icon

Aká je ideálna výška a váha 2,5-ročného chlapca?

11. júl 2025

Ahojte. Mamičky co mate dietatko vo veku 2,5 roka kolko vazia a meraju?

kikusenka1
11. júl 2025

Mam 3 rocne ale miery zapisujem kazdy polrok. Dievča- 98cm a 17,1 kg

dixitka
11. júl 2025

@anonym_autor môj má teraz 2 roky + 2 mesiace, 15,5 kg a 96 cm. Je vyšší než väčšina jeho rovesníkov.

anonym_c44d9b
11. júl 2025

@anonym_autor moja ma tiez 3 a ma 16.9kg a 103cm 🙂

majamat
11. júl 2025

tazko povedat.
existuju grafy, ktore su robene na statistike zdravych deti a teda najviac deti je na 50%. no aj dieta na 10% je zdrave, cize pre toto dieta su idelane miery na tom %.
vo veku 2,5r sa este clekom neprejavuje genetika, cize tu sa neda este uplne prihlaidat an vysku rodicov, no vo vyssom veku treba brat aj ohlad na to.

co sa tyka pozicie v grafe, najviac deti teda rastie v primere, cize najviac deti je na 50%, ale su aj zdrve detis urychlenym vyvinom, ci oneskorenym vyvinom, pripadne geneticky vyssie, ci nizsie.
takze tak ako na spodku, tak aj na vrchu grafu moze rast dieta, ktoremu je to geneticky dane ci uz z hladiska vysky rodica, alebo zdedilo oneskoreny,c i urychleny vyvin.

takze idelanu vysku zistovat nie je vhodne, skor sa treba zamerat na to, kolko dieta rocne narastie, ci je to v medziach normy, ci nerastie prehanne vela, ci malo.
lebo aj toto je doelzity ukazovatel poruchy rastu.

este musim podotknut, aj deti s poruchou rastu v zmysle nizkeho vzrastu v tomto veku mozu rast primerne,a le vseobecne sa drzia dole v grafe, no mozu rast aj podprimerne, na druhej strane aj zdrave dieta moze podprimerne narast s tym, ze ho zbrzdi prechodne nejake ochorenie, hoci aj zavaznejsie opakujuce sa infekcie, priapdne v tomto veku sa genetika zacina rozbiehat a ked sa dieta v grafe zaraduje na spravnu poziciu, kludne moze narast podprimerne,c i nadprimerne, pricom je zdrave.
a teda tiez je dolezite, ake velke sa dieta narodilo. ak sa narodi napr so 47cm a v 2,5r bude mat 86cm, hoci nie je v grafe moc vysoko, narastlo primerne 39cm za 2,5r.
no ak sa narodi dieta s dlzkou 54cm a bude mat rovnako 86cm, tak narastlo iba 31cm za rovnake obdobie a rastlo podprimerne. cize aj toto je dolezite.

ak chces a mas udaje vyske, mozem ti popozerat ako to v grafe vyzera. potrebujem udaje:
1. vyska rodicov
2. velkost pri narodeni,a le aj tt v ktorom sa dieta narodilo
3. jednotlive merania,a le kludne staci len na 1r, 2r a teda aj na 2,5r. no potrebujem vediet vek s presnostou na mesiace. napr 2r+5m, 1r+11m a pod., aj mesiac urobi v grafe skok.

a k hmotnosti - ta by se nemala vztahovat len k veku,a le hlavne k vyske. vysoke dieta nemoze vazit v primere rovnako ako nizke.

majamat
11. júl 2025

- a teda pre porovnanie, moja dcera v tomto veku 84cm/11kg ma potvrdenu poruchu rastu, pichame rastovy hodmon (RH )
- dcera kamosky mladsia v tomto veku 80-81cm/10kg ma potvrdenu poruchu rastu, pichali 9r RH, uz skoncili
- jej starsia dcera asi 105cm/23kg
- moj synovec okolo 100cm/15kg

luciamiklova
11. júl 2025

Moja má síce 3r a 3m ale ma 93cm a 13kg, staršia mala plus mínus rovnako 😅🤷‍♀️ neter ma 2,5r a ma 11kg a výšku neviem, je kúsok nižšia ako moja takže cca 86cm, ale moje mali tiež cca rovnako ako ona. Takže naozaj je to rôzne.

lenka2710
11. júl 2025

@anonym_autor môj mal v 3 rokoch 95 a 15 kg

a_andrejka4
11. júl 2025

91cm a necelych 14kg chlapcek

vkatush
11. júl 2025

Môj sa vymyká trošku štatistikám 😅
2.5 roka, výška okolo 103 cm a váha tuším 16 kg.

Od všetkých rovesníkov je vyšší.