Riešenie problémov so správaním u 2-ročného dieťaťa
Ahojte
Môj syn mal nedávno 2 roky..A stále som si myslela, že to prejde a že ved je to dieťa tak asi to je normálne správanie aj ma okolie ubezpečovalo, ale ja čoraz viac pochybujem..Malý je vysmiaty, ma rad ľudí (deti menej), je stále aktívny, stále v pohybe, ale nepovie ani slovo, neukáže prstom, na meno sa tiež takmer nikdy neotočí a mám pocit že mi tak celkom ani nerozumie..Rozumie skôr veciam, ktoré vidí ako tým ktoré počuje. Že bunda tak vie, že ideme von aj sa snaží obliecť, aj má očný kontakt v poriadku ( hovorím to preto lebo to vraj býva u autistov problém a ja preboha mu nechcem dávať žiadnu diagnózu to len sú prvé take moje poznatky.) Ale aj keď ho večer uspavam tak stále krúti hlavou, nevie sa akosi ukľudniť, bije ma, ale to všetko len večer pri uspavani. Rozmýšľala som, že teda by som išla k pediatričke, aby nás aspoň poslala na nejakú logopediu alebo niečo načo mi moj chlap povie načo zbytočne hrotim a že on rozmýšľa veľmi dobre (neviem či už mne z toho naozaj šibe alebo čo)..Rozmýšľala som aj zavolať doktorke ale vždy to zdvihnú sestričky, že jej sa nedá a email tam nemajú tak som ešte rozmýšľala či by nebolo odveci jej napísať cez FB či to nebude moc otravné. Iba sa informovať ved keď povie nech radšej pridem tak pôjdem, len malý mal úraz a odvtedy ideme len okolo nemocnice tak extrémny plač tak ak nás majú otočiť na päte nechcem ho zbytočne stresovať. Čo by ste urobili na mojom mieste ? Ja viem, ze ja som matka a je to moje dieťa a ja mám vedieť najlepšie, ale predsa sa skúsim aj vás opýtať a dúfam ma neukamenujete. Diky 🥹
@anonym_1e783e to je pravda, ale dieťa z príspevku má 2 roky, že sa teraz nepýta nič neznamená.
@thereisabear no keby sa už vedel pýtať, tak by bol pravdepodobne OK 😃
Ahoj, uprimne to nie je úplne typické správanie, ale neznamená to, že to musí byť hneď diagnóza. Ja som mamina dieťatka co ma rizikový vývin na reč (kvôli vrodenej vade) a aj špeci pedagóg, a ja som kontaktovala centrum včasnej intervencie, čo odporúčam aj tebe. Je to bezplatné, je tam spolupráca odborníkov a oni poradia, pošlú ďalej, dajú tipy ako pracovať s dieťaťom, aj keby tam nie je žiadna diagnóza. Veľa rodičov o tom nevie, ale pri každej neistote je to podľa mňa dobrý krok. 🙂
@anonym_68505e Pediatrička nás poslala na neurologiu krčné a logopediu
Ja som to riešila bez pediatričky. K nej som išla už s diagnózou. Alebo po výmenné lístky, napr. na logopédiu alebo neurológiu.
@thereisabear Pediatrička nás poslala na neurologiu krčné a logopediu
Ja som presvedcena ze mama ma intuiciu ako nikto a citi,vie,tusi ze nieco nie je v poriadku.Hovorit nemusi,to naozaj nie.Moj v 2 rokoch takmer nerozpraval a je to zdrave dieta.Ale musi ti rozumiet,musi rozumiet tomu co mu hovoris.Ak citis ze tam nieco moze byt tak ries,ale neviem ci ti 2 rocneho niekto bude diagnostikovat na autizmus,este je maly.Ze to odmieta otec by som chapala,mnohi rodicia deti nechcu vidiet ze nieco nie je v poriadku,odmietaju nalepku.
