icon

2-ročná dcérka nerozpráva

lienka951
18. aug 2025

Ahojte

Mam dcerku 20.7.2023 ,takze mala 2 roky ,ale takmer nerozprava,povie max ahoj,halo,pod,na ,tu,toto,napodobnuje zvieratka ,ale nehovori ani mama ani tata….pritom viem ze rozumie,vie kto sme ale neviem ci nechce ,alebo to nevie nejak s pusinky vypustit. Viem ,ze ma este cas ,ale i tak ma to trapi😒. Nemate nejake tipy mozno ako to “rozbehnut” ???? Nerobim s toho dramu,len budem rada za kazdu radu a mozno vedet ze sme v tom neni sami.
Inak je sikovna,ziva.
Dakujem mamicky

anonym_8fc9a7
18. aug 2025

@lienka951 to, že nehovorí mama, je zvláštne, ako na teba volá, alebo ako ťa oslovuje? Ostatné je v poriadku, hlavné je, že rozumie. Niektoré deti začnú rozprávať ako 1,5 ročné, iné ako 3,5 ročné, v 10 rokoch začnú papuľovať rovnako 🙂. Skús jej spievať jednoduché detské piesne, výborné sú aj riekanky, najmä s pohybom - Kujem, kujem podkovičku, Hopsa, hopsa, hopsasa...Ak sa to nezmení do Vianoc, objednaj sa logopédovi pre istotu, ale veľa krát sa stane, že dieťa začne rozprávať takmer zo dňa na deň, u nás to tak bolo

denkabemommy
18. aug 2025

@lienka951 nám veľmi pomohla pri synovi až škôlka, tam zo dňa na deň začal rozprávať. Pritom jeho starší brat v 2 rokov rozprával také súvetia, že som nechápala 😅🙈. Takže neber si to ako vlastnú chybu. Každé dieťa ma svoj čas.

modrahruska
18. aug 2025

Ja by som neriesila ze nerozprava tak celkovo, ale ze 2 rocna nehovori mama tata, tak to by ma prekvapilo. Ako ti hovori?

anonym_15bc9c
18. aug 2025

@lienka951 iné príznaky? S rečou majú problém autisti...a nie, netreba čakať, pokial je nejaký problém.

miskamisiq
18. aug 2025

Syn keď mal 2 roky tiež nerozprával. Ale vedel osloviť rodinu keď od niekoho niečo chcel. Mama, tato, babka, dedo, teta. Nerozprával, snažil sa ale nešlo, tak ukázal co chce alebo svojou deckou rečou. Na druhé narodeniny dostal albi knižky a pero. Nikdy nemal rád knihy ale toto sa mu páčilo a začal pomaly opakovať co mu rozpráva pero. Vonka sme mu všetko, ale fakt ze všetko opisovali. Teraz ma 2,5 roka, začína rozprávať vo vetách, vie čísla aj farby. Takže áno, má čas sa rozkecat ale pokiaľ vás neoslovuje, to by vo mne vyvolalo obavu.

lienka951
autor
18. aug 2025
@anonym_15bc9c

@lienka951 iné príznaky? S rečou majú problém autisti...a nie, netreba čakať, pokial je nejaký problém.

@anonym_15bc9c ine problemy nabadam,je sikovna ,na seba opatrana ,vie rozlisovat co je pre nu nebezpecne a ked je poviem nesmies chapee

lienka951
autor
18. aug 2025
@modrahruska

Ja by som neriesila ze nerozprava tak celkovo, ale ze 2 rocna nehovori mama tata, tak to by ma prekvapilo. Ako ti hovori?

@modrahruska ked nieco chce pride a poda mi to,ukaze ,alebo ma tam vezme….ona ale mama hovorila ako vela veci ale ako keby sa to nauci a prestane pouzivat, ked poviem chid za tatom podaj mi to ide aj ked neni v miestnosti sam

athena27
18. aug 2025

@lienka951 neviem ako veľa sa spolu hráte, či sa rada hrá aj sama. ale pri hre sa snaž čo najviac na ňu rozprávať nech ukazuje zvieratká, spolu napodobňujte nech sa pridá. Opisuj jej každodenné činnosti, keď napríklad idete prať, že do práčky dávate bielu ponožku atď. A niekde som čítala, že je fajn začať dávať aj rybí olej, neviem či ozaj môže pomôcť .. ja som tak mojej dcérke začala dávať, nerozprávala vety (dlho sa mi to vtedy zdalo) keď mala dva roky začala spájať slová do viet a potom to zrazu išlo rýchlo, celý deň sa jej pusa nezastaví..

