Trojročný chlapec stále nerozpráva

zuz1978
15. júl 2017

Ahojte, tak 4-5 mesiacov dozadu som zacala riesit u mojho syna, ze vobec nic nehovori. Vtedy mal nieco cez 2 a pol roka. Absolvovali sme psychologa, logopeda, 3 mesiace cvicime cielene cviky na rozvoj reci, no stale sam od seba nic zrozumitelne nepovie. Pred piatimi mesiacmi som ani nevedela ci mi rozumie, teraz uz vidim, ze je vela veci ktorym porozumie (samozrejme nic extra zloziteho). Ked mu poviem aby siel so mnou na zachod, tak pekne ide, snazi sa nieco vypiskat aj ked mu netreba. Na vsetko ukazuje, ak ja chcem aby zvietatka ukazal tak ukaze, takisto aj dopravne prostriedky. Par tyzdnov dozadu na vynutenie typu povedz mama, kaka, ocko...ked sa mu chce, nieco zopakuje. No sam od seba maximalne sem tam na mna zavola ale nic ine nepovie. Zial kvoli tomu ze si velakrat nerozumieme, je uz nervozny a od zlosti reve. Logopedicka nam len dookola hovori aby sme z neho hravou formou vytahovali slova, ale to nam moc neide. U nho nie je hrava forma. Ak chcem 3x nieco po sebe od neho, uz protestuje. Som uz zufala a vidim, ze manzel este viac. Velmi nam chyba ta recova komunikacia. ☹ Nemate niekto nejake typy ako ho motivovat? Ja si myslim, ze ta cast mozgu, ktora je zodpovedna za rec jednoducho nie je este stale na tej urovni, aby on sam hovoril. Mimichodom je dvojjazycny a rozumie v obidvoch jazykoch.

ewelyn3
15. júl 2017

Urcite ti to uz niekto hovoril..ale ak je dvojjazycny, mozno len potrebuje si to v hlave upratat. Niektore deti s tym maju vacsi problem, niektore mensi. Niektore rozpravaju len jednym jazykom a druhym hovorit odmietaju, napriek tomu ze rozumeju (mam taku kamaratku), alebo nehovoria takmer vobec. Niekedy to moze trvat aj do 4 rokov kym zacne hovorit. Z mojho laickeho pohladu by som ti mozno odporucila aby si od neho nechcela ze nech hovori v oboch jazykoch. Vyber jeden v ktorom chces aby hovoril a aj mu to povedz a ze aj ked budete na neho hovorit v druhom jazyku, nech odpoveda v prvom. A inak ako hovorila logopedicka, nenutit ho a hrava forma. Inak mu viac uskodis ako pomozes. Jeho recove centrum v mozgu je podla mna momentalne zahltene snahou nieco povedat...ale kedze mozno ani nevie v ktorom jazyku..alebo ich ma pomiesane v hlavke..tak to dlhsie trva kym si to usporiada.

jeennyv
15. júl 2017

@zuz1978 aj ja si myslim, ze dvojjazycnost moze byt troch problemom...deticky maju bezne s recou tazkosti pri jednom jazyku...mna zaujima v akom prostredi zijete, cudzojazycnom ci slovenskom, aky jazyk pouziva lekarka, druhy jazyk ma len na komunikaciu s rodicom? Co skolka skola? Ako bude hovorit tam? Ono dolezite je si na toto vsetko odpovedat, aky ste vedeli kam smerovat..na rozvoj reci skuste pexeso, nech sa snazi pomenovat obrazok, citat mu vela kniziek plus teraz je plno interaktivnych kniziek s perom napr. Albi nahras do pera, ukazujes rozprava to atd..a plus stale hovorit, ideme tam a tam teraz sa obliekame..tricko atd...

sasamima
15. júl 2017

Pozdravujem Vas, podla toho, co pisete, netreba to podcenovat, aby to nahodou nebol detsky autizmus, lebo to by bola ozaj vazna diagnoza. Ale nebojte sa, to nebude Vad pripad. Len kmaratkin chlapcek presne takto zacinal (nerozpraval, nervny,hyperaktivita...) dlho nevedeli, co to je, preco chlapcek nerozprava, hoci uz ostatne deti v jeho beku ano.. ale co sa mu paci, nadmieru vyriesi...a zistili mu tuto neprijemnu diagnozu. Naozaj, ked Vam mozem v dobrom poradit, nepodcenujte to. Dufajme, ze sa to vyluci, ale ak Vam mozem poradit, radsej absolvujte vysetrenia, (az by to nebodaj aj bola pravda, cim skor sa to zisti, tym skor sa to riesi.... drzim palce a nech je to nie je nic vazne, nech Vas syncek vsetko rychlo dobehne a nech ste stastna rodinka ☺ 😍

