Porucha pozornosti u 2,5-ročného dieťaťa
Ahojte. Na začiatok chcem povedať, ze nie som úzkostliva matka ktora sleduje kazdy pohyb svojho dietata, ani nehľadám diagnózy.
Mam 2,5r syna, veľmi šikovného. Rozpráva v celých vetách uz dlho, spieva, vie napocitat do 5 aj po slovensky aj po anglicky, farieb pozna vela, taktiež v slovenskom aj anglickom jazyku. Celkovo je šikovný, zdatný, v kolektíve je ok, vždy pekne spal..no nemám s nim žiaden problem.
Ked sa hrá, ľúbi sa hrať s postavickami, dáva ich do aut, vymysla si konverzácie medzi nimi, mení hlasy atd..
Ale pri každej činnosti vydrží chvíľu. Max 15 minut pri jednej. Ano ,viem, je dieta, vsetko ostatné je pre neho zaujimave. Keď skladá puzzle, fakt ze ľahké, drevené, vsetko ho zaujíma len tie puzzle nie. Keď mu nieco vysvetľujem ako sa lepí napr, hned ma hlavu otočenu inde a nedáva pozor co mu vysvetľujem. Mozno je to tym, ze nie je kreatívny typ, nerád si kreslí, puzzle, knizky ho nikdy nezaujímali. Ja to rešpektujem, hráme sa inak, no ked sa uz nudí, vytiahnem napr nálepky a on úplný nezáujem, nepočúva ma , obzerá sa.
Keď mu ale vysvetľujem nieco co ho zaujíma, počúva, sedí, komunikuje späť... boli sme minule na krúžku, a tam tie panie co to vedú povedali, ze ma poruchu pozornosti ked ho nebaví stavať lego... mne to dovtedy ani nenapadlo.. tak neviem, stretli ste sa aj u takto malého dietata, ze to moze mat, respektíve ako sa to ešte prejavuje? Ja som si len myslela, ze ho nudím, tak ho to proste nezaujíma. Ved aj my dospelí mame veci, ktoré nás zaujímajú a inklinujeme k nim viac... no neviem, zaujíma ma ďalší pohľad. Nijak to ale zatiaľ riešiť nemienim, nevidím v tom zatiaľ žiaden problem .
Diagnostikovať poruchu pozornosti u 2,5 ročného dieťaťa?
Wau …to musia byt strašne kravy
prepac ale v 2,5 sa neda dietatu dg porucha pozornosti na to je este velmi skoro a ak by si si trosku nastudovala vyvin dietata a milniky zistis ze udrzat pozornost 15 min pri aktivite ktora ho nebavi je uplne v poriadku
prepac ale v 2,5 sa neda dietatu dg porucha pozornosti na to je este velmi skoro a ak by si si trosku nastudovala vyvin dietata a milniky zistis ze udrzat pozornost 15 min pri aktivite ktora ho nebavi je uplne v poriadku
@kacena4 ved to sa pýtam tu. Ja nenalepkujem svoje dieta, len sa informujem. Ak mas vhodné stránky o míľnikom dietata, kľudne mi ich posli.
Toto presne hovorili v škôlke učiteľky o mojej neter. Musela ist aj na vyšetrenie. Tam jej povedali, ze je úplne zdravé dieťa. Dodnes nesklada puzzle, nehrá pexeso. Má 9 rokov a je to zdravé dieťa s inými záujmami.
@anonym_autor tvoje dieťa je normálne 2,5r dieťa. Žiadne nevie držať dlho pozornosť. Môj syn si v 2.5r nerád staval lego, nerád kreslil, lepil, nič nevedel robiť príliš dlho, až na hranie sa s autami. Má 8r nemá ADHD ani nič podobné. Za to ja ADHD mám a milujem stavať lego od mala 😂.
https://eduworld.sk/cd/sona-pekarovicova/5649/p... napr. tu - staci si len otvorit google
https://www.brainbalancecenters.com/blog/normal...
https://eduworld.sk/cd/sona-pekarovicova/5649/p... napr. tu - staci si len otvorit google
https://www.brainbalancecenters.com/blog/normal...
@kacena4 dakujem, si náramne milá.
K ostatným komentom, vďaka, myslela som si to iste. No je fajn počuť par názorov od druhých mám.
