Vzdor a problém s odúčaním od plienok

blcska
25. aug 2014

Ahojte maminy,
potrebujem poradiť. Mám 2,4 ročnú dcéru, momentálne na začiatku druhého tehu a problémy s malou. Vzdoruje jedna radosť, ja už som zúfalá, lebo na moju dcéru neplatí absolútne nič - vysvetľovanie, ignorácia, capnutie po zadku, nič....Nedá sa s ňou ísť nikam na výlet na viac ako 1 deň, do reštiky, v poslednej dobe ani do auta. Uteká mi z autosedačky a môj muž má čo robiť, aby ju tam zapol. Dnes sme boli na ihrisku ráno, nie a nie odtiaľ, niesla som ju na rukách....respektíve na jednej ruke, v druhej som tlačila kočík, lebo sme boli v obchode a to inak skrátka nejde, kopala, metala sa....do kočíka nesadne, peši nejde....keď idem akože preč a schovám sa, nezaberá, ešte sa tresne o zem. Mám pocit, že mi prerastá cez hlavu a ja som ako matka totálne zlyhala. Druhý náš problém je ten, že vedome zadržiava stolicu a kaká iba po Duphalacu a to so strašným plačom. Nechce o nočníku, WC ani počuť a to ako menšia nemala problém tam vysedieť aj korene. Ja už naozaj neviem, ako na ňu. Pokiaľ nie je po jej, sú tu neskutočné scény. Niekedy sa nechce ani obliecť, ani obuť, odmieta jesť a piť - niekedy ( včera a dnes zase krásne jedla, skôr sa nevedela dojesť ). Bojím sa, ako to bude ďalej, keď mi narastie bruško, nevládzem s ňou stále bojovať, už sa normálne bojím s ňou aj ísť von. Prosím, poraďte, čo by ešte mohlo na ňu zabrať.
ĎAKUJEM

brady1
25. aug 2014

prosim radte ja mam ten isty problem ale mne ani cikat na nočnik alebo zachod nechce, každu chvilu sa ju snažim posadit ale radsej sa vy cika za dvere a potom fnuka.A tiež ma 24roka.

blcska
autor
25. aug 2014

@brady1 Ani mne neciká do nočníka....keď ju nechám bez plienky a potrebuje cikať alebo kakať, tancuje a sama si donesie plienku..

brady1
25. aug 2014

Ja som uz vselico skusala ale nedari sa a o tyzden ide do skolki tam beru aj s plienkou, dufam že tam ju to už napadne ked uvidi ine deti 😒

edvelyn
25. aug 2014

A kedy ste ich zacali davat prvykrat na nocnik????

brady1
25. aug 2014

No ja ked mala 10 mes.

edvelyn
25. aug 2014

@brady1 a vtedy nebol problem?

brady1
25. aug 2014

@edvelyn možno som urobila chybu,lebo som urobila dve či tri prestavky koli zime 😒

aluchm
25. aug 2014

Ahoj, mam podobnu dcerku. Ma 23 m, ale my budeme mat babatko uz o 3 mesiace. Niekedy ma dobre dni a niekedy horsie. Napr. dnes ma pekne posluchala aj z ihriska sme odisli bez placu, dokonca sa vycikala do nocnika. Tiez si pyta plienku, ked chce cikat, stolicu tiez zadrziava dokedy nedam plienku. Radsej jej davam, lebo duphalac sme dlho brali. Myslim, ze jej chovanie je z velkej casti odrazom mojho "dusevneho rozpolozenia". Na zaciatku tehu som bola unavena, citila som sa zle a nemala som naladu. Tym, ze na malu tlacim, ze sa treba ponahlat a pod. robi vsetko naproti. Ked sa jej snazim co to povolit, odvratit pozornost, uplatit ju na sladkost je to lepsie. Ale samozrejme, ze sa mi to nedari stale. Mam pocit, ze stale musim byt v strehu, aby som je "nenahnevala", nech so mnou spolupracuje.

