Stále nahnevané a nervózne 2,5 ročné dieťa
Ahoj maminy. mame doma s dcerkou problem. uz si s nou neviem rady.... ona je odmalicka hrozne nervozne a trucovite dieta. no posledneho pol roka je to este horsie ... ked ma zacala do krvi hryzt kopat a bit.. tak som si myslela ze je to len obdobie..no je tomu uz viac ako rok co to robi stale.. pritom ja sa s nou stale milo rozpravam vsetko jej vysvetlujem a vychadzam jej v ustrety.. no ani to sa jej nepaci, robi mi vsetko naschval a ak jej nieco nedovolim najprv ma zbije a potom zurivo dokaze revat aj hodinu!!!! nepomaha ani ked ju dam samu do izby ani ked ju dam pod sprchu ani odputanie niecim zaujimavym vtedy ma jednoducho amok a je schopna takto vyvadzat velmi velmi dlho. a najhorsie je to za cumel.. je hrozne samostnatna vsetko uz robi sama, no cumla a deky sa nevieme zbavit. ona je cely den ako keby podrazdena a mam pocit ze ten cumel potrebuje na ukludnenie.. pyta si ho hlavne vtedy ked jej niekto nieco nedovoli alebo podobne, pricom nerozumiem z coho prameni jej nervozita. spinka dobre, cele dni jej robim program doma aj von s detickami, papa dobre.. no ona je stale nespokojna a urevana. so mnou sa doma ani nechce hrat vobec sa nechce nic ani priucit ani knizky citat..ona by chcela len ten cumel a deku a ked nebojuje za toto.. tak place a bije a krici to takto cely den uz velmi dlhu dobu. mate s tym niekto skusenost alebo mi viete poradit?
@sharkaa moze to by pravda, vo vseobecnosti nemam rada, ak sa akakolvek odchylka typu negativne dieta, neposlusne dieta, dieta bije, dieta krici, zachvaty placu, hadzanie o zem.. a pod. zvaluju na hyperaktivitu. To by takmer kazde druhe narodene dieta muselo potom byt hyperaktivne a slovo trebas poviem "nevychovanost" alebo "neposlusnost" ci "neakceptovanie" by sa len nahradilo slovom "hyperaktivita". A kazde druhe ci tretie dieta by bolo hyperaktivne.
Moj syn ked bol malicky nemal rad rovesnikov ani mladsie deti, tiez ich vedel obcas napadat alebo sa im uplne vyhybal a radsej bol sam, bol nervozny ked sa mu nieco nedarilo, rozzuril sa ked mu nieco nevychadzalo podla jeho predsatv (pocas hier), nerad prehraval, na vsetko mal odpoved, s dospelymi komunikoval ako so seberovnymi, ale pred cudzimi mal respekt, napriek tomu bol vzdy poslusny, nevyvadzal, neutekal, nehadzal sa o zem..., akceptoval poziadavky a vedel sa dohonut na kompromise, a vela vela ineho....nikdy vsak nebol trestany, ziadne prisne formulovane prikazy, vzdy bol motivovany a chapany, ...... ale preco to vsetko sme zistili a pochopili az po par rokoch v PPP, nadpriemerne vysoka inteligencia, hladanie si seberovneho partnera pre hru, komunikaciu....
to len taky priklad toho ze nie vsetko je hyperaktivita
moze ist len o nejaky problem vo vychove, v pristupe...
@hajanka pises o mojom synovi.... 😉 az na to ze ja som to nezvladala, takze bolo aj parkrat na zadok aj prisny pristup, bol to jeden boj a stale je ale teraz sa uz snazim kontrolovat, obcas sa otocim a predychavam, bavim sa s nim ako s dospelym a funguje to.
Vela krat je to hlavne o nas rodicoch, my sa musime zmenit, na sucasne deti uz neplati to co platilo na nas, oni sa uz uplne inak vyvijaju, my sme mali dreveny vlacik, hojdacieho konika, ciernobielu TV, pevnu linku...dnes maju tie deti ake vnemy.... su ovela sikovnejsie, mozog sa uplne inak vyvyija, maju neskutocne vela informacii a je to pre nich samozrejme a ziadaju od nas komunikaciu na vyssej urovni...
Na aku skolu chodi tvoj syn?
Mam obavy z nastupu do skoly a direktivnych uciteliek, ktore akceptuju len "poslusne deti" typu drz hubu a krok... pardon za vyraz. Moj syn je v kolektive prave tento typ ale vidim ako ho to ubija, potom si to doma ventiluje a ja nevladzem...