gia87
15. júl 2017

@zuz1978 možno má tu niektoré mamičky ukameňuju, že tablet do rúk tak malým deťom nepatrí, ale nášmu to pomohlo. Stiahla som mu napr.hru, kde sú obrázky zvierat. Je to spojené s ich pomenovaním a zvukom, ktorý vydávajú. On si to preklikáva a sám od seba opakuje mená zvierat aj zvuky. Potom ešte rád pozerá detičky na youtube, opakuje po nich, keď hovoria farby, čísla a tak. Tiež je dvojjazyčný a keď niečo chce, mieša oba jazyky spolu ale bolo mi povedané, že keď bude mať 3-4r to začne sám rozlišovať a nebude jazyky miešať.

denisa098
15. júl 2017

Dcera ma 3 a zacala teraz,slovensky,anglicky a cesky.Za dva tyzdne 70 slov,vety,a vety v roznych jazykoch.Tiez nerozumie uplne vsetkemu,si myslim ale rozumie.Minule sa ma pytali,ako vies,ze nerozumie ked nerozprava?A zistili sme,ze vie.Diagnoza porucha pozornosti,a hyperaktivita,preto je taka rozlietana,stale odbieha ked jej nieco vravim obcas sa tvari akoby nepocula.Nie je autista.Mamicky prestante strasit s autizmom,iba diplomovany lekar moze urcit takuto diagnozu,ono to fakt dost tazko padne a dlho to potom mamicku zoziera ci ano alebo nie.Detska lekarka si musi vsimnut priznaky trojrocnej prehliadke.Viac jazycne deticky zacinaju rozpravat okolo 4 rokov.Chodte k logopedicke,rozpravaj strucne v 2 az 3 slovnych vetach.Povie auto?Povedz ano auto ide.Ukaz babiku a povedz babika sedi atd.Ja som vdacna nasej logopedicke nakolko som na babulku hovorila komplikovane a tam bol problem.Drzim palce,mrnus bude ok.Prihlaste sa k dobrej a hlavne milej logopedicke a sup medzi deti na ihrisko.A netlacte na maleho s rozpravanim aby sa nezasekol.

pragmaticka
15. júl 2017

to ze nerozumie vsetkemu je fakt divne!!!!3 rocny uz musi rozumiet fakt vsetkemu aj ked teda poriadne este nerozprava! Dvojjazycnostou to nebude.Moja je trojjazycna a zacala uz ako 2r,teraz ako 3r uz krasne prepina a hovori vserkymi tromi jazykmi!Sluch mu kontrolovali???

lija22
15. júl 2017

@pragmaticka ty si divna
fakt je nutne to zdoraznit tristo vykricnikmi?

😖

bashka80
15. júl 2017

ja som tiež z dvojjazyčnej domácnosti (rodičia sa so mnou rozprávali po slovensky, starí rodičia, ktorí bývali s nami, po maďarsky) a vraj ako dieťa som začala hovoriť tiež neskoro, skoro ako trojročná a aj to len po maďarsky. Po slovensky som sa rozhovorila, až keď som nastúpila do slovenskej škôlky.

jeennyv
15. júl 2017

Podla mna je autorku zbytocne trapit chorobami a inymi "vadami" co by jej dieta malo mat...pricim to nic pravdy nemusi byt...prosto jedno je sikovnejsie iinemu to ide inak...ja som rozpravala na 10-11mes..prosto ked to rodicia spatne hovoria hotovi su, aj znami atd vsetci boli, ale zas sedela som na 8 mes a chodila az na nejakych 15-16 mes...prosteee kazdemu dietatu idu veci inak a netreba ho hned zdiagnostikovat..

solemami
16. júl 2017

@zuz1978 viacjazycnost nie je problem u dietata. nase starsie rozpravali uz ako rocne a to sme trojjazycny a mladsie dvojicky v troch rokoch povedali maximalne dve slova ako rozvitu vetu a syn hovori tak nezrozumitelne ze som vedela jedine co chce ak som ho k tomu ja priviedla otazkami.
syn mal asi 5 hodin s logopedickou a bolo pri tom aj ine dieta. z toho dve hodiny ju uplne ignoroval. dcera nemala vobec ziadnu pomoc u logopeda - zijeme v zahranici a funguje to tuna uplne inak ako na svk.
teraz budu mat o necele dva mesiace 6 rokov a uz sa im usta nezastavia.
urcite neprestan s jednym jazykom. je to na dietatu a nie na pocte jazykov. len sa na to lahsie "zvali vina". to nema viacjazycne prostredie doma tak si to nevie predstavit a hned je to - vela jazykov, chudak dieta nevie co si s tym pocat.
nevzdavaj sa. skusaj stale a viem ze to nie je lahke, ze ste obaja s muzom frustrovany, ale len s kludom a ono sa pomaly zacne zlepsovat. viem ze bola tema alebo skupina o detoch co rozpravaju neskoro a baby tam pisali ze detom davali aj nejake pripravky a videli zlepsenie po nejakom case.
drzim palce

