Čo má zvládať 22-mesačné dieťa?
Ahojte, chcela by som sa opýtať skúsenejších mamičiek, ake slová, alebo aj čo všeobecne by malo zvládať 22 mesačne,takže skoro 2 ročne dieťa? Môj syn vie zaťiaľ povedať iba - mama,baba, dedo, tata, teta,ujo, vie povedať že potrebuje kakať ( aj ked to povie už keď potrebu dokoná😄), vie si napríklad poprosiť vodu, alebo papať. Vie napodobňovať zvieracie zvuky ( psíka,mačku,kravičku,ovečku,koníka...) . Mal by vedieť vo svojom veku niečo viac? Lebo keď tu čítam,čo píšu mamičky ktoré maju deti vo veku môjho syna tak vedia toho oveľa viac🫣
Mal by ovládať násobilku
Kamaráti majú dcérku ktorá nemá ešte 2 roky a rozpráva v súvislých vetách, nemá plienku, pýta sa na wc. Veľmi sa z toho tešia aká je šikovná a že ju určite čaká skvelá budúcnosť, ked toto zvláda pred dovŕšením 2 rokov.. potom som tu ja, ktorá taktiež vo veku necelé 2 roky hovorila a nenosila plienku.. a niesom nijak výnimočná, ani extrémne úspešná…. Takže to nemusí vôbec nič znamenať čo dieťa dokáže/nedokaze v určitom veku 😂😂
Každé dieťa je iné. Dôležité je, že napreduje, aj keď pomalšie. Naša má teraz 2,5roka, v 22 mesiacoch plynulo rozprávala, poznala abecedu, planéty, neskôr čísla, farby, pesničky, básničky...z takých "bežných" zručností vedela vykladať riad z umývačky, piť z hrnčeka, sama sa najesť, zaniesť svoj riad do kuchyne, miešať cesto na lievance. Teraz poleje kvety, naplní a zapne práčku, vie cez 70 slov po nemecky...ale zasa v rodine máme chlapca, ktoý bude mať v apríli tri roky a nevie ani toľko, čo tvoje dieťa v 22 mesiacoch. On ani mama nepovie, iba na všetko hovorí "hm". Mám tu vytvorený album, ak by si hľadala inšpiráciu na hry, rozvoj alebo len tak. 🙂
@andaluzia12 Aj mne moja mama vravela že som mala rok a 2 mesiace a už som ani plienku nenosila,bola som samostatna, chodila som v 8 mesiacoch ,učila som sa rýchlo keď sa snažila ma nieco naučiť..preto som sa pýtala😄je to moje prve dieťa..ale je mi jasne ,že každe dieťa je iné
@17alexis áno takéto ako najest sa sam, piť z hrnčeka vedel už ako ročny myslím, potom mi rád pomahál v domacnosti keď som upratovala, teraz mi taktiež vie vybrať z umývačky riad, aj do umývačky dať, aj z práčky vybrať veci a vyvesiť na sušiak a pod...mňa len to rozprávanie trápi asi najviac
Aaa áno rada by som si pozrela tvoj album.😊
Neboj sa, to pride postupne. O chalanoch sa vseobecne hovori, ze rozpravaju neskor.
Syn vie plynulo komunikovať, doktorka tvrdí, že takto nerozprávajú ani trojročné deti a všetci sú prekvapení, keď im poviem, že nemá ešte ani dva roky.
Vie sa najesť, piť z pohára, vyzliecť. Zvuky zvierat vie všetky, dokonca sa dnes vo vani naučil ako pluje lama🤣
Lezie všade, na všetko, na odrazadle ide rýchlosťou vetra.
Pozná farby a vie naratat do 5. Vie ako sa vola, ako sa volajú členovia rodiny menom aj prezývkou, čiže maminka je Lucia, starká je Lenka atď...
Je odplienkovany a oddudlovany.
Kresliť nevie, spájať čiary nevie, planéty nevie, stavať kocky ho nebaví, plávať nevie, lyžovať sa nevie, abecedu nevie, ani písať svoje meno ešte nevie 🙂
Nie je spravne hocikoho ,dieta tym duplom s inymi porovnavat.. je sikovny syncek
Vies co, to sa moze len zdat, ze ine deti vedia ovela viac. Maloktore dieta je dobre uplne vo vsetkom. Takze tvoj moze byt lepsi v niecom, o com tie mamicky nepisu. Moj napriklad vo veku tvojho uz velmi bohato rozpraval, ako 2.5r uz zacal citat slova tak do 5 pismen a celkovo intelektualne bol velmi vyspely a stale je, ale zase v socialnej sfere zaostaval. "Ja" zacal napriklad hovorit hadam az v 3.5r, empatiu mal dlho slabu, interakcia s inymi detmi problemova...Teraz ma 5 a dost veci v tejto sfere mu az teraz naskakuje, uz zacina mat trochu chochmes 🙂 Tvoj moze byt v tomto.napriklad ovela lepsi, ako bol moj, hoci nevie az tak rozpravat.
Ja si zvyknem niekedy tu hodiť, čo by malý mal vedieť, čo vie a na čom musíme popracovať. Ide mi hlavne o veci, ktoré už by mal vedieť a nevie. Ak vie veci naviac, super, ale to nič neznamená.
Môj keď nemal ani 2 roky robil už takmer všetko ako 3 ročný (okrem plienky a toho, aby vedel byť odo mňa na dlhšie, s tým bojujeme). Neporovnávala by som s inými, lebo niektoré sú veľmi popredu, niektoré viac pozadu, každé je iné.
Skôr len tak si pozrela nejaké míľniky (na nete nájdeš veľa stránok), čo by malo už určite vedieť a na tom zapracovať.
Ja som si kazdeho pol roka kukla na tuto stranku.
https://lookseechecklist.com/en/
Opytaju sa ta nielko otazok podla toho ake milniky by malo dieta v tom ktorom veku splnat a na tie co nesplna ti poradia ako na nich popracovat.
Ja samozrejme nechcem, alebo som nechcela vyznieť tak, že porovnánavam mojho syna s inými deťmi,to naozaj nie. Len som chcela vedieť čo by malo take dieťa ovládať, na čom popracovať, čo ho učiť.. Určite ak by mu niečo nešlo,alebo šlo pomalšie určite by som ho teraz nedeptala tým že ine deti to vedia tak musiš aj ty😄 ale som rada za každú odpoveď😊❤️ďakujem
Náš syn skôr rozprával ako chodil. V 2 rokoch rozprával plynule s bohatou slovnou zasobou, okrem r. Nebol odplienkovany a nevedel skákať na trampolíne.
Neboj sa, dieťa máš primerane šikovne.

No a potom sú deti, ktoré vedia vo veku Tvojho syna oveľa menej ... neporovnávaj ... Tvoje dieťa sa vyvíja úplne normálne.