V akom veku dať spať dieťa už do vlastnej izby?
Ahojte maminy...chcem sa opytat kedy je vhodne dat dietatko spinkat uz do vlastnej izby a ako to zvladali vase ratolesti?
@lenkapp no ja ta povzbudim..u nas to zafungovalo tak ako by si si priala aj ty..
My sme dali maleho do vlastnej izby v 18 mesiacoch. Dovtedy este vlastnu izbu nemal a v lete sme prerabali spalnu a jemu sme spravili krasnu izbicku...nemal najmensi problem..ja som si tam priniesla este asi na 2 tyzdne madrac a spala s nim, lebo som sa bala ako to zvladne..a ani som nemusela veru...ked som ten madrac odniesla a ostala prvu noc v spalni, maly spal celu noc bez problemov a tak je to doteraz...ja som spala zle asi prve 2 noci bez neho, cela v strachu ci sa zobudim ak by nieco..a uf..materinsky instinkt je silna vec..aj teraz ked kaslal v noci a budil sa kazdu hodinu som proste spala tak ze som sa stale ihned zobudila, nikdy sa mi este nestalo, zeby som k nemu nevstala, nepocula ho, ze by tam vyplakaval alebo co..kdeze...no a k tomu co si pisala ty- ked nas maly spal v spalni a mal postielku pri mne, tak rano sa zobudil o siestej a uz na mna natahoval ruky, knucal a ja som sa snazila na neho nepozriet a sa ani nepohnut, lebo to uz koniec..ale to sa tiez nedalo dlho.proste maly vyryvac to stale vyhral..odkedy je v izbicke, tak sa sice okolo siestej zobudi, ale aj hodinku si tam lezi a rozprava sa..na stene ma tapetu so zvieratkami, tak vsetky okomentuje a len si tam lezika..obcas je ticho..a az tak po hodine potom na mna vola a caka..u nas to teda funguje uplne uzasne..ale zalezi na type dietatka..nas nikdy z postielky nevyliezal ani mi tam neskakal...
My to neriešime. Máme dve deti a dvojizbový byt. Staršiemu(4-ročnému) hovoríme, že sa máme výborne, lebo spinkáme pekne všetci spolu. 🙂
tuto otázku budem riešiť za pár tyždnov, stahujeme sa do nového domu a syn bude mať vlastnu izbu, mal v septembri 2 roky, už teraz mam z toho bruchabolenie, že ako to zvladneme. pretože mu postupne chcem zrušiť aj nočné sunarové flasky a aj dudle. fakt už nevládzem v noci vstavavať raz na dudel, raz prikryvať, raz na flasu, potom opat dudel, pohladkať, čakame druhé dieta a do vtedy by som sa chcela vyspat aspon pár noci.
Ahojte, moja mala ma 17 mesiacov a kedze spinkava v noci uz bez zobudenia, tak my pomaly zaciname - uz vyse tyzdna dcerka spinka v izbicke cez obed - zatial celkom v pohode - ma ale uz velku postel, takze si zvyka v podstate aj na postel aj na izbu naraz. Ak vsetko pojde podla mojich predstav, tak asi o nejaky tyzden - dva by som ju chcela skusit nechat spinkat samu aj cez noc. Potom Vam dam vediet, ako sme dopadli 😉
Ja som s prvou dcérkou spávala v izbe sama. Ja v posteli a ona v postielke. Keď už prespala celú noc, tak som sa vlastne odsťahovala naspäť do spálne a ona ostala v izbičke sama. To bolo keď mala asi 7 mesiacov. Potom som ju kojila ráno a večer. Teraz spí už vo veľkej posteli. O pár mesiacov k nej nasťahujeme sestričku. 🙂
podla mna je vhodny cas az vtedy, ked dieta prespi celu noc ... nas maly sa este obcas nad ranom zobudi na mlieko a keby bol v druhej izbe, tak by som nepocula, ze silno dudluje a ze sa mrvi, tak cakame, kym prespi celu noc 😉
