Ako zvládnuť ťažkú povahu dieťaťa?
Ahojte,
potrebujem sa vyrozprávať...možno nejakú radu. Mám pocit, že som porodila čerta 😫 prvý rok úžasný, druhý rok sa už začína kryštalizovať jej povaha a je hrozná. Ona je furt taká zlá. Neni po jej, hodí sa o zem, búcha hlavou o stôl, o stenu, o hocičo... chcem to vybaviť mojkou, v tom sa začne odsácať a vrieskať ako v očistci, akoby som ju kyselinou polievala... za každú sprostosť urobí scénu a drámu ako svet. Akože pomoc 😵💫 už som si dnes aj poplakala zo zúfalstva. Ináč je to úžasné bábätko, ale kým je po jej. Mám pocit, že často kričím už zo zúfalstva. Nič nepomáha. Ani po dobrom, ani v zlom, ani ignoráciou... proste nijako. Ja mám už toho plné zuby. Muž je geniálny, pomaha mi vo všetkom, aj sa jej venuje... ale proste cez deň je v práci a my sme tu samé. Tiež nepomáha, že malá je totalne nemojkavá, odstrkuje ruku každého, kto ju pohladka, bola taká uz od narodenia. Ja som takéto dieťa este snáď nevidela. Neviem, ako s takou ťažkou povahou pracovať, keďže nefunguje na ňu nič. Ja sa tak neskutočne teším uz do roboty ako nikdy.
@luciaruz bude to lepšie. Synček tiež náročná povaha, ale on bol náročný aj ako bábätko, spal len na rukách orve mesiace, žiadny kočík, reflux a koliky, nervák vždy, keď mu niečo nešlo, keď sa išlo inou cestou atď. Ale tvoja je ešte maličká, daj tomu čas. U nás sa veľa vecí začalo lámať okolo 1,5 roka, kedy som mala pocit, že začína oveľa viacej chápať, po 2 roku sa to zlepšilo výrazne, keď sa naučil viacej rozprávať a vedeli sme sa nejako dohodnúť. Ale veľa vyjednávania cez deň, vysvetľovania, treba mu dávať argumenty, pomáha mu veľmi, keď vie, čo ho bude čakať.
@luciaruz ja ti odporucim len vydrzat a snazit sa ostat kludna a az cas ukaze, ci to je len obdobie alebo je tam aj nejaky problem. Je este malicka, takze tazko posudit. Ja mam deti 2 a mladsi bol takyto cert x100.. x knih precitanych, vyskusane snad vsetko, bez efektu a az do jeho tusim 4 r som odvsadial pocuvala, ze je to len obdobie, aj ked som tvrdila, ze jeho spravanie sa nie je normalne.. teraz ma uz 10r, je to omnoho lepsie a dg: silne adhd + intelekt v hranicnom pasme
Túto generáciu Alfa bol čert dlžen, tak ujačané a uvrieskané decká som ešte nevidel.. ako dnes ráno, rodičia museli na rukách niesť dve uvrieskané deti asi vo veku 4-5 rokov, že ony do škôlky ani za boha nepôjdu. Revali na celú ulicu a keď ich na chvíľu pustili na zem, tak decká sa s krikom rozbehli na opačnú stranu 😃, tak rodičia museli za nimi utekať a znovu ich zobrať na ruky a tak ich niesť. Ocenil som ich výdrž, žiadne nervy nemali, len im s kľudom hovorili, že aj oni musia ísť do roboty. A takto je to každého ráno. Aj učiteľky v škôlkach, tie fakt musia mať nervy zo železa.
Ja si nepamätám, že by sme my Gen X cestou do škôlky takto vrieskali.
@luciaruz ja ti odporucim len vydrzat a snazit sa ostat kludna a az cas ukaze, ci to je len obdobie alebo je tam aj nejaky problem. Je este malicka, takze tazko posudit. Ja mam deti 2 a mladsi bol takyto cert x100.. x knih precitanych, vyskusane snad vsetko, bez efektu a az do jeho tusim 4 r som odvsadial pocuvala, ze je to len obdobie, aj ked som tvrdila, ze jeho spravanie sa nie je normalne.. teraz ma uz 10r, je to omnoho lepsie a dg: silne adhd + intelekt v hranicnom pasme
@rebellefleur diki za komentár! Zatial to beriem tak, ze je malinka, ale teda budem rátať aj s touto možnosťou.