marrie5385
16. júl 2017

Nie som sice logoped, ale ako ucitelka v ms sme mali podobny pripad, no postupom casu sa dievcatko rozrozpravalo. Podla mna s nim vela hovorte citajte a hrajte sa pri tom a mozno to ho bude hnat k tomu aby sa snazil rozpravat...ze sa bude tiez chciet zapojit do rozhovoru. Plus aj hranie sa s detmi v jeho veku.

katkakovac
16. júl 2017

Az som sa nahnevala. Ze hravym sposobom vytahovat z neho slova. Kam s nim chodis? Mam syna z rovnakym problemom, ma naruseny vyvoj reci. Komunikacne bol v takmer troch rokoch na urovni rocneho dietata. Vsetci tvrdili, ze SA TO spravi. Vdaka spravnemu pristupu zacina rozpravat. V januari nevedel povedat ani slovo, nerozumel co od neho chceme. Dnes, po 6 mesiacoch rozumie, co od neho chceme, slovna zasoba sa kazdym dnom rozrasta, aj ked je to boj o kazde nove slovo. Ale je to uplne ine dieta. Chodime s nim do centra detskej reci v trnave. Uplne sme museli zmenit sposob konunikacie. Napr donedavna sme mali zakazane akekolvek otazky. Skus porozmyslat naz zmenou logopeda, pripadne chci aj nazor ineho odbornika. Su dobri logopedi a su priemerni logopedi. Dobri tvojho syna posunie dalej. Ked tak pis IP😉

teliatk0
16. júl 2017

Dieťa by malo začať rozprávať do 2,5 rokov, ak má už tri roky a nerozpráva, tak v prvom rade treba vyhľadať odbornú pomoc a nespoliehať sa na to, že sa to časom ,,napraví,, .

katkakovac
16. júl 2017

A tie zachvaty hnevu poznam. Hneva sa, lebo vam nerozumie. U nas to pomaly zmizlo, ako zacal rozumiet.

maciatkolulu
16. júl 2017

@denisa098 tak my mame tiez dvojazycneho a plynule rozpraval v sk ked mal dva a pol a rozumel druhehu jazyku a teraz bude mat styri a so mnou jednym.jazykom a s otcom druhym. Mame vela ludinokolo seba seba,co vychovavaju dvojazycne,ale teda vsetky deti v troch rokoch rozpravali aspon nieco,hatlanina a najma ROZUMELI,tento pripad by som.rozhodne komunikovala s dr. Nie,nestrasim,ale ani nezlahcujem a to som proti zbytocnym behanim po dr. V cim skorsom veku sa podchytia problemy,ttm to byva lepsie. Tymto som chcela poukazat,ze aj bilingvalne dieta rozpravala v troch rokoch"detskou"/hatlaninou,ale rozpravalo,komunikovalo,teda,mama,kaka,tata davno pred tretim rokom a nie je ziadne mimoriadne dieta. Kazde dieta ma svoj vyvin to je jasne,ale netreba zase podcenovat a vyhovarat sa na bilingvalizmus. Moja skusenost a aj nasho okolia je,ze deti viacjazycnych rodin rozpravaju rovnakonrycho,teda standardne,len miesaju dva jazyky zozaciatku a nie,ze nerozpravaju vobec!

teliatk0
16. júl 2017

Možno by ste mohli skúsiť aj nejaké pesničky detské, niečo typu Spievankovo, ak Vaše dieťa rado počúva pesničku a má rado rytmus. Možno po počutí pesničiek by sám skúsil spievať spontánne a nemal by pocit, že je do niečoho nútený. Väčšina detí totiž začne samo opakovať slová obľúbenej piesne,rozprávky, najmä keď je to ešte podnietené vizualizáciou.

