Učíte sa s deťmi doma viac ako predtým?
Ahojte. Budúci september budem mať prváčku a všade vidím ako sa učia deti s rodičmi... napríklad video ako dieťa nad úlohami plače, rodič nervy....kopec komentárov, že aj u nich to isté 🫣 so mnou sa učila mama skôr len na preskúšanie pred písomkou alebo keď som sa chcela "prihlásiť".. majú deti viac úloh alebo viac učiva ako to bolo kedysi? Myslím cca 20 rokov dozadu...v tom čase si budem hľadať aj prácu, tak či mám zohľadniť čas na učenie a teda nejaký polovičný úväzok... ďakujem za odpovede 🙂
So synom sme sa nikdy naučili. Teraz ide na gympel, dostal sa bez prijímačiek. S dcérou sa učíme od 2.rocnika. Proste to potrebuje. Nie je hlúpa, ale vyžaduje preskúšanie od nás. Takže závisí od dieťaťa a aj od učiteľov.
Úlohy si píše sám, keď sa učil čítať tak som sedela pri nom a pozerala ci číta správne a matematiku, im dávali také kartičky, kde potrebovali asistenciu.
Teraz je druhák...cudzie jazyky sa plánujem s nim učiť, lebo budem profitovať z toho. Ostatne uvidíme. Ale s jazykmi začínajú až od 3.rocnika.
Zalezi od sikovnosti dietata. Tiez som stale pocuvala ako sa niektore deti ucia doma 2-3 hodiny. Dcerka prave skoncila prvy rocnik a jediny predmet, ktory sme sa spolu ucili bola anglictina. A sem tam mi citala zo slabikara, ale to bolo tak na 5 minut denne.
Vsetky ostatne ulohy si robila sama, niekedy ich mala hotove skor, ako som sa na ne spytala. Ale musim podotknut, ze ich ucitelka je pri zmysloch a okrem citania a anglickych slovicok bolo toho fakt malo.
Ale tak ked si bola prvacka, asi sa s tebou ucili, nie?
@liz_lemon ze 20 min 😆 moj syn ide do druhej triedy a 2 vety dokaze pisat aj hodinu 😁 lebo sa mu nechce 😃
@liz_lemon ale 2 hodiny neznamena, ze s dietatom preberies vela uciva. Niekedy s nim skratka viac bojujem ako sa ucim
@habibi0 ahoj,polovičný úväzok nemá zmysel, keďže deti sú v družine.ved si to postihaš.vacsina z nás raduje 8,5 hod. ,aj pri malých deťoch , aj slobodne mamičky
A hlavne ako píšeš ,že sa s tebou netrebalo učiť.
S mojím synom sme mali 1.rocnik covid,zatvorené skoly.takže všetko na mne.
Ale ostatné mesiace a ročníky stačí asistencia,cca 20min.skontrolujem a máme po.
@zorkahorka myslíš mňa? So mnou sa neučili ani v prvom ročníku...ja som vedela čítať a písať keď som mala 4,5 od staršieho brata....dcéru k tomu nevediem, aby sa v škole nenudila
@habibi0 tak možno ma práve preto tie jednotky, že sa jej doma venujú. A keby to nechali len na ňu tak by mala horšie známky. Ja si pamätám, že ako s prvackou sa so mnou učili ale potom už nikdy viac. A na Zš som mala samé 1 celých 9 rokov. No v tom prvom ročníku som proste potrebovala pomoc.
@79viktoria79 So mnou ani so sestrou sa rodicia nikdy neucili, ani v prvom rocniku. Normalne sme si same robili ulohy a mali sme jednotky. Su aj take deti, ale tak je to o stasti.
V prvom rocniku som sa ucila s dcerou, resp.som pri nej sedela.Citat napriklad musi nahlas.Ale dokopy to bolo fakt 15-20 minut denne. Od druheho rocnika sa uci sama. Ale napr.kamoska ma chalana s roznymi poruchami ucenia a uci sa s nim aj 2 hodiny denne. A to je uz 6.Ale chalan to dava na dvojky, trojky. Keby sa s nim neucila, prepadal by.
@akvi prepacte, nie som ucitelka, ale nemyslim si, ze rodic ma ucitela poucovat a usmernovat v tom, co robi a ako robi....a ta vasa formulacia, ze ucitel robi len pokial mu rodic dovoli... ucitel nie je rodicov poskok ani sluha. Ak sa rodicom nepaci, maju moznost domskolactva. Nech sa paci, nech si to vyskusaju. Hlavne, ze vsade na MK vidime ako sa ti rodicia uz tesia, ze ich zlate deticky idu do skoly, lebo kto to s nimi ma vydrzat. Ani sa nedivim, ze v nasom skolstve chyba viac ako 3000 pedagogov a desim sa, kto bude moje deti ucit o 10 rokov. Je mozne, ze dietatko zuzidr malo nejaky problem s ucenim, pomalsie tempon porucha pozornosti, nezrelost alebo pod. A takych rodicov naozaj lutujem, lebo je to pre nich nekonecne narocne robit s dietatkom ulohy. Lebo strana matiky beznemu dietatu v 1 rocniku zaberie 5-10 minut, podla toho, kolko je vyfarbovania. S pisanim je to horsie, ale aj to sa da do 30 minut zvladnut.
