Jasle pre deti v dvoch rokoch
Ahojte dcéra ma skoro 20 mesiacov chcela by som ju dat do jaslí na pol dna tak ze by spanok mala doma. Mam mesiac do pôrodu muž chodi do roboty a ja uz velmi nevladzem, nikoho nemame. Mala je spoločenská ma velmi rada deti tak myslím ze sa jej bude páčiť. Ake mate skúsenosti s tým ako to deti zvládli, ci su všetky hned choré nech viem na co sa približne pripraviť. Dávali ste aj nieco na imunitu? Dakujem
Ja by som skúsila, každé dieťa je iné. My sme syna skúsili dať v dvoch rokoch, bol tam tri dni po hodine a pol a celé to preplakal. Ešte sa mi v jasličkách snažili nahovoriť, že “zvykne si”, ale toto pre mňa nebola cesta. Niektoré deti to ale prijmú v pohode…
@lienka.7 my sme s manželom chceli aby siel na materskú a boli sme vsetci spolu doma no nemoze nepracovať tak preto tie jasle. Tiez je to záložný plán kam dat malu ked budem rodiť (ak porodim cez den) tak aby mohol byt muž pri mne chvilu no samozrejme chcem to najlepsie pre dcéru ja sa jej kvoli zdravotným komplikáciám neviem teraz tak naplno venovať ako by potrebovala a je mi to luto
@kaca222 urcite ak by plakala tak to nebude cesta, ja vlastne este ani nemam premyslene co dalej, ten mesiac do pôrodu by mi to velmi pomohlo keby aspon doobeda by sa niekde prehrala a ked sa babatko narodí neviem co bude najlepsie, nemozem naťahovať jasle ani ohroziť babatko chorobami 🤷🏼♀️
Nedavaj ju do jasli. Bude si zvykat na surodenca a takto ju este viac odstrcis. To si mala zacat riesit ovela skor. Teraz na to kasli.
@sabi1223 ja by som ju dala radsej 3x do tyzdna cely den. Na poldna ani nezbadas, ze je prec ak si chces aj oddychnut prip. potom s malym budes mat zas inu robotu. Nech si zvykne, ze tam spi.
Co sa tyka toho, ze ak by plakala tak ju tam nedas tak ju tam nedavaj vobec. Lebo plakat bude. Moj chodi 2 mesiace 3x do tyzdna a dnes bol prvy den ci rano neplakal. Keby som to zabalila lebo na hodinovej adaptacii plakal tak nechodi do skolky asi nikdy.
Rob co musis a citis ze je spravne a neobzeraj sa na nikoho nazory iba na seba a svoje dieta.Ked to tak chces a citis ze dcera ma povahu taku ze to zvladne tak vyskusaj.Kedykolvek s tym mozes seknut.Moje deti chodili do jasli lebo bolo treba pracovat a zvladli to uplne bezproblemovo.Neviem ci by som dala dueta do jasli len na to abybsom mala doobedie pre seba 😏 Nakoniec vsak plati to co som napisala na zaciatku.Co sa neda zvladat pri 1 zdravom dietati?Divne.
@sabi1223 este k tym chorobam, nemusi byt vobec chora. Uz ma 20m tak vies posudit aj s inych aktivit ci byva chora.
Este by som to premyslela kvoli tomu kedy rodis. Ak je to nejak skoro, nedavala by som ju uz prec. Aapon 3m nech chodi pred narodenim surodenca.ak to nestihas nedala by som nech sa neciti odstrcena. Ak ma muz narok na md nech ide aspon na par mesiacov nemusi ju cerpat celu.
Ale teraz pozeram ze ty mas zakratko porod.V takom pripade beriem spat,ospravedlnujem sa.Ale pocitaj ze ti domov donesie k babatku choroby,to je na 99%.Take kiahne ta asi nepotesia pri babatku,dalej sople,kasel,horucku,to sa rozbehne velmi rychlo.
@sabi1223 rob ako myslíš. Ja by som ju nedala. Môžeš budovať vztah s mladšou, moja sa toľko veci naučila mimo iného aj sama spať napr., lebo som jej vysvetlila, že teraz ma potrebuje malé babo, všetko pochopila, pomáhala mi s nou, nosila veci, plienky...
