Zle vychádzajúce roky dieťaťa v MŠ.

danulienka78
3. sep 2019

Ahojte, mamičky! Môj syn bude mať v decembri 4 roky a ako sa ľudovo hovorí, tak mu zle vychádzajú roky. Do škôlky nastúpil, keď mal 2 roky a 10 mesiacov, takže tam chodil už minulý šk. rok. Keďže bude chodiť do škôlky 4 roky, vždy to bolo tak, že dieťa chodilo 2 roky do strednej triedy, príp. do predškolskej. Včera som ale zažila šok, lebo ho ako jediného z malej triedy nechali opäť v malej triede. Dôvod vraj kvôli počtom a veku. Ale on určite nebol najmladší, niektoré deti nastúpili do škôlky až na jar, keď dovŕšili 3 roky a mamičky išli pracovať. Teraz sú v tejto sekcii malej triede 3rocne deti, tiež také, čo budú mať 3 roky teraz na jeseň a niektoré deti nastúpia zase až na jar, keď dovŕši 3 roky. Bojím sa toho, aby to pre neho nebol krok späť, keď bude vidieť, že deti plačú , p. uč. ich kŕmia a obliekajú. Dnes ráno p. uč. pestovala plačúce dieťa, ďalšie tam sedeli a plakali. No neviem, ako to syn bude znášať. Keď začal chodiť pred rokom do škôlky, on neplakával, tešil sa a nechcel chodiť zo škôlky. Preto si myslím, že by skôr potreboval byť v strednej triede, aby sa naučil viac. Do ktorej triedy chodilo vaše dieťa, keď muselo chodiť 4 roky do škôlky? Aké máte skúsenosti a názor vy? Ďakujem.

esterkazasterka
3. sep 2019

riešiť s riaditeľkou, nech ho preradí do inej triedy

moni25
3. sep 2019

Ahoj, mali sme ten istý problém.. Tiež nám dcéru nechali 2 roky v malej triede. Pýtali sme ich,k či ju nemôžu presunúť, že ju chceme dať aj skôr do školy a oni povedali, že už sa nedá zmeniť. Už to majú tak naplánované, a zaevidované. Tak ju o rok dali rovno do veľkej triedy ale pred prázdninami sme im to radšej ešte pripomenuli. Kěď bola 2 rok v tej malej triede, tak som bola doma na materskej, a boal viac doma ako v škôlke.. Bola aj viac chorá. Asi už s tým teraz nič nespravíš ale sklamanie je určite veľké.

lulu369
3. sep 2019

Určite skús spýtať riaditeľky. Ja mám niečo podobné - syn je augustový a toho nám presúvali do tried k starším deťom počas školského roka. Dcéra je októbrová, prvé 2 triedy super. Teraz ju prehodili rovno do triedy kde sú aj predskolaci. Ale toto je ten lepší prípad, si myslím 😉
U nás v škôlke je 5 tried...

stela01
3. sep 2019

@danulienka78 neviem kde to bolo vždy tak že dieťa chodilo 2 r.
U vás?
Môjmu vychádzajú dobre roky je júnový .
Chodil 4 r . Posledný pred školský chodil 2 r . Posun nástupu do školy - moje rozhodnutie
Dievča , nepýtala si sa na dôvod ? Nie však ...
Treba hneď zajtra .
Môj osobný názor nebrala by som to negatívne . Práveže to je super bude za hrdinu , krásne na neho budú poukazovať aký je šikovný čo už on všetko krásne vie .
💪🏻👍🏻🍀

beluk
3. sep 2019

Nie je žiadny predpis kde má dieťa chodiť 2 roky. Podľa rokov vás syn patrí do najmladšej skupiny. Rodičia chcú dať dieťa do škôlky skôr ako má tri roky a potom musí opakovať triedu. Deti sa nezaraduju podľa šikovnosti ale podľa rokov. V neprave ste iba vtedy ak do staršej triedy zaradili dieťa mladšie ako je vase. Vtedy mozete ziadat syna preradit.

