Trojročná dcéra sa nechce obliekať

lusyke
2. máj 2016

Mám problém s našou dcérkou. Nechce sa obliekať a prezliekať, stále mi uteká, bráni sa. Je to doslova boj každý deň. Ráno ju koľkokrát aj nechám v pyžame kým nejdeme von. Najnovšie sa sama vyzlečie, potom ju nasilu oblečiem a o 10 minút sa znova vyzlečie. Nemôžem ju nechať vyzlečenú aby neprechladla. Keď ideme von tak ju začnem vždy chystať radšej skôr, no už na to nemám nervy. Začalo sa to už keď bola mladšia ale je to čím ďalej tým horšie. Skúšala som jej vysvetliť že sa musí obliecť, že deti v škôlke sa obliekajú sami..nezabralo. Skúšala som ju aj podplatiť že keď sa pekne oblečie tak dostane cukrík...nezabralo. Skúšala som ju navnadiť že sa musí rýchlo obliekať lebo ju vonku čaká kamarát...nič. Skúšam na ňu všelijaké finty no možno raz zaberie a druhý krát už nie. Naťahujeme sa takto aj pol hodinu, uteká a schováva sa pod stôl a smeje sa mi. Potom ma to prestane baviť tak ju nasilu oblečiem, čo sa jej samozrejme nepáči, kope, kričí. Už aj po zadku dostala, no z toho sa tak akurát smeje a povie mi že ,,ešte,,. Niekedy mi sama začne hovoriť že chce ísť von, tak jej poviem že sa musí obliecť ale to už nechce a nakoniec povie že von nejde. Pár krát sa stalo že šla a sama si vytiahla zo skrine veci že sa chce obliecť a dobrovoľne sa obliekla, no to je výnimka a za to ju hneď chválim že ako sa pekne oblieka. Bojím sa ako to bude keď začne chodiť do škôlky a ja do práce. Tie rána si fakt neviem predstaviť. Prosím tie mamičky ktoré mali podobný problém....prešlo to vaše deti?

marcelatje
2. máj 2016

Hm hm hmmmmm ..... ja som dosť benevolentná ale isté veci sa jednoducho nerobia, resp. robiť musia. Viem sa s malou ponaťahovať,ponaháňať ak je čas, tiež sa jej vždy nechce obliekať no ak ma tlačí napríklad termín u lekára na laškovanie nie je priestor, odhliadnuc od toho že musím chystať ešte jedno dieťa. A ona veľmi dobre vie kedy to myslím vážne aj napriek tomu že som ju nikdy neudrela.
Zdá sa že mladá dáma si s tebou robí čo chce. Veľmi dobre to poznám, moja to robí so svojim otcom 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀

timea7
2. máj 2016

@lusyke u vás to nie je o tom, že sa dcéra nechce obliekať, tu ide o boj o moc. Stanov pevné pravidlo-môže byť ráno v pyžame, ale pyžamo je na spanie, takže ostáva v posteli. Samozrejme bez hračiek. Ak sa chce ísť hrať, chce ísť von, musí sa obliecť. uvidíš, ako dlho ju to v tej posteli bude baviť, ale priprav sa na to, že v prvý deň aj dve hodiny....deti sú vytrvalé. Škôlky sa neboj, maximálne ju prinesieš pár krát v pyžame a ona sa bude obliekať, kým sa ostatné deti hrajú,prejde ju to. Len musíš byť dôsledná, ak sa neoblečie, z postele nevylezie. v jej veku už chápe veľmi dobre, len skúša, kam až môže zájsť.

lusyke
autor
2. máj 2016

@marcelatje ona je taká tvrdohlavá povaha. Ja so sebou nenechám kývať. Nedovoľujem jej aby si so mnou robila čo chce..vie že keď nepočúvne tak to bude mať následky..ale aj tak to spraví..skúša na mňa. Inak je to veľmi bystré a dobré dieťa...ale toto obliekanie je fakt na nervy.

