Ako zvládnuť vzdor u 2,5-ročného dieťaťa?
Ženy, čo to už máte úspešne za sebou, prosím o rady, lebo asi skončím na psychiatrii za chvíľu… Dcéra (2,5 roka) má ukážkové obdobie vzdoru.. Knihy by mohli podľa nej písať a ja už neviem, či postupujem správne alebo robím niekde chybu a len to zhorsujem.. Opisem dnesny večer. Mala bola s mužom von, vrátila sa, najedla sa a že sa chce ísť ešte na chvíľu hrať s nami, tak sme sa asi 20 minút hrali. Bolo 18:30, že ideme do sprchy, už začalo prvé nie, ona do sprchy nechce ale nejako vyšla s mužom hore, ja som išla ešte umyť fľašu na mlieko… Na to počujem strašný plač z kupelne, reku čo sa stalo, no totálne zrútenie, lebo ju vyzliekol táto a nie ona (pritom muž jej dal niekoľko možnosti sa vyzliest sama).. Tak som ju nechala kúsok ukľudniť, sadla som pred dvere aby neodišla z kúpeľne (lebo už to prerastlo do toho, že ona so sprchy nejde) a s kľudom som jej ponúkla možnosti, či ide do sprchy so mnou alebo tatom. Vybrala si mna, chvíľu trvalo kým si dala dole papuče čo si medzi tým obula, sprcha prebehla OK, osušila som ju, nakremovala a že ideme umyť zuby. A zase problém, lebo ona zuby umývať nejde. Skúšala
som to somarinami, že jej pani doktorka kázala zuby umývať a že zajko v knihe neumyval a potom ho boleli atd atd nepomáhalo, tak som povedala, že ak si zuby neumyje, nečítam v posteli rozprávku. Na to ona, ze dobre, ze rozprávku nechce. Tak som ju teda poslala do postele, zase bol problém, že pyzamo obliecť len mama, táto nie, ale sak nevadí, obliekla som ja. Ľahla som s ňou, dala jej mlieko a zhasla svetlo, kedy jej došlo, že nebude rozprávka a začala zase revat, že ona chce rozprávku (ja že nie, lebo si neumyla zuby) a ona že si chce zuby umývať a dookola.. Tak som zapla len malé svetlo aby vôbec to mlieko dopila a nezadusila sa pri tom, vrátila mi 1/2 flase, že už nechce, zhasla som svetlo a začalo to znova: ona nechce bubat, ona chce ísť na wc, ona chce mlieko a dokola (vysvetľovala som s kľudom dookola, aj som odvádzala pozornosť inými otázkami, nič, rev ako o dusu).. po asi 20 minútach som povolila a dala jej zase mlieko, potom už zaspala… Ale toto mám pri každej činnosti denne. Rano sa nechce vyzliest z pyžama, nechce si obliecť čo vyberiem a sama si nevyberie, nechce čo jej dám na raňajky, nechce sa obliest von ale von chce ísť atd… a ja fakt neviem, či robím niečo zle, že sa to ale vôbec nelepší :/ Akékoľvek rady (okrem bitky) uvítam! Ďakujem a sorry, za dlhy príspevok.
@kitycat ok, takze môžem aj cez “násilie” (samozrejme veľmi nadnesene), že ju teda rano “nasilim” oblečiem? Lebo ona sa potom vyzlieka a reve, že som ju obliekla a mame na minimálne pol hodinu o program postarané 🤦🏻♀️ .. A ja vlastne neviem ako v ten druhej fáze keď reve že toto tričko nechce a vyzlieka si ho a keď jej ponukam iné tak ona nechce žiadne a krutime sa dookola 🤯
ja som proste hotová z toho.. do teraz sa s ňou vždy dalo nejako dohodnúť, nevravím, že posluchala na 100% ale dohodli sme sa a teraz jej ako keby uši odpadli a poznala len slovo nie 😀
ja mam 2 deti,s jednym to je tak napol ceste za nami a druhy ma 2.5 - v plnom prude. akoze co toto dieta dokaze vymysliet to nie je popisane ani v psychologickych knihach.
