Učenie cudzieho jazyka "od perinky"

julka5551
29. feb 2020

Ahojte mamičky, síce má moja malá ešte len necelé tri mesiace, aktívne sa zaujímam o to ako ju budem môcť učiť cudzí jazyk už od malička. Máte s tým nejakú skúsenosť? Kedy a ako začať? je vhodné učiť dieťa svojpomocne doma aj keď cudzí jazyk neovládam dokonale (skôr hovorovo) alebo zvoliť nejakú inú metódu? ďakujem za všetky Vaše rady 🙂

kittykat22
29. feb 2020

@julka5551 z vlastnej skusenosti by som ti poradila, nech dieta cudzi jazyk neucis a nechas to bud na medzinarodnu skolku alebo kurz, pripadne skolu. Moje dieta je bilingualne a kamaratka ma trilingualne deti, a vsetky nase deti maju problemy s recou. Tieto deti maju vdaka tomu casto oneskoreny vyvoj reci, potom jazyky pletu jeden cez druhy v jednej vete a stracaju sebavedomie v komunikacii pretoze maju problem s R, Ř, sykavkami alebo TH v anglictine pripadne R vo francuzstine. Keby sme vedeli ze tento problem nastane, tak by som od zaciatku s dietatom hovorila len recou kt. treba do skoly. By som si usetrila starosti.

pininka1
29. feb 2020

Je to individuálne, sesterka má bilingválne deti a žiadne problémy ani oneskorenú reč nemali. Od narodenia na nich otec rozprával anglický a matka slovensky.

dskjhfdlkdjhl
29. feb 2020

@kittykat22 poznam vela bilingvalnych deti a problemy s recou snad nemalo ani jedno.
@julka5551 Ak nemas tu aglictinu vybornu, tak by si to mala nechat na niekoho, kto ju ma, lebo ked sa raz nieco niekto nauci chybne, tak sa to tazsie odstranuje.

eba7
29. feb 2020

Ahoj, nemam sice osobnu skusenost, ale pokial by som ja dobre ovladala nejaky cudzi jazyk, rozpravala by som na dieta od narodenia len tak. Podla mna je to perfektne, ze sa dieta bez namahy a zadarmo uplne prirodzene nauci viac jazykov. Da mu to do zivota vela a nebude sa to musiet pracne ucit neskor. Samozreme mozno existuju deti, ktore mozu mat nejake problemy, ale problemy s recou maju bezne aj deti, ktore sa ucia len slovensky. Poznam dokonca jedneho 4jazycneho chlapceka, ktory uplne bez problemov pouziva vsetky 4 jazyky a vobec sa mu nepletu a to mal nedavno len 3 roky. Viacero deti poznam dvojjazycnych a tiez uplne bez problemov. Hovori sa, ze viacjazycne deti zvyknu zacat hovorit trochu neskor, ale to je normalne. Ja by som do toho hned isla. Neviem teda posudit tvoju uroven jazyka, ale myslim si, ze zas netreba mat uroven tlmocnika. Pokial je to na dobrej urovni, staci podla mna aj hovorova. Rozsirovat slovnu zasobu a zdokonalovat sa moze potom neskor.

pribinak
29. feb 2020

Ak cudzí jazyk neovládas fakt na dobrej úrovni, tak sa na to vybodni. Naučíš to dieťa nejakú blbosť a potom ho to budeš musieť pracne oducat. Deti sa ľahko učia, ale oducat zlozvyk je ťažké

sense
29. feb 2020

@kittykat22 moja dcera je bilingvalna a teda ziaden oneskoreny vyvin.nemala oddvoch rokov vypravla zrozumitelne , v troch rokoch nemala problem ani so sykavkami,ani s l,r atd... v 4 r nastupila na povinnu skolsku dochadzku bez potreby doucovania ...dokonca ucitelka aj logopedicka boli prekvapene , ze vyprava lepsie ako deti kt je nemcina materinsky a jediny jazyk ...
Takze je to vysoko individualne

sense
29. feb 2020

@julka5551 zalezi na akej.urovni.je jazyk... deti sa ucia rychlo ale ako to uz niekto spominal zlozvyky sa oducaju horsie...

