icon

Nechcem klamať deťom o Ježiškovi

oreo10
22. nov 2025

Doma mám dve deti, 2,5 a 1 a keďže staršia už celkom chápe, nechceme jej klamať. No manžel ma veľkú starosť aby to nevykecala vo škôlke. Rada by som našla nejaku peknú formuláciu, ktorá by to tak príjemne zaobalila, aby keď sa jej opytaju čo dostala od Ježiška, nevyšlo z nej ako prvé že ale ja mám darčeky od rodičov alebo tak. Máte nejaké nápady pre mňa?

Strana
z2
janinah
23. nov 2025
@anonym_77e5b7

@janinah nebuď vztahovacna, aj keď s tebou súhlasím, myslím, že by to bolo rovnako, aj keby to bola mama.

@anonym_77e5b7 nijaku vzťahovačnosť nevidím...len zas ďalsí zbytočny problém " lebo svokra" a pritom by stačilo normalne komunikovať...
Viac sa k tomu nevyjadrujem,nebudem meniť tému

really8
23. nov 2025

Tak strasne mate znicene zivoty kvoli klamstvu o jeziskovi?

nikha2809
23. nov 2025
@really8

@really8 tiež mam ten pocit, ved to byvali najkrajšie Vianoce kým som verila na Ježiška.A nemám z toho žiadnu traumu ani som nebola smutná ked som sa to dozvedela ze ako to v skutočnosti je.Ale uz boli tie Vianoce iné, nie také čarovné

anonym_77e5b7
23. nov 2025
@janinah

@anonym_77e5b7 nijaku vzťahovačnosť nevidím...len zas ďalsí zbytočny problém " lebo svokra" a pritom by stačilo normalne komunikovať...
Viac sa k tomu nevyjadrujem,nebudem meniť tému

@janinah nie, problémom je, že nechce detom klamať. Je fuk, kto im to povie. U teba sa tu spojili dve veci, nedavas to, ak niekto píše niečo proti svokram, aj keď ma pravdu. Si tu tým na MK známa a ani proti viere. Ja som len o niečo mladšia ako ty, svokru mam úžasnú, ale viem, že sú aj svokry totálne kravy, tak, ako sú aj nevesty. To nie je vekom, ale človekom. A dokážem sa zastať aj nevesty, ak treba. Ja som autorke písala, že čo sa stane, aj svokra detom o Ježiškovi povie. No nič, ak dieta k viere nie je vedené, nijako ho to neovplyvní. Ani to, ze dieťa časom zisti, ze mu rodicia klamali, neublizi jeho vzťahu k nim, ak bude stáť na pevných základoch

really8
23. nov 2025
@nikha2809

@really8 tiež mam ten pocit, ved to byvali najkrajšie Vianoce kým som verila na Ježiška.A nemám z toho žiadnu traumu ani som nebola smutná ked som sa to dozvedela ze ako to v skutočnosti je.Ale uz boli tie Vianoce iné, nie také čarovné

@nikha2809 asi tak. My sme chodili s maminou na ulicu cakat na jeziska a ocko ho cakal doma. A vzdy sa strasne "cudoval" ako to ten jezisko stihol dat pod stromcek ked ho cely cas strazil. Uplne sa usmievam len to pisem. Bol to krasny cas.

anonym_b3033d
23. nov 2025

ja verim ze Ježiško existuje. Jezisko je to čaro Vianoc, kedy sme ukludneni, pokojní, vsetci sme spolu, vsetko je take rozprávkové a dejú sa zázraky! to čaro, to je Ježiško!
(takto mame Vianoce ti, ktorí na Ježiška stále veríme)

jana_eyre_2
23. nov 2025
@really8

@really8 boli to krásne časy keď som na Ježiška verila ja a boli tiež krásne keď verili deti, vtedy akoby sa vrátilo detstvo a čaro vianoc.. o to viac mi je ľúto ze to uz u nás konci, ale zase snáď sa dozijem vnúčat, ktoré to čaro opäť oživia..

