Syn nezvláda jasle. Čo robiť?
Ahojte,
Chcela by som sa poradiť.
Syn ma 1,5 roka chodieval 2x v týždni na doobedie do jasli.
Prvý deň úžasne … druhý deň musela som pre neho prísť skôr pretože plakal niečo sa s ním dialo lebo plakal aj doma . Ďalšie 2 dni bolo fajn. Potom bol chorý čiže 2x vynechal a nasledujúce 2 razy plakal už pri príchode preto som sa informovala či sa potom utíšil a podobne na to som dostala odpoved že je kludnucky že si tancuje /hra sa/ tvorí kreslí a podobne. Dnes som preňho prišla a učiteľka mi len medzi dverami povedala že to nezvláda a že mi bude písať riaditeľka dovidenia. Riaditeľka mi navrhla pauzu lebo že to malý nezvláda pritom každý krát ho chválili že áno síce plakal ale potom sa utíšil a našiel si aktivitu dokonca papal na prechádzke poslúchal. Som zmätená z tejto komunikácie a neviem si vysvetliť kde je chyba. Sú tam 2 učiteľky na 5 deti … vraj syn potrebuje viac pozornosti čo je tak trochu pravda uznávam ale to je dôvod výstupnú ho z jaslí?
Ďakujem za každý názor
@simca06022011 ďakujem za radu ❤️
@rivini tak každé zariadenie ma zrejme iné pravidla mám ide len o to či naozaj je to dosť dlhy čas na to aby sa dalo hodnotiť či to dieťa zvláda alebo nie
Ja som ako dieťa od 1r. chodila do jaslí a mama do práce. Aj keď sa čudujú pamätám si niečo z jaslí ,ale len pekne a nie to že som tam napr. revala a nemám z toho traumu ako tu poniektoré prezentujúcich . Moje deti do jaslí nemuseli a u nás ani žiadne v tom čase neboli, ale keby boli dám ich tam.
5 dni rozhodne NIE je dostatocne dlhy cas na to, hodnotit, ci sa dieta adaptovalo. Hlavne ak tie jasle vlastne ziaden adaptacny proces neponukaju. Tak male dieta potrebuje k uspesnej adaptacii minimalne dve skusenosti: 1. Mama sa vzdy vrati, ked povie, ze sa vrati. Toto treba trenovat a ziadne normalne vztahovo naviazane dieta toto neda za 5 dni. Vynimkou su deti s takzvanou nedostatocnou vztahovou vazbou, ktorym je vlastne jedno, kto sa o ne stara. Navyse, 1,5 rocne dieta sa nachadza vo faze druhe separacnej uzkosti, cize mne ta reakcia pripada normalna. 2. dieta si musi vybudovat vztah k ucitelke, musi mat doveru, ze v case, ked pri nom nie je mama, sa moze kedykolvek obratit na pani ucitelku. Zvlastne jasle ste si vybrali, mozno aj dobre, ze tam nezostane…
Nechápem čo tu niektoré píšete, že ste boli v jasliach a nemali traumu. Iné boli v jasliach a mali traumu. Však predsa každé dieťa je iné.
Ak dieťa plače a nezvláda jasle, tak ho tam na silu nechá snáď len krkavčia mater. Pretože keď to nezvláda, je jasné že x toho traumu vysoko pravdepodobné mať bude a bude sa to s ním ťahať až do dospelosti (rôzne strachy, mánie, poruchy).
A ty ho zvládaš že si ho strcila do jasli? Aké iné aktivity pre krista? 1,5r dieťa???
Ak tam bol len 5x tak to vobec nie je dostatocny cas na to, aby ti povedali,ze to nezvlada. Dieta si potrebuje zvyknut. Aj keby si ho tam teraz prestala davat, tak na dalsi raz mozno bude proces zasa taky isty, ze bude aj plakat. Potom ho zasa prestanes davat? To by bol zacarovany kruh, treba to este skusit par krat a potom sa az rozhodnut. ALe 5 x v jasliach je ozaj malo na to, aby povedali, ze to nezvlada.