deedol
29. feb 2020

ja som to zvazovala, ale rozhodla som sa, ze nie, lebo v tom cudzom jazyku nemam a nikdy nebudem mat taku emociu ako v rodnom.
mam susedu, ktora sa s chalanmi bavi v AJ, pricom vie dobre, ale prizvuk ma nic moc. pocut to aj na tych chalanoch, hoci chodia do AJ skolky/skoly.

jedlee
29. feb 2020

u nas v sa osvedcilo, ked sa jazyk spajal s osobou - to znamena mamina hovorila vzdy iba slovensky, opatrovatelka vzdy iba spanielsky, tatino vzdy iba anglicky a tak dalej. deti v tom mali jasnejsie, ako ked mamina obcas nieco povedala po slovensky a nieco po anglicky a tiez sa menej snazili, lebo vedeli ze mamina rozprava po slovensky a preto sa neunuvali tolko rozpravat po anglicky s maminou. co sa tyka recovych problemov, je to velmi individualne. niektore dvoj-troj jazycne deti mali velke problemy, ine nemali ziadne. niektore rozpravali velmi skoro, ine zas zacali rozpravat neskor no plynule oboma jazykmi. zacat je podla mna vhodne co najskor primeranou formou. ale v dobrej bilingualnej skolke kde ucia ucitelia, pre ktorych je dana rec rodna, sa deti naucia rozpravat cudzim jazykom velmi, naozaj velmi rychlo i ked ich tam das v 3 ci 4 rokoch. z mojej skusenosti - mamina nech rozprava na dieta rodnym jazykom alebo ak ma naozaj dobru znalost cudzieho (napriklad v zahranici vyrastala, zila), radsej si najst nejaku osobu - ucitelku, opatrovatelku ci pribuzneho, ktori budu rozpravat na dieta iba v tom dohodnutom jazyku, ako by sa mala mamina snazit takto fungovat.

julka5551
autor
29. feb 2020

Ďakujem za rady. Asi to teda nechám na nejakého profesionála lebo naozaj tú angličtinu neovládam až tak super ak by som jej tým mohla uškodiť tak to mi za to nestojí. Snáď ju môžem naučiť aspoň nejaké slovíčka (zvieratá, farby...)

3petka
29. feb 2020

@julka5551 ja som dala svojho syna od 3,5 roka na kurz angličtiny. A chodia priamo do skolky takze ešte bonus k tomu. Je to učenie hrou spievanim a opakovaním. A pekne sa učí doma si to tiež v rámci hry opakujeme. Ale mám svagrinu a jej syn je od malička naučený na rozprávky a hlavne takého typu tiež na opakovanie a ledva jej hovorí po slovensky ale farby vie anglicky a aj nejaké predmety tak vie pomenovať. Poprípade odpovie yes alebo no. Ide mat ešte len tri roky. Ja osobne chcem aby môj vedel dobre cudzí jazyk.

nesvadbovo
AMBASÁDORKA
29. feb 2020

@julka5551 ja som o tom dosť čítala. Ono takto, ak bilinguálne, tak naozaj poctivo. To znamená, jeden rodič, jeden jazyk, druhý cudzí jazyk, bez výnimky, stále, aby dieťa nebolo zmätené. A všeobecne sa odporúča, aby matka dieťa vychovávala v materinskom jazyku. Ono v cudzom jazyku, pokiaľ nie si od narodenia bilinguálna, máš iné cítenie, skrátka nedokážeš v ňom tlmočiť všetky emócie, nie je Ti prirodzený. A hlavne, ak nemáš naozaj perfektnú znalosť, ani by som to nezvažovala.. Sesternica vychováva bilinguálne, ale to tak, že ona s deťmi hovorí slovensky a manžel anglicky, ale žijú v UK. Deti sú famózne, krásne prepínajú medzi jazykmi úplne prirodzene, podľa toho, ako ich kto osloví, nemali žiadne problémy s rečou, medzi sebou, napríklad, preferujú angličtinu.. Avšak ja som sa rozhodla s deťmi hovoriť slovensky (a dcérka bude mať o tri mesiace tri roky a hovorí veľmi biedne, tak to mám asi za to 😅 ). Rozhodnutie je na Tebe, ale skús si o tom niečo viac naštudovať, ako len nejakú diskusiu na MK, lebo je to dosť zásadná vec..