Túto generáciu Alfa bol čert dlžen, tak ujačané a uvrieskané decká som ešte nevidel.. ako dnes ráno, rodičia museli na rukách niesť dve uvrieskané deti asi vo veku 4-5 rokov, že ony do škôlky ani za boha nepôjdu. Revali na celú ulicu a keď ich na chvíľu pustili na zem, tak decká sa s krikom rozbehli na opačnú stranu 😃, tak rodičia museli za nimi utekať a znovu ich zobrať na ruky a tak ich niesť. Ocenil som ich výdrž, žiadne nervy nemali, len im s kľudom hovorili, že aj oni musia ísť do roboty. A takto je to každého ráno. Aj učiteľky v škôlkach, tie fakt musia mať nervy zo železa.
@sevrin zas netrep, deti rycali aj pred tym. Pamatam sa, ze ked som ja chodila do skolky, tak sme hned rano ako sme vysli na ulicu vedeli, ze do skolky ide aj Lucia. Ta rycala na cele sidlisko kazdy bozi den ked isla do skolky.
A len taka poznamka, dnes tie deti mohli ist do skolky uz treti krat v zivote. Takze necudo, ze plakali. Spytaj sa mamy kolko si revel ty, ked ta do skolky nosili.
Mne pride strasne luto, ked vidim na ihrisku mamky s detmi v rovnakom veku ako syn a pekne sa hraju... Zatial co ja beham za synom, ktory ma fackuje za to, ze mu nedovolim v cudzom kociku ukradnut hracky...
Ono sa to zmeni,...a zas pride nieco ine a horsie, neboj 😃 ale teraz bez srandy.
Rok aj tri mesiace... No ved to je este male decko. Ano, trucovat uz vie. Ale stale je to male decko so svojim mini rozumcekom. Co mne pomahalo? Ignor takychto situacii. A niekedy som sa v duchu smiala. Ked sa hadzali o zem za najvacsie absurdity, v duchu som sa na tom smiala, a navonok to ignorovala. Ked mal prvy rok aj tri mesiace, mala som doma uz mesacne babatko, takze super kombo ked on hucal a male revalo. Kazdopadne, mna tie trucky nezaujimali, ovela efektivnejsie mi pride presmerovat to dieta na inu aktivitu. A ved nech si chvilu pozuri, fakt to ber ze no a co, o minutu ci desat minut to prejde.
Tomu vychovnemu elementu ze objimat a mojkat trucujuce a revuce decka nechapem, za prve, nevidela som nikdy ze to zabralo ked to robili ine matky a za druhe, akoze pardon ale ked vy, dospelaci, mate nervy alebo zlost na nieco, a predstavite si ze vas do toho niekto zacne objimat... No s prepacenim, neverim ze 9 z 10 ludi by tomu druhemu jednu neprisypalo... 😁
Rok a 3 mesiace, ved to je este malinke... mam o mesiac mladsiu dceru a neviem si predstavit, ze by som po nej kricala. Skus zmenit svoj pristup, krk a ignoracia nie je dobre riesenie. Chapem, ze si unavena a frustrovana, ale to dieta je este fakt malicke a nezasluzi si, aby si nan kricala a pisala o nom ako zlom.