Na tvojom mieste by som sa zamerala na riesenie.Ak citis ze je co riesit zacni sa mu venovat viac a inak.Je toho urcite na nete kopec co sa da robit ako podporovat pochopenie cinnosti,emocii.Mame v rodine aspergera a ma svoje specifika ale je to extremne sikovny vysokofunkcny asperger.Zaroven poviem,ze rodicia tiez presli fazou odmietania,urazania sa,vylucenia zo skolky atd.az pochopili ze tym dietatu nepomozu,zaradili pravidelnu psychologicky a velmi velmi sa mu venovali.Dnes mozem povedat ze je to extremne sikovne,inteligentne nadane dieta so specifikami,ma v skole asistenta,skusany speci sposobom,nepise pisomky,len odpoveda,jeho okolie vie ako s nim komunikovat a extremne sa tento investovany cas vyplatil.
Ja som presvedcena ze mama ma intuiciu ako nikto a citi,vie,tusi ze nieco nie je v poriadku.Hovorit nemusi,to naozaj nie.Moj v 2 rokoch takmer nerozpraval a je to zdrave dieta.Ale musi ti rozumiet,musi rozumiet tomu co mu hovoris.Ak citis ze tam nieco moze byt tak ries,ale neviem ci ti 2 rocneho niekto bude diagnostikovat na autizmus,este je maly.Ze to odmieta otec by som chapala,mnohi rodicia deti nechcu vidiet ze nieco nie je v poriadku,odmietaju nalepku.
Na tvojom mieste by som sa zamerala na riesenie.Ak citis ze je co riesit zacni sa mu venovat viac a inak.Je toho urcite na nete kopec co sa da robit ako podporovat pochopenie cinnosti,emocii.Mame v rodine aspergera a ma svoje specifika ale je to extremne sikovny vysokofunkcny asperger.Zaroven poviem,ze rodicia tiez presli fazou odmietania,urazania sa,vylucenia zo skolky atd.az pochopili ze tym dietatu nepomozu,zaradili pravidelnu psychologicky a velmi velmi sa mu venovali.Dnes mozem povedat ze je to extremne sikovne,inteligentne nadane dieta so specifikami,ma v skole asistenta,skusany speci sposobom,nepise pisomky,len odpoveda,jeho okolie vie ako s nim komunikovat a extremne sa tento investovany cas vyplatil.
@anonym_b33d8c išla som k tej pediatričke povedala som čo sa deje aj všetko okolo toho, povedala že najprv krčné vyšetrenie preventívne kvôli sluchu, potom neurologia a potom logopedia, že uvidíme a robila so mnou aj dotazník na vylúčenie autizmu, ale boli to dosť všeobecne otázky..zobrali mu aj krv to síce neviem načo ale uvidíme, sama ona povedala že keby išlo iba o reč a nemám iné podozrenie pošle nás iba na logopediu
@anonym_b33d8c išla som k tej pediatričke povedala som čo sa deje aj všetko okolo toho, povedala že najprv krčné vyšetrenie preventívne kvôli sluchu, potom neurologia a potom logopedia, že uvidíme a robila so mnou aj dotazník na vylúčenie autizmu, ale boli to dosť všeobecne otázky..zobrali mu aj krv to síce neviem načo ale uvidíme, sama ona povedala že keby išlo iba o reč a nemám iné podozrenie pošle nás iba na logopediu
@anonym_autor So vsetkym suhlasim,ano najprv neurologia,sluch,urcite ale naco ho chce poslat v 2 rokoch na logopediu tomu naozaj nerozumiem.Ak je tu nejaky odbornik rada by som keby sa vyjadril aky to ma vyznam v 2 rokoch.Mozno tomu len naozaj nerozumiem.
@anonym_autor So vsetkym suhlasim,ano najprv neurologia,sluch,urcite ale naco ho chce poslat v 2 rokoch na logopediu tomu naozaj nerozumiem.Ak je tu nejaky odbornik rada by som keby sa vyjadril aky to ma vyznam v 2 rokoch.Mozno tomu len naozaj nerozumiem.