marcelatje
2. máj 2016

@lusyke o tom ze je bystra nepochybujem 😀

lusyke
autor
2. máj 2016

@timea7 no na ňu najviac platí keď poviem..nechceš sa obliekať tak nejdeš von. Potom už kričí že chce ísť von..poviem: tak sa obleč. Ona: NIE!...a takto sa slovne naťahujeme aj pol hodinu..niekedy ustúpi..niekedy nie.

marcelatje
2. máj 2016

@lusyke to natahovanie je chyba....s detmi sa nehada ani polhodinu nenatahuje.

moni244
2. máj 2016

Co slovne, moja toto skusila raz, povedala som fajn, obula som sa a odisla som z bytu, stala som za dverami 5 minut, ked som prisla, uz bola oblecena a cakala na mna, odvtedy to neurobila, ked boli naznaky, ze ide do strajku, bez slova som ju nechala tak a zacala som sa obuvat, v momente bola oblecena, ked videla, ze si ju nevsimam

timea7
2. máj 2016

@lusyke žiadne naťahovanie, nehovor jej, že nepôjdete von, keď potom von tak či tak pôjdeš, má z teba potom len kabaret. Ona sa nemusí obliekať preto, aby ste mohli ísť von, ale preto, lebo nebude celý deň v pyžame, váľať sa v ňom po zemi a opäť si v ňom ľahnúť 😠 😠 😠 😠 . Vyskúšaj to s tou posteľou, nedovoľ jej, aby sa išla hrať, kým sa neoblečie.

lusyke
autor
2. máj 2016

@marcelatje no nemyslim to tak. Ked mi povie ze nie, tak odidem, necham ju nech si rozmysli. Alebo si lahnem a poviem: tak ked sa nechces obliect tak ja si pospim, ved nejdeme nikam. Niekedy pribehne sama ze sa chce obliect a ked nie tak sa jej opytam zas po chvili. Snazim sa byt trpezliva ale uz ma to unavuje. Bola by som rada keby sa uz obliekala bez reptania.

marcelatje
2. máj 2016

@timea7 mne napriklad nevadi ak je mala cele dopoludnie v pyzame. Taka nedelna pohoda. No ja davam kazdy den ciste 😃

marcelatje
2. máj 2016

@lusyke este jedno dieta na teba! 😀 hned si budes vediet veci lepsie zorganizovat 😀 ja som si pri jednom myslela ze ake je to tazke a cuduj sa svete s dvoma to klape ovela lepsie. Ked musis tak musis a zabomysie vojny sa jednoducho nekonaju.
Z toho co pises tak o tom ci a kedy idete von rozhoduje dcerka. Ja nie som proti diskusii ved mne sa tiez vzdy nechce ale ak chce moja dcera o niecom rozhodnut musi sa adekvatne k tomu spravat. Vzdorovite spravanie ja neberiem. Ak chce diskutovat tak normalnym tonom. So mnou sa da dohodnut.

lusyke
autor
2. máj 2016

@timea7
@marcelatje
Hej aj ja davam kazdy den ciste pyzamko, takze o to nejde. Nechavam ju v pyzame lebo sa s nou nechcem natahovat hned zrana, radsej nech sa kludne naje. Je pravda ze ak sa ona niekam tesi..napriklad ze vie ze ideme na vlak tak uz stoji pri skrini a caka kym ju obleciem. Len by som chcela aby to tak bolo stale.

marcelatje
2. máj 2016

@lusyke inak napad s tym pyzamom to nie je zly len u nas neprakticky lebo pri ranajkach sa vzdy zakyda a to by sa musela zasa prezliekat 😀

lusyke
autor
2. máj 2016

@marcelatje Ano ja viem ze hlavny problem je v tom ze nema surodenca. Viem ze by sa zacala aj uplne inak spravat. Je stredobodom pozornosti tak si dovoluje. Ak by bolo druhe tak by to uz bolo ine. Druhe dieta chcem ale zatial to nebolo mozne kvoli veciemo ktorych tu pisat nechcem a ani s touto temou nesuvisia.

