Štvormesačná dcérka a sedenie

marianqa
11. dec 2013

Moja dcérka má 4-mesiace a 11dní,a stále ako ju chytím za rúčky si sadne,no sadať ju ešte nedávam je to v poriadku?Kedy začali sedieť vaše?Moja sa už dvíha

romanknopp
11. dec 2013

ahoj náš si normálne sadol, až keď začal štvornožkovať, dovtedy sme ho vôbec nedávali samého sedieť,lebo ani to nevedel a stále padal a načo zbytočne zaťažovať chrbátik, takže keď sa sám rozhodol chodiť štvornožky aj si sám sadol, vtedy bol pripravený, mal asi sedem - osem mesiacov, nepamätám sa presne

marianqa
autor
11. dec 2013

ale moja sa strášne dvíha na sedenie,a mne sa to zdá skoro na 4-mesačné bejbe

miku1
11. dec 2013

Moja staršia začala sama sedieť, keď mala 8 mesiacov, mladšia sedí od 5tich.

luba28
11. dec 2013

aj moj maly sedi od 5-6mesiacov,....

marianqa
autor
11. dec 2013

no a ako sa už pretača ako husenica 😀

anjelicek26
11. dec 2013

@marianqa ... ked ju chytim za rucky... nechytaj ju za rucky a sediet nebude. Ked si sadne z vlastnej sily, je to ina vec. Starsi sedeli ako 8,5 mesacny zo stvornozkovania, prcek teraz uz stvornozkuje a vcera si dokonca s toho sadol (este sa opiera rucickou), takze asi bude sediet skor, ale pomahat mu urcite nebudem, musi si na to posilnit svaly.

dai
11. dec 2013

@marianqa 90% deti sedi najskor okolo 7-8meho mesiaca - sadaju si pritom z polohy stvornozky... to co robi tvoja mala je len pritahovanie sa do sedu, kedze chce vidiet, urcite to ale nie je aktivny sed. byt tebou tak ju davam na brusko - vtedy bude vidiet a posilnovat aj rucky aj chrbatik, sediet by som ju urcite nedavala...

emilia25
11. dec 2013

my sme na to uplne rovnako ibaze my uz mame 15 mesiacov tiez sme dlho nesedeli a ked sa snazil vzdy ho to hodilo na brusko az kolo rocika zacal stvornozkovat a uz zo stvornozky si pekne sadne ani chodit este nechodi aj ked sa mi pekne uz v postielke postavi ale vobec este sam nestoji iba ked sa drzi a chodit chodi iba ked ho drzim za ruky obe ked ho pustim a drzim za jednu rucku sa este boji.aurat vcera sme boli na poslednej 15 mesacnej poradni kde ale doktorka na to nic nepovedala lebo uz minule mi hovorila ze do roka a pol ma cas chodit niektore deti chodia skor niektore neskor a este ked som sa tiez na to sedenie stazovala doktorke povedala nedavat na silu dieta sediet ked dietatko chce tak sa snazi az sa mu to pekne podari. 🙂

kikuleenka
11. dec 2013

@marianqa aj nasa Hanka sa uz v tom veku krasne pritahovala, doteraz si ale sama nesadne (ma 8 m.), na styri sa akurat zacina davat, potom pride aj samostatny sed...netreba tomu nijako pomahat a do sedu zbytocne nedavat, ked bude dieta pripravene, sadne si samo...

melalex
11. dec 2013

Moje obidve dcerky zacali sediet na konci 4.mesiaca ale to len takych 20-30 sekund a ked mali 5 a pol sedeli uplne samy ale same sa posadili ked mali 8.mesiacov

cerez
11. dec 2013

Priťahovanie k sedu je v poriadku. Ale nesmie sedieť. Keď si ju posadíš, nechaj ju cvhíľku sedieť a uvidíš ako sa začne prehýbať v chrbátiku a predkláňať dopredu. To nie je dobré. Lebo v strede chrbta dochádza k ohybu. Dieťatko si samo musí sadnúť a vtedy je chrbát pripravený na sedenie. To môže byť až okolo 8-9 mesiaca. Zatiaľ si ju len priťahuj a znova polož. Fázy by mali byť najprv pretočenie na bruško, potom na štyroch pohupávanie, štvornožkovanie, samotné posadenie a potom šup na nôžky a prvé krôčky.

lorela
11. dec 2013

@marianqa V duchu príspevku od cerez; pokiaľ sa dieťatko nevie samo posadiť, to znamená nemá ešte dostatočne vyvinutú chrbticu a chrbtové svalstvo, nedávaj sedieť. Nám lekár neodporúčal ani priťahovanie do sedu. Predčasné dávanie do sedu, nebodaj podopieranie vankúšmi a podobné pokusy môžu viesť od bolestí chrbátika až po deformácie chrbtice či skoliózu dieťatka.

lucka011
12. dec 2013

Moja mala sedela ako päťmesačnáčná.. švagrinín chlapec už sedel štvormesačný

lauricka
12. dec 2013

v poriadku by nebolo, keby si ju sadat davala. Dieta ma sediet vtedy, ked sa vie posadit same. Sikovne deti aj v polroku a vacsina deti okolo deviateho mesiaca si sadne...to je rozne.

