Synček sa nevie brániť. Ako ho to naučiť?
Ahojte baby, chcela by som sa optytat, ako reagujete v pripade, ked napriklad na ihrisku nejake dieta udrie, strci alebo soti vase dieta. Moj malinky na to nie je zvyknuti, nevidi nas hadat sa ani nic podobne, preto mam pocit, ze sa nevie branit. A ja mam neuveritelnu potrebu ho ochranovat a hned to riesit, ked maminka dotycneho dietatka len sedi a prizera sa... Ako reagujete? Rada by som zo svojho synceka vychovala zdravo sebavedomeho cloveka. Dakujem.
a ked ho niekto bil pred tebou nechala si to tak?
prave toho sa ale bojim, aby som ho tym nenaucila pred vsetkym utekat... ale rozhodne mas pravdu ze tym detom chyba vychova, resp. co vidia doma, robia samé...
my tiez sme mali taky problem v skolke ☹ a raz ked isiel s mamou domou som si ich pekne zastavila a pred nou som mu povedala mmozno surovo 😀 😀 😀 😀 😀 ale od srdca ze este raz ked ho bude byt tak potom ho ja zbijem 😀 😀 😀 😀 pozerala na mna ako puk a potom mu len povedala ze to sa nesmie 😠 😠 😠 😠 😠 ale odvtedy bol klud 😀 😀 😀 😀 😀
a je to ako v tej hre akoze strasne sa terz na tom smejeme 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 byje sa babo slabucko napr po hlavicke,len tak sa capka ahoviria sa tieto slova:bili ta bili ta preco si sa nechal????????????????????? 😀 😀 😀 😀 a maly sa natom terz straaaaaaaaaaaaaaaaaasne smeje 🙂
@denisenko tak s tymto nesuhlasim, takymto spravanim este viac podporujes tych "zlych", ako deti, tak aj rodicov a svojmu dietatu iba ukazes, a ono to vedome aj podvedome vyciti, ze sa ma stiahnut a nezakrocit. Takymto sposobom si zdrave sebavedomie a vieru v seba sameho nevybuduje.
@denisenko ale myslim ze tu nejde o kamaratstvo, ale o to, ze ak mu niekto ublizi, tak sa ma branit a nie stiahnut a odist, takto si sebavedomie nevybuduje, prave naopak.
Zakladatelka temy sa pytala na reakciu na to, ked jej dietatku ine dieta ublizi. Nie na kamaratsvo, na to ci sa ma s takymto dietatom kamaratit, alebo vyberat si ci sa s nim bude dalej hrat.
ja som nazoru toho, ak je dietatu ublizene, treba to riesit, nech sa nauci, ze aj v buducnosti to bude treba riesit a nie od problemov utekat, prisposobit sa, ignorovat, nedajboze sa nechat bit a potom utekat....
... riesit, ci uz slovne, napomenutim, alebo rozhovorom s rodicom, ak ani to nepomoze, mal by sa vediet obranit a ukazat, ze si po hlave skakat nenecha. Proste raz a dost.
@sisi33 ak sa nevie sam obranit, treba ho tomu naucit, ak sa stane takato prihoda, napomen pred nim dieta ktore mu ublizilo, nech vidi, ze sa nemusi bat.
ja poviem dietatku, ze je Olivka este mala na to, aby mu rozumela a branila sa. Ze sa nepatri robit druhym zle. Zatial uzdy zabralo. Ale nastastie to bolo malokedy a tie deti to pochopili a aj ich rodicia im hned dohovarali
baby,ani v škôlke s nimi nebudeme.... 😉
ja som deti učila tak- nebi sa ale ani sa nenechaj biť....