@lenkapp moja má 5 mesiacov a najradšej by som ju dala do vlastnej izby už teraz, no nemám do ktorej,,,,nieže by som sa jej chcela zbaviť, ale prespí pekne celú noc, akurát keď si ideme ľahnúť alebo v noci na WC, alebo keď mm ráno ide do práce, tak sa budí a to mi je ľúto,,,,keby mala vlastnú izbu, spala by v kľude 🙂
ja som malú dala do svojej izbičky, akonáhle prespala celú noc, mala 11 mesiacov, čakali sme druhé. Zvykla si bez problémov, niekedy sa v noci aj zobudí, ale ani k nej nemusím ísť, uloží sa sama a spinká až do rána. Som zvedavá, kedy nám začne druhý krpček spávať celú noc a ako tam budú spávať spolu... či sa nebudú dlho "rozprávať" 😀
pred 20 rokmi som syna mala pri sebe v izbe, spavala som s nim v detskej izbe, manzel v obyvacke...a tak to bolo az do 11 rokov jeho zivota..... potom sa zacal burit ze chce sam spavat v izbe... a ja som pochopila, ze mam problem, lebo vedla manzela som uz spat nevedela.....takze syn "trpel" do 15 rokov a potom vyriesil krizu 2 izboveho bytu rozvod.................. teraz ked mam ako 42 rocna 18 mesacnu dcerku, tak pol roka bola s nami v postielke v spalni vedla manzelskej postele.......jasne ze som nespala prveho pol roka....... ale potom sme boli na korzike a tam sa mala, ktora spala v kociku nezmestila k nam do iby a tak sme ju dali do kuchyne v apartmane a ajhla! mala prespala svoju prvu noc bez zobudenia a ja som tiez...... zistila som ze sa uz ak ju nemam blizko seba nebudim na kzde jej vzdychnutie, otocenie.... a tak ked sme sa vratili, dali sme ju do vedlajsej izby a spinkala veselo celu noc, ked mala rok, konecne sa dorobila jej izba a odvtedy je tam..... dvere nechavam pootvorene, takze ked zaplace pocujem to, nerusime sa, neviem si predstavit ze by sme sa s manzelom v noci rozpravali alebo " rozpravali" a ona by spala v postielke...... takto akurat rano okol pol osomej pocujem..... mamaááá maáááá...... a ja viem, ze koniec spaniu a ide sa do boja.... 😉 Co bolo nepredstavitelne pri synovi, to si teraz neviem predstavit pri malej......
Ahojte, nášmu malému sme minulý týždeň poskladali nábytok do izbičky. Chcela som ho tam dávať spinkať len cez obed, ale on sa tak neskutočne teší svojej novej postele, že sám sa rozhodol spávať tam aj cez noc...ja som z toho mierne chorá, že ma už nepotrebuje 😖 🙂 Prespí celú noc a ráno nám skočí do postele 😀 V decembri čakáme druhé, tak dúfam, že nenastanú boje o postieľku 😉
My mame dve deti a ani jedno nespalo s nami v posleli, okrem choroby u prvej dcery raz a aj to bola katastrofa. Prva baba ma 6 rokov a nechce a nevie spat s nami a ani nikdy tejto choroby a to ked mala asi 2 roky s nami nespala v posteli.
Postielku mala s nami do 1a pol ale to bolo skor , pretoze sme byvali v jednoizbovom byte a potom ked sme sa prestahovali , mala hned izbu sama a spala celu noc a v pohode.
Druhe dieta ma 3 a pol mesiaca a od 6 tyzdnov spi sama a posteli vo svojej izbe, podotykam , ze kojim a nerobi mi to vobec ziaden problem, sa v noci premiestnit, ku nej do izby ked ma zavola, t.z, ze sa zobudi a zacne vydavat zvuky , ktore znamenaju , ze chce jest , ked place alebo sa len mrvi vobec ku nej nejdem , lebo viem , ze ju bud boli brusko a potrebuje si prdnut , alebo sa jej iba sniva, samozrejeme , ze ked zacne intezivne plakat , co sa este nestalo idem ihned ku nej.
Rano sme krasne vsetci vyspati a v pohode.
Nechcela by som a ani nemam potrebu spat s detmi.