brady1
25. aug 2014

@brady1 problem nebol sedela aj sa vykakala, ale pytat sa nepytala ani teraz len zneroznie

brady1
25. aug 2014

@edvelyn pripadne donese plienku ale malokedy

emilia25
25. aug 2014

Baby my sme bez plienok uz tiez a poviem vam nedavajte uz v ziadnom pripade plienky ani na noc ani cez den a pekne na nocniku aj s placom musi sediet a ked sa vycika ukazat povedat a zatlieskat a u nas to bolo tak isto 20 razy prezliekanie utieranie cikaniciek na podlahe ale naucil sa teraz povie kaka chyti sa za pipik a uz sedi na nocniku a cika.a takto som odnaucila 3 deti proste nedavat uz plienky a vela trpezlivosti to je vsetko co k tomu potrebujete.

blcska
autor
25. aug 2014

Ja som tiež tak okolo roka....mne tam sedela, vycikala sa možno 2-3x. Ja som tiež robila prestávky. Skúšala som pár dní, nešlo, vyskúšala som neskôr.

brady1
25. aug 2014

@aluchm u nas nastal problem presne ako mala 2 roky

siska53
25. aug 2014

@blcska co sa tyka nocnika- maly sa odlienkoval do 3dni,ked mal 2,5r. Dovtedy mu to nedochadzalo..vobec.

Mala sama chcela byt bez plienky,no bolo to takmer 3m. Tak 50:50. Potom mala uraz zubkov,sli sme na dovcu,tak ma opat plienku. Na nocnik ju teraz nedavam,este pockam,lebo jek idu 4zuby a ma redsiu stolicu. Nemam chut to cisit,keby nahodou zabudla...uz som si to zazila pri synovi a pri nej tiez,stalo sa,ze zabudla.
Chcem skusit motivaciu smajlikmi,to zabralo pri svagrininej dcere.

Syn bol vo vzdore,ked som cakala malu,v case 20-24 m.,narodenim sestry sa to stlmilo,resp.pred jej narosenim sa to dostalo do utlmovej fazy.
Ja sim ho jednoducho do kocika napchala. Ved ako ho budem? Nadrapovat sa celu cestu?prosto tam musel byt.

Dcerka ma vzdor teraz od 24.m,teraz ma 28m. Nie je to hrozne,ale maly hucal dlhsie a hlasnejsie,ale tak 2-3xdo dna. Ona ma slabsiu intenzitu,kratsie prejavy,ale vuackrat denne. Opat,ak vymysla,nekompromisne do kocika a ideme. Doma ju necham tak,zatial ich vzdy presiel vzdor..zacala s robit veci,co ich mohli zaujat a oni sa naozaj zacali zaujimaz o to,co robim.
Na zmeny ich vopred upozornim,dam im cas,aby si zvykli na tu myslienku.
To je kopec veci,co robim,uplatnujem..

Skus si aj pozriet tu temy na vzdor,je ich tu kopec,kde som radila i ja i ine maminy,co sme tym.presli ci prechadzame,co sa nam osvedcilo,ake knizky sme nacitali...popisali sme tam toho dost...

adula12
25. aug 2014

@blcska ten vzdor poznam presne aj ja. moj nema este ani dva roky (v novembri bude mat 2) a tiez presne ako vy pisete, ze sa hadze o zem ked nie je po jeho, dokonca mi da facku (ja mu ju jemne vratim). teraz ma maniu motorku a to aj po byte s tym beha, vonku bere inym hracky, v obchode mi z kocika vyskakuje a vresti na cely obchod, takisto do restiky, na kavu, nikam s nim nemozme ist... takze vas uplne chapem. tiez nic nepomaha, ani po dobrom, ani po zlom. moj je este k tomu aj kaskader, furt ma treskance na hlave, vymysla, vsade lozi, vsade sa strci a uz aj ked sa treskne, tak uz ani nereve. :( tiez som zufala... kvoli tomu nechcem momentalne druhe dieta lebo by som sa bala ako ustrazit toto jedno... on aj na cestu vybehne, nepocuva... :( takze som rada, ze ste zalozili tuto diskusiu ;)