len dookola vysvetlovat, snazit sa hlavne sam seba ukludnit a nevybuchnut aj ked uprimne obcas si predstavujem ako ho dakam strcim zamknem a utecen 🤣🤣🤣 dneska sme mali tak 7 meltdownov a to bol v skolke medzi tym 🤣🤣🤣🫠🫠🫠ja neviem, ono to vsetko zaberie ten laskavy pristuo len proste to bude vidno az o par mesiacov/rokov. ale je to extremne narocne to ustat a hlavne ked on doslova a dopismena provokuje ako nas tak aj brata. len proste modlit sa nech je to cim skor za nami 🤣🤣🤣
Neporadím, iba podpora, že ja mám syna ma 1r9m a hádže sa o zem, hádže vecami všetko ničí, lezie po skrinkách stoloch, vkuse otvára suflik kde mame jedlo, chladničku ale nič jest nechce, alebo len 1 hryz a dokola dramatické záchvaty hnevu. 🤣 dúfam že to čoskoro prejde lebo sa osalim
A ešte môj nerozpráva takže dohody neexistujú 😅
Davas jej velmi vela moznosti na vyber. Dieti su z tych xy moznosti este viac frustrovane. Davaj vzdy len dve moznosti vyberu. A z tych moznosti neustupuj. Trvaj na tych dvoch.
My sme este nedosli do stadia, ze zalezi co ma oblecene. Zatial si to ladim ja. Kamoska ma syna a ti beru von 4 capice lebo kazda ma v ten moment nejaky problem 😀
Pokial ti takto vymysla pri obliekani, tak podla mna nic co na nu natiahnes ti skratka nevezme. Ja by som asi odisla a nech mi donesie co chce 🙄🤣 ked je muz na HO a vystraja pri obuvani a bunde, tak ja som sa raz nasrala a obliekla sa, zamavala a odisla s kocikom, to uz aj tato mohol rychlo obliect.
Ja skusam aj ten laskavy pristup, ale nemam na to. Ja som nervak
@amelia89 asi začnem s modlenim aj ja 😀😀😀
@choco6 a robíš aj tak, že napr ignorujes keď niečo dookola pyta? Lebo na jednej strane máš napĺňať potreby ale na druhej strane keď vymýšľa a chce niečo čo nemôže, tak proste po 50x “ja chcem” už ignorujem 😀 Alebo urobis aj niečo “násilím” keď dobrovoľne nechce?
@beata_k ďakujem za radu.. Ale napríklad ja jej rano poviem, že ideme sa obliecť a vyberiem niečo (ak mám šťastný deň, oblečie to 😀), ak nemám šťastný povie, že toto tričko nie. Tak jej poviem že dobre, tu máš s mačičkou, ktoré chceš? A ona: iné.. a ja že iné nemáme, vyber si ktoré chceš a jej odpoved je nič 😀 a tam sme skoncili, lebo začne trucovat, že ona nechce obliest nič.. Tak mám teda dookola jej ponúkať tie dve a čakať, kým sa nejako skludni a jedno vyberie?
@kitycat joj, už chodila doma v plavkách, v zimnej bunde a kombinéze, či v maske žaby 🤦🏻♀️😀 niekedy už mi je jedno, len nech sa pohneme k ďalšiemu nevyriesitelnemu problému 🤣🤣
Ej, no zobrala by som jej vietor z plachiet - dala by som jej na zaciatku na vyber z 3 triciek (nie ako si spravila ty, ze si rovno 1 vybrala, az potom ponukla s macickou, ktore zas odmietla). A ked ani jedno z tych 3 by jej nevyhovovalo, holt ine nemame”, pojdes v pyzame. A odisla by som sa sama obliekat, umyt, balit, ci hocico ine, co mi treba. A nechala na jej rozhodnuti, ktoru variantu zvoli.
@minilla ďakujem pekne, vyskusam 🙏
Dobré je, že toto skončí. Príde lepšie 😃 Ja mám 3+. Momentálne šaty sú v trende. Donesiem rovno 3ks, nech si vyberie. Kúpila som schválne nádherné šaty, s točivou sukňou, teda vždy vyhrajú jedny z nich.