demetria
3. sep 2019

Nasa skolka ma iba dve triedy. Malu, kde su najmladsi a deti su tam rok a velku, kde su strednaci a predskolaci, teda su tam dva roky. Jesenne deti vzdy v tejto skolke absolvuju 2 roky v malej triede a potom 2 vo velkej. Aj moj tak bol.
Synovec, tiez jesenne dieta v skoke s tromi triedami bol tiez dva roky v malej a potom po roku v ostatnych.
Skratka je to ako s nastupom do skoly. Dieta nastupuje do tej triedy, kam patri podla dovrseneho veku v septembri.
Tvoj ma 3 roky a tak je v malej triede😉.

mima86
3. sep 2019

my mame len dve triedy a vzdy sa to posuva podla veku,nas je septembrovy. ja mne sa zasa nepacilo,ked ho 4rocneho dali k predskolakom. on sa chcel hrat a tam mali uz predskolacke aktivity, velki chlapci neboli nanho velmi prijemny. bol to nas najhorsi rok v skolke. on je takej citlivejsej povahy. ked potom odisli do skoly, konecne bolo dobre.

beluk
3. sep 2019

@demetria ano mate pravdu. Nevyhoda dvojtriedok.

lenka2710
3. sep 2019

@danulienka78 mojej tiež zle vychadzaju,je októbrova! Dva roky po sebe bola v malej triede,teraz je v strednej! Deticky sú všetky rovnako stare,takže by mali ísť spolu aj do školy
Skús sa porozpravat s riaditelkou,u nás v škôlke prvé dni tiež este niektoré deti popreradzovali do iných tried

liligreg
3. sep 2019

Náš Adam je septembrový. Zajtra bude mat 4 roky. Do škôlky začal chodiť minuly rok v septembri, deň pred tretími narodkami. U nás v škôlke sú 4 triedy. Najmenšia, uvadzana pre 3rocne deti a do tej Adam pred rokom začal chodiť. Ale bolo tam aj 2,5r deti. Možno aj mladšie, takéto 2,5r deti im aj v priebehu roka pribúdali. V septembri ich bolo zapísaných 12, ale tuším viac ako 10 ich tam nebolo. Náš Adam nemal problem so škôlkou, prvý deň tam vbehol a nechcel ist domov. Po pár dňoch prišlo ráno, kedy sa mi rozplakal, že on tam nejde, lebo tak všetci revu za mamou a je tam nuda. On chytil úplný amok a chcela som ho prehodiť do triedy určenej pre 3-4rocne deti. Povedali mi, že sa to nedá. A o pár dni šla kamoskina mala do tej triedy. Učiteľky za ňou prišli, že ju tam môže dať, lebo už mala 3 roky. Takze je to veľmi individuálne. Deti môžu triedu zmeniť aj počas roka. Asi závisí aj od učiteľa. Tento rok je v tej triede pre 3-4rocneho deti. A zistali tam aj takí, ktorí do nej chodili minuly rok. A aj k nim pribudli nejaké 3rocne deti. Sú taký zaujímavý mix.

jamika27
3. sep 2019

@danulienka78 u nás sú dve triedy. Môj má tiež v decembri 4, išiel do tej ,,väčšej,, ale ostatná jeho rovesníci aj o pár dní mladší išli ešte do malej. Je to dané aj kapacitou koľko detí malých sa prihlási a koľko je voľného miesta, musia to tak rozdeliť cca pol na pol. Ja som na jednej strane rada, že bude so staršími a tí ho ,,potiahnu,, na strane druhej keby bol s mladšími mal by tam rovesníkov a tí by to s ním tiahli aj o rok keď budú už títo starší v škole napr. Není to nič strašné ani tragédia...