brady1
25. aug 2014

@emilia25 ale ona sa nepyta, proste nemam jej dat vobec plienku a ako si to robila ked si isla nakupit a este aj nieco vybavyt?Tiez som to skusala, ale bolo to take blbe na mestkom urade sa pocikala,

blcska
autor
25. aug 2014

@emilia25 Nechať bez plienok -ok, ale nasilu ju tam dávať - to sa mi nepodarilo....v páse ju nezlomím a všimla som si, že čím viac na ňu tlačím, tým je to horšie. S tým kakaním sme boli aj v nemocke - kde ju taktiež nasilu nútili na nočník a jediné, čo z toho má, sú nočné mory. Keby nezadržiava, určite skúsim, ale takto sa bojím. Nerada by som sa vrátila do nemocky.

siska53
25. aug 2014

@blcska tu sme sa dost tiez o vzdore a neposluchani bavili..
A syn do plienky este kakaval do 3,5r. Ostatne zvladol rychlo,na noc si plienku zrusil sam. A to bu mal vzdy mokru rano.ale dali sme mu doveru.

https://www.modrykonik.sk/forum/ma-1-az-3-roky/mam-velmi-zive-dieta/

brady1
25. aug 2014

@siska53 ty co hovoris nedat vobec plienku?Alebo mozno aj mojej to dojde do dvoch mesiacov.

blcska
autor
25. aug 2014

@siska53 ĎAKUJEM 🙂

emilia25
25. aug 2014

@blcska aj moj teraz menej kakava ako do plienky to mi kazdy bozi den teraz mi kaka tak za dva tri dni trvde hovinka ale mne kazde jedno malo radost ked sa vycikalo do nocnika tiez mi plakaval ale drzala som ho tam kym to proste neurobil a teraz si aj sam krasne zatlieska.ja som takto vsetky moje deti odnaucila proste sedeli kym to neurobili a snazila som sa zachytit kedy bude opet cikat aby sa vycikal do nocnicka.trvalo to sice dva tyzdne mozno aj viac ale teraz uz povie.

emilia25
25. aug 2014

@brady1 ani moj maly sa nepytal toto rozhodnutie som urobila za sekundu dala dole plienku a proste od dnes budeme bez plienky tiez sa spieral na nocnik a hlavne cikat tiez nepovie ale kaka znamena ze chce cikat proste ked to povie ide na nocnik a je jedno co urobi vzdy cela rodina aj deti tlieskaju a raduju sa a maly s nami.

janka_mamka
25. aug 2014

ahoj s tym vzdorovanim moc neporadím, ale s tym kakaním mame taky istý problem, dakde som čitala, že deti ( samozrejme nie všetky, iba podaktore ) majú určite obdobie ked sa akože "boja " kakať, alebo sa nechcú s ničím rozlúčit čo je ich a teda aj so stolicou , najlepšie je nenútiti , ked chce kakat iba do plienky ,nech kaká, náš maly ma 2 roky aj mesiac a stale zadržiava ale veľmi nam pomáhaju kvapky BIO GAJA su drahšie stoja okolo 11 eur, dUPHALAC nam nepomaha nič. Takže treba len čakat kým to samo prejde, my malemu každy den vravíme a pýtame sa či bude kakať a on povie že nie 🙂 Ale chce to len trpezlivosť a k tomu vzdoru ešte, na malom tiež vidím že má dni ked už dlho zas nekakal tak je zly jak čert, nikam sa s ním neda a podobne a vtedy väščinou už v ten večer kaká, tak či to aj Vaša malá nemá len z toho, jednoducho ju tlačí bruško a už nevie čo by so sebou.

blcska
autor
25. aug 2014

@janka_mamka Áno, aj to som si všimla, že keď sa vykaká je kľudnejšia. Ale u nás tento vzdor trvá podstatne dlhšie, akurát to naberá na intenzite. Berieme aj tie probiotika a aj duphalac. Po ňom sa vykaká, ale s plačom. Chcelo by to niečo na zmäkčenie stolice, ale aj so stravou je problém, ako som spomínala. Ovocie, ovsené vločky, sušené slivky - všetko musím do niečoho mixnúť, aby na to neprišla.