@mucuinka samozrejme, ze rodic ma plne pravo ucitela usmernit, pretoze ucitel nema ako vediet, ze niekto robi DU 3 hodiny. Mne ak by nejaky rodic prvacika povedal, ze mu DU trvaju tri hodiny, tak sa sakra zamyslim, ze kde je problem. A snazim sa ho vyriesit. Uz si konecne treba uvedomit, ze skola je tam pre tie deti. A ucitel nema byt poskok ani sluha, ale ako sorry, aby som si nedovolila sa ozvat, ked vidim, ze to, co ucitel vyzaduje, nie je v prospech mojho dietata... ticho urcite nebudem. A ja to hovorim aj ako niekto, kto ma oducene vcelku dost, aby rozumel problematike..
@akvi diskutovat ano, aj sa detom treba prisposobit( tym, ktore to realne potrebuju), ale tvoja veta ucitel robi iba kolko mu rodic dovoli nie je o diskusii. Potom tam nebola stastne zvolena formulacia. A zaroven je treba byt obozretny v tom, ze aj rodicia su casto lenivi, resp. toho maju vela a tie ulohy su pre nich zatazujuce. Radsej povedia, my to nezvladame miesto toho, aby dieta viedli k povinnostiam, nakolko nezvladaju a nevedia pracovat s odporom alebo hnevom dietata. Ale to uz sme asi vo velmi sirokej debate 🙂
@mucuinka ako som pisala na 1 strane diskusie, ja neuznavam DU ani ako rodic, ani ako ucitel, takze pre mna toto je zbytocna uvaha a uz vobec by som nekonstruovala, ze ci je rodic lenivy alebo aky. Pretoze je uplne pochopitelne, ze ked niekto pride o 17-tej z prace a ma travit 3 hodiny ucenim sa s dietatom, tak to v poriadku nie je a mne by sa tiez nechcelo travit takto cas, cize som akoze lenivy rodic?
@akvi asi nie. Ale patrala by som po pricine, preco moje dieta potrebuje na rozdiel od spoluziakov 3 hodiny na ulohy, ak ine deti to zvladaju za 20-30 minut. Na du su nazory rozne, za mna nase skolstvo aktualne nie je pripravene fungovat bez uloh. A snazim sa brat si z toho aj do buducna a vstepovat to detom. Ani ja nezavriem dvere v praci s tym, ze zbohom, lebo mi padla, ak moja praca nie je dokoncena, vzdelavam sa vo svojom volnom case a pod. , lebo chcem svoju pracu vykonavat dobre. Aj to je prenesene domaca uloha.
@mucuinka no to je podla mna vec pohladu. Pre mna nie je v poriadku, ak si clovek nosi pracu domov, taky clovek vacsinou nevie vypnut, nema dobry balans medzi pracovnym a rodinnym zivotom a ja napriklad by som tak zit nechcela. takze ak uz sa uchylujeme k porovnavaniu praca a skola (co je podla mna uplne chybne, pretoze sa to porovnavat neda principialne), tak ja nechcem, aby sa moje dieta naucilo, ze pracu si ma nosit domov..
@akvi niektore profesie su na to odkazane. Napr. lekar sa musi vzdelavat stale. A asi by sme neboli nadseni, keby kazdy druhy den neordinuje, lebo sa vzdelava. A to, ze sa vzdelavam, znamena, ze ma to bavi, mam tuzbu byt dobra v tom, co robim a zaroven chcem posluzit najlepsie tym, co su na to odkazani. Aj od ucitelov ocakavam, ze sa vzdelavaju. A naozaj to mozu robit len po praci, lebo deti mi domov zatial nastastie neposielaju.
@mucuinka je dost rozdiel citat si doma odborny casopis alebo pocuvat podcast a nosit si denne to, co niekto mal stihnut v praci a nestihol.. Ale ako pisem vyssie, je vobec chybne toto porovnanie praca a skola, pretoze pracu si clovek voli a ano, ak chcem byt lekarom, pocitam s tym, ze sa budem musiet cely zivot vzdelavat. Skolu si dieta nevybera, je tam donutene travit X hodin s niekym, koho si nevybralo, ucenim sa niecoho, co ho mozno absolutne nezaujima a nebavi a toto vsetko este pod hrozbou trestov.
@akvi ved rodic ma pravo volit rozne formy vzdelavania, ak sa nestotoznuje s tym, co je mu ponukane.
Zial, aspon polovica tohto obyvatelstva je nutena kazdy den chodit do prace, ktora ich nebavi, s ludmi, ktori sa im nepacia a pod hrozbou trestu (budem vyvrhel spolocnosti...). Ano, taham to do extremu, ale je to tak. Za mna schopnost prekonat aj neprijemne veci (lebo aj v tej najmilovanejsej praci sa s nimi stretavame), ktore nemam rad, nebavia ma, zatazuju je pre zivot potrebna. A ucia ma ju aj domace ulohy. Ale uz sme inde a autorka sa pytala na nieco ine. Ale dakujem za tvoj pohlad.
@mucuinka no praveze rodic si v tomto state velmi vyberat nemoze. Vsetky skoly idu podla rovnakeho zakona a rovnakeho SVP, takze nejaky vyber je len iluzia. A to, ze X ludi robi pracu, ktora ich nebavi a nenaplna, to je aj vysledok skolstva, ktore presne toto uci - zatni zuby a makaj.
@habibi0 prvaci maju max 2-3 riadky pisst a precitat. Ak sa jdj budes v prvom rocniku venovat, co je max 20minut. Sa ti to vrati. Citat by mali nahlas aby ich niekto pocuval a dodrzali spravnu techniku. Je vidiet, na ktore deti rodic kasle, nech di cita v izbe a ktory si ten cas najde.

@habibi0 záleží od šikovnosti dieťaťa , ale s pravačkou sa určite treba učiť veľa veci treba vysvetliť moja staršia dcéra ma problémy s učením tak jej s tom pomáham a to teraz pôjde do deviny