Trosku nerozumiem tomu "zaloznemu planu", ale ok. (Môžeš rodit aj "2 dni"). Mne počas pôrodu strážila malu babka, potom bola doma s otcom, kým som bola v pôrodnici. Každú chvíľku sme si volali cez WA, žiadny problém.
A k tým chorobám... je to veľmi relatívne. Moja napr.nedostala ani 6 chorobu. Do 2 rokov nemala dokonca ani ten povestný "soplik".
@sabi1223 išla by som skôr cestou, že si nájdem opatrovanie aspoň na 2 dni v týždni, hoc aj na 2-3 hodinky. Ja som bola na tom podobne, 2 ročná dcéra a ja tehotná a muž poväčšinou 10-12 hodín mimo dom… Nechcela som malú dať “inde” kvôli tomu aby nemala pocit, že je odstrecena a choroby ako druhý dôvod. My sme boli len v detskom kutiku a čosi doniesla domov, mala fit za 2 dni a ja 2 týždne na bylinkach a somarinach lebo lieky Ti ako tehu nedajú… Mala som jednu pani takto, asvak s malou si nesadli, ale kebyže som vo väčšinou meste tak hľadám ďalej kým nenájdem niekoho, kto by sem tam chodil a hral sa s malou.
Chora byt nemusi, ale ja osobne nepoznam nikoho, koho dieta by po nastupe do kolektivu nebolo hned a dookola chore. A potom zasa novorodenca moze a nemusi nakazit, ale ani nie 2r chore dieta je samo o sebe narocne, nie este v kombinacii s vysokym stadiom tehotenstva alebo novorodencom. Ale teda nie je to skusenost, len nazor. 🙂
@lenkakoc444 je rozdiel keď dieťa plače pri odchode, ale prestane hneď čo sa za rodičom zavrú dvere a keď plače aj počas pobytu v škôlke. Lebo pri lúčení s rodičom plače asi každé dieťa
Dieťa v jasliach a doma novorodenec je masaker....ja nedám 4 ročnú pol roka do škôlky aby mi nenosila domov sople a podobne darčeky k novorodencovi... nervy mam len jedny a riesiť choré 4 ročne dieťa a do toho novorodenca resp. Dieťa do polroka tiež choré je na maslu. Keby nemá 4 roky nechám ju doma aj cely rok ale proste v tom veku potrebuje byť aj s rovesníkmi tak aspoň pol roka vydrží doma.
Nedávala by som ju do jaslí. Kvôli tomu, že to bude pre dieťa veľmi veľká zmena. Do toho sa za mesiac (možno skôr) narodí bábätko, čo bude ďalšia obrovská zmena. Choroby nosiť bude. Ja sama som skončila s dvojtýždňovým novorodencom v nemocnici. Starší dostal nejaký obyčajný sopeľ a trochu kašľal, dostal to aj malý (hoci boj kojený) a museli sme do nemocnice, pretože on chudák ani kašľať ešte nevedel a vlastne ani žiadne sirupy a lieky nemohol.... A že odložíte do jaslí keď budeš rodiť cez deň? Tak to ma pobavilo, takýto argument som ešte nepočula 😀
Ak by mala spať doma to znamená, že by si mala možno hodinu a pol voľno bez cesty do a z jaslí. Keď už tak na celý deň a úplne ideálne nájsť nejakú pani tiež na materskej. A už vôbec nechápem ako ju tam chceš odložiť keď budeš rodiť a ona nebude zvyknutá byť tam celý deň. Potrebuješ ešte minimálne jeden záložný plán.
