icon

Je normálne, že 19-mesačné dieťa nerozpráva?

bubi1121
7. sep 2024

Ahojte, mam 19 mesačnú dcérku, je v poriadku ak nerozpráva? Na vsetko ukazuje prstom a hovori pri tom hhh, eee...musim jej povedať co to je, alebo ze ano vidím a tak..
Rozumie uplne všetkému, aj ukaze v knihach, vypýta si jest, pit no prstom ukáže iba...
Napodobni psa, macku, koňa, ovcu, kravu, hada...ale nic nepovie :(
Ak sa jej spýtam ze ci ma hocičo aj take co na, tak odpovie mám...a to je vsetko :(

jajur88
7. sep 2024

U takto malych deti sa za slova povazuju i zvuky zvierat, gesta, pripadne slabiky. Dolezite je, aby mal dany zvuk/gesto stabilny vyznam. Takze za slovo sa pocita i brm, hav, mnau a podobne. Nemusia to byt plnohodnotne slova.

complyc
7. sep 2024

@bubi1121 to je normálne. Lekari, navrhli, aby sme si mysleli, ze vsetky deti sa vyvíjajú uplne rovnako, preto ss ti to možno zdá čudné. Nerastie nahodou rýchlo ?

tamky123
7. sep 2024

Je to úplne v poriadku. ☺️ Má čas…

ivinkapink
7. sep 2024

Náš syn má 27mesiacov a pred tromi mesiacmi ešte takto "rozprával"..teraz pomaličky začína opakovať slová, viac rozprávať..

kacena4
7. sep 2024

aj citoslovcia su slova takze ak opakuje zvieraja su to slova, aj slabiky ak k nim priradi vyznam tak je to brane ako rec a slovna zasoba treba mat len trpezlivost a rozvijat tu rec drzim palceky

lilyianka
7. sep 2024

@bubi1121 syn zacal rozprávať keď mal 2r. Teraz ma 4,5r a ver,že nas už častokrát hlava boli. Mele mele mele 😆

ddd1313
20. sep 2025
@complyc

@bubi1121 to je normálne. Lekari, navrhli, aby sme si mysleli, ze vsetky deti sa vyvíjajú uplne rovnako, preto ss ti to možno zdá čudné. Nerastie nahodou rýchlo ?

@complyc a má to s tým súvis prosím?