3petka
18. aug 2025

@lienka951 Pozri môj syn má 2,5 roka a tiež toho moc nenarozpráva. Má pár výrazov, ktoré mu stačia. Rozumie on mne ja jemu. Je síce predčasne narodený, ale namá potrebu. Mama povie len ak ma náhodou hľada alebo nechce aby som odišla. Knižky moc nechce, celý deň na neho hovorím opakujem a pod. Jediné čo ho baví je počítať a čítať písmenká. Počíta svojím jazykom kde tu sa trafí. A vie skoro celú abecedu, neviedla som ho k tomu on sám sa o to zaujíma. verím že škôlka mu v tom pomôže.
My ale chodíme k neuro, teda že je predčasniatko a uvidíme čo na neho povie teraz dr.

anonym_df57b7
18. aug 2025

@lienka951 Obe moje deti sa rozkecali po 2,5 roku, ich otec tiez tak. Ziadne rady nam nepomohli. S detmi som vela citala, venovala sa im, hovorila v jednoduchych vetach a vidis. Teraz vedia rozpravat dost dobre. Stopy to nezanechalo. 😅. Ok, museli sme k logopedovi, ale kvoli niektorym pismenkam, ktore im najskor nesli, nemyslim vsak, ze to suvisi s neskorsim rozprozpravanim sa.

lienka951
autor
18. aug 2025
@anonym_df57b7

@lienka951 Obe moje deti sa rozkecali po 2,5 roku, ich otec tiez tak. Ziadne rady nam nepomohli. S detmi som vela citala, venovala sa im, hovorila v jednoduchych vetach a vidis. Teraz vedia rozpravat dost dobre. Stopy to nezanechalo. 😅. Ok, museli sme k logopedovi, ale kvoli niektorym pismenkam, ktore im najskor nesli, nemyslim vsak, ze to suvisi s neskorsim rozprozpravanim sa.

@anonym_df57b7 ja sa snazim stale nieco rozpravat, ukazovat , obcas mi pride ze je pre nu rozpravanie az “ primitivne” inak je sikovna, velmi spolocenska hrava, proste zdrave dieta

otilia16
18. aug 2025

Môj starší syn, teraz už má 4roky, tiež takmer vôbec nerozpraval keď mal 2r. Iba zvuky napodobniť zvieratá, a slabiky, že mama a úplné minimum.... Začala som s ním chodiť na logopediu, tam dr vylúčila diagnózy (sluchové postihnutie, mentálne). Takže bol úplne v poriadku, jediná diagnóza bola oneskorený vývin reči 🤷 v apríli mal 3 roky a stále nerozprával, iba minimálne mama, tata a pod. V máji sme boli na zapis do škôlky, tam sme sa ešte bavili s učiteľkou že mám obavy ako bude od septembra v škôlke keď nerozpráva ale potom sa rozbehol a v septembri už nastupoval do škôlky úplne ukecany 😅 ústa sa mu nezavru ani keď spí 😂
Takže možno naozaj potrebuje len čas. A druhý syn je rovnaký, má dva roky a ledva povie mama 🤷

lienka951
autor
18. aug 2025
@otilia16

Môj starší syn, teraz už má 4roky, tiež takmer vôbec nerozpraval keď mal 2r. Iba zvuky napodobniť zvieratá, a slabiky, že mama a úplné minimum.... Začala som s ním chodiť na logopediu, tam dr vylúčila diagnózy (sluchové postihnutie, mentálne). Takže bol úplne v poriadku, jediná diagnóza bola oneskorený vývin reči 🤷 v apríli mal 3 roky a stále nerozprával, iba minimálne mama, tata a pod. V máji sme boli na zapis do škôlky, tam sme sa ešte bavili s učiteľkou že mám obavy ako bude od septembra v škôlke keď nerozpráva ale potom sa rozbehol a v septembri už nastupoval do škôlky úplne ukecany 😅 ústa sa mu nezavru ani keď spí 😂
Takže možno naozaj potrebuje len čas. A druhý syn je rovnaký, má dva roky a ledva povie mama 🤷

@otilia16 dakujem, volala som s pedi a povedala mi nech nestresujem😁, ze mala je mozno trosku pozadu ale je to zdrave dieta ako som jej ju opisovala… venujeme sa jej dost tak pockam do 2,5 roka a uvidime

3petka
18. aug 2025
@lienka951

@otilia16 dakujem, volala som s pedi a povedala mi nech nestresujem😁, ze mala je mozno trosku pozadu ale je to zdrave dieta ako som jej ju opisovala… venujeme sa jej dost tak pockam do 2,5 roka a uvidime