@januska12323 v prípade pôrodu som ju nechcela odložiť, iba mi napadlo ze ak by to dobre vyšlo s pôrodom niekedy rano príp plánovanou sekciou rano tak bud by bola normalne do 12tej alebo by sme sa dohodli ze jeden den tam skúsi spinkat. Záložný plán je to ze manžel nebude pri pôrode a bude s malou doma
@ysseba som rada ze som pobavila😃 nebol to zamer
@liliblacky dakujem pozriem aj to opatrovanie ako moznost
@lienka.7 zalozny plán som myslela ze ak bude mala uz zvyknutá v jasliach a bude tam chodit rada tak by som mala o starosť menej kde bude pri porode a mohol by byt pri mne manžel samozrejme keby to vyjde časovo. Keby mi ju mal kto strážiť cez porode alebo s nou siel von občas doobeda tak neriešim žiadne jasle 🙂
Dakujem vam všetkým za skúsenosti, mrzí ma ak som niektorých pohoršila 😃 Samozrejme myslím aj na riziko ochorení, som očkovaná v tehotenstve aj dcéra je, mozno sa jej nebude v jasliach páčiť a bude rozhodnuté, alebo tam bude chodit mesiac a pol kym porodim a potom ked sa narodí babatko tak bude nejaký cas doma kvoli tým chorobám. No ťažko sa mi rozhoduje keďže som nebola v podobnej situácii tak dakujem este raz za skúsenosti
@sabi1223 a co si dala ockovat? Povinne a este co, rotavirusy a chripku? Nic to nie je platne na adenovirusy, coronavirusy soplove a na bakterie ako moraxella, klebsiella a najnovsie, co pocuvam, tak aj chlamydie a mycoplazmy. Akoze v dobrom Ti tu zeny radia. Uprimne. Tohto by som sa najviac bala.
My sme malu 2 mesacnu krstili a maly 2 rocny nam tam od dakoho dostal covid, som myslela, ze zosaliem od stresu, lebo ona ani vahu nemala na to, aby dake lieky vobec mohla...😬. Keby mi chodil so soplami zo skolky, ako ma teraz, ked nastupil, k novorodencovi, tak amen tma. Vsetkych nas nakazi a ze brutalne sople a kasle su to. Teraz ma daku bakteriu na prieduskach. Uz 2.tyzden s antibiotikami. Toto pre novorodenca fakt nechces.
@kaca222 ano jasne, ze to je rozdiel. Ja pisem, ze aj tu adaptaciu treba vydrzat. Aj moj plakal ked bol 2-3 dni na hodku a vraj plakal skoro cely cas. Tiez som rozmyslala, ze co teraz ci ho vybrat, ale ucitelky mi poradili tak ako Tebe, ze treba vydrzat. Na 4ty den siel na pol dna a uz plakal len pri luceni. Takze u nas mali pravdu.
@sabi1223 dcéra očkovaná komplet aj rotavirusy, vitamíny brala už 2 m pred školkou, imunitu sme budovali kazdy den pobytom vonku za každého pocasia a vkuse chorá... keď ma iba sopeľ bez teploty po 2 týždňoch v škôlke tak búcham sampus. Keď ma teploty v nose vkuse nejaký živočích- lekárka hovorí ze to su typické skolkove baktérie a každé dieta si tým musí prejsť... proste tomu sa nevyhnes nech robíš co robíš a môže byť dieťa naockovane hocičim a hociakymi liekmi a vitaminmi nadopovane. Mimochodom naj bola tohtoročná chrípka, ktorá sa môže objaviť aj v máji- dieťa v noci hore každých 10 min. Týždeň teploty, týždeň vkuse na mne na rukach mat doma ešte novorodenca tak ma po 3 dnoch odvezu.
Mne sa paci ako sa tu riesi iba to zdravotne hladisko😂
Nedala by som. Podľa mňa nie je dobrá kombinácia príchod súrodenca a nástup do jaslí/škôlky.
Skôr by som zvažovala pani na stráženie ktorá bude chodiť 2-3 krát do týždňa na 4-5 hodín. Môže ju strážiť aj počas pôrodu. Cenovo to budeš mať veľmi podobné.
@tamitamitami ani ja si vobec nemyslím ze je to dobra kombinácia, mat pri sebe rodinu ktorá postráži nevymyslam. Stráženie uz pozerám dakujem
@44janica44 to ma mrzí ze ste tak mali
@really8 tak lebo choroby je to čomu sa nevyhnem a najviac mi záleží na zdraví deti, co sa týka nejakej separácie ci pocitu odstrcenia to viem ovplyvniť a budem sa rozhodovať na základe reakcii staršej samozrejme ked nebude v jasliach spokojná nenechám ju tam

@sabi1223 mala som presne podobný prípad. Nedala som ju. Až potom riadne do skolky. Na pol dna to mas podla mňa uplne zbyotcne.