Mna tiez deti stvu. Dnes od rana sme zazili uz 3 velke nervove zrutenia - rano so starsim, lebo sa mu nechcelo ist do skoly a 2 s mladsim, raz rano, lebo nechcelo jest to, co dostalo a raz, lebo nechcelo ist z ihriska. Keby starsie nebolo v skole, este by sme mali minimalne dalsie 3 zrutenia pre totalne kraviny. S mladsim potom este dalsie male zrutenia, lebo sa strepalo z gauca, lebo roztrhalo papier, lebo si rozmackalo banan, lebo nedokazalo dat kocku do dierky pre trojuholnik, lebo dosli baterky na plysovom psovi a prestal stekat, lebo som nechcela fukat bublifuk... tiez nervy pri obliekani, pri prebalovani, pri davani do kocika. To su proste deti. Ja uz mam v sebe 3 kavy, mam oblecene uz tretie tricko (do vecera mozno este 2 spotrebujem), myka mi od nervov s kutikom oka, uz 3x som musela ist do inej izby naratat do 10, aby som sa ovladla a nevybila si agresivitu na dietati, ale snazim sa nerucat sa a uz po stykrat s usmevom o chvilu postavim dalsiu vezu z kociek, ktora bude do 5 sekund zas rozkopana. Byt rodicom je tazke. Ale ty musis byt ten silny pilier, ktory sa nezruti pri ich zruteniach. Ty musis ukazat spravnu cestu, ako riesit problemy. Ty musis byt ten, kto je laskavy a milujuci, ale zaroven nastavi spravne a pevne hranice.
@stvura dakujem za prijemny komentar bez odsudzovania 🙂 velmi sa snažím nekricať, pracovat na sebe. Ide to tazko, lebo sama pochadzam z hrozneho prostredia, lebo otec mamu mlatieval do otrasu mozgu a nas s bratom davali cvokari dohromady. O to je výchova dieťaťa kludnou cestou pre mna extremne narocna. Ale velmi sa snazim. Velmi. Vzdy ma to mrzí a sa jej revansujem ako sa len da.
@luciaruz klud, chce to klud🤣ja mam tiez take dievcatko, ma tiez 15 mesiacov. Ja to aj porovnavam so synom, on sa v zivote nehodil o zem🤣a tento maly stupel s plienkovou ritou sa tu bude rozkrikovaz, rozhadzovat veci, valat sa po zemi…proste ciekus humberto🤣 ieby bola prva, tiez uz druhe nemame.
Ale ja sa na tom vacsinou zasmejem popod fuz. Pokial teda nehodi drevenu kocku do hlavy mne alebo mi nevrazi facku. Vtedy mi uz neni smiesne a trochu sa obavam toho ozajstneho obdobia vzdoru. Lexaurin si predpisem
Rok a 3 mesiace, ved to je este malinke... mam o mesiac mladsiu dceru a neviem si predstavit, ze by som po nej kricala. Skus zmenit svoj pristup, krk a ignoracia nie je dobre riesenie. Chapem, ze si unavena a frustrovana, ale to dieta je este fakt malicke a nezasluzi si, aby si nan kricala a pisala o nom ako zlom.
Mna tiez deti stvu. Dnes od rana sme zazili uz 3 velke nervove zrutenia - rano so starsim, lebo sa mu nechcelo ist do skoly a 2 s mladsim, raz rano, lebo nechcelo jest to, co dostalo a raz, lebo nechcelo ist z ihriska. Keby starsie nebolo v skole, este by sme mali minimalne dalsie 3 zrutenia pre totalne kraviny. S mladsim potom este dalsie male zrutenia, lebo sa strepalo z gauca, lebo roztrhalo papier, lebo si rozmackalo banan, lebo nedokazalo dat kocku do dierky pre trojuholnik, lebo dosli baterky na plysovom psovi a prestal stekat, lebo som nechcela fukat bublifuk... tiez nervy pri obliekani, pri prebalovani, pri davani do kocika. To su proste deti. Ja uz mam v sebe 3 kavy, mam oblecene uz tretie tricko (do vecera mozno este 2 spotrebujem), myka mi od nervov s kutikom oka, uz 3x som musela ist do inej izby naratat do 10, aby som sa ovladla a nevybila si agresivitu na dietati, ale snazim sa nerucat sa a uz po stykrat s usmevom o chvilu postavim dalsiu vezu z kociek, ktora bude do 5 sekund zas rozkopana. Byt rodicom je tazke. Ale ty musis byt ten silny pilier, ktory sa nezruti pri ich zruteniach. Ty musis ukazat spravnu cestu, ako riesit problemy. Ty musis byt ten, kto je laskavy a milujuci, ale zaroven nastavi spravne a pevne hranice.
