Vrodené vykĺbenie bedrových kĺbov, zasadrovanie nožičiek. Vaše rady
Ahojte mamičky! Nájdu sa tu také, ktorých detičky majú nožičky v sadre pre vrodene vyklbenie klbikov? Rada by som sa vás spýtala vaše skúsenosti, ako ste dieťatko obliekali, prebaľovali, nosili, prevážali a tak? 🙂 Prosím poraďte, podeľte sa. Mám 2,5 mesačného syna, ktorému pred pár dňami zasadrovali nožičky a už sa vyskytli prvé problémiky. Všetkým vám vopred ďakujem o akúkoľvek radu, skúsenosť 🙂 .
Tak po roku a mesiaci nosenia ortezky Tubingen sme už bez nej, aspoň na tri mesiace dokým nebude ďalšia kontrola... Kĺbiky však nie sú ešte úplne v poriadku, ale tým že posledné dva mesiace už chodil sám aj v ortézke, ortopédka hO nechala nech sa naučí správne chodiť a doporučila čo najviac sa voziť na autíčkach a iných odrážadlách (aby mal nohy ešte trochu naširoko). A nepreťažovať príliš kĺbiky dlhým chodením...
@matamisi
@dci01
@peony
AHOJ MAM MESACNE DIEVCATKO PRED 3 DNAMI NAM ZISTILI VRODENU VADU BEDROVEHO KLBU DALI NAM PERINKU PROSIM VAS PORADTE MI ZE KOLKO TO TRVA TAKA LIECBA A CI SA TO DA VYLIECIT LEBO LEKAR NAM POVEDAL ZE AK SA TO NEZLEPSI TAK NEBUDE CHODIT
@0chajda0 ahoj neboj bude chodit... 😉 to ta urcite doktor len strasil...aj my sme sa pred rokom trapily ,ale so sadrou.... 😔 mojej dcere ako 5 tyzdnovej zasadrovaly nozicky a mala to 3 mesiace potom dva mesiace este remene a zacala chodit koncom desiateho mesiaca sama bez pomoci....a to sa doktori cudovaly,ze ako je to mozne ,ze uz chodi,ked do 6 mesiaca mala fixovane nozicky.... 😎
tak neboj urcite bude vsetko dobre a takto o rok na to uz budes len spominat 😉
@0chajda0 hlavu hore! 😉 moja mala bola na tom tak,ze lekar povedal,ze to vypada na nemocnicu.Celu noc som preplakala.Dali nam ortezku,povedali,ze minimalne pol roka ju bude nosit,po 6.tyzdnoch bola kontrola a rapidne zlepsenie.Lekar nechcel verit ako sa to krasne zlepsilo.Po 20.tyzdnoch nam dali dole ortezu,klby boli ako mali 😉
Neboj,treba verit-ja som verila...
@matamisi ahoj dakujem tak to pevne dufam ze bude vsetko ok vies len sa dost bojim a je to dost tazke si nato zvyknut boli sme po 3 dnoch na kontrole ci ju dobre balime do ortezy lekar povedal ze je to na dobrej ceste ked ju budeme tak balit a ze mozno neda ani remene v pondelok mame ist na kontrolu tak som zvedava...
Ahojte mamicky,dnes som bvola s dcerkou na detskej ortopedii v Ziline.Musi nosit tie popruhy, kvoli vrodenemu vyklbeniu bedrovych klbov.Za mesiac mame ist na kontrolu,prosim vas ekne keby to nepomoholo co nas caka? Dakujem pekne.
@janka1janka ahoj, ako vidím už si sem pridala príspevok. Aké popruhy malá presne nosí - perinku, pavlíkove remence alebo Tubingen ortézu? Záleží aj od typu. Keby popruhy nepomohli, možno potom by nasledovalo zasadrovanie ako u nás a potom ďalšia liečba ortézou alebo remencami. Pripadne operácia, nechcem ťa strašiť, ale to naozaj až v situácii žiadneho zlepšenia (nám ňou tiež hrozili ale našťastie sa nám to zlepšovalo, i keď pomaličky). Ale to záleží od ortopédov, ako sa hovorí " iný kraj, iný mrav", inak liečia v BA na Kramároch a inak v Žiline. Niektoré mamičky tu v téme boli v Žiline, skús sa ich spýtať. My sme chodili na Kramároch. Mamičky však mali so Žilinou dobré skúsenosti. Ako som ti už písala, treba dávať pozor na správne nosenie a dodržiavať čo ti povedia ortopédi, ak máš pochybnosti o ortopédovi, skúsiť sa spýtať iného( niektoré mamičky to i tak skúšali).
Ak budeš mať čas, počítaj si tému prípadne podobné.
@0chajda0 Ako ti radili už i mamičky, neboj sa chodiť bude, neviem prečO nás takto lekári strašia. Je však pravda, že by mohli byť problémi s chôdzou, ale to keby sa neliečilo, alebo by bola zlá liečba a domáce liečenie. Preto treba dávať pozor na dobré nosenie ortézy alebo remencov. Liečba trvá rôzne, niekedy len mesiac, či dva, niekedy aj viac, záleží od zlepšenia sa stavu kĺbikov. My sme liečili rok aj mesiac a stále ešte nemáme úplne vyliečené. Prešli sme cez perinku, sadru a Tubingen ortézu.
