Trojročný syn nechce požičiavať hračky

saraandsara
8. júl 2020

Moj syn (3r, inac velmi dobry chlapcek a nemam s nim ziadne extra problemy) nerad poziciava hracky (iba niektore) jednemu kamaratovi. Od malicka sa poznaju, stretavame sa casto a po case hrania pride zlom, kedy si zacnu navzajom tahat hracky, ten chlapcek place, ze hracku chce, moj krici ze nechce dat. Ten druhy chlapcek nie je nauceny, ze ked nieco chce tak ma poprosit/poziadat a ze svoje hracky poziciava. Vacsinou si hracky vynucuje placom, ked sme u nich tak robi napriek - hracku schova alebo sa natahuje. Ale jeho neriesim, je to ina vychova akou chcem ist ja. Otazka je co je pre mojho syna riesenie, co ho tym ucim a ako ho naucit hracky poziciavat. Kamosit sa nadalej, alebo vysvetlovat ci nechat to na nich?
Situacie su taketo:
a) sme u nas doma: hracky sa poziacavaju a ked chlapcek o hracku poziada (napr. placom) tak moj syn by ju mal poziciat, ked nie, hracku zobrat schovat a nebude ju mat nikto
b) sme u nich doma: chlapcek si vyzaduje svoju hracku spat s ktorou sa moj syn hra a tak ziadat o syna aby hracku vratil, kedze nie je jeho ale chlapceka a sme u nich doma.

A co ho tym cele ucim aj ked pri inych detoch nema problem, a on sam pekne o hracku poziada: ze chlapcek si vyzaduje hracku placom, ked sme u nas tak hracky sa poziciavaju, ked sme u nich hracky musim vratit. Nie je to take metuce pre tie deti, ze "...chlapcekovi unho doma musim vratit hracku ked ju chce placom alebo natahovanim a ked sme u nas doma, a chcem svoju hracku spat tak mam povolit a hracku pozicat..?"
Snazim sa ist cestou sharing is carrying, alebo vysvetlovanim, ze hracky sa poziciavaju, ze hrat spolu je vacsia zabava ako natahovanie. Takto vzdy skonci hranie predcasne, lebo chlapcek place a moj syn je oduty a nervozny.
dakujem

lula313
8. júl 2020

@saraandsara pozerala som video nevychovy a k tomuto požičiavaniu bol pekný príklad. Keby tá dieťa požiadalo, aby si svoju novú kabelku požičala jeho kamaratke, požičala by si ju? A my to po detoch vyžadujeme. Miesto týchto pravidiel sme u mna/teba by som k tomu pristupovala tak, že kto má hracku, nech sa s nou hra a keď sa dohrá, da ju druhemu. Ten druhý chlapcek sa tiež nemôže naucit, ze placom si vydobyje svoje, skôr je mu potrebné vysvetlit, že ,,Jurko má teraz hracku a hra sa s nou. Viem, že by si sa aj ty s nou chcel hrat. keď sa Petko dohrá, tak ti ju vráti. Pod, my sa zatiaľ pohrame s týmto super autíčkom.”

smejko25
8. júl 2020

@lula313 preesne toto ma ucila moja mamka a doteraz si to pamätam 🙂 a takto budem ucit aj ja svoju dcerku

halienka
8. júl 2020

och, keby sa ľudia učili na školách niečo o detskej psychológii, tak by vedeli, že očakávať niečo také ako požičiavanie hračiek alebo hranie sa s druhým dieťaťom vo veku 3 roky je nereálne. Deti do cca 4 rokov sa najradšej hrajú samostatne, poprípade v sprievode dospelého. Len dieťa s vrodenou silne submisívnou povahou dokáže pred dovŕšením tohto veku bez problému dať svoje hračky inému. Je to úplne prirodzené v tom veku, že si chránia svoje. Vôbec dieťa netreba do toho nútiť, ako bolo povedané vyššie, druhému chlapčekovi vysvetliť, že sa pohrá až keď sa tvoj syn dohrá a naopak. Nič iné sa v tomto veku nedá robiť. Kamarátstva a požičiavanie sa začína až cca po 4 roku, je to prirodzený vývojový proces.