lauricka
12. dec 2013

@lucka011 akoze uplne sami si sadli, hej? zazracne deti

lauricka
12. dec 2013

@melalex cize do osmich mesiacov nemali vobec sediet, teda, vy ste ich vobec nemali posadzat, ale to uz je teraz fuk, problemy s chrbtom mozu mat z toho, co som si ista,ze si presvedcena, ze vobec nemaju a nic im nie je, vsak? 😉 Ak to tak skutocne bude, mali len stastie 🙂

lucka011
12. dec 2013

@lauricka ja som nenápísala, že si sadla sama. S mojou pomocou, ale sedela bez toho aby ju nejako hádzalo. Ešte na just som si predtým ako som dala príspevok pozrela fotku kde sedí a dátum.. 🙂 Sama sa vedela posadiť ako polročná, to si pamätám dobre, lebo mi robila naschvály keď som ju dávala spať. Ona sa posadila, ja som ju položila a stále dookola až kým som nezvíťazila.. 🙂 A švagrinín neviem, iba viem,že mi stále vravela, že jej sedel už ako štvormesačný a ja som mala pocit, že moja malá je pozadu..

melalex
12. dec 2013

@lauricka No dcerka ma 4 roky a ma chrbticu v poriadku este aj dr.povedala ze ma krasne rovnu a malej tiez nic neni a ma rok a pol a v dospelosti ci sa to prejavi tak to neviem Ale teraz kazdy treti clovek ma problemy s chrbticou.

valy
12. dec 2013

@marianqa moje deti sedeli same od styri a pol mesiaca, nijako som ich k tomu neviedla, jednoducho sa same posadili. aj vanicku som musela vymenit v tom case za sportovy kocik, lebo ked sedeli vo vanicke, tak som sa bala, ze vypadnu. problemy s chrbticou nemali ziadne, takze ked chce sediet sama, nebran jej v tom.

surriana
12. dec 2013

Moja dcérka začala sedieť ked mala osem mesiacov,a posadila sa sama.Neučila som ju to.Každé dieťa samo najlepšie vie kedy má začať sedieť,chodiť a podobne.Obhádzať dieťa hračkami a Hííííííkať že:jééééJ ono sedí nemá význam,pretože ono nesedí,to ho len hračky držia alebo mamičkine ručičky:

valy
12. dec 2013

@lauricka no mozno si to niekto nevie predstavit, ale fakt si sadli same. polozila som ich do vanicky a oni si sadli.

mamkabeika
12. dec 2013

To, že sa dieťa samo vytiahne do sedu, neznamená, že už vie sedieť. To sa nazýva pasívny sed. Posadiť by sa malo až z polohy na štyroch. A sedieť by malo vystreté. V autosedačke alebo v jedálenskej stoličke by malo byť opreté a pripútané, pretože tá poloha, do ktorej sa vyťahuje, ešte nenazývame sedom. Je to pasívne sedenie, ktoré chrbátiku škodí. Môj sa vyťahuje od 4 mesiacov, resp. si sám sadá, ale ešte stále nesedí!

lienka434
12. dec 2013

@marianqa
@valy spravne sedenie nieje zdvihnutie sa pomocou ruk cez brusne svalstvo ako sadame my dospelaci ale posadenie sa zo styroch a tak isto zosadenie ide cez ruky na styry a nie ako my napr.do lahu.Myslim si ze zatial este nikto urobil studium a vyskumy na to co sa stalo detom ked sme ich zacali posadzovat a preto to nieje dokazane,ale kazda fyzioter.ti to krasne vysvetli preco ano a preco nie,staci sa spytat DR.a poprosit ju o vysvetlenie.

lauricka
12. dec 2013

@lucka011 kym si nesadne same, tak sa to nerata a nema sa to robit, takze tvoja sedela polrocna a to je uz normalny vek, kedy deti ozaj zacinaju sediet (si same sadaju). To, ze ho ona stvormesacneho posadila nasilu a on sa drzal nie je nic, cim by sa mala chvalit, skor naopak.

sense
12. dec 2013

moja sa tahala asi od troch mesiacov do sedu uplne bez problemov sama sa posadila asi 6.5...teraz ma 7.5 a stvornozkuje aj sa sama postavi pri stoliku a sedacke....urcite by som ju nepodkladala vankusmi aby sedela, a ako pise @mamkabeika vytiahnut do sedu neznamena sediet....

valy
12. dec 2013

@lienka434 ked sa posadili, tak som ich mala strcit naspat a priputat, aby to nespravili znova? vedeli sa posadit, tak sedeli,nijako som ich nemusela podopierat a ani som to nerobila. ako devatmesacni uz samostatne chodili. deti su rozne.

ada510
12. dec 2013

@marianqa to ja mám podobný problém už mesiac maly bude mať 4 mesiace je ako z divých vajec ale sak niet sa čo čudovať:D má byť po kom heh snaží sa zdvihnúť za všetko čo mu príde pod ruky ale sak čo mám robiť zakázať sa mu to nedá a aspoň vieme že je zdravý ako buk;)

zuzikovasandra
12. dec 2013

V tejto diskusii sa naslo tolko primitivnych ludi....mala by sa premenovat

juhelle
17. dec 2013

Náš starší vôbec nesedel a dodnes neobsedí. 🙂
Mladší má 5 mesiacov a sedí len na nás keď ho držíme na rukách.
Môj názor je nedávať dieťa do žiadnej polohy do ktorej sa nedostane samé.

PS: Tu je zaujímavý článok na túto tému. http://www.familyzone.sk/2013/09/01/najcastejsi...