danulienka78
autor
3. sep 2019

@stela01 pýtala som sa, vraj je najmladší, ale to nie je pravda

danulienka78
autor
3. sep 2019

@beluk sú tam mladšie od neho

beluk
3. sep 2019

@danulienka78 tak sa treba opýtať riaditeľky prečo takto rozhodla ale musíte mať istotu, že máte pravdu

stela01
3. sep 2019

@danulienka78 vy viete presny vek všetkých deti ?
Váš má aktuálne 3 roky a 8 mesiacov ?
Deti ktoré sú v 2 rocniku v škôlke u vás dnes majú mat najmenej 4 r a 2 mesiace .

veronikaszabova
3. sep 2019

@danulienka78 v nasej skolke nechavaju niektore deti u malych 2 roky, niektorych u strednakov 2 roky -- zalezi podla veku a kapacity tried.

Nas Šimon je narodeny 14.7, do predskolskej sme ho este nedali, ostava 2 rok u strednakov.

babalenka
3. sep 2019

Nasa je tiez decembrova skolka je trojtriedka.Isla do malej v septembri a az v decembri mala tri roky.o rok isla do strednej a v tej bola dva roky a az potom isla do predskolskej takze bola 4 roky v skolke.a prave posledny rok tam preplakala vyse pol roka

nataliaseidlova
3. sep 2019

Nasa dcerka bude mat 4r v decembri a isla do skolky tento rok prvy krat a hned ju dali do strednej lebo v tej malej su deti ktore tento rok este len mali alebo budu mat 3 roky

zeytin
3. sep 2019

Chapem ta, aj my sme boli v rovnakej situacii. Tiez sa ma to dotklo. Zmenit sa to nedalo, ale rozpravala som s ucitelkami, tie si moju malu zobrali ako "pomocnicku" a utisovala nove deticky a bola velmi oysna na to, aku ma dolezitu ulohu. Myslim, ze vela vyriesis komunikaciou s ucitelmi.

lesanka845
3. sep 2019

Moja vnucka je augustova, teda tiez chodila do skolky 4 roky. Ale v nasej skolke je sice 5 tried, ale vsetky su zmiesane, cize su tam deti od 2,5 do 7 rokov. TRiedy sa lisia akurat nazvami, vnucka chodila do Berusiek. Neplakala ani jeden den. Teraz je uz v skole, ale na skolku ma krasne spomienky. Vobec nie je problem , ze su deti mladsie so starsimi, navzajom sa od seba ucia, aj ucitelkam sa takto lepsie pracuje, ked v septembri nema 20 malickych deti, ale len 5-6, podla toho kolko velkých odislo do skoly.

danulienka78
autor
4. sep 2019

@babalenka takto som si to predstavovala aj ja

ivana11155
25. sep 2019

@danulienka78 verim, ze ta to hneva (aj mna to hnevalo, lebo sme si to iste presli), ale s odstupom casu skusim vytiahnut pozitiva: to, ze teraz deti placu bude trvat este max.mesiac, mozno ani tolko nie a potom s nimi ucitelky zacnu aj nieco robit. Ak by ostal v tomto kolektive, vyhodu to ma taku, ze pojde s tymito detmi aj do skoly ale este vacisa vyhoda je, ze pri vsetkych skolkarskych aktivitach tieto starsie deti su povacsine sikovnejsie. Uz sa vedia lepsie koncentrovat ako tie o pol az tristvrte roka mladsie, ovela rychlejsie si pamataju aj zlozitejsie basnicky, dokazu samostatne fungovat na vystupeniach a ucitelky ich vidia ako "tahunov" celych vystupeni od ktorych maju ostatne deti odkukavat co maju robit. To vidim ja ako velmi velku vyhodu, pretoze v statnych skolkach je to vzdy o polarizacii zo strany uciteliek: sikovny - menej sikovny. Vrati sa ti to na vseliakych recitacnych sutaziach a vystupeniach, tam letne deti su oproti tym co im zle vychadzaju roky skoro o rok mladsie.