@lienka951 Ja si tiež myslím že niektoré deti len potrebujú čas. Nemá iný problém tak len pokračovať v tom čo robíte. Ona pekne nabehne. Však podľa tabuliek do 3 rokov je všetko ok a niektoré deti aj neskôr začínajú a sú úplne zdravé.
Ja som zvedavá čo povie neurológ na to moje trdielko.

otilia16
18. aug 2025
@lienka951

@lienka951 určite nestresujte, hlavne vy viete posúdiť, keď rozumie. Moj si tiež vedel všetko vypýtať, komunikovať posunkovou rečou 😅 ja som šla na logopediu kvôli naliehaniu svokry 🤷 nech je kľud, veď neuškodilo mu to 😂 všetko príde, možno sa tiež budete o rok chytať za hlavu, že nech už je trocha ticho 😂

zuzubb007
18. aug 2025

Jediná rada kolektív, kolektív a ešte raz kolektív, mala som toto pri oboch deťoch, čítanie, dookola ukazovanie, nič nezabralo, všetko vedelo, týždeň v jasličkach a dieťa zrazu vedelo rozprávať, to bol dôvod prečo som dala aj dieťa do jasliciek lebo 2,5 roka a nic odvtedy sa pusa nezavrela

lienka951
autor
18. aug 2025
@3petka

@lienka951 Ja si tiež myslím že niektoré deti len potrebujú čas. Nemá iný problém tak len pokračovať v tom čo robíte. Ona pekne nabehne. Však podľa tabuliek do 3 rokov je všetko ok a niektoré deti aj neskôr začínajú a sú úplne zdravé.
Ja som zvedavá čo povie neurológ na to moje trdielko.

@3petka dakujem za mile slova ,vazim si to

lienka951
autor
18. aug 2025
@zuzubb007

Jediná rada kolektív, kolektív a ešte raz kolektív, mala som toto pri oboch deťoch, čítanie, dookola ukazovanie, nič nezabralo, všetko vedelo, týždeň v jasličkach a dieťa zrazu vedelo rozprávať, to bol dôvod prečo som dala aj dieťa do jasliciek lebo 2,5 roka a nic odvtedy sa pusa nezavrela

@zuzubb007sme casto vonku,snazime sa byt stale s detmi ,ale ide to pomaly noooo

danka_gi
18. aug 2025

@lienka951 mojmu synovi na rozbeh pomohli najskor hry. Napriklad ma rad bublifuk, tak ked som fukala som hocorila MAMA FÚ. A potom som to aj od neho vyzadovala, aby to povedal a potom som fukla. Tak som sa snazila pri kazdej hre ho notivovat nieco jednoduche povedat a potom som to spravila. A takto lwn pridavam a pri beznych veciach ked len ukazal, tak som mu povedala, ze nerozumiem, musi povedat, co chce a postupne mu to uz ide.

lienka951
autor
18. aug 2025
@danka_gi

@lienka951 mojmu synovi na rozbeh pomohli najskor hry. Napriklad ma rad bublifuk, tak ked som fukala som hocorila MAMA FÚ. A potom som to aj od neho vyzadovala, aby to povedal a potom som fukla. Tak som sa snazila pri kazdej hre ho notivovat nieco jednoduche povedat a potom som to spravila. A takto lwn pridavam a pri beznych veciach ked len ukazal, tak som mu povedala, ze nerozumiem, musi povedat, co chce a postupne mu to uz ide.

@danka_gi dakujem

3petka
18. aug 2025
@danka_gi

@danka_gi toto som aj ja skúšala že nerozumiem, a bol z toho iba hysák. Na toto už ja už nemám nervy. Radšej 100 krát zopakujem. s mužom mu to ide lepšie, ten ke´d mu povie niečo hneď opakuje no len čo keď musí byť v práci od rána do večera. Aspoň cez víkendy sa mu povenuje.

lucia13022023
18. aug 2025

Kamoskina mala ma 2,5r, je o desať dní staršia od môjho syna. Odmalička sú spolu, a sú úplne iní. Moje dieťa išlo vždy postupne, aj co sa tyka PVM, od dvoch mesiacov sa otacal a každý mesiac vedel niečo nové, napredoval. Kamoskina mala sa začala otáčať až v 5m napríklad, kedy sa môj malý začal stavať na nohy. Zrazu prišiel zlom, okolo 11m, kedy za jeden mesiac začala jej mala sedieť, štvornožkovať, stavať sa, bola na rovnakej úrovni ako môj malý. A tak isto to bolo s rozprávnom. Neverila by som tomu, keby to neuvidím, alebo lepšie povedané nepočujem, na vlastné uši. Veeeelmi dlho nič, už mali po narodkach obaja, kedy môj syn rozprával vety, vedel básničky, dalo sa s ním normálne komunikovať. Kamoskina mala len baba, dada.. Ako miminko. Prišli sme z dovolenky a to dievčatko tak rozprávalo, že som nechápala. Dokonca môj pochytil veľa slov od nej, pričom slovnú zasobu mal veľkú. Čiže čakaj, rozpravak na ňu a uvidíš. Ak tam bude problém rieš, ale ja by som ešte počkala.

