Ako podporiť rozprávanie 13-mesačného dieťaťa?
Ahojte, mám dcérku, 13m, o pár dní 14m. Je veľmi šikovná, chodí sama, vkladá vkladačky, ukazuje prstom čo chce, keď jej poviem napríklad "pod do kúpeľne" tak pekne predo mnou ide, keď jej poviem "podaj maminke" tak podá. No zatiaľ nepovie ani len mama. Ide si len svoje hatlaniny. Je mi jasné, že každé dieťa je iné a má svoje tempo, len teda či máte nejaké typy a triky ako ju rozhovoriť. Pozeráme obrázky, čítam jej, spievam jej a je proste vidno že mi rozumie...tak už by som rada rozumela aj ja jej, takže ak poznáte nejaké aktivity na podporu hovorenia, tak budem vďačná ☺️
Veľa sa rozprávajte, pokladajú otázky. Ukazuj a pritom hovor a pomenúvajú činnosti. Poradím ti, nehovor žiadne napodobňovať slová, uč dieta od začiatku pravým názvom veci, ktoré vidí. A pôjde to. Môj syn začal rozprávať od 2r, ale čisto, krásne. Všetky hlasky ako ď,ť,dž, v,l,k,ch a pod sme skúšali od začiatku, aby cítil že sa musí zlepšovať, ale to bola práca s dieťaťom vravím, no od 2-2,5rokoch....
Takto o roka je podľa mňa skoro na vsetko
@msnesquik jasné, ja viem, že má čas a nechcem ísť tlačiť na pílu. Len som sa nad tým tak zamyslela, že keď vidím, že mi rozumie, tak či jej môžem nejako pomôcť, nech sa skôr rozhovorí, nech sa vie vyjadriť lepšie. Lebo teraz len chodí a ukazuje prstom a keď nechápem, čo chce, tak sa akurát jeduje 😅 ale to je asi normálne.
@adeladulova no vidíte. Ešte že som sa spýtala. Ja jej práve tak rozprávam, že "ideme mňam mňam" miesto ideme jesť, alebo "ideme čľap čľap" miesto ideme sa kúpať. Takže musím si na toto začať dávať pozor. Ďakujem za typ 🙂
Syn má 17m, a rozpráva na svoj vek veľmi pekne a dosť. Co teda počúvam z okolia a aj doktorka sa vyjadrila, že v tomto veku je úplne v poriadku vedieť par slovíčok. Teraz už začína skladať vety z dvoj až troch slov. Ale ako hovorím, je v tomto dosť napredu. Niektoré detičky rozprávajú až v troch rokoch, čiže títo roční mrnusi majú na to čas 🤗
Nic špeciálne som ale nerobila. Veľa, veľa sa s ním rozprávam, spievam, hráme sa, ukazujem, hovorím. Pomenúvam veci ako sa skutočne volajú, zapájam ho do bežných činností. Nikdy som mu ale nehovorila, že povec mama, krava, papať atď... A hlavne treba artikulovat, deti sa učia pozorovaním ☺️
Jaaaj zena, pockaj, o 2-3 roky sa sa jej usta nezavru ,budes spominat na tie casy ked nerozpravala😂😂😂😂🥰🥰
autorka, neboj, len pokracuj v tom co robis, robis to spravne...ked pride cas, sama ti povie....
napisem ti taku prihodu...ked mal moj syn 8-10 mes., 2 mesiace som mu musela natierat cast bruska 2x denne jednym kremom v tube, a kedze ho to steklilo, a najradsej by mi aj usiel, keby vedel, snazila som sa to obratit na humor-a hovorila som mu pri tom-stekli, stekli-a zjednodusila som to na cekli, cekli-pricom som mu tu tubu dala vzdy do ruk, aby vydrzal...usmieval sa pri tom.... po 2 mes. sme natieranie ukoncili, tubu som odlozila do boxika ku ostatnym detskym pripravkom ku prebalovaku...a raz, ked mal 1,5 roka, sedel na prebalovaku,hompalal nozkami, cerstvo prebaleny, naciahol sa vybral tuto tubu spomedzi ostatnych, chvilku na nu hladel, a potom z neho vyslo-cekli, cekli.... mna skoro vykotilo....nieco uzasne... co vsetko si deti pamataju....
cize to co robis , sa za chvilu zuroci....
Všetko má svoj čas a ona je šikovná a naozaj má čas.Urcite to príde a veľa krát u detí zo dňa na deň. Veľa detí sa rozhovorí az oveľa neskôr. Po roku a pól az dva a poznám čo až okolo troch rokov.Treba sa jej venovať akpgp robíš a ono to príde. Len trpezlivosť a nemáš dôvod na paniku.
Pre ulahcenie komunikacie som dieta naucila jediny znak pre slovo daj. Aj ten som si vymyslela. Takze ak nieco chcelo do ruky, alebo viac jest, pit , tak mi to ukazovalo. A vedela som rozlisit, ci iba zdiela so mnou pozornost o tej veci ked mi ju ukazuje, alebo ju chce. Mozno by vam to pomohlo. A robte aktivity na rozvoj jemnej a hrubej motoriky. A hlavbe ziaden stres a ziadne opakuj po mne a povedz toto...
@cukroska ved ja netvrdím nič iné. Každé dieťa je iné, individuálne sa vyvija. Je v poriadku ak dieťa vie skladať veku, ak povie len mama, alebo rozpráva len svojou hatlaninou
@lucia13022023 presne tak.. každé raz bude ak rozprávať aj behať 😊

Uff, ja som riesila, ze v 3 rokoch bola hatlanina..ma kopec casu..ona zacne, ked rozumie, tak to chce len cas, myslim, ze robite dostatok