rubinka
25. aug 2014

@blcska - Hlavne klud, dieťa neostane s plienkami do 18stky takže tak to ber na reči okolia sa vykašli. Ja som odplienkavala dcerku tiez v tom veku lebo dovtedy chytala hysaky a nechcela ani nocnik ani wc, ja jednoznacne neodporučam dieťa nutiť ci nedajbože s revom dávať,to je to najhoršie čo by si mphla urobiť, vytvoriš v dieťatu akurát tak odpor, dieta na to musi dozriet a hlavne samo chciet, nikdy nenutiť. Moja dcerka na to mala vek ale akonahle jej trebalo kakať tak odmietala sadnut na wc a len do plienky, potom si akosi v hlave spojila ze ked nebude jest a pit tak jej nebude treba na wc, takto sme po mesiaci trapenia skoncili na infuziach v nemocke, po navrate som mala starosti s tym ze nadalej odmietala jest a pit tak sa nedalo inak a vratila som plienky aby sme zase neskonciliv nemocke lebo som mala 3. mesiace do 2. porodu, dali sme pauzu, skusili opäť ale to sa zase zaťala a uz sme zase mali namále aby nešla do nemocky nakoniec vo veku 2,r 7 m dostala rozum lebo uz mala bračeka a ona velka sestra nechcela byt s plienkami ako babätko, odplienkovanie trvalo zrazu 1 jediny den, o mesiac uz aj cez noc. Takze moja rada trpezlivost trpezlivost, ziaden natlak !!!
A kym sa dieta samo nepyta tak mimo domu este davat plienku lebo potom sa vam pocika.

kingstonka
25. aug 2014

...ja len poprajem pevne nervy a trpezlivost, u nas len nejaka motivacia pomahala, ale po trch rokch to islo prudko k lepsiemu, ma starsi mala s kakanim do nocnika ie problem, raz zostala tyzden s manzelom doma- ja v poodnici - a za dva dni bolo po probleme- ale netusim preco mne robila problemy a s anzlom ok... raz jedna psychologicka rozpravl to zvyknu robit deti naschvál matkam, lebo su s nim stale a otec alebo cudzi ich nauci kakat do nocni raz dva. vela stastia.

eeffka
25. aug 2014

bby zbytocne tlacite na pilu, moja ma 2r a 6m a pred 2t ani na nocniku neposedela,myslela om ze bude mat plienky do 4rokov a dnes.... sme bez plienok uplne !!! sama som nechapala, samosato, proste ked to decku samému dojde az vtedy sa to stane... + pred mesiacom ledva 15slov, teraz rozprava plynule cele vety... vsetko ma svoj cas.

blcska
autor
25. aug 2014

@rubinka Súhlasím na 100%....Keď som toto hovorila v nemocke, že na ňu nechcem robiť nátlak, tak na mňa hľadeli ako na debila...ja vidím na nej, že nátlakom sa to zhoršuje, akurát sa bojím, že sa toho, že jej to docvakne, ani nedožijem.

janka_mamka
25. aug 2014

suhlasím s babami čo píšu že na reči okolia sa vykašli, majú pravdu, škoda že mate ajs tým jedlom problémy, ale môj malý je aj polievočky aj všetko , aj kapustu som mu dala nech ho preženie 🙂 a nič on stale zadržuje 😖
ale čo nám vravel pediater tak spomínal iba obmedziť tvaroh,t.j. probináčiky a podobné tvaroháčiky

emilia25
25. aug 2014

@blcska a este aj moj najmladsi ked sa jeduje sa rad hodi o zem na stastie mi to robi len doma vtedy si lahnem vedla neho a plecem s nim v tu sekundu prestane chyti ma okolo krku a drzi.a so strednym na toto zadrziavanie kakania sme uzivali dufalac nam to velmi pomohlo aj na gastro sme boli ci nema crievka nejako upchate no sono bolo v poriadku a ked som povedala ako mu davam dufalac tak mi povedala ze to davam jak kojencovi a to mal 2 roky zvysili sme davky hlavne pred jedlom a uz to slo z neho same.neskor ked uz pravidelne kakaval sme ho prestali uzivat.