Skoro trojročnému dieťaťu nie je rozumieť

5. sep 2021

Ahojte mamičky chcela by som sa s vami poradiť mam dcérku ktorá bude mať 3 roky v decembri, keď hovorí veľmi jej nie je rozumieť, proste také hatlaniny, ale sú veci ktoré vie povedať, ako kolko ma rokov, svoje meno, vie povedať farby, síce nie všetky, vie povedať kedy chce papať, kedy chce piť proste je jej aj rozumieť ale nie všetko. Další problém je že ona sa nevie sama zahrať akože fakt visí iba na mne. Vedia vaše deti v takom veku hovoriť zrozumitelne? Ja viem že každé dieťa je iné ale bojím sa či je v poriadku či ju tie moje stavy nepoškodili. Bojím sa hlavne preto lebo celé tehu som mala stresové a brala som aj AD. Myslíte že by som s nou mala isť k logopedičke či ?

pribinak
5. sep 2021

Môžeš ju kľudne zobrať k logopedicke, zhodnotí či s ňou treba začať pracovať, alebo má ešte čas.
Je ešte dosť makac ale niekedy je lepšie ísť skôr, ako potom oducat dieťa zle osvojené vyslovovanie hlások

bluka2
5. sep 2021

Hm,neviem, môj bude mať 3 v januári a rozpráva pomerne normálne, v jednoduchších vetách. Zato som mala raz susedu, ktorej syn nerozprával, ale celé dni pozeral naraz videá na mobile aj telku a začal rozprávať až po 3 rokoch, keď išiel na pol dňa do škôlky. Takže by som minimálne zrušila obrazovky, ak niečo pozerá a čítala najviac ako sa dá - či uvidíš pokrok

nikpa
5. sep 2021

Ak sa ti niečo nezdá, 3 roky su najvyšší čas kedy zájsť k logopedicke.

maminkadeticiek
5. sep 2021

V 4 rokoch sa odosiela.Je pravda ze netreba nic zanedbat,ale ani dieta nahlit a tlacit nan.Treba mu dat priestor a cas.U nas stacil cas do 4 rokov a hovorila tak cisto ako skolacka,este sa aj R naucila pred 4.narodeninami a to sme v 3 rokoch zvazovali logopeda,nakoniec sme unho nikdy neboli.

siska53
5. sep 2021

Este nevedeli, obe sa rozkecali az po 2,5 r., tazke to bolo este dost dlho hatlaninovske a obe chodili aj k logopedovi.

anjelicek26
5. sep 2021

Zobrat k usnemu poriadne pomerat usi (moj syn hovoril az v 3,5 roku pekne - dnes viem, ze uz proste vedel odcitat s pier), pocul vsetky zvuky ako pod vodou, preto do troch rokov hatlanina...visel na nas, casto sa jedoval, on proste inym nerozumel, citil sa neisty...takze usny (nie pediater, ale poriadny usny!) a vylucit najprv toto...mne syna do tyzdna po diagnoze operovali... je to sto a jeden teraz...pritom pediatricka dokola, ze reaguje, normalne komunikuje, veci na obrazku ukazuje, ked sa ho pyta - ved preco usi? No on to pocul presne tak ako to vyslovila a pozeral jej na pery, jasne, ze jej odpovedal spravne..tazke mam srdce na nu dodnes, mohli sme si usetrit tolko casu a nervov... ak bude sluch v poriadku, tak potom logoped, nasmeruje ta, ako s dietatom cvicit. Ale je rozdiel hatlanina a rozdiel nehovorit proste vobec.

wewerka01
5. sep 2021

Všetko vypnúť žiadne médiá a veľa rozprávať.alebo logoped....náš vedel málo slov ako 3r. Rozkecal sa po 4r a pusa sa mu nezavrie teraz. 😂

mogaa
6. sep 2021

logopedičku by som zatiaľ neriešila, v škôlke sa rozrozpráva....ale keďže ešte nejde tento rok, tak veľa čítať, brať ju medzi deti(tam musí komunikovať aby jej aj oni rozumeli)....naša tak bola okolo 2,5roka ptom sa v škôlke rozkecala...teraz má 3,5 a občas jej nie je niečo rozumieť, ale väčšinu slov hobvorí pekne

bavlnka92
6. sep 2021

ja som sa malému hodne venovala s rozprávaním ale bez výsledku. prišiel na to sám až v škôlke po 3.roku. stále má slová z ktorých netušíme čo znamenajú (vtedy po ňom chcem aby mi ukázal čo konkrétne hovorí) ale snaží sa, opakuje.

makova333
6. sep 2021

Smer logoped. Na MK dostanes rady typu do 4 rokov ma cas a v skolke sa rozrozprava. Co su uplne kraviny, lebo 1. nikto z nas tu tvoje dieta nepocul rozpravat a nevieme zhodnotit jej/jeho rec a 2. obe vyssie spomenute rady su myty, ktore sa tu uz roky traduju. Nie, dieta nema cas do 4 rokov, cim skor s nim zacne odbornik pracovat, tym lepsie (najmä, ak ma nejaky problem NKS, porucha sluchu atd). Nie, ani v skolke sa nemusi "rozrozpravat" a uz vobec nie spravne.

tatianastt
12. sep 2021

@wewerka01 prečo všetko vypnúť? Nehodnotím, len sa pýtam.

sasesoe
12. sep 2021

Kazde dieta je individualne, mnohym pomoze skolka, ale logoledickou myslim nic nepokazis, ja by som sla a uvidis

aleshka_supermama
12. sep 2021

Bud kľudná, moja dcera bola rovnaká. Tiež vedela pár viet dať čo som jej rozumela a občas dala takú hatlaninu ze som vôbec nevedela čo chce. Tablet ani tlf nepozerala stále sme jej čítali z knižky obrázky nech opakuje ale moc nepomáhalo.
Keď nastúpila do škôlky až vtedy sa rozkecala lebo bola nútená.. Takže fakt neboj sa je ok 😉, len bohužiaľ ty jej rozumieš co chce a nie je nútená akoby bola v kolektíve možno by jej jasle/ škôlka pomohla v tomto smere.

dena22
22. feb 2023

@anjelicek26 prosim ta, mas tip na dobreho usneho? my mame rovnaky problem