Pre vsetky citlive a chulostive mamicky podotykam , ze svoje deti nesmierne milujem a dala by som im vsetko , ale spat chcem sama a v klude. 😎 😎 😎 😎 😎 😎
my sme dali syna v 8 mesiacoch a pri dcerke to urobime rovnako. Vecer pred spanim mal flasu kase v izbe kde spal, ulozili sme ho a pekne prespinkal celu noc, my sme nebudili jeho a ani on nas, a bolo to super.
my sme dcerku dali do jej izby spat nedavno, asi red 2 tyzdnami, a ani to nebolo preto, lebo sa t tak pise v knizkach, alebo to robia ine mamky, ale skor zo zdravotneho hladiska, kedze v nasej zbe je velmi vysoka vlhkost a tvori sa nam na stene pliesen. nechcela som, aby to malicka vdychovala, a tak som j pocas leta, ked to blo OK a ona este malilinka mala pri nas v postielke, a teraz je uz vo svojej izbe. je hned vedla, vysielacka zapnuta, cize ju pocujem. no, zo zaciatku spinkala kraaasne, v nasej izbe sa budila dost casto v noci, vo vlastnej izbe je to menej casto, ale stale v noci chodim medzi izbami. su noci, ked spi lepsie, su noci, ked sa o 2hej zobudi, najdem ju v postielke postavenu a uz nechce spat nazad tam, tak ide k nam do postele. sice sa tlacime, ale nejako tragicky to neriesim, je to dieta, spolieham sa, ze z toho casom vyrastie 🙂
my sme dávali maličkého od 2 rokoch ale moc sa mu to nepáčilo a utekal v noci naspäť k nám do spálne, treba mu pekne zariadiť izbičku a on sa potom naučí zostať vo svojej izbe http://akoapreco.com/ako-zariadit-detsku-izbu/
Mna na tejto diskusii najviac prekvapuje,ze davate detom babymonitor k hlave :/ my sme tiez pouzivali,ale preboha zeny, aspon meter/dva od hlavy. Ved to je ako wifi a dieta by ste tiez hadam nedali 30 cm od wifi routera :/
nasa mala ma 7mesiacov a spi sama v izbicke od prichodu z porodnice 😀 mozno sa vam to bude zdat prehnane, ale mam to na 2metre od mojej postele, ona ma svoje sukromie a my s manzelom svoje, ma tam postielku, prebalovaci pult, komodu vsetko co potrebuje, noc uz prespi celu, ale ak nahodou ma noc nepokojnu, ze place tak ju samozrejme pomojkám, popestujem a aj uspavam na rukach ( stane sa to tak 2-3x do mesiaca) ma v postielke aj monytor dychu takze mame pokojny spanok aj my s manzelom, ku nam do postele ju brávame rano hlavne cez vikendy ked je aj manzel rano doma a potom sa tam vsetci jasime 😉
podla mna je skor lepsie ako neskor, aby sa naucila na svoju izbicku
my sme dali "sparťanskú" výchovu...od 3 mesiacov je malá vo svojej izbe, vo svojej posteli, spoločne s nami v posteli spala asi 2krát. niekto si možno myslí, že "krkavčí rodičia", ale my sme tak nevedeli spať..budili sme sa všetci na každý pohyb, šuchot...dcérka zaspáva sama (aj zaspávala)...je to asi veľmi individuálne. okolo mňa sú mamičky, ktoré spávajú aj s 2 deťmi v manželskej a vyspia sa. my sme neboli tento prípad. 🙂
Ako hovorite je to individualne a mama sama vyciti kedy je ten vhodny čas, že dieťatko by zvadlo už spať samé. Z hľadiska vyvinu je vhodne obdobie medzi 1,5 až 3 rokom, vtedy sa dieťa separuje od mamičky, skuma svet, veľa sa toho učí 🙂 Ak sa dá však dieťa skôr ako je pripravené môže byť dieťa potom bojazlive, uzkostne. Ak sa separuje vo vhodnom čase ziska zdrave sebavedomie 🙂

moja mala ma dva roky a stale spi s nami, vecer ju dam do postielky a ked sa v noci zobudi tak spi s nami, nam to nevadi, takze si z toho stres nerobime.