nanervy_2
16. júl 2017

nas ma len 2, ale bez znakovania by sme sa obaja asi osaleli. pozri si videa na temu babysign. plus v kolektive deti maju vacsiu motivaciu hovorit, preto sa castokrat rozrozpravaju az v skolke. plus knihy,knihy.. bezi akcia Precitane leto, najdete tam super inspiracie

jumama
16. júl 2017

Odporucam stranku tichysvet.blogspot.sk, je sice uz starsia a trosku zle sa na nej orientuje, ale je tam vela uzitocnych info. Napr. dolezite je, ze pre rozvoj reci je podstatny aj rozvoj jemnej motoriky - malo by dietatko robit vela aktivit na rozvoj jemnej motoriky. Pozri si tu na MK skupinu montessori, tam je vela napadov na taketo aktivity. Nemusite ist montessori sposobom, iba sa skratka hrat vela hier, kde sa rozvija jemna motorika - prkladat, nakladat, dotykat sa roznych druhov materialov a tvarov...

sasamima
16. júl 2017

Nechcela som mamicku vystrasit, nebodaj hned vyrukovat s diagnozou, len pisem so skusenosti. Nic cloveka nestoji, ked sa zveri do ruk odbornikom, ved na to su odbornici, na to studovali, aby pomohli, hlavne, nech je chlapcek zdravy. Kazdemu hlavne o to ide. Ved mu chceme pomoct nie? Alebo utesit napisat pekne slova, aj my budeme pekne, aj mamicka sa uisti, ze je vsetko v poriadku. Najradsej nam premudrele mamicky na MK. Aj lekari su uz na ne alergicki. Ale k veci. Ta kamaratka, ktoru som spominala, ma chlapca vo veku ako ja dievcatko. Ked mali okolo 3 rokov, nasa uz pekne rozpravala a on este nie, takmer nic. Tiez sme sa o tom vela rozpravali, chlepec je krasny, nic na nom nevidno... a ja jej vravim aaaale co si z toho robis, potrebuje len viacej casu, chlapci vacsinou s rozpravanim zacinaju neskor, ale ked raz zacne, potom uvidis. Najskor to nechali tak, cakali, sledovali. Az sa z toho vyklul detsky autizmus. Nikto by to necakal. Preto vravim, treba ist za odbornikom, aby vsetko zle vylucil. A mamicka, ktora tu napise, ze ziadnych odbornikov netreba, teda nech tu radsej nedava ziadne komenty, ked dieta v 3 rokoch aspon nieco nerozprava, asi to nebude celkom ok. Samozrejme kazdy podla uvazenia. Tie hry, pesnicky, opakovacky a vsetko podobne, samozrejme treba k tomu pridruzit. Ale v 3 rokoch musi mat dieta aj bez toho dost vnemov na to, aby uz slova a aspon jednoduche vety tvorilo. Opakuje po rodicoch aspon nejake slova. Urcite nanho mamicka rozprava alebo mu spieva alebo sa inak hraju. Dieta sa ma zapajat. Hoci len svojim sposobom. Niektore deticky mozu byt poviem opozdene, zacinaju neskor. Vsetko moze byt. Situacia sa isto casom vyriesi. Prajem vela zdravicka, drzim palce, nech sa vsetko vyriesi k dobremu, je chlapcek zdravucky a mate z neho len radost☺

jumama
16. júl 2017

A este tu na MK je skupina Oneskoreny vyvin reci, tak aj tam nakuknite, tam su maminy s presne takymito detickami. Logoped by mal urcit,ci dieta ma oneskorenu len rec alebo aj porozumenie. Mozno aj poradia, ake aktivity s detickami robia...

katkakovac
16. júl 2017

@sasamima mas pravdu. Kto nezazije nepochopi. Ja som s nim citala od 6. mesiacov, spievaka, rozpravala a nic nepomohlo. Az logoped. Ak dieta v 2 rokoch netvori dvojslovne vety typu Mama Hamham, tak treba zbystrit pozornost. Lebo potom v 4-5 rokoch sa to uz zle dobieha. Moj syn zaostaval o 2!!! roky a v skolke sa len priblblo usmievali, ze to je v poriadku. Az na moje naliehanie ho videla skolska logopedicka a ta nas urychlene poslala do centra reci.

janette321
16. júl 2017

ved neboli len u logopéda ale aj u psychológa. ten určuje autizmus . to že veľa toho nepovie neznamená že má túto diagnózu . chlpy sa mi ježia ako ju všade len tak na všetko hodia . moc toho nenarozpráva . neposlúcha . papuľuje ... hned tvoje dieťa má asi autizmus ...