Maminky obnovujem temu, hadam mi niektora pomoze 🙂
mala ma 2,5roka , obdobie vzdoru nam zacalo v cca 20mes, myslela som, ze vrcholilo v 2r a v 2r aj 1mesiac bol konecne pokoj, ale teraz zas zacina hystercit, a niekedy az tak, ze chyti taky amok, ledva lape po dychu, ako aj dnes. zijeme standardnym sposobom, nehadame sa, mame sa radi. mala je strasne prefikana a velmi rozumna, velmi dobre hra na city, ked chce nieco dosiahnut, je tvrdohlava, ale velmi sikovna a zlata. len tieto prejavy, ktore sa zacali ma velmi trapia. rozmyslam navstivit detsku psychologicku.
poradte prosim.
@adri2211 tu je toho vela, psychologicka radi ako na vzdor 🙂 http://najmama.aktuality.sk/poradna-otazka/2317...
@adri2211 neries psychologa, lebo dieta bude mat nalepku od malicka a bude sa to s nou tahat, neboj, klud a ešte raz klud - ked je mala rozumna, tak skusaj vysvetlovat a mozno postupne (este je skutocne malicka) tvorit pravidla - toto ano a toto nie
hlavne nepolavuj a nedovol to, co si vydobija placom
drzim palce a neboj, zvladnete a mozno by potrebovala aj kolektiv deti, kde by sa musela prisposobovat 🙂
@maminka11 dakujem, si zlata, vsetko toto sice viem, len prakticky to realizovat je niekedy velmi tazke. do kolektivu sice chodime, ale len v ramci materskeho centra, ma tam kamaratov a chodi tam rada, ale tiez si myslim, ze skolka urobi svoje, a nauci sa tam nejakemu respektu, ale skolka az od septembra.
@adri2211 ahoj, ja mam dcerku v tom istom veku, a poviem ti, niekedy si az usi zakryvam a predychavam, co mi uz nervy hraju z nej....vzdor?na vsetko co od nej chcem, ci uz popratat (nahadzat hracky do bednicky), obliect sa, umyt sa, papat a ine - na vsetko dostavam odpoved NIE. ale take NIE som este v zivote nepocula, ako to vie povedat ona...nepomaha, vysvetlovanie, dohovaranie, vydieranie kinder vajickom, ani bacnutie po dupe - vtedy je to este horsie....mame problem so spanim, nechapem, odkial do dieta berie energiu....je tiez velmi presibana, presne vie, ako ma na mna ist....mozno viac ludi ma za toto odcudzi, ale ak uz ozaj neposlucha a mne uz dochadzaju sily, vystrasim ju, ze pride certik....to zaberie....ale nerobim to casto, lebo nechcem mat z nej bojka...tiez si nemyslim, ze tvoju dcerku netreba tahat po psychosoch....ju to prejde, a duplom, ked nastupi do skolky...ja sa uz na to moooc tesim, ale prave vtedy by sa mi malo narodit druhe babo, tak to budem mat o nieco pestrejsie....ale treba vydrzat.....toto je oproti pubertalnemu vzdoru este nic....to si len uzijeme, ked budu mat 14 - 20...hmmm....
@tatiana305 ja neviem, nasa ma 2 roky a 2 mesiace ale vzdor je len taky mierny...obdobie NIE sme skoro ani nemali...ale vsimla som si, ze je trucovita a nervozna vtedy ak mame doma skryte napatie..rozumej: nehadame sa, ale napatie je vo vzduchu, teda sa da krajat, a ona citi, ze ja aj tato nie su oki a potom to je ...fuuuha, trucuje, vrieska, nerobi to co jej poviem alebo place len tak, bud pre nic alebo lebo nieco nedovolim, alebo sa hodi o zem, ked jej nieco nedovolim......ale ked je doma pohoda, aj vnutorna, tak je uplne ze zlate dievcatko, robi co jej poviem, uci sa rychlo, ma zaujem o vsetko, o znacky aut, o abecedu, o kreslenie, knizky......nebude to v tomto?nemusis byt nepokojna ty, ale mozno muz, alebo druhe dieta, ak nejake mate....
@jujlucka dakujem pekne, mozno potrebujem len pocut, ze nie je jedina, aj ked to samozrejme viem 🙂 no ja mam pocit, ze to moje zlate usmievave dievcatko som niekde stratila, a namiesto nej mam vkuse placuce co placuce, revuce dievcisko... ale hadam, pride jar/leto slniecko teplo, a aj usmev na tvari bude castejsi.
@adri2211 niekedy aj ja mam taky pocit, ze kde sa stratilo to dievcatko...moja dcerka vyzaduje strasne vela pozornosti....nemozem ani len v klude navarit, aby neotravovala...stale nieco vymyslam, aby sme sa zabavili spolu...skus ju objimat, ked tak velmi reve, mozno zacne este viac vystrajat, ale zacni ju este do toho steklit alebo pusinkovat po holom brusku a smiat sa, mozno sa zacne aj ona....moja sa vtedy väcsinou zacne smiat cez slzy....treba skusat hocico, a najdes sposob, ako ju ukludnit...neboj, nie si jedina, co ma take problemy...ja viem, je to na nevydrzanie....
