icon

Tipy na hry a pesničky pre rozvoj reči detí

lylyjana
26. jan 2025

Ahojte. Mame 14m dcerku, ktora nie a nie sa rozhovorit. Opakuje akurat par zvukov zvierat, vie povedat papapa kyve niekomu a inak vsetko vola “tak”. Ani mama nepovie.
V knizke ked si pozerame obrazky rozumie skoro vsetkemu a pekne ukaze.
Syn uz na 9m vedel 3 slova a na 14m asi 10slov. Takze je to pre mna teraz neznama. Nemate nejake tipy na hry, pesnicky, “cvicenia” na podporu reci?
Vdaka 🙂

svetlonos
26. jan 2025

@lylyjana
Krista pána si ty ale premotivovana matka! Neporovnavaj tie deti! Ma 14 mesiacov, co robil tvoj syn je výnimka nie normál!
Nechaj dieta zit a rozvíjať sa vo svojom tempe! Zvuky zvierat v 14 mesiacoch? Nas ma rok a pol a včera nadšene zacal po otcovi opakovať muuu na kravu, híí na koňa, tatataa 😂 Síce mama a papa hovorí iz dlho a ešte bac a daj. Brble, rozumie v dvoch jazykoch sme spokojní. Čítame knihy, hráme sa napriklad s domčeka hospodárstvo zvieratkami. Opisujem co kto robí, ako zvieratká jedia, farmár ide traktorom atd. Co chces via robiť ine ako pri prvom synovi? Jedno dievčatko napriklad začali hovoriť až v 3 rokoch - zrazu zo dňa na deň celými rozvitymi vetami a perfektnou gramatikou ako dospelak! Áno je nadpriemerne inteligentný a jej následne vzdelávanie a úspechy to len potvrdzujú. Piznam ju osobne od jej 5 rokov, ma už 27 a pracovnú pozíciu ktorú obsadzujú normalne o dosť staršími kandidátmi.
Vyčkať času, mas uplne zdrave diata, viac sa tes a menej stresujúce.
Na rozvoj rečou sú dobré hry, v ktorých sa veľa rozprava.
Aké- kamoska ďalšia nue je zrovna matka animátora. Maly sa naučil aj vďaka televízii, hučí jej to ako "pozadie" cely deň. Mna osobne by slak trafil.
Ale maky rozpraval správne rychlo a doslova sa mu huba nezávislá od rána do večera.
Takže si vyber 😁

benit
26. jan 2025

Kazde dieta sa vyvija svojim tempom, to je pravda, ale podnetne prostredie nie je na skodu.
Dcere sa venuj, riekanky, pesnicky ako ked di ty bola mala. Knizky to bolo u nas na dennom poriadku. Tiez mi deti rozpravali skoro, slovnu zasobu mali velku a skoro pouzivali aj vety. Vzdy je lepsie nieco robit ako sa spoliehat, ze sa rozprozprava. Potom pridu deti do ms a su frustrovane, ze nevefia poveat co chcu. Kricia, revu, Buchaju lebo slovne to mezvladaju.
Venuj sa aj nadalej, dieta sa chyti a spusti. Mozno uz o tyzden, dva.

lylyjana
autor
26. jan 2025

@svetlonos nemyslim si, ze som premotivovana ked chcem robit nieco pre svoje dieta. Ved nechcem ju ucit pisat a citat 😅
A uprimne netusim ako su na tom ine deti, lebo tych par co mame v okoli v podobnom veku tak uz toho viac povedia ako nasa. Preto som myslela, ze nejaka konkretnejsie aktivita by pomohla (mozno aj pre moj dobry pocit 😄 ). A bolo by super predist skor frustraciam, ze si nerozumieme co chces. Ale je mi jasne, ze kazde dieta je ine, len zas spoluehat sa vzdy na to, ze ved sa same rozrozprava nemusi byt stastne riesenie.

tiika
26. jan 2025

@lylyjana páčila sa mi kniha Kubko sa uci rozprávať a akékoľvek leporelo so zvieratkami, pri ktorom napodobnujes zvuky zvierat. Lebo i hav, mnau, tutu sú podľa mna slova a začať treba od zvukov a veľmi jednoduchých slov
A potom už akekolvek básnicky, pesničky, riekanku, ktoré ta napadnú, hlavne aby to bavilo teba, nie aby si to robila nasilu.

svetlonos
26. jan 2025

@lylyjana
normalne to preber s dr. Viem, že moja by sa len zasmiala keby riešim to co ty. Robila na pediatria v nemocnici hlavnú lekárku, teraz je súkromná detská. Tiez ma sama dve malé deti a je realista. Nič nezanedba a ma dobru prax a rukami jej prechádza xy detí. Bu v klude. Ja som napr keď no dievčatko rozrozpravala tak, ze som mala v ruke plyšové hračky, bábiky, ci one postavičky a rozprávala za ne. Islovovaka ju teda líška, pytala sa jej aj hovorila príbehy. Proste som hrala pri nej divadielko. Ona sa tak zapájali tiež a za 3 mesiace hovorila uz omnoho viac. Mala 2,3 roky. Vyskúšaj ešte tak. V 14 mesiacoch nič nezanedbas neboj. Pozri tu diskusie na témy- ci vedia vaše 14-15-18 mesacne deti a budeš v klude 😀
Ja som tiež viac sledovala prvého, nechcela som to hádzať na dvojjazicnost, ze hovori malo. Riesila som s dr a ona odkyvsla, ze všetko je ôk. Ma 4,5 a aj jed som rada, ze rozorava, zaspominam si túžobne na časy, keď toho veľa nenakecak. On medzi 4-5 ráno vstanem, ja ešte ležím pri mladším nech sa nezabúda tiež. Starsi sa hra 3 m vedka v obyvacke s kého, kresli, pozera knihy, stáva inú stavebnicu. A vies co pri tom robi? Rozorava nepretržite, komentuje kazdy prd, neviem kedy stiha pomedzi kecanie vobec dýchať! Jeden vstanem, z veselá pokračuje bez prestávky so mnou. Nehrozí aby som si udržala myšlienku ci ich nejak usporiadala. Ver, že ešte budeš mozno rada spomínať na tento krásny čas ticha 🤪