yanni
16. júl 2017

Necitala som odpovede, ale viacjazycnost pre zdrave deti nie je problem. Ked vravis, ze ani nerozumie, tak tam bude problem niekde inde. Tahat z neho slova, je take....no nijake. V troch rokoch uz musis ako zdrave normalne vyvinute dieta rozumiet. A to obom jazykom ak ich ma intenzivne native v prirodzenom prostredi.
Nasa copana je trojjazycna. Zajtra bude mat dva roky. Rozpravat zacala daleko pred druhymi narodeninami. Rozumiet uz pred prvymi. Rozumiet vsetkym TROM jazykom.
So vsetkymi jazykmi vyrasta prirodzene, nenutene, Rozumie vsetkym aj ked na nuhovoria cudzi.
Jasne, do t3-4 rokov deti jazyky miesaju. POtom zacinaju rozlisovat, ktorym jazykom kde a s kym maju hovorit.
Ono to nemusi byt nijka diagnoza, niektore deti zacnu rozpravat skor, ine neskor (nas treti zacal presne po tretich nerodeninach) ale vo veku 2,5-3 rokov MUSI uz rozumiet.
Ak nezil v nejakej jasjyne ale v normalnom prostredi, kde sa mu venovali, s nim ludia (aj cudzi) komunikovali a nie len s nim, jednoducho okolo neho mal stale podnety, tak nie je mozne aby zdrave dieta nerozumelo.
Skus to prediskutovat aj s pediatrickou, inymi lekarmi. nerolog, psycholog. Neviem, kde sa toto vsetko riesi. len aby si bola kludna, ze je OK a potrebuje len trosku viac casu.
Neviem, kde zijete, ake jazyky pouzivate, mohla by si trosku rozpisat, nevieme ci chodi do skolky, kolektivu, to velmi pomaha.

zuz1978
autor
16. júl 2017

Dakujem vsetkym za odpovede. Odbornikov mame za sebou. Nikto nic konkretneho nepovedal, co je aj pochopitelne, ved je este maly aby hned mu dali nejaku nalepku. On cely den blaboce, len nezrozumitelne. Velmi je pohyblivy. Zopakovat len sem tam nieco zopakuje ked ma naladu. Je to tazke. Asi skusim dalsieho logopeda.
@katkakovac naozaj kto nezazije nepochopi. Mala by som na teba jednu otazku ako casto chodis s nim do toho centra v Trnave?

katkakovac
16. júl 2017

@zuz1978 raz do mesiaca, skontroluje aktualny stav, da nove instrukcie a tych sa mesiac musime drzat. 4-5 jednoduchych instrukcii. Prvy mesiac sme napr dostali za ulohu trenovat 2 gesta. Napr. otvarali sme taku dozicku, ked ukazal gesto otvor. Za par dni sa zacal chytat.

zuz1978
autor
16. júl 2017

@yanni takto, aj moj rozumie tomu co ja od neho chcem, a to vidim v oboch jazykoch, to ze ja si myslim, ze vsetko nerozumie, tak to sa tiez da pochopit vzhladom na to, ze deti niekedy ani nechcu reagovat na nieco ak to nechcu sami, takze skor by som povedala, ze niekedy to ja neviem rozlisit. Na druhej strane, zas ja nechapem, z coho si usudila, ze rocne dieta rozumie vsetkemu. Ked si jej povedala, ze zajtra ideme tam a tam, to pochopila? Alebo zajtra mas prve narodeniny co ti mam kupit babiku alebo kocik? Ako na to zareagovala? Pre mna uplne vsetkemu rozumiet je take nieco.

mufka1
16. júl 2017

@zuz1978 ahoj ...nema vrodenureco uvadu vadu? Alebo kratkepodnebie? Vtedydieta rozprava cez noca nieje mu rozumiet.Neskusali steklinickeho logopeda.?

pehavcek
16. júl 2017

niekedy deti zacinaju rozpravat az ako trojrocne. Mnohe dvojjazycne deti maju posunute rozpravavanie. Akoby najskor pocuvali a potom az zacali rozpravat. Je mozne, ze o nejaky mesiac dva sa to zrazu rozbehne

zuz1978
autor
16. júl 2017

@pehavcek len zato sa modlim. 🙂
Ja viem, ze som toho aj ja dost pokazila, nechavala som ho vela rozpravky pozerat v tv a to vo vacsine v cestine. Iste mu to tiez nepomohlo. Uz sme sa s nanzelom zato vela obvinovali, ale potom ma napadne, kolko vseliakych rodicov je, ktorych deti sa naucia hovorit a ani nevedia ako, lebo na nich nemaju cas alebo len skratka nechavaju ich robit co len chcu.

pehavcek
16. júl 2017

vobec si nemyslim, ze ste pochybyli. ved my sme vyrastali na ceskoslovenskej televizii a tu sme. Obvinovanie vypustite z hlavy. Treba sa s nim vela rozpravat ale ono to pride. Zacne Vam znicoho nic cele vety. Uvidis.