marcelatje
2. máj 2016

@lusyke to bolo tak na odlahcenie. Nechcela som sa ta dotknut ☹

moni244
2. máj 2016

@lusyke treba urcit pravidla a jasny rezim, ako ked raz jej dovolis tak, potom inak, tak sa necuduj, ze ma z teba vrtulu, musi sa naucit rano vstat,prezliect,umyt a az potom ranajky,ziadne take,ze ranajkovat v pyzame

0silvia0
2. máj 2016

@lusyke toto robila neter, čím ďalej tým horšie to bolo a je to tak dodnes, to dievča má dnes 14 rokov a máva s rodičmi jedna radosť. Ale začalo to obliekaním, a prevádzaním si ohľadne obliekania... Sestra si to odôvodňovala kadečím, ale vždy bola príliš mäkká a taká je aj doteraz. Môj pohľad na toto správanie: príliš benevolentné hranice pre dieťa, niečo v tomto zmysle: http://babetko.rodinka.sk/vychovavame/vychovava...

lusyke
autor
2. máj 2016

@marcelatje nedotklo sa ma nic..pohoda..nie je to zo zdravotnych dovodov ak to tak vyznelo...je to v inom..no uz sa coskoro posnazime o druhe

lusyke
autor
2. máj 2016

@moni244 Mam na to dovod preco chcem a musim mat kludne rano..preto ju radsej necham v pyzame a nech sa naje vklude a bez placu. Pravidla su u nas jasne a rezim tiez. Dovolujem jej stale rovnako. Nase dieta je tvrdohlave a uz od narodenia som vedela ze to tak bude. Ma svoju hlavu a presadzuje si svoje viac ako ine deti.

timea7
2. máj 2016

@marcelatje mne nevadí, ani keď som ja celý deň v pyžame 😀 😀 😀 😀 taká upršaná nedeľa v pyžame nie je občas zlá. 😀 😀 😀 😀 tu ale ide o niečo iné,malá si robí z maminy dobrý deň.
@lusyke vôbec nie je hlavný problém v tom, že nemá súrodenca, hlavná problém je v tom, že tvoja dcéra nemá určené hranice a ak aj ich má, nie vždy sa dodržujú 😒 😒 😒 😒 Veď to zajtra vyskúšaj - kľudne ostaň v pyžame, ale ostávaš aj v posteli. Neustúp a na druhý deň máš po probléme. Jasné, že bude ešte nejaký čas skúšať, zistila totiž, že niekdy ustúpiš, že sa s tebou dá vyjednávať. S tým musíš rátať, keď si toto pravidlo neuplatnila od prvého pokusu s tebou kývať. Ale ak vydržíš, ona pochopí, že má dve možnosti - alebo sa oblečie, alebo ostáva v posteli. Jednoduché, chce to len dôslednosť. Neospravedlňuj to tým, že je tvoje dieťa tvrdohlavejšie, deti sú síce rôzne, ale dôslednosť prináša ovocie u všetkých. Ty len hľadáš výhovorky, aby tvoje dieťa nemuselo tie pravidlá dodržiavať. Ty chceš aby mala kľudné ráno....prečo nechceš, aby ste mali kľudné ráno obidve? Už tu jej ustupuješ a ona to vycítila, preto s tebou točí.

moni244
2. máj 2016

@lusyke tak ked mas take super dieta, rezim, tak nechapem, aku radu vlastne chces

0silvia0
2. máj 2016

@lusyke presne takto sa vyhovárala moja sestra, odmalička videla, že jej dieťa je ťažká povaha, odmalička bola tvrdohlavý jedinec atď. Úúúplne iná ako ostatné deti, Presne ako píšeš ty 😉
Dominantná povaha dieťaťa a submisívna povaha matky nie je dobrá kombinácia, to mi ver...

timea7
2. máj 2016

@lusyke takéto výhovorky počúvam od rodičov v škôlke denne a iba sa na tom bavím....ja s ich deťmi problém nemám,ani moja kolegyňa. Lebo ich deti zistili, že s nami točiť nebudú, to je celé, nie je na to žiadny zázračný recept a funguje to aj u veľmi tvrdohlavých detí. Aké sú u vás jasné pravidlá? Že preto, aby sa bez plaču najedla, môže ostať v pyžame? No pri mne by nejedla, kým by sa neobliekla, v tom je ten rozdiel, už chápeš? Mne by ten plač zopár rán nevadil, lebo by mi bolo jasné, že je z jedu, že nedosiahla svoje.