amelie2017
29. feb 2020

Ak nevies anglicky aspon na urovni C1, radsej slovensky. Ale anglictinu mozes od malicka podporit aj tak, ze mu budes pustat anglicke rozpravky. Nemyslim youtube, ale pri hre normalne hovorenu rozpravku. Dieta to bude mat napocuvane a zafixuje si to do buducnosti. Moja dcerka je 3jazycna, ma 2 roky a 2 mesiace a zacina hovorit vo vsetkych 3 jazykoch. Moju slovencinu, muzovu katalancinu a spolu sa bavine spanielsky.

midka
29. feb 2020

ja som pred x rokmi ucila sestrine deti anglictinu,, este pred tym ako isli do prvej triedy,....boli najlepsi v triede,,, asi do 4 triedy,,,,, takze ja som za,,, 🙂 takze zakladne slovicka, frazy,, ten prvorocnikovy zaklad, kludne mozte prejst 🙂

julka5551
autor
29. feb 2020

@nesvadbovo to jasne že si to musím niekde inde naštudovať poriadne, mňa len zaujímali názory a skúsenosti 🙂

nenne9
29. feb 2020

Nechapem ako niekto kto neovlada perfektne cudzi jazyk moze hovorit celý zivot so svojim vlastným dieťaťom v tom jazyku.nejde mi to do hlavy.som jazykarka ale nikdy som svoje deti nejak extra neucila cudzi jazyk. Ked k tomu prislo ze sa pytali povedala som im farby zvieratka atd ale takisto ako som im odpovedala na ine otazky.prislo by mi to neprirodzené.asi som nemoderna ale proste hovorila som na ne rodnym jazykom.teraz su uz teenageri plynule hovoria jednym svetovym jazykom plus starsi sa este dohovori 2 jazykmi mladsia jedným.o nic neprisli ked sme cele detsvo stebotali po slovensky

gabrielkaa
1. mar 2020

@julka5551 ja som malú prihlasila od cca 1 roka do Helen Doron kurzov. Veľmi nenásilná, hravá forma učenia cudzieho jazyka. Aj keď sa mi zo začiatku nezdalo ako jej to “hranie” po anglicky môže pomôcť, ale pomohlo. Z angličtinou teraz na gympli nemá problem .

gabrielkaa
1. mar 2020

Oprava - “s” angličtinou . 😉

maciatkolulu
1. mar 2020

Akože ja nerozumiem, ved keď neovládas daný jazyk, je to úplná blbosť, urobíš viac škody ako úžitku, bilingválne by sa dieťa malo učiť iba v prípade rozdielnosti národnosti a vždy daný jazyk, ktorý je pre člena domácnosti materinský a nie, že som chodila štyri roky na miestny úrad na francúzštinu. A výsledok môžu byť problémy. Nechápem ako môže vôbec. Niekto nazvať bilingválne výchova, keď ten jazyk neovláda, lebo je to modne😎. Ja žijem mimo a vidím to na vlastnej kozí. A určite to nie je, že waw pustím decku you tube a budem mu hovorit horšie,to je úplne o niečom inom. Mama iba slovenský a otec iba svojim materinským jazykom a väčšinou teda medzi sebou rečou danej krajiny kde sa žije. Ale fakt toto nie, logopédia potom majú kopec prace. Deti so zmiešaných rodín nemajú väčšinou žiadne problémy. Iné je dieťa učiť, ale aj to musí robiť človek, ktorý daný jazyk ovláda top, aby nenarodil viac škody ako úžitku.