@jujlucka ani si nevies predstavit ako velmi mi pomahaju tvoje riadky. s tym objatim to skusam a skusam, zatial nefunguje, ona zacne vrestat, ze chce plakat na zemi. s tym pusinkovanim zacnem najblizsie, ked bude mat hysak, co urcite bude 😀 dakujem pekne za povzbudive slova, a prajem aj tebe/nam veeeela sil s nasimi ´potvorkami´ 🙂
@adri2211 ahoj....tak ako sa mate???je to s prckom trosku lepsie??my sme mali celkom kludne obdobie, len dneska sa to uz zrejme skoncilo....zase by si robila, co chce ona, a zacala poucovat, ze ja jej predsa nemozem zakazovat veci....a novinky - zacina nas s manzelom bit, a davat hlavicky - no je to dost neprijemne....silou mocou si vydobit svoje....
@jujlucka ahoj, jeej dakujem, ze si si na nas spomenula, mame sa fajn, aj ked trucovanie pretrvava, ale najhorsie to je ,ked je unavena, vlastne iba vtedy chyta amok. to ma trocha upokojuje, aspon viem, ze jej nehrabka v hlavicke 😀 vcera neskoro vcer sme mali veselo, hodinu revala ale neskutocne, ze chce sediet na zachode, a to len preto, ze som ju odtial zobrala, ked uz bola vykakana. no proste ona ,ked si zoberie nieco do hlavy tak to nepusti, ani keby neviem co.
@adri2211 no spomenula som si, lebo aspon viem, ze nie som sama, co ma take problemy...tak sa jej velmi paci zachodik, ked tam chcela ostat hehe....to je presne ako moja dcerka...silou mocou svoje...musim sa priznat s niecim, lebo som z toho uplne hotova...pred chvilkou ma tak nahnevala, ze ani neviem ako, strelila som jej po lici....vies aka som ostala sokovana, ze co to sa stalo?nikdy pred tym sa mi nestalo, ze som sa nedakazala ovladnut...neskutocne som sa na seba nahnevala...fakticky, tie decka dokazu dostat rodicov do poriadnych nervov
@jujlucka fuuuha, tak to musis mat doma poriadne nervy,som nemyslela,ze az tak. vcera som mala tiez nervy v kybli, ale facku by som si neodpustila asi nikdy v zivote. nehnevaj sa za uprimnost. u nas nastali radikalne zmeny, trenujem trpezlivost a ovela menej jej dovolim ako doteraz, pretoze viem, ze aj preto je taka aka je, lebo som jej dovolila viac nez dost. napr. dnes slo uspavanie takmer v pohode, vymyslala sice,ze chce citat a kakat a co ja viem co, ale nedovolila som jej, trocha si poplakala , ale napokon do 10min. sladko zaspinkala.
@adri2211 ja sa nehnevam za uprimnost....ved aj mne je z toho strasne nanic, ver mi....este nikdy som taky skrat nedostala, aspon viem, ze sa musim ovladat este viac...niekedy mame dobre dni, niekedy zle....ja zase malej velmi neustupujem, ale moji rodicia vo vsetkom, tak si mysli, ze takto to budeme robit aj u nas doma....preto tak velmi nastoji na svojom...vtedy dokaze fakt strasne vystrajat....ale to uz zrejme poznas na svojej dcerke....no lenze manzelovi uz od zajtra konci dovolenka, tak mam naozaj obavy, ze s nou budem zase cele dni sama...brrrr....no budem sa musiet znova zabehnut do starych kolaji...
dost pomaha davat si pravidelne magnezium, sme potom menej predrazdene. ja mam doma dvoch naraz a je to poriadny zaberak, niekedy si aj poplaceme ake to je tazke doplazit sa do siestej vecer ked manzel chodi z prace. rodicia nepomahaju, tak som na nich sama. ale vela sa dieta ukludni, ked ho zacnes v priebehu dna viackrat len tak tulit.
@hajanka z casti s tebou suhlasim.Zial ja mam doma dieta,ktore ma potvrdenu hyperaktivitu..nie len od psychologa,ale aj od psychiatricky a neurologicky-dokonca sa to da zistit na EEG na neurologii...
Tam je vidiet tie vlny nepokoja...ak s tym dieta ma problem,ako moj syn.
Tiez som stale pocuvala,ze moj syn je nevychovany...atd-dokonca aj teraz,ked to rodina vie 3 roky,aky ma syn problem-aj tak dookola pocuvam,ze je nevychovany 😔 😔 😢
No nikdy sa mi nehadzal po zemi...nevystrajal po obchodoch,ze chce to a to...Uzdoma som mu povedale,ze hracky kupovat neideme-nechcel ich.
