieruska1
15. okt 2018

Pre mna je nepochopitelne, ze rodic dpolu s dietatom donesie domov cudziu hracku a na druhy, treti den ju nedonesie spat do skolky. Tu sa ohradzujete tym ze ine dieta nemslo doniest. Sorry je to u nas ako v hryckarstve alehrscky co nammoatria si poznam a 20cm auto nie je 6 cm anglicak co sa zapatrosi mexzi ostatnymi.
Minimalne to ukradnute vy som riesila a ako tu splninal niekto vyssie, nezaujfm uciteliek jednat by vo mne vyvolaval pochybnosti ci chcem aby moje dieta bolo vychovavane v pidobnom duchu.

adrianapupava
15. okt 2018

Určite by som to riešila s riaditeľkou a žiadala od tej mamičky finančmú náhrasu. Jedna vec je že sa hračky nenosia ano je chyba doniesť si hračku ale zas druhá vec a to spochybili uc. Ked ostatmým deťom hračky dovolia. Tak hádam jeden meter na všetkych. Sama som učiteľka ale ak by som videla že sa robila hračka úmyselne/naschvál tak by som žiadala náhradu od rodiča ktoreho dieta to bolo.
Jasne že ako rodič ak dacam dietatu do školky hračku alebo nové veci musím predpokladať že sa zničia zlomia ale zašpinia. Ale je to rozdiel od naschválu. A oznam o kradeži by som tiež zavesila však nech sa vie že sa tam deje aj niečo také.

lubina
15. okt 2018

@tahivka necitala som co pisu ine maminky v tejto diskusii, napisem len moj nazor. Ja by som urcite riesila a mozno aj na rodicovskom zdruzeni, aby aj rodicia vedeli co sa v skolke robi a ze niektore deti mozu nosit a mat ulozene hracky v skrinke, zatial co inym to dovolit nechcu a ked rodicia dovolia, tak hracka zmizne...vies aby sa nestalo, ze najskor len hracky a potm aj povedzme "topanky"...ale urcite ist za ucitelkov, nech to riesi ona, alebo sa budes stazovat priamo na zriadovatela. Ak to ucitelka videla, ze dieta rozbija auticko, tak preco hned nezakrocila. Proti sikane treba bojovat. Ved kazde dieta raz bolo vo velkej triede malé a nove..ja by som svoje dieta nenechala trapit, urcite by som riesila a ucku aj "postrasila" staznostou...uvidis ako zareaguje....mna taketo veci vedia poriadne vytocit, nastastie u nas v skole boli normalne ucitelky a veci riesili....

susanne6
15. okt 2018

@tahivka určite by som to riešila, minimálne by som si v šatni počkala na mamičku, ked si príde po dieťa do školky a rázne by som vyjadrila svoj názor k úmyselnému zničeniu autíčka. učitelkám asi tažko niečo vytkneš, dávaju pozor na dieťa, nie na jeho hračky a ak máte v školskom poriadku, že sa hračky nenosia (alebo v dohode po rodičovskom) tak smola, je to už na vašom riziku. A čo sa týka tých ukradnutých aut, skuste sa spýtat detí, či niekto nenašiel autička vášho syna a podotknúť, že si zavoláte policajného psa, aby vynuchal, kde sa "stratili" 🙂
Ja sama som učitelka v Mš a toto zvykne zabrať a stratené veci sa odrazu nájdu :D

fefe123
15. okt 2018

tak za mňa: kradnúť by sa nemalo, ani ničiť hračky, hlavne, ak je tam dozerajúci učiteľ, mal by na deti dohliadať, nech sa správajú tak ako treba,
na rodičovskom upozorniť, že sa v škôlke takéto veci dejú, ako to učiteľ spraví, to je na ňom, má na to adekvátne vzdelanie a je tam od toho
o náhrade za zničenú hračku: ak by moje dieťa úmyselne hračku zničilo, tak by som za svoju povinnosť pokladala, ísť za mamičkou dieťaťa a hračku by som zaplatila, dieťa to spravilo úmyselne, tak to treba nahradiť
čo sa týka hračiek do škôlky: ak je zákaz nosiť hračky do školy, tak ich tam nenosím a hotovo, alebo ak sa dieťa s tým nevie vyrovnať, tak nech si ju uloží do skrinky, ako ho odvediem do triedy, hračku vezmem a prinesiem poobede a všetci budú spokojní a predíde sa takýmto zbytočným doťahovačkám