lucyluv
8. júl 2020

Nenutim poziciavat, ak hracku nechce pozicat a je jej, tak jej proste poviem, ze kludne moze povedat, nechcem hracku pozicat, hram sa s nou, je to moja hracka. Alebo ked jej hracku niekto zoberie, nech povie, ze je to jej hracka a nech jej ju vratia, ze si ju zela naspat. Ale samozrejme snazim sa ju aj podporovat, ze hracku moze pozicat, ze druhe dietatku urobi radost, ze potom ju samozrejme vrati. Neviem ci robim dobre, ale pripada mi to byt prirodzenejsie spravanie ako keby mala hracku hocikomu poziciavat, ked si ju vypyta. Proste ja ju hlavne ucim vyjadrit sa slovne co si zela a nezela.

ovaaa
8. júl 2020

@halienka v tomto by som nesuhlasila.Vela spravi vychova, povaha dieta a vzor rodica.Moj od mala poziciaval a ked sa s niecim hral ponukal inu hracku.A to podotykam sam od seba.3r je uz skolkarsky vek a deti sa vedia spolu zahrat v ramci ich fantazie teda nie je pravda, ze len samostatne.

veronikaszabova
8. júl 2020

@saraandsara nikdy som ani jedneho syna nenutila, aby svoje hracky poziciavali, ked nechceli. A co to je nejake pravidlo, ci co?

stela01
8. júl 2020

@saraandsara niektoré deti si nesadnú ..... nenútila by som . Bohu žiaľ nebudú kamaráti 🤷🏼‍♀️.

hettinka
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
halienka
8. júl 2020

@ovaaa samozrejme nesúhlasiť môžeš, môj názor je, že toto dokáže len povahovo veľmi submisívne dieťa v tomto veku, taký bol a je zrejme aj tvoj syn. Väčšina detí si v tomto veku chráni svoje hračky a je to prirodzené.

mogaa
8. júl 2020

@halienka netýa sa to len submisívnych detí...naša má 2,5roka a le je dobrák - ona požičia hračky nemá s tým problém, ale je pravda že väčšinou je to keď sa chce hrať s hračkou toho druhého dieťaťa😉ale ona je aj naučená že hračky sa požičiavajú - zo škôlky, tam ich k tomu vedú, rovnako u nás na niektorých ihriskách sú hračky čo tam prinesú mamičky detí čo sa s nimi už nehrajú, takže tie hračky sú nikoho a deti si ich tam "požičiavajú"...je to ako s hojdačkou, tiež musí počkať pokiaľ sa dieťa dohojdá a ak sa hrá s nejakou hračkou čo chce ona , musí počkať až sa s ňou dané dieťa dohrá alebo mu ponúknuť inú hračku na výmenu.....takže nie je to o submisivite.....

saraandsara
autor
8. júl 2020

@lula313 lenze ten druhy chlapcek strasne zacne plakat a zacina aj stuchat do mojho syna a tak sa snazim aby neplanal skor presvedcit syna aby hracku pustil

halienka
8. júl 2020

@mogaa ale je😉

saraandsara
autor
8. júl 2020

Aby som uviedla na spravnu mieru- vsetko je to o tom druhom chlapcekovi ktory strasne place ked sa chce s niecom hrat. Moj syn je velmi rozumny, snazim sa sklbit do vychovy trochu montesori, trochu nevychovy a hlavne vela lasky.
Budem ho viest k tomu (ci sa to kamoske paci alebo nie), ze u nas hracku nemusi pozicat a hold chlapcek musi pockat na jeho cas aj ked bude plakat. A ked budeme u nich a chlapcek bude chciet hracku ktoru ma prave syn, tak ju musi vratit. Lepsie?

saraandsara
autor
8. júl 2020

@stela01 tiez si myslim, ze si nesadli. Chlapcek je trochu rebel, place ked chce nieco ziskat.