inak mám v okolí mnoho a mnoho detí a len jedno jediné ktoré bolo sklamané keď zistilo pravdu.. ale to len preto, že ju zistilo 24.12 pred tým ako sa dali darčeky ich našiel na balkóne.. bol to synovec a tak nás to zaskočilo že to nikto neobkecal dobre, takze mal pokazené prekvapenie... to ma mrzelo, keby to bolo v inom čase tak to bude určite ine.. ale už je dospelý a myslím že nemá traumu.. 😅

smajliica
23. nov 2025
@ika02

Ahoj, nechceš počkať do cca 5 rokov? Deti sa oveľa viac tešia darčekom, ktoré "prinesie Ježiško" ako tým, čo kúpia rodičia. Je to pre ne také čarovné, tajomné... Potom sa to čaro stratí a tie Vianoce sú zrazu iné.

@ika02 a prečo si myslíš, že deti sa viac tešia darčekom od Ježiška? Odkiaľ to máš?

My našim normálne hovoríme, že sme zdraví a môžeme pracovať a vďaka tomu im môžeme kúpiť darčeky. Sú ešte malé (4 roky a takmer 1 rok) a teda staršie sa teší veľmi.

Pre malé deti je čarovné všetko. Stavanie stromčeka, darčeky o ktorých nevedia, čas s babkou a dedkom, perníčky a vôňa koláčov, … A je im úprimne jedno kto tie darčeky donesie.

monikamama
23. nov 2025

@oreo10 mojim som nikdy nehovorila o Ježiškovi a tu su. 🙂

iwesska
23. nov 2025

A ved nech aj povie v skolke,ze ma darceky od rodicov. Ja som mojim detom,ked s tymto prisli zo skolky/skoly povedala,ze Jezisko nosi darceky tym,ktori na neho veria,tym ostatnym musia kupit darceky rodicia.
Inak paci sa mi ako sa tu kazdy rok riesi,ako neklamat detom o Jeziskovi,ale ze dospeli veria v to,ze Jezis chodil po vode a Panna Maria pocala bez chlapa,je uplne v poriadku😄

really8
23. nov 2025
@jana_eyre_2

@really8 boli to krásne časy keď som na Ježiška verila ja a boli tiež krásne keď verili deti, vtedy akoby sa vrátilo detstvo a čaro vianoc.. o to viac mi je ľúto ze to uz u nás konci, ale zase snáď sa dozijem vnúčat, ktoré to čaro opäť oživia..

inak mám v okolí mnoho a mnoho detí a len jedno jediné ktoré bolo sklamané keď zistilo pravdu.. ale to len preto, že ju zistilo 24.12 pred tým ako sa dali darčeky ich našiel na balkóne.. bol to synovec a tak nás to zaskočilo že to nikto neobkecal dobre, takze mal pokazené prekvapenie... to ma mrzelo, keby to bolo v inom čase tak to bude určite ine.. ale už je dospelý a myslím že nemá traumu.. 😅

@jana_eyre_2 presne tak. Napr ja ked som zistila ze tie darceky kupuju rodicia nam mala som potrebu aj janim nieco kupit. A odvtedy musim kupovat darceky😂

ika02
23. nov 2025
@smajliica

@ika02 a prečo si myslíš, že deti sa viac tešia darčekom od Ježiška? Odkiaľ to máš?

My našim normálne hovoríme, že sme zdraví a môžeme pracovať a vďaka tomu im môžeme kúpiť darčeky. Sú ešte malé (4 roky a takmer 1 rok) a teda staršie sa teší veľmi.

Pre malé deti je čarovné všetko. Stavanie stromčeka, darčeky o ktorých nevedia, čas s babkou a dedkom, perníčky a vôňa koláčov, … A je im úprimne jedno kto tie darčeky donesie.