mogaa
15. okt 2018

Ale tam nejde o to že niektoré deti hračky do škôlky nosia a iným to zakazujú.....Hračky nosiť do škôlky je zakázané a to že to rodičia s deťmi porušujú. tak to je potom ich problém a nech si to riešia medzi sebou a nie aby čakali že učiteľky to budú riešiť za nich . Dieťa nosí hračky potom do škôlky na vlastnú zodpovednosť s tým že učiteľky nebudú riešiť ani zničenie ani ukradnutie....Učiteľka má starosti min.10detí, má čo robiť aby ich ustriehla aby sa im niečo nestalo a nie dávať pozor na ich hračky a riešiť že potom nejakej mamičke sa nepáči že im niekto hračky zničil alebo ukradol....Učiteľka má na starosti deti, nie ich hračky.Tá hračka tam nemala čo robiť - a to je fakt. Ak by dieťaťu zmizlo oblečenie alebo mu niekto zničil oblečenie alebo obuv tak to riešim, ale neriešim hračku ktorá tam nemá čo robiť. Nanajvýš by som povedala dieťaťu ktorú hračku rozbilo že toto sa nerobí a povedala to aj jeho matke. Ale žiadať po nej náhradu za hračku ktorú si nemalo nosiť do škôlky , to už mi pripadá choré. Ano dieťa ju nemalo čo zničiť, treba na to upozorniť mamičku dieťaťa a tá by mala dieťaťu vysvetliť čo sa smie a čo nie a riešiť to so svojim dieťaťom - musíš sa ospravedlniť a doniesť náhradné autíčko, ale neplatila by som ho, lebo síce sa to stalo ale to autíčko tam nemalo čo robiť.....Ale nedá sa prinútiť inú mamičku aby za zničené autíčko prinieslo jej dieťa iné. A ak dieťa prinesie cudziu vec zo škôlky je na mamičke aby mu vysvetlila že sa to nesmie, nie hned tvrdiť že v škôlke sa kradne. Ide o deti preboha - o škôlkarov. Aj mne sa stalo že som doma zistila že dieťa si v obchode zobralo čokoládu - a čo? je zlodej?kradne? vysvetlila som mu že sa to nesmie a išli sme to zaplatiť. 4-ročné dieťa z toho ešte nemá až taký rozum, páči sa mu zoberie si, skúša.....a je na rodičovi aby mu vysvetlil že sa to nesmie a prípadne mu dať trest, ale nebudem tvrdiť že kradne, hlavne ak sa to stane prvý krát a dovtedy to nespravilo...

juliet86
15. okt 2018

nemal si ho brat do skolky. kradeze by som.odkomumikovala na rodicku. ale aj to je vasa chyba. skolka vie preco ma tie pravidla

danula.ch
15. okt 2018

Deti nerozlisuju, či mala zničená hracka povolenie tam byť. Ide o ničenie veci iného dieťaťa a je úplne jedno, či je to hracka, alebo oblečenie, topánky.

staleja
15. okt 2018

Mne sa "páči" ako nazývajú chlapčeka agresor a zlodejina a šikana u 4 ročných deti. Ach... A ten hrozný agresor rozbíja aj hračky v škôlke? Či len toto autíčko? A tie hračky kradnú aj v škôlke či len vám? Podľa mňa za pár rokov keď novorodenec ociká sestričku v pôrodnici pri prebaľovaní, tak to už bude normálne na žalobu... :D Pekný deň... +

evalin88
15. okt 2018

Zvlastne ze sa to tu deli na dva tabory.. niekto by postupoval ako vy a niekto by to nechal.. mna osobne napriklad v skolke sikanovali pre okuliare a urcite by som to v pripade syna riesila... nenechavala to tak ze medzi detmi je to bezne.. lebo deti vedia byt zle ak sa im niektore veci nevstepuju z domu

evalin88
15. okt 2018

Moj syncek je este maly na skolku. Ale mam tsku hystorku od nas z bytovjy.. v oplotenom areali s branickou mame smiklavku neake lavicky a tak. Ked sme sa s malym... bol v kociku.. vracali domou pri bytovke sa hrali 3 chlapci.. cca 5 rocny.. mamicky kusok vedla kecali.. ked ma chlapci videli ako idem prejst branickou naschval sa mi tam aj s troma bicyklikmi postavili do branicky aby som nemohla prejst s kocikom.. najprv som im uhla ci nechcu vyjst von... ale oni sa proste bavili tym ze ja 30 rocna s babom nemozem vojst dnu .. tak som ich milo oslovila. Chlapci pustite nas dnu ?? Aj mi tu byvame.. fagan vyhlasil.. nebyvate zatresol branku a bolo vybavene.. a mamicky nadohlad cca 2 metre od nich kecali dalej a nepovedali nic. Stali sme tam 10 minut kym maly nezacal hladny plakat. Tak som nahlas povedala svojmu 6 mesačnemu synčekovi.. ktory plakal .. až vyrastieš naučim ta aby si aj ty bol protivny a nevychovany robil inym naschval zle tak ako robia tebe.. a dost nahlas aby to deti aj matky poculi. Co ine sa dalo robit?? Az potom sa mamicka zbadala a napomenula svojho akoze nevsimaveho syna ktory mi tu branku naschval nedrzi zavretu a neblokuje ju bicyklom. . Ale ma len nevidi a preto ma nemoze pilustit dnu.. chudatko kratkozrake.. moj syn plakal az jym sa kocik nepohol....

mogaa
15. okt 2018

Podľa mna je zase normálne ak sa chlapci pre niečo poklbčia(sotenie, zobratie hračky) a o hodinu dve vedia byť najlepší kamaráti.....Sú to 4-ročné deti, neviem prečo si niektorí rodičia myslia že sa budú správať ako dospelí.....A hlavne ak ich dieťa je to najmúdrejšie, najšikovnejšie a ak to ich dieťa urobí inému dieťaťu - tak vtedy bolo na vine to iné dieťa a ak to urobí niekto ich dieťaťu tak hneď je to šikana....Smiešne u tak malých detí hovoriť o šikane a kradnutí....Sú to len malé deti ktoré potrebujú vysvetliť že sa to nesmie a usmerniť....