Slovenské dieťa v jasliach s vyučovacím jazykom maďarským

renatka1985
10. júl 2020

Ahojte,

prosim piste len tie, ktore mate skusenost ci vedomost. Tento prispevok nema sluzit na rozputavanie vasni.

Mame synceka, chceme ho dat od Septembra do jasliciek, najprv adaptacne, potom zrejme na pol dna, mozno aj na cele dni, uvidime, netlaci nas to situacne, ale chceme mu dopriat socializaciu a inu formu rozvoja, nez byt len doma s rodicmi.

Zijeme na juhu Slovenska, vacsina sukromnych jasliciek je tu s vyucovacim jazykom madarskym. Nam to, v jaslickach a skolke, neprekaza, budeme radi, ak sa syn nauci jazyk a bude tak zzity s komunitou lepsie. Samozrejme skolu uz budeme riesit slovensku.

Syncek vyzera, ze sa uz uz chysta zacat rozpravat. A tu moja otazka: Aku mate skusenost so slovensky hovoriacim dietatom v madarskych jaslickach? Nezasekne ho to v rozrozpravani sa?

V Jaslickach budu aj slovenske deticky, asi 30%, a vsetky ucitelky vedia aj po slovensky, ale komunikacia, vyucba aj program budu primarne v jazyku madarskom.

Jaslicky sa nam velmi pacia.

Vopred dakujem.

ajka0207
10. júl 2020

@renatka1985 doteraz ste nanho vobec madarsky nerozpravali? Nepises kolko ma maly rokov? Jasle su pre dieta stres sam o sebe a nie este ak nebude rozumiet jazyku. My chodime na kruzok anglictiny, lektorka je slovenka a aj tak vidim na malej ze ju to dost pletie ze nerozumie co sa deje a je z toho frustrovana. Určite by som hladala slovenske jasle'

lujza10
10. júl 2020

@renatka1985 ja sice deti nemam ale kamoska dala cisto slovenske dieta kt nerozpravalo do HU jasiel a maly mal 2r. Maly za 2t rozpraval madarsky.....slovensky... tak sa mu rozviazal jazyk 😃 . potom chodil do HU skolky...a teraz do SVK skoly. A mam viac takychto znamych v okoli .... deti sa rychlo adaptuju.

negymama
10. júl 2020

ja som tak dala syna do skolky, rozpraval len po slovensky, sice to neboli jasle ale skolka, mal len 2 roky a 8 mesiacov, a nemal ziaden problem. ucitelky tiez vedeli po slovensky, takze ked nerozumel, vzdy mu to iste zopakovali po slovensky, co najprv povedali po madarsky. rec sa samozrejme za rok naucil.

negymama
10. júl 2020

bola to madarska trieda v ramci slov. skolky, inde bolo plne. na dvore boli aj so slovenskymi detmi, aj v zbernej triede. inak bol cely cas s madarskymi detmi.

renatka1985
autor
10. júl 2020

@ajka0207 maly bude mat v septembri 2 roky. Doma rozpravame len po slovensky, ale kamarati z ihriska po madarsky, takze to nie je uplne neznamo.

renatka1985
autor
10. júl 2020

@ajka0207 slovenske jasle nie su moznost. Ak by bola, neriesim madarske.

negymama
10. júl 2020

mali v triede aj ceskeho chlapceka, rodicia cesi zijuci na SK a dali do madarskej triedy, chlapec bol uplne v pohode, ukecany, prepinal 3 jazyky.

ajka0207
10. júl 2020

@renatka1985 chapem, tak chodte do toho, kedze v podstate nemate na vyber. Super je ze ucitelky rozumejú slovencine a ako pisu baby vyssie, dieta sa uci rychlo.

ildiko36
10. júl 2020

@renatka1985 Ja som maďarka a dcéru som dala do slovenskej škôlky..prvé dni plakala lebo ani slovo nerozumela.
Po mesiaci si už zvykla☺. Do školi som ju dala do maďarskej a do vtedy tak dobre sa naučila po slovensky že ona bola najlepšia v triede..na gympel chodila na súťaze .."Poznaj slovenskú reč "a na celoslovenskom vyhrala stále 2..a 3.miesto😊
Deti rýchlo sa naučia jazyky

renatka1985
autor
10. júl 2020

@ajka0207 no uvidime ako to cele pojde. Samozrejme, ak by bol nejaky problem, nechame ho doma. Ale aj u nas v obci mame skolku madarsku a bolo by to skvele, keby sa naucil s madarcinou fungovat.
Ak to nepojde, nebudeme tlacit na pilu, ale verim, ze je to sikovnik a zvladne to lavou zadnou.

renatka1985
autor
10. júl 2020

@negymama deti su neskutocne 🙂

renatka1985
autor
10. júl 2020

@ildiko36 my by sme naozaj boli radi, ak by sa maly naucil po madarsky, predsalen kvoli komunite a prostrediu atd. A aby nieco naucil aj nas 🙂
dakujem za postreh!