@smajliica viem to podľa seba, podľa mojich detí, detí mojich blízkych.....
Ty máš deti?

januska12323
23. nov 2025

Kto verí na Ježiška dostane darčeky od Ježiška, kto verí na Santu dostane darčeky od Santu, ďalší dostane od rodiny lebo sa majú radi. Zo škôlky ešte môže prísť aj so zúbkovou vílou či veľkonočným zajacom. Je len na tebe ako si to vysvetlíte. Tieto Vianoce by som to ešte nechala tak a o rok uvidíš.

gab1sol
23. nov 2025
@nikha2809

@nikha2809 u mňa to tiež prišlo tak nejako prirodzene, že Ježiško darčeky nenosí. Ale kým som tomu verila, tak to bolo krásne. Aj potom to bolo krásne, ale už tak inak. A dodnes neviem, ako sa tie darčeky dostali pod stromček. Dokonca sme darčeky s bratom hľadali a nikdy nenašli. Strážili sme stromček, neprišli sme na to, ako sa tam dostali. Minule sa ma kolega pýtal, prečo som sa už ako dospelá neopýtala rodičov, ako to urobili. Povedala som mu, že ja to ani nechcem vedieť, že aj keď mám už pred 40, stále je to pre mňa také to čaro Vianoc, to, čo si chcem z detstva pamätať. ☺️

nikiki29
23. nov 2025

@oreo10 my hovoríme, že si kupujeme darčeky z lásky tak ako Ježiš rozdával lásku, tak ako traja králi z lásky obdarovali Ježiša, pripomíname si Ježišove narodenie. Všetko cez detské obrázkové knižky. Ale stále hovoríme, že sú darčeky od Ježiška, že nám ich doprial a starší chápe, že to hovoríme len akože a tiež sme mu povedali aby to nerozprával v škôlke, že ešte nie všetky deti to vedia…
Nemyslím si, že som ho niečo tajomné obrala, stále zachovávame aspoň to prekvapenie, ale na rozdiel od Ježiška pripravujeme dary pre ostatných členov rodiny spoločne… Je to veľmi krásny čas naozaj🫶🏻

pralinka25
23. nov 2025
@oreo10

@pralinka25 keby to bolo len na mne asi by som to tak neriešila ale viem že keď to riešiť nebudem už teraz, tak svokra im povie celú poviedku o Jeziskovi a neviem čo všetko okolo toho. Takže si potrebujem určiť hranice hneď na začiatku.

@oreo10 ok. takze nie ste veriaci. dobre v tom pripade by som to brala ako carovnu magicku vec. deti potrebuju fantaziu. vezmi si harryho pottera preco zozal taky uspech? preco vsetci chlapci miluju spidermana, supermana.... preco dievcata miluju princezne vily morske panny a jednorozcov. je to tajomno. a vianoce su o tom istom pre neveriacich. preco to nemat.
ja mam deti tri. vzdy im niekto nieco povie. moj najstarsi doniesol zo skolky napriklad zubkovu vilu. toto som fakt neplanovala ale boli v skole v prirode a jedenmu spoluziakov tam vypadol zub. a ucitelka mu pod podusku dala za vilu darcek. mala som byt nastvana? ale chod. snazla sa boo to mile milovala tie deti. tak som roky robila zubkovu vilu aj ja. prezili sme. deti vyrastli bez taumy a ja som to prezila tiez.
deti to maju inak ako my dospely. vidia v telke reklamy na darceky aj santa clausa a polarny expres v rozpravkach ale zaroven vedia verit na santu jeziska aj vsetko dokopy.
ja napriklad vianoce vobec nemusim ale detom sa ich snazim robit kuzelne. mame take vselijake veci a zvyky. beru to skratka ako zazrak. je to fajn. kedy ked nie teraz.
ako chces. mas deti malicke. vies niekedy netreba za kazdu cenu bojovat s celym svetom. niekedy je cesta najmensieho odporu aj najmenej dramaticka a traumaticka. usetris si v zivote niektore zbytocne stresy.