S tym som s nim problem nikdy nemala.
Horsie to bolo v kolektive deti-uz od malinka sa rad predvadzal..vela rozpraval...a ostalo mu to do dnesneho dna a mam taky pocit,ze to s nim pojde dalej 😅 🤐
Sama psychologicka mi raz povedala,ze pozna vela rodin,ktorím tiez potvrdili tuto diagnozu a rodicia si vydychli,ze oni na tom nemaju ziadnu vinu čo sa výchovy týka a prestali sa dieťaťu venovať..však na čo?Boli radi,že maju potvrdené na papieri a majú pokoj-nemusia nic riesit...
@maminka11 trošku ma zarazil tvoj príspevok..."nerieš psychologa,lebo bude mať nálepku...."Aku nalepku prosím ťa??
V dnesnej dobe je uplne normalne,ze ak rodic ma obavy o svoje dieta,ze nieco nieje tak ako by malo byt...chce to riesit...
Uz je davno prec doba,ked sa islo k psychlogovi potajme aby nik nevedel,lebo inak bol u ostatných blazon 😔 😕 😕 😕 😕 🙄 🤐
@nela82 vobec to nie je tak myslene, ako to vnimas a uz vobec nie, aby som sa dakoho dotkla🙂 a "nalepkovala"
je to dieta 2,5 rocne, ktore prechadza obdobim vzdoru a presadzovanim sa svojej osobnosti 🙂, tieto stavy pozna skoro kazda mamina
mozno si citlivejsia a tym aj vnimavejsia, kedze mas dieta zrejme diagnostikovane z ADHD - hyperaktivita deti- klobuk dolu pred maminami s hyperaktivnymi detmi, je to tazke, nemam take dieta, nemozem posudzovat, ale znama ktora ma dieta s hyperaktivitou sa snazi obmedzovat cukor a sladkosti vseobecne s E-ckami a ked sme sa stretli, tak skonstatovala, ze to ma asi daco do seba, ze dieta je kludnejsie 🙂
@maminka11 som citlivejsia co sa tohto tyka..to mas pravdu-no hlavne z toho slova "nalepka"Kedze toto mi stale vycita moja svokra,ktora akosi nedokaze predychat,ze som takto dokazala nechat takuto "nalepku" na mojho syna 😔
K tomu vsetkemu je aj dyslektik....pristupila som na individualny ucebny plan+integraciu...tiez je to pre moju svokru ta najhorsia "nalepka" a "skatulkovanie" 😔
Tiez mu obmedzujem sladkosti ...no vela razy mu svokra dopraje 😅 S tym zial nic nenarobim 😖
Doma sa to da zvladnut-nedovoluje si k nam ako k rodicom to,co poniektore deti co maju tento problem 😨 Zvladame to v pohode.
Horsie je to v skole-tam zo seba robi saska 😒 😔 🤐 A takmer kazdy tyzden aspon jedna poznamka-no co uz.... 😕 🤐
Zacala som mu davat magnezium+nieco na sustredenie-na prirodnej baze...snad to zaberie.
Po pravde-vsetko by bolo ine-keby aj to okolie ho bralo takeho aky je...aj mne by sa ulavilo a nepocitovala by som to co obcas,alebo casto...pocitujem 😔
@adri2211 ale ved pohodka, ja tiez nejak nemam cas tu stale chodit....no mame sa ako kedy...dnes doobeda katastrofa, poobede super.....vzdy to ma dcerka na striedacku....len som si vsimla, ze nejak velmi zacala s fyzickymi utokmi na manzela....neviem, preco sa do neho tak pusta 😀 ....je mi to fakt az smiesne....a to si mala vidiet dnes doobeda, ked si nechcela pratat kocky....hodinu nad nimi sedela a plakala, kym som ju zlomila a zacala si ich pratat...mala nema svoju izbu, tak mame hracky v obyvacke, a nema pokoja, kym vsetky nie su rozvlacane po izbe.....ja som upratanu obyvacku nevidela asi 2 roky hehe....no co uz....a ako sa mate vy???
@jujlucka sranda, su velmi podobne tie nase potvorky. ta moja konecne spi, ale zaspavala som ju hodinu a pol, kolotoc ona chce este spievat, rozpravku, kakat, zacitat atd. chlapov v rodine tiez vyhana, dedo stale chod preeec a vyplazuje jazyk, ze bleee. cista katatrofa, aj ju tak volame 😀 take tie jej obdobia ma tiez na striedacku, dnes celkom v pohode.

@hajanka reagovala si na mna? Pretoze ja suhlasim, urcite to treba riesit, nie je co odkladat, aj som to pisala 🙂