Sestra vždy vybavovala nezrovnalosti medzi mojím synom a jej synom (jej je mladší o 4 roky) a Maťka teraz "prebije" aj moja Evička...proste sa nebráni,rozplače sa a hľadá pomoc u dospelého...ale v poslednom čase si už nedá ani on a o 2-3 minútky je relatívne kľud.... 🙂
vždy sa jedná o hračky
* prebije - keď sa hádajú o nejakú hračku a naťahujú sa o ňu.....
ale ako sa zachovať resp. kedy zasiahnuť ? Neviem povedať...rozhodujem sa len v tom danom momente,podľa toho,ako sa Evička v ten deň cíti,či to dieťa jej chce vedome ublížiť a pôjde po nej ako osa po sirupe (alebo po hruške či čo 😅 )....
@anabelka83 keď bola nejaká sťažnosť na Patrika,tiež som to neriešila pred ostatnými,takže tá maminka určite mala doma so synom pohovor 😉
@hajanka Súhlasím s tebou, tiež si myslím že stiahnutie dieťaťa z "boja" nerieši problém. Nám sa tiež také stalo a ja som napomenula to dieťa a pomohlo. A ešte sa mi nestalo že by sa niektorá mamička do mňa obula skrz to. Keď nevie mať dieťa vychované aby neubližovalo iným, nech s ním nechodí medzi deti. Keď trebárs sme na ihrisku a niekto odsotí malého , udrie alebo tak, tak okríknem toho druhého "Nebi chlapčeka!" a obvykle stačí to, ešte sa nestalo že by niekto pokračoval. Raz som bránila kamoškinho malého (mal niečo cez rok) a sadol si do piesku kde boli staršie deti a tie ho začali odstrkovať , trhať mu z rúk a že "vypadni krpec" a taký starší ho normálne schmatol za obe ruky nad lakťami, trochu ho zdvihol do výšky, zatriasol a pustil do piesku. No to ste mali vidieť! tak som tam urobila cirkus že chlapec sa hanbil jak pes. horel až za ušami ale neospravedlnil sa. Dovoluje si na slabšieho ktorý sa nevie brániť, som sa ho opýtala že či aj v škole je taký hrdina, alebo či si zásadne vyberá menšiu váhovú kategóriu. Ale bol to chlapec evidentne zakomplexovaný, taký typ čo v škole je tichá voda, v okuliarkoch a hentam sa chcel blysknúť pred ostatnými. Ktovie ako by sa mu to páčilo keby príde nejaký 15 ročný a to isté spraví jemu, iba tak, pre srandu....
No, ja určite nie som typ čo nechá svoje decko otĺkať a len tak odtiahne malého preč. Už sa mi stalo aj také že som bola svedkom toho keď staršie dievčatko len tak z čista jasna zavesila facku menšej, možno 2 ročnej. Ešteže pribehol tatík a narobil krik lebo inak by som ju asi za ruku doviedla rodičom nech si ju upracú. Nemám rada takéto.
@sisi33 Pokiaľ ide o takto malé dieťa, tak maximálne útočníkovi poviem, že sa to nerobí (ale to len výnimočne), a posuniem svoje dieťa ďalej od neho. Ja na piesku nie som, aby som vychovávala cudzie deti 😀 Svoje malé deti som tiež neučila rany vracať, aspoň rozhodne nie cudzím. To, že sa chlapci doma búchajú medzi sebou, tak to je viac menej "ich vec", ja zasahujem, len keď vidím, že už nejde o súrodenecké postrkovanie, ale o agresivitu.
S manželom chlapci "športovo" zápasia od mala, takže ranu dať vedia, a keď mal minulý školský rok starší syn v škole problém s nejakým chlapcom, že mu robil zle, tak mu manžel povedal, že sa nemá nechať, a jednu mu uvaliť. (On sa syn inak fakt s cudzími nebije, a ani sa nechce brániť) Tak uvalil a agresor uznal, že na neho nestačí a bol pokoj 🙂 (Ale toto je už len veľmi skrátený príbeh, riešilo sa to najprv všemožne inak, ale to tu nechcem rozoberať) I tak tam stále šlo viac o spolužiakovské pošťuchávanie, ktoré bolo synovi nepríjemné, než o nejakú hroznú šikanu...