Von sme nešli veľa x, lebo obliekanie trvalo dlhšie, akoby jedna mater uniesla. Raz som čakala 2h.
Naučili sme sa spolu.. Ja sa opýtam, či potrebuje ešte čas na hranie, dohodneme sa napr.na 10m. Poviem, nech sa zahrá, že ja zatiaľ upracem a nastavím budík. Po 10m vie, že buď sa pôjde obliecť, alebo nejdeme nikam. Overím si rozhodnutie a už väčšinou ideme.
Večerný rituál.. Ja začínam ozaj 2h pred spaním. Večera, sprcha, poblázniť, zuby, rozprávka. Vie, že keď si zuby neumyje, budú zubkozrtuti hodovat 😃 Ale tiež sme tento váš strajk prekonali tak, že som jej ich občas neumyla. Dala som jej na výber, čakala, hodinky nastavila a ona ma vyfuckovala 😎 Takže pochopila, že aj ja mám hranicu a tadá. A tiež mám podmienku, že aby dostala čo i len ovocie sladké, musí mať umyté zuby aj večer aj ráno.
Ale veľmi mi pomohlo ju pred spaním vyblázniť. Proste vysteklit a pod.veci. Vybije posledné zo seba a môže sa ísť spať.
Čo sa týka mama/tato funkcií, stále si pýta mňa na 80%. Ale odsledovala som si, že ona si to vyslovene vynúti, keď je rozhodená, unavená, hladná. Proste niečo je inak a potrebuje mamu.
A tie výhybky v očakávaniach ktoré má, vy o nich neviete a príde kolaps, je normálne. Stačí, že sa k tomu vrátite po, vysvetlite a časom zmiznú.
Ja som akože flegmatik veľký. Ale raz sme obe skolabovali, lebo som stlačila výťah a ona chcela. To že som ju 2m prosila, aby ho stlačila, keďže stála pred ním sa v jej svete nerátalo 😃 Bol to môj 1.error a tam pochopila, že som človek. Nezbila som ju ani nič také, len sme 11 poschodí po sebe vrieskali.
Je super, že vás testuje, lebo sa vyvíja dobre 😃
Ja som za, aby dieťa poznalo príčinu a dôsledok. Moja pochopila, rozdiel medzi zlo a dobro a tak teraz vždy, keď nastavujem hranicu, mi vždy povie, že som zlá mama. Ale, že aj zlú ma ľúbi 😂 Je to pestré a úplne normálne čo žiješ 🙂
chcela som ti napísať že z toho vyrastie, ty musíš ostať konzistentná, neustupovať, nerozmaznávať a dieťa z toho vyrastie ... no a potom som si spomenula na svojho 13-ročného syna a jeho záchvaty vzdoru a zmeny nálad v sekunde - tak napíšem iba že užívaj dňa a nervy si šanuj na neskôr 🙂
Nie, nemas tam stat. Bud si vyberie sama alebo jej vyberies ty a oblecies ju. Vzdy musi dostat na vyber, ale tam to konci. Nemoze s tebou donemoty nacvicovat a trucovat. Musi pocitovat aj hranice. Vysvetlit, ze nieco si obliect musi lebo skolka nepocka, ale ked si nevyberie budes to musiet urobit za nu.