stela01
8. júl 2020

@saraandsara môj syn má 1 dievčatko , ktoré len keď vidí zatvára sa do izby . Absolútne si nesadli .
Ani nám nevyhovuje každý .

katty2012
8. júl 2020

@saraandsara skus to, co pise lula, ale vsetky pravidla oznam detom vopred, este pred hranim, a pytaj si ich potvrdenie, ze ta poculi

elanor
8. júl 2020

@saraandsara ja mam zasadu, ze sa neberie hracka s ktorou sa iny hra. Ak chce tu co prave drzi v ruke, musi pockat az sa dohra.
Ak by islo o cudziu jracku, sme na ihrisku a to dietatko od ktoreho mame pozicane, uz ide domov a preto ju pyta, tak to jemozrejme ine, svojmu vysvetlim, ze dietatko uz musi ist domov a hracku treba vratit, nech svoju hru ukonci. A ak sa uvidime nabuduce, moze si ju zase pozicat. Alebo opacne, ked ideme my domov, a niekto ma pozicane nase.
Pokial sa ale niekto dozaduje hracky, ktoru ma dieta v ruke, a nebodaj ju zacne z ruky trhat, noooo, tak to teda nie. A je jedno ci ide o moje, ci o cudzie, ale vypocuje si riadnu prednasku.
A ze henten reve? No nech reve, bars nech sa aj o zen hodi a roztecie na kolomaz. Ked mu to nevie vysvetlit jeho mater, tak mu to vysvetli ty. Hovor smerom k svojmu, utvrdzuj ho v tom, ze kona dobre (teda ked sa hra s pozicanou hrackou, a ten druhy ju chce, lebo ju len proste chce, ani nepovie prosim, ani nic, len mu ju zacne trhat - ze hracky s ktorymi sa druhy hraju sa neberu z ruky, a treba povedat prosim. Hotovo. A nech toho druheho aj roztrhne.) A pokial by chcel tvojho nedajboze bit alebo co, tak treba zasiahnut, nenechas si dieta predsa otlkat. Jemenu mu chytit rucku, odvratit . toto sa nerobi, to je nono. Ono pokial je jeho matka aspon trochu normalna, tak uz by aj tak davno zasiahla, a ak nieje, hold mu lekciu slusneho pravania musi dat cudzi clovek.
Lebo co potom tvojho ucis? tvoj je castokrat v prave, nerobi nic zle, ale vyjde z toho ako nejaky chudacik a ten zly, lebo si dovolil pozicat hracku a hrat sa s nou, a miesto toho daky fafrnom rozmaznany, miesto toho, aby sa ucil slusnemu pravaniu si robi co chce a co nieje pekne, ani slusne, a mysli si jaky je frajer.
Mam zasadu - co nedovolim robit vlatnym detom, nedovolim robit ani cudzim (s nasimi ci cudzimi hrackami, ci potojom voci sebe navzajom, voci cudzim detom, a teda ani cudzim voci mojim).

ovaaa
8. júl 2020

@halienka Moj syn nie je submistivne dieta len s rozumom vyriesil. Ak sa hra s nejakou hrackou tak ju neda ale ponukne dietatu inu ak ma nejaku pri sebe. Tak isto nema problem pozicat pretoze vie, ze sa mu hracka vzdy vrati. Sme partia, kde sa deti vedia pohrat a hracky si pozicat. V terajsom veku je to uz ine nakolko su to uz neni auticka a lopatka z piesku. Pokial su to vsak drobnosti napr. v skole
pero, guma atd tak to ani nezavaha...berie to ako pomoc.

simonah73
8. júl 2020

@saraandsara v tom pripade nech si to riesi matka toho druheho chlapca, ved preco by mal Tvoj syn pozicat hracku len preto aby ten druhy nejacal. nech si ho nauci, ze placom skratka svoje nedocieli.

ovaaa
8. júl 2020

Elanor to napisala trefne .

weggie
27. sep 2020

Je to normalne uplne