andrea_ff
10. júl 2020

@renatka1985 necitala som diskusiu, ale my doma hovorime pol na pol po slovensky aj madarsky....a syn od malicka krasne prepina a vie, s kym sa ma rozpravat po slovensky a s kym po madarsky....napr. somnou po slovensky a s manzelom po madarsky....a tak podobne aj so starymi rodicmi....moze sa stat, ze bude mixovat slova, ale u nas ani take nebolo. Moj nazor je, ze male dieta ma taky uzastny mozog, ze ani nevie ako sa na neho tie jazyky lepia...a to je super...urcite lepsie, ako sa drilovat jazyk neskor.

ildiko36
10. júl 2020

@renatka1985 určite sa niečo naučí😊..

andrea_ff
10. júl 2020

@andrea_ff a este jedna vec...do skolky ho dam do madarskej triedy a skoly potom slovenske...takto sme sa s manzelom dohodli....

eriksonka1234
10. júl 2020

@renatka1985 nijakom mu neuškodíte. My sme mali opačne, syn len v maďarčine komunikoval, išiel do slovenskej škôlky ako 2 ročný , do roka plynule rozprával slovensky.Teraz ma 14 a tvári sa, že maďarsky ani nerozumie (co je samozrejme hlúposť), ale puberta robí svoje🤷‍♀️

negymama
10. júl 2020

@renatka1985 Dokonca manzel ma slovensku sesternicu, ktora vie aj po madarsky od otca, ale po jeho smrti sa doma rozpravali len po slovensky aj si vzala slovaka. Syna dali do slovenskej skolky aj skoly... chlapec ani nepoznal dedka, takze doma nikdy nepocul madarcnu.
A on sa aj tak naucil po madarsky... kde? v slovenskej skole v madarskej oblasti, kde viac ako polovica deti boli madari, ktorych tam rodicia dali prave preto, aby sa naucili po slovensky. No ale samozrejme cez prestavky deti medzi sebou rozpravali po madarsky a naucili aj toto slovenske dieta.

oslo1
10. júl 2020

Syn chodi do anglickych jasiel od roka dva cele dni v tyzdni, of 6,50 do 18,30. Doma sa rozpravame iba slovensky. Rozumie obidve reci.
S anglictinou nema problemy.

renatka1985
autor
10. júl 2020

Dakujem vam velmi pekne dievcata!

syslik81
10. júl 2020

kazde dieta je ine .. moja ma doma slovencinu a v skole a vonku anglictinu ... zial sice slovensky vie ani za svet nepouzije-nerozprava ... co sa tyka kedy zacala rozpravat u nej to bolo neskoro .. zasekla sa medzi dvoma jazykmi a nechcela pouzit ani jeden rozvypravala sa az na zakladnej skole - ked mala 4 roky .. dovtedy hatlanina ... ale su deti co hned nabehnu aj na 3 jazyky

renatka1985
autor
10. júl 2020

@syslik81 ano, aj riaditelka vravela, ze sa to neda odhadnut, ze skusenostne vacsina deticiek je ok ale stava sa aj ze sa zaseknu.

syslik81
10. júl 2020

@renatka1985 mate vyhodu ze ste 2ja slovaci, bude mat predpokladm sk rozpravkove knihy sk rozpravky v tv plus tvoja rodina a manzelova z sk .. takze tej slovenciny bude mat viac a dost aj na zakladke ... takze skolky by som sa neobavala ..

mogaa
10. júl 2020

@renatka1985 trošku ho to spomalí v reči ale keďže má 2 roky - má čas....dieťa v škôlke pekne začne rozprávať, len tým že deťom nebude rozumieť, tak najskôr bude zbierať slovnú zásobu od detí teda maďarčinu....tým že má 2roky sa rýchlo naučí...myslím že je to výborný nápad, pokiaľ žijete na juhu Slovenska bude len dobre ak bude vedieť oba jazyky.....ale školu vyberte slovenskú aj keby mal dochádzať, som mala spolužiačky Maďarky na strednej, obrovké problémy mali kedže polovicu učiva nerozumeli...

renatka1985
autor
10. júl 2020

@mogaa skolu urcite slovensku. Dakujem moc za komentar

oblecenie99
10. júl 2020

@renatka1985 Ahoj,my len budeme mať skúsenosť,iba opačnú 🙂 My máme maďarsku národnosť,bývame samozrejme od narodenia na Slovensku,chodili sme normálne do slovenskej školy,na výšku v SR a v pohode sme prešli na slovenčinu,slovenčinu používame všade mimo domu, v práci a pod. a nemame žiadny problém ani s jedným jazykom.Synceka plánujeme dať do slovenských jasliciek,slovenskej škôlky a slovenskej školy,vôbec som sa nezamýšľala nad inými,aj keď by bola aj iná možnosť,bývame v KE..napriek tomu,že doma s ním aj medzi sebou hovoríme madarsky (no má 6 mesiacov,čiže zatiaľ rozprávame len my :D ).Keď bude väčší,plánujeme samozrejme precvičovať aj slovenčinu,aby nebol úplne stratený,zatiaľ mu iba spievam,raz slovenské raz maďarské pesničky,nech si zvyká postupne 🙂 Máme znamych,či už s tým majú skúsenosť a deti sa bez problémov naučili v kolektíve slovenčinu,či už na ihrisku a potom neskôr v škôlke,v jaslickach.Myslim si,že vášmu určite neuškodí vedieť ďalší jazyk a určite ho to nebude brzdiť 🙂

