icon

Ako riešiť agresivitu u dvojročného dieťaťa?

timikii
3. jún 2024

Ahojte . Trošku zvláštne som položila otázku . Ale chcem sa opýtať na vaše skúsenosti . Od 1roka mojej dcery začalo udieranie ľudí okolo seba ak nebolo po jej . Od samého začiatku som vysvetľovala , že sa to nesmie , musí sa pekne pohladkať , pomojkat …, atd . Stále len po peknom . No cim ďalej , je to väčší a väčší problém , pretože je často v kontakte s deťmi a stále by len “rozdávala rany” či už s účelom ak niekto vezme hračku alebo len tak . Doma u nás sa samozrejme nikto nebije, na rozprávky si dávam tiež veľký pozor aby sa tam nič podobne nenachádzalo . Už som niekedy ozaj zúfalá , stále verím , že to cim skôr prejde . Ano a viem , že takto vyjadruje dieťa svoju potrebu , potrebuje pozornosť . Ja jej ju dávam , stále sa jej venujem . Ak by chcel mat niekto poznámky toho typu . Chcem sa len opýtať , čo možno zabralo na vaše deti . Čo môžeme skúsit

anjelicek26
3. jún 2024

"vyjadruje svoju potrebu" moje nervy... nemoze bit ine deti. Bodka. Takze jej stoj za zadkom a ked sa zazenie, tu ruku silno podrz a povedz, ze nie, nesmies nikoho bit, jeho to boli! A na sto krat. Aj za cenu, ze par tyzdnov nebudete chodid do kolektivu a nesadnes si od nej na meter... a ano nekecam, ale z vlastnej skusenosti (moja prvorodena hryzla)... ked sa naucila plynule rozpravat, odislo to zo dna na den. Dovtedy proste pri vsetkej ucte - tiez by si nechcela, aby tvoje dieta niekto udrel, bez ohladu na jeho "potreby ci pozornost"

pribinak
3. jún 2024

@timikii chytiť ručičky a dôrazne povedať jasne NIE.
Rozprávať nejaké vysvetľovacky nemá zmysel. Dlhé reči nemajú veľmi zmysel.
Skôr jasne a dôrazne nie a zabrániť fyzicky úderu inej osoby

Ona je mala, skúša čo môže a čo nie. Skúša reakcie ľudí a sk nemá žiadnu inú spätnú väzbu len reči, tak je to pre ňu jasna správa: idem ďalej

Čím skôr to zastaviť, lebo čím väčšie dieťa tým dkor zinkasuje od niekoho iného

andreatytler
3. jún 2024

@timikii Nemyslim si ze bitie inych je volanie o pozornost. Podla mna je to uplne prirodzene agresivne chovanie, ci uz v sebaobrane, alebo v hneve. Dieta to ani nemusi niekde vidiet aby sa to naucilo.
U nas pomohlo radikalne zakazat bitie a vyvodid dosledky ak zakaz porusi a vzdy dodrzat co povies. ("Ak udries niekoho na ihrisku ideme okamzite domov"... a ak udrie skutocne ist domov aj ked ste iba dosli).
Zaroven je potrebne naucit dieta inym sposobom ako sa branit a ako vyjadrit hnev. Co je dovolene. Napriklad povedat ucitelke, alebo udriet vankus, zadupat nohami, zatat paste, hlasno zaricat (cokolvek co ty povazujes za vhodne). Napriklad hrajte divadielko ze jedna postavicka je nahnevana a udrie druhu a dcera moze pre nu vyvodit dosledky. Tiez jej ukaz ako ty zvladas hnev. Ked si nahnevana daj to najavo a okomentuj to a vysvetli co prezivas a co robis aby si to v pohode zvladla. "Och, som taka nahnevana ze by som najradsej niekoho udrela, ale radsej si zadupem nohami."
Zdrave 2 rocne, sa toto vie velmi rychlo naucit.

haley7897
3. jún 2024

@timikii fun fact - štatisticky, najagresivnejsi ľudia zo všetkých vekových skupín sú práve dvojročné deti. 🤷🏽‍♀️ 😝
Vytrvaj, vysvetluj, buď príkladom. Skvelé je, ze si to uvedomujes a snažíš sa s tým niečo robiť. Je veľa rodičov, ktorí len mavnu rukou a povedia si, ze "veď z toho vyrastie". Nevyrastie. Jedna z najdôležitejších úloh rodiča je spraviť zo svojho potomka "spoločensky príjemného" človeka niekde do veku 4-5 rokov. Čím chcem povedať, ze máš čas na tom systematicky pracovať. Je dôležité agresivitu ukocirovat pred nástupom do kolektívu pretože inak bude odmietnuté inými deťmi co vyústi do frustrácie, samoty, vacsej agresie = začarovaný kruh a pre mnohých celoživotny problém vo vzťahoch.