elzena2
18. aug 2025
@lucia13022023

Kamoskina mala ma 2,5r, je o desať dní staršia od môjho syna. Odmalička sú spolu, a sú úplne iní. Moje dieťa išlo vždy postupne, aj co sa tyka PVM, od dvoch mesiacov sa otacal a každý mesiac vedel niečo nové, napredoval. Kamoskina mala sa začala otáčať až v 5m napríklad, kedy sa môj malý začal stavať na nohy. Zrazu prišiel zlom, okolo 11m, kedy za jeden mesiac začala jej mala sedieť, štvornožkovať, stavať sa, bola na rovnakej úrovni ako môj malý. A tak isto to bolo s rozprávnom. Neverila by som tomu, keby to neuvidím, alebo lepšie povedané nepočujem, na vlastné uši. Veeeelmi dlho nič, už mali po narodkach obaja, kedy môj syn rozprával vety, vedel básničky, dalo sa s ním normálne komunikovať. Kamoskina mala len baba, dada.. Ako miminko. Prišli sme z dovolenky a to dievčatko tak rozprávalo, že som nechápala. Dokonca môj pochytil veľa slov od nej, pričom slovnú zasobu mal veľkú. Čiže čakaj, rozpravak na ňu a uvidíš. Ak tam bude problém rieš, ale ja by som ešte počkala.

@lucia13022023 "už mali po narodkach obaja, kedy môj syn rozprával vety, vedel básničky, dalo sa s ním normálne komunikovať." To ako čerstvo dvojročný vedel basnicky? 😲

lucia13022023
18. aug 2025
@elzena2

@lucia13022023 "už mali po narodkach obaja, kedy môj syn rozprával vety, vedel básničky, dalo sa s ním normálne komunikovať." To ako čerstvo dvojročný vedel basnicky? 😲

@elzena2 áno, on začal veľmi skoro rozprávať. Ale to nie je pointa môjho príspevku.

zenazaba
18. aug 2025

Čo na to hovorí jej pediater? 🤔

lienka951
autor
18. aug 2025
@zenazaba

Čo na to hovorí jej pediater? 🤔

@zenazaba ze ma stale cas

smajliica
18. aug 2025

Poznam tipka, ktory do 3 rokov vedel povedat iba 1 slovo. Teraz ma inziniersky titul z Oxfordu. Ak je inak v poriadku sa neboj, zacne rozpravat ked bude pripravena.

lienka951
autor
18. aug 2025
@smajliica

Poznam tipka, ktory do 3 rokov vedel povedat iba 1 slovo. Teraz ma inziniersky titul z Oxfordu. Ak je inak v poriadku sa neboj, zacne rozpravat ked bude pripravena.

@smajliica ano inak je to normalne zdrave hrave dievcatko

tinka_1807
19. aug 2025

@lienka951 Môj syn sa rozrozpraval až v dva a pol roku. V dvoch rokoch vôbec nerozprával, len ukazoval, ale rozumel všetko. Potom po dva a pol roku asi do 3 mesiacoch sa rozrozpraval. Dnes má 3 a pol a ústa sa mu nezavru :D
Chápem tvoje obavy, lebo aj na som ich mala, ale ak všetko ostatné je okej a zároveň aspoň nieco rozprava (cize zjavne sa to postupne rozvíja) tak ešte by som počkala. 🙂

lienka951
autor
19. aug 2025
@tinka_1807

@lienka951 Môj syn sa rozrozpraval až v dva a pol roku. V dvoch rokoch vôbec nerozprával, len ukazoval, ale rozumel všetko. Potom po dva a pol roku asi do 3 mesiacoch sa rozrozpraval. Dnes má 3 a pol a ústa sa mu nezavru :D
Chápem tvoje obavy, lebo aj na som ich mala, ale ak všetko ostatné je okej a zároveň aspoň nieco rozprava (cize zjavne sa to postupne rozvíja) tak ešte by som počkala. 🙂

@tinka_1807 ano inak je to krasne,zdrave ,vesele dievcatko