lusyke
autor
2. máj 2016

@moni244 netvrdim ze je super a radu nechcem...otazka znie v uvode jasne: prešlo to vaše deti? . Niektore deti su proste take a to tie zeny ktore take deti nemaju tazko pochopia.

uhnakova
2. máj 2016

Baby, vy co saliete s tymi cistymi pyzamami kazdy den? U nas odjakziva ciste pyzamo raz za tyzden. Len ked je nejaka nehoda, meni sa castejsie.

lusyke
autor
2. máj 2016

ach dobre...kaslem na to...zas to ide opacnym smerom ako som chcela..ja neviem preco stale na modrom koniku vy zeny mate tu potrebu niekoho osocovat a posudzovat a spravnosti jeho vychovy alebo rozhodnuti. Mate nejaku skusenost a hadzete vsetkych do jedneho vreca. Dakujem za vas cas a dobru noc.

timea7
2. máj 2016

@lusyke prešlo, lebo zistili, že neustúpim, alebo sa oblečú, alebo ostávajú v posteli. Ak by mali na výber, že môžu v pyžame raňajkovať, ísť sa hrať, prečo by sa vlastne obliekali? Radšej sa vzdajú aj toho, aby išli von, ten pocit, že určujú pravidlá oni a mama nakoniec rezignuje, im za to stojí. Prepáč, že sme ťa netľapkali po pleci a nepritakávali ti, že to, ako to robíš, je dobre. Nie je. Dobrú noc aj tebe.

0silvia0
2. máj 2016

@uhnakova tiež mi nikdy nenapadlo dávať každý deň čisté pyžamko, podľa mňa totálna zbytočnosť mať doma 5-10 kusov pyžamiek jedneho čísla aby sa to nemuselo prať každý druhý deň... dokonca mi to pripadá až márnivosť

sardinka335
2. máj 2016

@lusyke a načo sa s nou natahuješ? Pol hodinu? No to ta fakt musi bavit...a to ze mas tvrdohlave dieta viac ako ostatne? Ha ha...vidno ze mas len to 1...dieta moze mat aj svoju hlavu prečo nie, moze sa podielat napr. na tom čo si oblečie. No neviem si predstavit taketo rana ked sa ponahlame do školy. Ako to by som na nu tie veci nahadzala či chce či nechce.Moja dcera ranajkuje v pyzame, ak sa milostivo včas zobudi, ak nie, ze nevie vstat, tak ranajky proste nema - nestiha. Ma desiatu. Takze ked si okyda pyzamo tak to je ta lepšia varianta ako veci, ktore ma uz do školy. Pokial dieta vidi, ze s mamou moze vyjednavat, kývat, manipulovat tak to proste robi. Dieťa velmi dobre vnima ton hlasu, gesta a mimiku a vie, ze mama je pes čo šteka ale nekuše...a ake su tie ,,nasledky,,? ,,ze teda nikde nejdeme?,, alebo ze bude o tom premyšlat,? 3 ročna to ma na haku.... alebo capnutie na zadok, z ktoreho ma srandu lebo nie si vnutorne o tom presvedčena, ze je to trest. Laskavost ale doslednost dieta citi či to rodič mysli vazne alebo nie - ked sa ideme obliekat tak sa ideme obliekat a tu budeš aj keby traktory padali.

uhnakova
2. máj 2016

@sardinka335 presne, nas starsi syn tiez skusal na mna natahovanie s obliekanim. Stacilo ho raz nechat, nech sa komplet oblecie sam a odvtedy dokonale spolupracuje 🙂. On ma totiz velku hlavu a natiahnut mu nieco cez nu, je umenie. Takze ked sa mal obliekat sam, tristvrte hodinu jacal, ze tricko neoblecie. Nakoniec ho obliekol, ale odvtedy ho staci postrasit, ze sa bude obliekat bez mojej pomoci, ak okamzite nepride a nezacne s obliekanim. A funguje to 🙂