Učíte sa s deťmi doma viac ako predtým?
Ahojte. Budúci september budem mať prváčku a všade vidím ako sa učia deti s rodičmi... napríklad video ako dieťa nad úlohami plače, rodič nervy....kopec komentárov, že aj u nich to isté 🫣 so mnou sa učila mama skôr len na preskúšanie pred písomkou alebo keď som sa chcela "prihlásiť".. majú deti viac úloh alebo viac učiva ako to bolo kedysi? Myslím cca 20 rokov dozadu...v tom čase si budem hľadať aj prácu, tak či mám zohľadniť čas na učenie a teda nejaký polovičný úväzok... ďakujem za odpovede 🙂
@uhnakova no vieš, ono ja chápem, ak sa niekto bojí púšťať do "boja" s učiteľkou, lenže presne s tým taký človek počíta, že ľudia sa zľaknú. Stačilo, ak by ste vy rodičia boli viac v sile, ako učiteľka. Ja toto napríklad vôbec nemám tak, že neozvem sa, lebo čo ak potom učiteľka strápni moje dieťa. To tak vôbec byť nemusí a ak sa to stane, budem to riešiť. Nekonstruujem si v hlave scenáre, proste riešim to, čo je aktuálne. Ja by som učiteľke napísala, že moje dieťa nebude prepisovať pisanku, resp. prepíše toľko, koľko uzná za vhodné a ja ako rodič nebudem preťažovat svoje dieťa a nebudem večery a víkendy tráviť nezmyselnou úlohou. Ak bude stále na tom trvať, budem jej to písať kľudne dokolecka. Ak dá dieťaťu za 5, odvolam sa proti tomu a budem žiadať nápravu. Proste budem neoblomna a kľudne to pozeniem aj vyššie, k riaditeľovi, zriaďovateľovi, na inšpekciu. Ak som naozaj presvedčená, že niečo poškodzuje moje dieťa, náš vzťah, ničí motiváciu k uceniu, tak spravím všetko, aby sa to nedialo.
@akvi na tejto škole nevedeli vyriešiť ani omnoho závažnejsie veci, žiaľ. V synovej triede sa na konci šk. roka pobodal chlapec nožnicami. Dlhodobo mal strašné problémy so správaním, incidenty a rôzne útoky pribudali. Údajne jeho matka žiadala riaditeľku o individuálny plán s tým, že on v škole zvláda max. 4 vyučovacie hodiny. Nevyšli im v ústrety, až nakoniec došlo k tomu pobodaniu sa nožnicami pred celou triedou. Zrazu je zo školy preč. Obratom. Takže nerieši sa nič, dokým sa neprihodí niečo strašné. Dcérku z tejto školy od tohto šk. roka prekladáme, starší syn to tam chce uz doklepať, lebo tam má kamarátov. Tým chcem povedať, že áno, v niektorej škole sa dá riešiť a v niektorej neriešia nič. Inak ide o bežnú petržalskú školu.
@akvi dva podnety kvôli riaditeľke boli podané k zriaďovateľovi minulý šk. rok. Prvý zmietli zo stola a druhý ešte len budú prejednávať. Tak nejak čakám, že dopadne ako ten prvý. Proste nemajú náhradu riaditeľky a ani záujem to riešiť ani na vyšších miestach. Celé zle proste. A kým nebudú mať učitelia poriadne platy, nikdy sa to nezlepší. Pretože nie je z koho vyberať. Tu u nás uz časť predmetov učia doslova “náhodní okoloidúci”. Napr. zobrali z tenisových dvorcov vedľa školy trénera tenisu. Najprv učil len telocvik, teraz už aj geografiu. Učiteľka hudobnej výchovy učí informatiku. Strašné čosi.

@akvi vieš čo, ja som sa vtedy v prvej triede ozvala, keď deti dostali za pár dní vypísať celú písanku. Aj ďalší rodičia sa ozývali a nesúhlasili s nekonečným prepisovaním prvých slovíčok do ďalšieho zošitka. Ale učiteľka bazírovala na svojom. Takže čo nám zostalo? Podvádzať. Bohužiaľ mám pocit, ze v školstve na Slovensku je veľa vecí nastavených nezmyselne tak, aby si deti zvykli podvádzať. Keď som nechcela, aby moja dcérka trpela a dostala za 5, plus zhovadenie učiteľkou pred celou triedou za to, že to jediná nemala urobené, tak sme skrátka tu blbú písanku nejako vypísali (a potom ešte ďalšie dve či tri), pomohol starší syn, ktorému to naozaj odsýpalo a ja som potom poopravovala niektoré veci, aby to viac vyzeralo ako dcérkin rukopis. Trápne, ale efektívne. Od ostatných spolužiakov sa dcérka podozvedala, ako doma celé hodiny plakali pri písaní. Toto fakt nie, to môjmu dieťaťu neurobím. Samozrejme sa dcérka naučila pekne písať a učí sa na jednotky. Vôbec nebolo potrebné týrať ju absurdne dlhým prepisom textu.