timikii
autor
3. jún 2024

@anjelicek26 Myslím , že som sa pekne opýtala . , Ano stojím jej stále za zadkom a hneď ju chytám ak vidím že naťahuje ruku nad dieťaťom a hneď vysvetľujem . A Ano máte určite pravdu . Mne by sa to tiež nepáčilo ak by niekto udrel moje dieťa . Preto to práve riesim už dlhšiu dobu . Ďakujem za vašu radu

timikii
autor
3. jún 2024

@haley7897 Jasne rozumiem . Ďakujem za tak milú a pekne vysvetlenú odozvu . Snažím sa stále mať trpezlivosť a po peknom vysvetlit .

misicka31
3. jún 2024

Nemá starších súrodencov?Náš to obkukal od starších a ich spolužiakov,ale oni sa nebili ale šalili napr. na trampolíne a podobne,ono to berie ako nejakú hru,fakt len chodiť za riťou a upozorňovať na to,nemusí to hneď znamenať,že dieťa je agresívne ...

domak2
3. jún 2024

@timikii kým som mala len dcéru tak by som ti povedala o ocnom kontakte, doraznom napomenuti a vyvodeni dosledkov/trest. Odkedy mam syna, sucham nohami. Aspoň hrýzť už prestáva 😅 Ale teda nebije iné deti, len nas keď je unavený a stane sa mu krivda alebo čokoľvek negatívne. Verím tomu, že je to preto ze sa ešte nevie dobre vyjadriť a keď zacne rozprávať tak sa to zlepší. Ale teda nenechávam to len tak, vždy mu povieme ze to nesmie atď.

timikii
autor
3. jún 2024

@misicka31 Nie nemá súrodencov . No beriem to tak len z dôvodu toho , pretože to robí veľmi často a častokrát bezdôvodne alebo z hnevu . Cela zčervenie a už zdvíha ruky . A ja už za ňou len chytám a 100 krát vysvetľujem 🤣

timikii
autor
3. jún 2024

@domak2 jasne . No naša dcérka už veľmi pekne a zrozumiteľne rozprava a práve však aj veľmi dobre rozumie . 😁len nepočúva asi ako každé iné dieťa

misicka31
3. jún 2024

@timikii prejde to rovnako ako obdobie ja Sám a Nie 🤣 len pevné nervy,vysvetlovať a upozorňovať dookola 🤷 u nás sa to konečne zlepšuje ..klop,klop🤣

angel993
3. jún 2024

@timikii skús presmerovať udieranie inde. My sme si doma vyčlenili jeden vankúš a keď syn začal udierať, rýchlo som mu ho dala so slovami že ľudí nemôže udierať ale do vankúša môže. Potom keď prešiel hnev, som mu pekne vysvetlila, že to čo cítil bol hnev a že keď si potrebuje udrieť môže, ale iba do toho vankúša, nikdy nie do ľudí.
Keď je dieťa v návale negatívnej emócie netreba mu hovoriť aby pohladkalo, ale v bezpečí ho nechať nech tú emóciu dostane zo seba.
Starší syn mal potrebu udierať iba asi 2x, mladší má 2 roky (nerozpráva ) a je to teraz na dennom poriadku. Našťastie už funguje vankúš, čakám kedy začne lepšie rozprávať a bude vedieť povedať čo ho nahnevalo.

aliaray1
3. jún 2024

@timikii ahoj, nasa sice nikdy agresivna k druhym nebola, ale porusovala zakaz: rozlievania, plutia vody vsade. No, pomohlo, ked som vsetku vodu vzala z dosahu a davala jej casto, velmi casto napit ja a drzala som flasku v ruke, nedala som jej ju len tak navolno. O tyzden uz vedela, ze ked chce "ja sama", nemoze rozlievat a "vytapat" byt a okolie sirinou.
Pomohlo vziat tu moznost a regulovat - pravidla a pevne dodrziavanie.
Ja osobne by som v tvojom pripade tiez stala za zadkom a v momente, ze naciahne ruku povedala Nesmies! To druhych boli, to je fuj! A ak by to sla zopakovat 2.raz, aplikujem pravidlo 2x a dost. Znova to iste a vzala za ruku alebo dvihla a okamzite odchadzame prec a vratime sa az inokedy na ihrisko. Bit je fuj! Chcela si bit 2.raz, a preto ideme domov. A naozaj by som sla, a dlllhou cestou aspon 3 km a pesi...nech to zo seba pekne fyzicky dostane.
Nasa 2r a 1 mes.prejde denne min 5km + co nabeha na ihriskach.

Drzim ti vsetky palce, nech najdes najlepsiu metodu ❤️