mogaa
10. júl 2020

@oblecenie99 pokiaľ dieťa ešte nerozpráva tak ho to s najväčšou pradepodobnosťou pribrzdí....veľa detí sa rozrozpráva v škôlke(jednoducho deti so sebou komunikujú)ale keďže deti budú komunikovať po maďarsky - nebude im rozumieť keďže nemá žiadnu pasívnu zásobu slov.....my máme 2,5ročnú - je bilingválna(od narodenia 3jazyky, teraz slovensky a veľmi málo anglicky) - začala viac rozprávať až teraz, doteraz pár slov + hatlaninka......v škôlke také tie ja, moje, teta - to sa na ňu nalepilo tam.....po anglicky rozumie, ale tam nehovorí nič hoci prvý rok žila v Írsku, po litvínsky rozumela ale už zabudl - je vidieť že už nerozumie.....

sovica
10. júl 2020

Tak aj ja pridám postreh, ale s nemčinou. Deti išli do škôlky, keď dovŕšili 3 roky. Na radu nemeckého pediatra sme s deťmi doma rozprávali len rodným jazykom - po slovensky a povedal, že v škôlke sa naučia nemčinu aj so správnym prízvukom. Ja môžem len konštatovať, že mal pravdu. Doma sme rozprávali (aj rozprávame) len po slovensky, ale v školke sa rýchlo "chytili". Syn je introvert, takže on nabehol na rozprávanie v nemčine asi po polroku (aj keď rozumel skôr), dcéra je extrovert, tá začala také jednoduché vety skladať asi po mesiaci. Ja som im chcela s tou nemčinou pomôcť, aby to zvládli rýchlejšie a ľahšie, takže cca 2-3x do týždňa k nám domov chodili aj kamaráti zo škôlky alebo moje deti k nim domov (striedali sa). Tá komunikácia pri hre je na nezaplatenie, deti rýchlo vstrebávajú a neberú to ako učenie ale ako hru. Moje deti sú už veľké, syn je na Gymnáziu a dcéra nastupuje na Gymnázium tento september (v Nemecku). Nemajú žiaden problém ani s nemčinou, ani so slovenčinou.
Ak žijete na juhu Slovenska, tak jasle/škôlka v maďarskom jazyku je dobrá voľba👍. Doma po slovensky, v škôlke po maďarsky a dieťa bude vedieť oba jazyky.

oblecenie99
10. júl 2020

@mogaa A po tvojej skúsenosti čo odporucas?My sme sa o Tom veľa rozprávali,a zhodli sme sa,že kým sa naučí rozprávať tak radšej iba maďarsky..a slovenčinu potom v jaslickach resp.v škôlke..práve preto,aby sa mu to nemiešalo..snažím sa aspoň tie pesničky,aby mu ten jazyk nebol zase úplne neznámy plus mám obmedzený repertoár maďarských :D

mia781312
10. júl 2020

My máme akurát jazyk nemecký mala išla ako 4 ročná do nemeckej škôlky po vyše roka tak krásne rozpráva po nemecky ojoj jak nič a samozrejme doma po Slovensky

mogaa
10. júl 2020

@oblecenie99 ono všeobecne sa odporúča aby rodičia ak majú rozdielnu národnosť hovorili na dieťa v rodnom jazyku.....aby sa dieťa nenaučilo zlý prízvuk alebo zlú výslovnosť.....u nás to bolo -mama slovensky, otec litvínsky, medzi sebou s arozprávali anglicky a prostredie bolo anglické, takže keby ostali v Írsku dieťa by malo prioritný jazyk angličtinu, keďže prišli na Slovensko - prioritným jazykom sa stala slovenčina....ale viacjazyčné deti prirodzene rozprávajú neskôr(nie všetky, ale nie je to nič nezvyčajné že začnú neskôr).......ak ste vy obaja maďarsky hovoriaci Slováci, tak kludne hovorte obaja na dieťa maďarsky, ak žijete niekde kde sa hovorí hlavne po maďarsky - bude prioritným jazykom maďarčina, aj keď po slovensky sa dieťa naučí v škôlke....ak žijete niekde kde sa hovorí slovensky - pre dieťa bude prioritným jazykom slovenčina napriek tomu že doma s ním budete hovoriť madarsky......dieťa má prioritný jazyk ten ktorým hovorí väčšina jeho okolia