@anonym_autor máš šikovné dieťa, keby sa vydržalo sústrediť len 5 minút, je to v poriadku. Na krúžku sa spýtaj lektoriek, akú majú kvalifikáciu na určovanie diagnóz. Toto je už aj na mňa veľa, viac by ma tam nevideli. Máme v rodine dieťa, ktoré nezaujímali puzzle ani v piatich rokoch, je v druhom ročníku VŠ
@anonym_autor má poruchu pozornosti lebo ho nebaví stavať lego? 😁 Máš zdravé a šikovné dieťa.. Môj má tiež podobne ako tvoj a hrá sa rovnako.. Môjho teda knižky a vystrihovačky, nalepovačky bavia ale tiež má chvíle keď ma absolútne nevníma 😁
Za mna v pohode, v takom veku ani nášho dlho nič nebavilo okrem autíčok 😀, len jedna otázka, nepozerava telku? U nás sa výrazne zlepšili sústredenie odkedy je telka trvalo vypnutá.
Tvoje dieta nema poruchu pozornosti, ale 2,5 roka. Ked ho nieco nebavi, bude pozerat kade tade. Ty to myslis dobre, ale tvoje dieta nezaujma ani lepenie ani tvoje vysvetlovanie, tak sa otoci … este ta nevie s tym poslat prec ani sa pretvarovat ako dospeli, ktori obcas iba hmkaju a vobec nevnimaju, co sa deje okolo nich. 2,5 rocny sa otoci a je ro vyriesene. 2,5 rocne dieta asi nezaujma ani cely kruzok … v tomto veku je to len socializacia a nie obsah kruzku … ten vybera motivovany rodic, lebo si mysli ake zaujmave … a dietatu je ro sum a fuk a zaujma ho presne to iste, co aj doma alebo vonku. Je xy ludi bez poruchy a dg - a Lego ich nebavi ani v dospelosti
Za mna v pohode, v takom veku ani nášho dlho nič nebavilo okrem autíčok 😀, len jedna otázka, nepozerava telku? U nás sa výrazne zlepšili sústredenie odkedy je telka trvalo vypnutá.
@janka_266 nie, raz do týždňa 10 min kým mu striham nechty 😅
Tvoje dieta nema poruchu pozornosti, ale 2,5 roka. Ked ho nieco nebavi, bude pozerat kade tade. Ty to myslis dobre, ale tvoje dieta nezaujma ani lepenie ani tvoje vysvetlovanie, tak sa otoci … este ta nevie s tym poslat prec ani sa pretvarovat ako dospeli, ktori obcas iba hmkaju a vobec nevnimaju, co sa deje okolo nich. 2,5 rocny sa otoci a je ro vyriesene. 2,5 rocne dieta asi nezaujma ani cely kruzok … v tomto veku je to len socializacia a nie obsah kruzku … ten vybera motivovany rodic, lebo si mysli ake zaujmave … a dietatu je ro sum a fuk a zaujma ho presne to iste, co aj doma alebo vonku. Je xy ludi bez poruchy a dg - a Lego ich nebavi ani v dospelosti
@olimuc ano, myslela skm si, ze ked ma nevníma, tak ho to proste nezaujíma a nudím ho. Co som brala v poriadku, ako skm písala, kazdy clovek inklinuje k niečomu inému, co ho zaujíma.
Jedno dieťa puzzle milovalo od 2r, druhe si cestu k nemu našlo az v 4r.
To prve dieta lego obchadzalo a akurat tak rozhadzalo, v 5r ho ale bavilo skladat realne veci, s nimi sa hralo, ale same od seba si neskladalo..
a druhe dieta zase lego ucelovo skladalo asi od 3r
Každé dieťa je ine
@anonym_autor mame 3 chlapcov, jeden miloval ako maly kocky a stavebnice, ale nejake tvorenie, lepenie nie. Druhy zase kocky nie, ale knihy mal velmi rad a rad kreslil a tvoril. Ina povaha, ine zaujmy uz od mala.
Mas sikovne dieta, len nema rado niektore aktivity, co je uplne normalne... posli ich s tym do kelu...
Panie budu asi velke odbornicky 😀 Ved je to normalne, ze ked ho nieco nebavi, tak to robit nebude. Kazdy to tak ma, ci ma 2,5 roka alebo 25. Akurat, ze ten starsi sa vie premoct nejak, ked je to potrebne.
@anonym_autor a chodi uz do škôlky? Vieš ze pri 3 ročných deťoch učiteľky plánujú aktivity na max 10-15 min? Pri 4 ročných cca 20. Predskolaci okolo 20-25 min? Aka porucha pozornosti prosím ta? Panie z krúžku su nejaké premotivovane. Mas šikovné zdravé dieťa.

@anonym_autor Moje dieta s poruchou pozornosti miluje stavat lego. Druhe dieta, bez poruchy lego obchadza oblukom. Posli mudru pani do kelu aj s legom.