@anonym_b33d8c no ona povedala, že to bude konečne riešenie ak sa na nič iné nepríde a že aj v tomto veku vie logoped dopomôcť k reči ak by tam nebol žiadny iný problém, ale len oneskorenie reči
@anonym_autor nas syn bol na tom podobne a ak mozem poradit pre istotu chodte. Nas poslali na logopediu do centra, kde sa specializuju aj na autizmus a v podstate on sa tam len hral a dali mi tipy ako s nim pracovat. Zatial skonstatovali, ze je v poriadku, ale som rada, ze sme tam boli. Teraz bude mat 3 roky a uz pekne rozprava. Inak, co sa tyka kontroly sluchu, tak moja skusenost je taka, ze tiez nam povedali, ze pre istotu nech ideme dat skontrolovat sluch. Lenze to vysetrenie pozostava z toho, ze to dieta musi byt v pokoji a oni mu daju nejake kabliky na hlavu a sluchadlo do ucha a pustaju mu tam nieco. No a cele vysetrenie musi byt dieta pokojne. Boli sme tam dva krat a ten druhy krat sme ho aj uspali v kociku a ani to nepomohlo a zobudil sa a plakal. Tiez nema dobre zazitky s lekarmi, tak to proste nedal. A kedze nevedeli spravit to vysetrenie, tak teraz ho objednali na dalsi termin a tam ho uz aj uspia.... takze ak mozem poradit. Ak je taky, ze si myslis, ze bude plakat a napriklad ked si za nim a vravis nieco sepotom tak sa otoci, tak by som s tym sluchom pockala kym bude starsi, lebo mozete skoncit, ze ho bude treba uspat....
@anonym_4a6c65 mohla by ste mi prosím napísať správu? chcela by som sa vás opýtať ohľadom toho vyšetrenia sluchu, ďakujem moc 🥹
@anonym_b33d8c zdravím určite to ma zmysel. Ja idem na logopediu s mojou dcérkou teraz v 10 mesiacoch aj keď u nej je to trochu špecifické, nakoľko je po operácii podnebia, ale v tomto veku sa dá toho veľa urobiť pre rozvoj reči. Reč nie je len výslovnosť, skladá sa z viacerých rovín ktoré je možné rozvíjať v ranom veku. Tejto oblasti sa venujem preto sa k tomu vyjadrujem.
Autorka, super začiatok. Super na vylúčenie porúch sluchu (moze sa stať že častokrát sa nepoznajú zalahnute uši, vtedy sa reč zle vyvíja, dieťa dobre nepočuje). Na neurologii z mojich skúseností moc nepomôžu. Logoped je fajn ale ja naozaj odporúčam centrum včasnej intervencie. Tam majú špeciálneho pedagóga, psychologa, logopeda ktorý všetci spolupracujú keď je potrebné a dávajú tipy aj rodičom ako s dieťaťom pracuje. 🙂 Držím palce.
@anonym_4a6c65 mohla by ste mi prosím napísať správu? chcela by som sa vás opýtať ohľadom toho vyšetrenia sluchu, ďakujem moc 🥹
@anonym_autor mozete mi napisat. Teraz pisem bez anonymu.
@anonym_b33d8c zdravím určite to ma zmysel. Ja idem na logopediu s mojou dcérkou teraz v 10 mesiacoch aj keď u nej je to trochu špecifické, nakoľko je po operácii podnebia, ale v tomto veku sa dá toho veľa urobiť pre rozvoj reči. Reč nie je len výslovnosť, skladá sa z viacerých rovín ktoré je možné rozvíjať v ranom veku. Tejto oblasti sa venujem preto sa k tomu vyjadrujem.
Autorka, super začiatok. Super na vylúčenie porúch sluchu (moze sa stať že častokrát sa nepoznajú zalahnute uši, vtedy sa reč zle vyvíja, dieťa dobre nepočuje). Na neurologii z mojich skúseností moc nepomôžu. Logoped je fajn ale ja naozaj odporúčam centrum včasnej intervencie. Tam majú špeciálneho pedagóga, psychologa, logopeda ktorý všetci spolupracujú keď je potrebné a dávajú tipy aj rodičom ako s dieťaťom pracuje. 🙂 Držím palce.
@anonym_68505e na neurologii mi pracuje sesternica ktorá ma viacero vyznamenaní a myslím si, že keby mi nevedela pomôcť pošle ma aj tam..ja postupne budem skúšať všetko kým nezistim čo je vo veci alebo ako mu pomôcť ❤️

@thereisabear ťažkí autisti sa nikdy nepýtajú na WC
Aj u nás jeden 4 ročný chlapec, nerozpráva, je plienkovaný
@anonym_1e783e to je pravda, ale dieťa z príspevku má 2 roky, že sa teraz nepýta nič neznamená.