@vevet ahoj boli sme na kontole a povedal ortoped ze uz klbik je na mieste len musi zvast a ze to este nemame vyhrate, v piatok ideme zas na kontrolu tak som zvedava ked vidim deticky stare jak ona ze nosia dupacky a vlastne oblecenie vseliake tak mi to je tazke stale si davam otazku ze preco mi ja viem ze je to sebecke ale mam strach pred kazdou kontrolou ked sedim v cakarni a cakam na zavolanie sestry kym vojdeme ze co ma caka su to muky obdivujem ta aj vsetky mamicky zze jak to zvladaju
@vevet dakujem pekne.mame tubingenovu ortezu.dufam ze sa to zlepsi chodime do Za a za mesiac mame ist na kontrolu tak dufam ze to pomoze.
@janka1janka pomylilas om si nazov malicka ma tie pavlikove remence :(
@vevet pomylila som si nazov malicka ma tie Pavlikove remence 😢
@0chajda0 každá matka si kladie tie otázky, my prežívame tiež to isté pri každej kontrole, pretože niekedy nám povedali dobré správy a pri ďalšej kontrole tie správy už až také dobré neboli, tak máme vždy strach ako dopadne kontrola, či sme správne dodržiavali nosenie alebo odporúčania a ako sú na tom kĺbiky, cez ten rok to bolo raz dobre, potom zase zhoršenie, tak vždy len tŕpneme ako to bude :(....aj keď vidím či čítam že iným sa polešilo rýchlejšie ako nám... s tým oblečením to poznám, keď som mu triedila malé veci, tiež som sa pri niektorých zastavila, hlavne pri tých obľubených (po prvom synovi), že ich ani nenosil...malý nenosil mnoho vecí, od narodenie do tých cca 7mesiacov napr. pančušky, aj o číslo väčšie oblečenie, kvoli tej sadre a ortezke, pretože sa mu nedali obliekať a neskôr okolo toho 7mesiaca (čo bol ešte febuár a marec) som mu dávala pančušky staršieho syna na tú ortézku. a keď mal predtým sadru tak nosil len tepláky staršieho syna, lebo nič iné mu nešlo. tiež som sa cítila, zle že ho nepekne obliekam a z pohľadov a rečí druhých, ale som si povedala, že jeho zdravie je mi prednejšie, budem ho obliekať ako sa bude dať, veď je to čisté, ostatní si môžu myslieť svoje... neboj sa ešte sa nanosí pekných vecí 🙂...držím ti palce, dá sa to zvládnuť, síce treba trochu viac síl a obety
@janka1janka pavlikove remence sú dosť účinné, tiež dúfam že vám rýchlo pomôžu. oni keď sú včas použité, tak liečba je o to lepšia...
@vevet veru,dufam, ze to pomoze. A bdue vsetko ako ma byt.. 😨
ahojte...aj pre mna bolo strasne tie tri mesiace ked mala sadru...len ponozky a teple papucky som jej obuvala a o dve cisla vecsie body a svetriky... 😖 a najhorsie bolo ked k nam prisla navsteva a doniesly krasne rifle,leginy take malinke a ja som jej to nemohla ani obliect 😔 ,ale dolezite je ,ze jej ta sadra pomohla a teraz je uz vsetko ok 😉
@0chajda0 neboj sa všetko bude v poriadku, malinkej remence určite pomôžu, chce to len trochu trpezlivosti a hlavne nepodliehať panike ak uvidíš tie remence 😉 my sme s tým tiež prešli, malinká mala remienky od 2,5 mesiaca do 8 mesiacov, od 6 mesiaca sme postupne skladali, všetko zameškané sme dobehli, sedkať dokázala dokonca aj v remienkach, zvykla si na ne pretože ich mala od malička, dokonca aj teraz keď ju prebaľujem tak nožičky roztiahne do široka prikrčené k brušku ako keď mala remence 🙂 s tým obliekaním to bolo také všeliaké, nosili sme väščie pančušky, nohavice, bodynká, ale dalo sa to zvládnuť. keď sme išli von, dávala som jej šatky teplejšie, tie boli najlepšie na to. inak sme nosili väčšinou tepláčiky lebo rifle sa ti tak nenatiahnu. Musíte si nájsť spôsob, a techniku aj nasadzovania aj obliekania ale to určite zvládneš 🙂 pri každej kontrole na ortopédii nám remienky nadstavovali, pretože ako rástla tak to bolo potrebné nadstavovať na ten správny uhol. Keď mám byť úprimná tak boli dni keď som si aj poplakala, asi ako každá z nás ktorá takým niečim musela s dieťatkom prejsť ale výsledok stojí za to, a hlavne to že malinká má zdravé nožičky a môže chodiť 🙂 držím ti palce, nie si sama, mne veeeeľmi pomohlo aj toto fórum kde som si vymieňala s maminkami rady a tešili sme sa spolu z pokrokov a z každej úspešnej kontroly 🙂

@peony ďakujeme 🙂... a dúfm, že ste i vy na kontrole dobre dopadli, nás čaká ďalšia až v januári, tak potom uvidíme čo sa s klbikom porobilo...