nikha2809
23. nov 2025
@gab1sol

@nikha2809 u mňa to tiež prišlo tak nejako prirodzene, že Ježiško darčeky nenosí. Ale kým som tomu verila, tak to bolo krásne. Aj potom to bolo krásne, ale už tak inak. A dodnes neviem, ako sa tie darčeky dostali pod stromček. Dokonca sme darčeky s bratom hľadali a nikdy nenašli. Strážili sme stromček, neprišli sme na to, ako sa tam dostali. Minule sa ma kolega pýtal, prečo som sa už ako dospelá neopýtala rodičov, ako to urobili. Povedala som mu, že ja to ani nechcem vedieť, že aj keď mám už pred 40, stále je to pre mňa také to čaro Vianoc, to, čo si chcem z detstva pamätať. ☺️

@gab1sol ja som to veru tiež nikdy nezistila, ako dávali darčeky pod stromček.Obaja odišli strašne skoro, otec ešte kým som bola dieta a mama par rokov po ňom.Ale tie Vianoce boli najkrajšie ❤️

kitycat
23. nov 2025

@oreo10 no tak neslavit vobec alebo nerobit sarady hovorit, ze vam nenosi Jezisko, ale kupuju mama s tatkom 🤷‍♀️

Ci aka svokrina pravda o Jeziskovi sa tu riesi??

anonym_d318fa
23. nov 2025

Ja deti nevychovávam v rozprávke o jeziskovi, syn ma 6 rokov od začiatku vedel ako to je že je to len rozprávka dospelých, vysvetlila som mu že to nemá hovoriť v škôlke no zbytočne aj tak to hovorí akurát že mu deti neveria takže je to jedno 😄

anonym_0c879e
23. nov 2025
@ika02

@smajliica viem to podľa seba, podľa mojich detí, detí mojich blízkych.....
Ty máš deti?

@ika02 ked je to tvoja skusennost, mala si svojim povedat aj na narodeniny ze darceky su od jeziska, viac by sa tesili😁

natalka13
23. nov 2025

@oreo10 ked nechces klamat neklam a povedz pravdu.

kvoli
23. nov 2025

@oreo10 u nás Ježiško nosil darceky, neskôr sme niektoré kupili aj my a ked boli väčší tak sme im vysvetlili, ze ich v skutočnosti davaju rodicia len je to spôsob akým sme ich chceli naučiť, ze takto dostavame milosti od Ježiška aby si to vedeli predstaviť, ze nas Pan miluje bez ohladu nato ci sme napríklad "pocuvali". Detom sa to vysvetlenie páčilo

alan1234
23. nov 2025

@oreo10 ja som tiez hovorila pravdu a hovorila som ze Jezisko nam dava peniazky aby sme sa obdarovali tak ako on nas vsetkych obdaroval tym ze nam dal seba a spasu.A ze nech to nehovoria inym detickam lebo kazdy to ma doma inak. Spravili sme z toho tajomstvo.

anonym_2b37e0
23. nov 2025

@oreo10 darčeky nosí Ježišova dobrota v zmysle dobro.. Neskôr sme vysvetlili ze kazdy keď sa narodí dostane kúsok tohoto dobra. Takže každý má v sebe kúsok Ježiškovho dobra a preto každý kupuje darčeky... Atď takže to je skratka ten Ježiško

anonym_192d4d
23. nov 2025

Mojej malej som povedala, že mame taky zvyk na Vianoce, že darčeky kupujeme tým ktorých mame radi, hotovo žiadne omáčky, žiadne vymýšľanie

margaretka_
23. nov 2025

Moje deti od malicka kladu darceky pod stromcek, ked maju nieco nachystane. Ale vzdy zachovavame aj to čarovno, ze nejake sa tam zjavia. Starsi je dost racionalny, jemu som povedala, ze to sa tak hovori, tak nech to nevykeca mensim. Tak to tak hovorime. A paci sa mu to, kazdy rok sa snazi nas prekuknut, kedy sme ich tam dali 😅

anonym_df494b
23. nov 2025

@oreo10 ja tiež neplánujem klamať, ale na rovinu, že rodičia kupujú darčeky.

Strana
z2