@diewcatqoo to je idealny pripad. Ale aj my matky sme len ludia a proste obcas vykypi kazdy asi, jedine ze by nol extra flegmaticka povaha
@diewcatqoo to je idealny pripad. Ale aj my matky sme len ludia a proste obcas vykypi kazdy asi, jedine ze by nol extra flegmaticka povaha
@majlo1234 ale jasne, ze sme ludia. Ja som si pred detmi myslela, ze som totalny flegmatik. Ale prve dieta ma vyviedlo z omylu a zistila som, ze som netrpezlivy cholerik, ktoreho naserie totalne vsetko. A cim je dieta starsie, tym je to horsie.
@sevrin nevrieskali, lebo od 6 mesiacov boli v jasličkách, kde síce plakali, ale nikto ich nepočul
@sevrin haha, neviem ake pismeno generacie som, ale revala som mesiace kazdy den, ked ma mama dala ako necelo trojrocnu do skolky. Ja som si syna nechala rok dlhsie doma a zatial aj on place. Ale nei tak strasne, ako by reval minuly rok🤣takze ty mas len zlu pamat
@sevrin haha, neviem ake pismeno generacie som, ale revala som mesiace kazdy den, ked ma mama dala ako necelo trojrocnu do skolky. Ja som si syna nechala rok dlhsie doma a zatial aj on place. Ale nei tak strasne, ako by reval minuly rok🤣takze ty mas len zlu pamat
@majlo1234 ale to že ty si furt revala, nemá nič s mojou pamäťou, proste si patrila medzi urevané decká, ktorých bolo kedysi menej ako dnes.
@sevrin ty si si viedol statistiku ked si bol maly? Lebo ja chodim s malou do skolky uz treti rok v nasom meste a nezazila som vrieskajuce deti. Ja ked som bola mala som vraj vyvadzala.
@sevrin tak ano, ako rocnik 77 som nerevala ako som sla do skolky...asi by som sa neodvazila lebo uz by som mala par slahov remena na svojom zadku ci pred alebo po skolke. Takze ano, je to pravda co vravis, ale vtedy sa nediskutovalo s rodicom co sa bude jest, co sa mi paci/nepaci a prakticky moj nazor musel byt totozny s ich nazorom. Odchylky boli dovolene len klukatou cestickou a velmi premyslenou taktikou.
Dnesna doba je extrem, to mas pravdu - a v zahranici je to o to este horsie lebo dieta ma prava (hlavne severske staty).
@majlo1234 ale jasne, ze sme ludia. Ja som si pred detmi myslela, ze som totalny flegmatik. Ale prve dieta ma vyviedlo z omylu a zistila som, ze som netrpezlivy cholerik, ktoreho naserie totalne vsetko. A cim je dieta starsie, tym je to horsie.
@diewcatqoo tvoj komentar super, zasmiala som sa...ja som na tom podobne...dlhe roky som robila s deckami, uz som si myslela ze ma nic neprekvapi - a tot, prislo moje tretie dieta a bac...ja sangvino/cholerik sa javim ako maximalny cholerik (on je samozrejme cholerik uz od narodenia)
@sevrin tak ano, ako rocnik 77 som nerevala ako som sla do skolky...asi by som sa neodvazila lebo uz by som mala par slahov remena na svojom zadku ci pred alebo po skolke. Takze ano, je to pravda co vravis, ale vtedy sa nediskutovalo s rodicom co sa bude jest, co sa mi paci/nepaci a prakticky moj nazor musel byt totozny s ich nazorom. Odchylky boli dovolene len klukatou cestickou a velmi premyslenou taktikou.
Dnesna doba je extrem, to mas pravdu - a v zahranici je to o to este horsie lebo dieta ma prava (hlavne severske staty).
@stvura ano, ja si to pamätám, vtedy nás učili poslušnosti, jedlo sa to čo prišlo na stôl, neodvrávalo sa. Proste to bola výchova. Nie ako tí dnešní rozmaznaní zasrani, v ničom im nevyhovieš, nič im nie je dobré.
@stvura ano, ja si to pamätám, vtedy nás učili poslušnosti, jedlo sa to čo prišlo na stôl, neodvrávalo sa. Proste to bola výchova. Nie ako tí dnešní rozmaznaní zasrani, v ničom im nevyhovieš, nič im nie je dobré.