Minulý týždeň takto vyvádzal môj syn (3,5r.)keď som mu už obliekla tepláky do škôlky. Zrazu si zmyslel ,že sa mu nepáčia a chce iné. Ponáhľali sme sa,vždy meškáme lebo mám na starosti ešte aj bábätko. Predtým to nezvykol robievať a poslednú dobu si vyberá už aj vetrovku aj topánky a tak len viac oddiaľuje odchod z domu. Ale keď sa ho spýtam,že ktoré teda chce ,jeho odpoveď je "ja neviem". Nemám čas vyberať zo skrine zaradom tepláky a pýtať sa ho ,ktoré si chce dať keď viem,že iba špekuluje. A tak ideme do škôlky s plačom, lebo vtedy nič naňho neplatí. Bohužiaľ to dáko treba pretrpieť 🙈
A tiež sú veci ,ktoré musí urobiť sám,lebo ak to náhodou urobím zaňho už je veľký cirkus. Otvoriť jogurt,dvere,vybrať si lyžičku,odomknúť auto,odložiť vajíčka,vybrať prádlo z práčky,atď. Taký amok dokáže dostať,že s ním nepohnem. A žiadna iná alternatíva vtedy nezaberá,musí byť po jeho. Vyberá si aj on kto ho napr.okúpe,vyberie z vane,umyje zuby,oblečie do pyžamka. No a jedlo je kapitola sama o sebe ,to som rada,že aspoň niečo doňho dostanem. Koľkrát varím zbytočne jedlo, ktoré najprv chce a potom si zmyslí,že chce niečo iné a on to jesť nebude. Darmo mu vravím,že bude hladný ,nič s ním nepohne ,radšej nebude vôbec jesť 🙈 . Rady bohužiaľ nemám,lebo aj ja som všetko možné skúšala ,ale nerobíš nič zle ,detičky nás skúšajú ,patrí to k ich vývoju. Buďme rady,že sú zdravé ❤️
u nas je to tak, ze ja snou proste nedebatujem ... dam na vyber raz, ked trucuje, odchadzam z izby a ignorujem ...ked nechce jest, ok nejedz, ale do dalsieho jedla nedostanes nic ine .... zobre o sladkost , nedostane, moze sa aj na hlavu postavit .... zuby umyvame ked aj nasilu, to sa proste musi, nedavam jej na vyber .... lubim ju, vela sa snou rozpravam, hram sa snou, pri jej aktivitach jej davam na vyber, hrame sa tak, ako chce ona, aj vonku ked sme tak vacsinou ideme tam kam chce ist, ale pri zakladnych ukonoch, ako je obliekanie , jedenie, vecerna rutina a hygiena tak proste neustupujem , nedebatujem .... ked sa nechce kupat, vyzleces sa, alebo ta vyzlecem ja ... ak zacne plakat, proste ju vyzlecem, okupem, ten plac chvilu vydrzim , ked sa ukludni, vysvetlim preco to bolo nasilu, a nabuduce ked nebude vystrajat to moze byt zabavne a bez placu .... proste neexist aby v tychto veciach somnou tocilo 3 rocne dieta
Je to len obdobie a to prejde, ale kto vie kedy 😆môj dostane na výber buď to alebo to,a ak špekuluje,idem o poschodie nižšie ku vchodových dverám a už počujem na schodisku,nie nie už sa obliekam 😃a krásny deň pred nami 🙂on musel aj otvárať bránu,a keď ju otvoril niekto iný už bol cirkus Humberto,už to nerobí,ale vieš čo som urobila?Vzala na ruky,otvorila vchodové dvere,postavila do chodby a nech sa vyzlieka,do škôlky sa nejde.Onemel.Dobre mami, ty otvoriš. Pochopil,oni len skúšajú.🙂
A ty sa čuduješ? Všetko treba dovoliť...hodinu vysvetlovať....hodinu počúvať drísty....Benevolentné maminky nech si nesú dôsledky... Keď som povedala, že sa ide spať, dali sme sprchu, papať a šup do postele. Rozprávka, pusinky a dobrú noc😘

Obliect a vyzliect 🙏🙏🙏😄
No a k ostatnemu len tolko, ze moja 2r 2m chce vacsinou na vecerne ritualy mna. Ked ide s tatom a bude plac tak sa vymenime, obcas muza zavola spat len aby ho vo dverach zase poslal prec 😆
Ked rano neje, tak bud je hladna alebo zabalim ako desiatu a doje.potom.
Zuby umyvam s rozpravkou alebo pesnickou a ked ma stve, tak proste zasadnem a umyjem a cau. Potom uz len voda. Take ze nebude toto a hento lebo nebolo spravene toto u nas vobec nefunguje. Zatial a iba si predlzujem vecer. Vacsinou cim vacsie vymyslanie tym vacsia unava.