icon

Ako podporiť rozvoj reči u 2-ročného dieťaťa?

22. okt 2025

Ahojte, syn ma 2 roky a 4 mesiace. Vela toho este nepovie, ma taku vlastnu rec ktorej rozumiem len ja. Ako mu co najlepsie pomoct rozvijat ho? Chodili ste aj na nejake kurzy pre deti, kruzky alebo tak?

pribinak
22. okt 2025

Citat citat a citat…
Všetko komentovať, veľa chodiť von a všetko ukazovať
Dobre je keď sa a ním rozprávaš, aby si si čupla a videl tvoje ústa- pery
Požičať jedinečne vety, krátke slova.

autor
22. okt 2025

Admin mi zmenil nazov, a tym padom to dava uplne iny vyznam. Pytala som sa na to, ako rozvijat take dieta VSEOBECNE, o tu rec mi zase az tak nejde. To znamena pohybovo, jemnu motoriku, hrubu motoriku a tak.

kp7333
22. okt 2025

Hrubu motoriku si rozvija vonku na odrazadle, na preliezkach... Vnutri mozete trenovat kotule, skok z miesta, slakanie na 1 nohe (skolka). Na jemnu motoriku je dobre kreslenie, vyfarbovanie, strihanie, lepenie, navliekanie koralok, skladanie puzzle, lego a ine stavebnice. Na rozvoj reci je top citanie, ak rozpravky v tv/na tablete, tak take, kde sa vela hovori v slovencine (napr. macko usko, bambulka...).

minesasubu
22. okt 2025

ja som so synom chodila na ,,kružky,, od 3 mesiacov
pozrela som si ponuku našho mesta a čo sa mi najviac pozdávalo tak sme išli
mne osobne to velmi pomohlo vedela som čo mam cvičit v danom období
Striedali sa mu obdobia kedy bolo potrebné sa zamerať na hrubú motoriku potom bolo obdobie kedy bolo potrebné sa zamerať na jemnú motoriku
Veľa veci čo sme robili na kurzoch chcel potom robiť aj doma

Dokonca si začal aj sám spievať pesničky ktoré sme opakovali na kurze do jedného roka pri hrách , Na deti sa toho veľmi veľa nalepí aj keď si myslím že nevnímajú alebo to nie je pre nich potrebné avšak sú ako Špongia takže nasávajú všetko okolo a jedneho dňa to proste vyplava 🙂

anonym_a46e45
22. okt 2025

Chodili sme na Baby plávanie, Baby balance, teraz chodíme na Hudobníček. Čo sa týka reči, pozrite si knihy o Kubkovi od Marta Galewska-Kustra.

kacena4
22. okt 2025

rozpravat citat vsetko komentovat - nam logo v 2 rokoch odporucila hrat sa na obchod jeden predavac druhy kupujuci a pytat si zakladne potraviny hrat sa v kuchynke a pod

autor
22. okt 2025
@anonym_a46e45

Chodili sme na Baby plávanie, Baby balance, teraz chodíme na Hudobníček. Čo sa týka reči, pozrite si knihy o Kubkovi od Marta Galewska-Kustra.

@anonym_a46e45 ano, kubka pozname, chodime do kniznice tak ich aj rotujeme. Myslis ze ma “vyznam” zacat chodit na plavanie aj v tomto veku? Ja som velni chcela uz od babatka, no mala som zdravotne problemy a nemohla som do vody. Teraz by ho zaradili medzi tie mini babatka ako zaciatocnika, co som sa informovala, tak neviem..

anonym_a46e45
22. okt 2025
@anonym_autor

@anonym_a46e45 ano, kubka pozname, chodime do kniznice tak ich aj rotujeme. Myslis ze ma “vyznam” zacat chodit na plavanie aj v tomto veku? Ja som velni chcela uz od babatka, no mala som zdravotne problemy a nemohla som do vody. Teraz by ho zaradili medzi tie mini babatka ako zaciatocnika, co som sa informovala, tak neviem..

@anonym_autor U nás je Baby plávanie podľa veku, takže zaradenie 2-ročného dieťaťa k 3-mesačným je z môjho pohľadu nonsens. Keby chodil plus mínus s rovesníkmi, určite to význam má. My sme chodili dlho, od nejakých 8 mesiacov do temer 2,5 roka. Ešte je kniha o reči - Horňáková, Kapalková, Mikulajová - Kniha o detskej reči, odporučená našou logopedičkou.