@sevrin a kam sme to dopracovali? Drzime hubu a krok ako cely narod a pozerame, ako to tu upada. Nevidm ci bezbreha poslusnost je spravna cesta.
Mas deti? Vies to porovnat na svojich detoch? Ci ti vadia len ostatne?
@stvura to je fakt strašné, že má dieťa práva 😂 🙈
@ika02 ja to vsetko ovladam, ďakujem za radu.
@luciaruz aj naša je býk
Máme 1 r a 4 mesiace a tiež je to s ňou ťažké niekedy..ale veľa robí aj to znamenie 🙈plus povaha ,ale máme to doma občas podobne ako u vás ..za všetko je rev , urazí sa ...keď nedáme čo chce zas je cirkus
Bude to ešte ,, veselé,,držme si palce teda
Známa vravela mužovi,ona je býk že tiež bola taká,že s ňou nepohli.Ked chcela aby traky čo majú byť v zadu boli v predu tak to tak proste muselo byť
Krstná dcéra je tiež býk a keď si spätné prehrám v hlave aká bola /je tak veru sú si s našou malou podobné 🙈🙈🙈
@stvura to je fakt strašné, že má dieťa práva 😂 🙈
@kaca222 ved si vytrhla cele z kontextu, panecka skakava, potom sa ti davaju trapne smajle...https://www.facebook.com/watch/?v=1025796357525267...
@kaca222 ved si vytrhla cele z kontextu, panecka skakava, potom sa ti davaju trapne smajle...https://www.facebook.com/watch/?v=1025796357525267...
@stvura tento prípad nepoznám, zachytila som pár podobných (najmä zo severu) a rodičia priznali, že dieťa občas dostalo po zadku. Ak sú v danej krajine fyzické tresty zakázané, majú to rodičia rešpektovať a vychovávať inak. Keď chcú biť svoje deti, nech prídu na Slovensko, tu je to ešte aj politikmi schvaľované.
Vobec nemas zleho certa.. mas normalne 15 mesacne dieta 🙂 toto som pred par dnami zadavala do chat gpt
@andrea2323 diki, pekne to tu je vysvetlene
@luciaruz aj naša je býk
Máme 1 r a 4 mesiace a tiež je to s ňou ťažké niekedy..ale veľa robí aj to znamenie 🙈plus povaha ,ale máme to doma občas podobne ako u vás ..za všetko je rev , urazí sa ...keď nedáme čo chce zas je cirkus
Bude to ešte ,, veselé,,držme si palce teda
Známa vravela mužovi,ona je býk že tiež bola taká,že s ňou nepohli.Ked chcela aby traky čo majú byť v zadu boli v predu tak to tak proste muselo byť
Krstná dcéra je tiež býk a keď si spätné prehrám v hlave aká bola /je tak veru sú si s našou malou podobné 🙈🙈🙈
@radacak no máme to veselé 🥴 ale dnes je pre zmenu ako andelik takže mi kompenzuje ťažké dni 😊
@andrea2323 diki, pekne to tu je vysvetlene
@luciaruz ano aj mne to pomohlo tak polopatisticky vysvetlit..lebo som uz tiez rozmyslala ze ci to je normalne, ze toto robi 🙈 a tiez ma to vnutorne nervuje ale snazim sa byt kludna pre neho.. vela ak chcem takto vediet su davam do chatugpt nech mi poradi, nemam cas pri tomto chlapcovi citat knihy 😀😀

@kaca222 uprimne si nemyslim, ze je to bezne spravanie dietata v danom veku, prepac...
autorku chapem, clovek ma urcite predstavy a toto je veru riadny extrem a clovek to musi spracovat, naucit sa uchopit a je samozrejme, ze pri tom bezny normalny clovek aj vybuchne...
ja osobne knizky plne teorie neuznavam, ale drzim silno palce, najdite si cestu a sposob aby vam vsetkym vyhovoval, skus sa ale naucit vybuchovat nie pred nou, ale v sukromi, fakt rataj aspon do 20 kym zareagujes, trosku to pomaha prekonat prvotny hnev (ktory sa tiez samozrejme dostavi, sme ludia)
@demografka ďakujem!❤️ snažím sa a zaroven som rada, ze v tom nie som sama, ze to je velmi časté.