@sisi33 to sa na ihrisku deje bezne. predpokladam, ze len v malo rodinach rodicia deti doma sacu, beru im hracky a podobne veci. deti v urcitom veku povazuju vsetko za svoje a nechapu, ze aj to druhe dieta ma nieco svoje so sebou.
ja som v takych situaciach nezasahovala, pokial neslo skutocne o nebezpecne akcie - buchanie do hlavy ostrymi predmetmi ci zhadzovanie zo smyklavky ci z preliezky. ale inak som nechala, nech si riesi. a mal to o to tazsie, ze si to musel riesit v cudzom jazyku a naucil. sa. naucil sa, ze ked mu niekto robil zle, tak mu povedal, nech prestane (vzdy razne povedal nein) a teraz uz sa vie dohovorit a dohodnut.
nemyslim si, ze je vdzy dobre zasahovat. niekedy je to urcite nevyhnutne, hlavne pri mensich detoch. ale pomaly trojrocne mozes nechat niektore konflikty vyriesit aj samo 😉 neboj sa, urcite to zvladne 🙂
Hajanka a Saxana123 máte podľa mňa obe pravdu 🙂 súhlasím. Treba chrániť deti a ostatným "zlým" deťom dávať výchovné príučky. Vaše dieťa potrebuje vedieť že ste tam a stojíte za nimi. No súhlasím že zakročiť treba až keď si dieťa nevie poradiť. Na to aby si vedelo poradiť potrebuje rady, príklady, modelové situácie a Vašou úlohou je pripraviť ho na ne. Potom sú tréneri bojových umení,sebaobrán a športov, ktoré a to nezabúdajte rozvíjajú všetky osobnostné zložky. Nie je nič lepšie ako vidieť samostatného,sebaistého,cieľavedomého,zdravého potomka s morálnym kódexom v krvi 🙂 Malá rada ... Zamerajte sa na bojové umenia s tradíciou kde sa venujú rozvoju celej osobnosti nie kde sa preferuje best of the best. Do vtedy bránte svoje mláďatá ako tygrice :D Prajem pekný deň
Tiez suhlasim s tym, ze sa nema vzdy stiahnut chvost. Ono je to na prvy pohlad najjednoduchsie riesenie, ale ak si nejaky detsky "tyran" vsimne, ze prave moje dieta vzdy cuvne a nepostavi sa proti nemu, tak bude to moje najlahsou obetou a to urcite nechcem dopustit. Ono je fajn vychovavat deti vysvetlovanim a dohovaranim, ale prave tieto problematicke deti, ktore robia druhym zle, to zrejme nikdy nepochopia, pokial im to nebude vysvetlene "polopate". Ja budem svoje dieta viest k tomu, aby neublizovalo, ale ked mu niekto tresne po hlave, nech sa vie fyzicky ubranit same.

@sisi33 no, tak presne toto boj aj náš problém....tiež nevedel, že by sa mal brániť...zo začiatku sme to nechali tak, potom som mu jemne vysvetlila, že jednoducho nie je otlkací panáčik, tak nech sa nenechá udrieť alebo odstrčiť....nevravela som mu, že to má vrátiť....len, nech sa jednoducho s takými deťmi nehrá...ale čoskoro nato začal chodiť do školky, a tam zistil, že sa brániť musí..... 😉 našťastie je v školke medzi deťmi velmi oblubený, takže takých pripadov, ako že sa s niekým pobili alebo skor podstrčili nohu a podobne...býva velmi zriedkavo.Skor mal problém s tým, že mu kamarát škaredo nadával a on ten význam slovíčka idiot a podobne nepochopil...doma nikdy nič podobné nepočul, takže som mu tiež len vysvetlila, že to nie je pekné, ked mu tak niekto hovorí, a radšej nech sa hrá s inými deťmi: doslova: ked Ti Fabián povie, že si hlupy, alebo niečo podobné, tak mu povedz že ty si Denisko a nič iné.Odvtedy nemáme problém..... 😵