matapo
6. mar 2020

...tiez by som do toho nesla pokial som si sama sebou nie uplne ista, dokonca ja cudzi jazyk ovladam, aj ho ucim, vzala som deti na cas do anglicky hovoriacej krajiny, pred odchodom som ich neucila vobec nic aby som sa vyhla zbytocne zavadzajucemu prizvuku. Po kratkom case vedia rozpravat lepsie ako ja (gramatika pokryvkava lebo su to deti samozrejma, neucia sa ju) ale hovorova anglictina s tou problem nemaju, pochytali celkom rychlo. Nie je medzi nimi a detmi co sa tu narodili ziaden rozdiel, nik by nepovedal ze sa tu nenarodili. Hlavne dcera si osvojila hned aj prizvuk, intonaciu, vsetko z toho jazyka. Syn nauceny rozpravat velmi rychlo, rychlo na slovencinu a velmi rychlo aj na anglictinu, ten uz ten prizvuk taky nema. Ale rozprava brutalne rychlo v oboch jazykoch, ja ho musim spomalovat lebo mu niedy nerozumiem ani v tej slovenscine.
Takze kludne s nim mozes kdejake basnicky, pesnicky, obrazky pomenuvavat, mas vela zdrojov aj na nete s tym nie je ziaden problem teraz uz a su ozaj velmi pekne spravene pre male deti. A taku tu komunikaciu by som nechala na anglicku skolku, skolu, alebo ich v buducne vysli na pol roka rok niekde mimo Slovenska podla jazyka kt. chces aby vedeli a dobehnu vsetko, za seba poviem ze kludne postaci az stredna skola.
Najmensi syn sa uz narodil v anglicky hovoriacej krajine, v dvoch rokoch vie toho povedat este velmi malo, starsim detom medzi sebou je uz blizsia anglictina, ich pocuva v anj, ked rozpravky, pesnicky tak len v anj, ja s muzom len po slovesnky, vonku pocuje len anj, ludia sa mu prihovaraju len v anj a pomenuvavame (l)ava, (l)amena, nis and tous 🙂 mame (l)ava, (h)end, buko a (l)egs...takze ovlada taku recovu zmes ☹ nehovoriac o tom ze vacsinu slov si skratil len na prvu slabiku, ked je na zaciatku nieco co mu je tazsie vyslovit tak vynecha aj to. Takze okrem nasej najuzsej rodiny mu nerozumie absolutne nik ☹ Rozpravky citam niekedy v anj niekedy v slj, snazim sa pol na pol... a starsie deti sa ucili teda hlavne citatnim, citali kazdy den, jednoduche pribehy doprevadzane obrazkami, stavane od zakladov po zlozitejsie (ale to uz s nasupom do skoly, ked sa ucili citat a aj spravne pisat)...

luna01
22. apr 2020

@julka5551 ja sa presne takto chystám .. slovíčka , kúpim anglické knižky hravou formou .. doučujem deti , takze pôjdem podľa seba , na začiatok stačí taká slovná zásoba , nebudem sa s ňou normálne vypravat , a v škôlke sa to začne zdokonaľovať lebo už bude mat trosku prehľad , takto začínajú škôlkari ... hlavne nechcem aby si uvedomovala že sa učíme .. len sa hráme , nič nenutene.. takto sa začína s prvákmi v školách ... ja som už napr vedela v škôlke ... takze skúsim to aj s mojou malou tak .

julka5551
autor
14. jan 2021

@matapo super presne odpoveď aku by som "chcela". Žiadne Henry len rady, práve preto som napísala aby som sa dozvedela viac. Dakujem krásne aj keď neskoro odpisujem ale veľmi ži vážim vás názor ❤️❤️