Pozri,ak ho tam potrebujes davat ok,ale neodbili by ma len tak..5 dni su dost na adaptaciu? Urcite si dohodni nejake stretnutie s ucitelkami a riaditelkou a porozpravajte sa..po 5 dnoch sa nedaju vyvodit zavery,ze ho vylucia a dovi
U nás je jedna učiteľka na 20 deti od 2,5r- 6r. - ráno a poobede,keď vstanú. Doobeda a cez obed príde druhá učiteľka. Ešte ani raz som nepočula deti plakať. Dokonca aj moja sa teší do škôlky a to od vlani má traumu zo škôlky (bola v inej škôlke). Učiteľky do ničoho nenútia deti. Ak treba,tak sa s nimi pomojkaju. Minule mi dcéra vravela,že nejaké dievčatko (nemá ešte ani tri roky) chcelo isť rano už domov,lebo si zabudlo obľúbenú hračku,tak ju pani učiteľka počas dňa niekoľkokrát vzala k sebe na kolená.
Takže podľa mňa veľa záleží od prístupu učiteliek.
@simona20201309 ty sa nemontuj do toho,ak nevies o autorke nic..asi ma na to dovody,ze dala dieta do jasli ty mudra
@simona20201309 Ano aj na 4 hod, co je na tom zvlastne? Preco si taka podrazdena z toho? Poznas autorku, osobne ci?
Velmi zvlastna komunikacia a pristup, hlavne ak za to platis.. za tak krátky cas sa neda povedat, co je to dieťa pripravene alebo nie. Aj vacsie deti po pauze/chorobe sa dlhsie zaclenuju
Ak potrebujes dieta niekam davat, zvolila by som ine zariadenie
Prepac, ale ziadna praca sveta by mi nestala za toto. Sposobovat traumu tak malemu dietatku?
@misinka26 tak na co si robis deti, ked sa im nemozes venovat? Preco ste sa nedohodli s manzelom, kto z vas to utiahne financne a ktory z vas ostane doma? Toto je za mna absolutne nezodpovedne rodicovstvo. Chcem decko, tak si ho urobim, aj ked na to nemam financnu situaciu a strcim ho do zariadenia. Bravo. 👏🏻👏🏻👏🏻A tieto kraviny, ze nie kazdy moze ostat 3 roky doma. Tak si sa mala zabezpecit predtym a nepisat taketo hluposti.
A fakt ma bavia aj ine komentare. On žiadnu traumu nema. Ved vy ani neviete, co je trauma. 🤦🏻♀️Tieto traumy ovplyvnuji cely nasledujuci zivot vasich deti.
@mamamasama ale ved ona mu ziadnu traumu nesposobuje, sama autorka pise, ze tie jasle zrejme zrusi. Nemam rada tieto vety typu "naco si si robila decko, ked..." prosimta vaz slova, kazda mama chce pre svoje dieta to najlepsie minimalne tie co su v tejto diskusii o tom som presvedcena.
@rybka1987 ona mu uz traumu totizto sposobila. A takisto vsetky matky, ktore davaju deti do zariadeni v takychto stavoch.
@mamamasama a myslis ze tento tvoj ton diskusie jej pomoze? Je to evidentne starostliva mama, trapi ju to a prisla si sem v dobrom umysle pre radu. Preco musis byt taka neprijemna?
Nedávaj ho tam nech je pravda taka ci onaka, keď už opatrovateľku domov do svojho prostredia
@rybka1987 v čom? Že píšem psychologicky podložené fakty? Nebuď úzkostlivá prosím ťa
@mamamasama toto je naozaj prispevok na urovni tretej cenovej. Je mozne, ze vyber danych jasli nebol najstastnejsi, no pisat tu ustarostenej matke, ze naco si robila dieta, je fakt cez vsetky ciary. Predstav si, ze existuju zeny, ktore nemozu, alebo proste nechcu byt tri roky doma s dietatom. Ani jedna z nich sa preboha v 21. storoci nemusi ospravedlnovat za to, ze sa nejako rozhodla. Ak by pisala, ze nevychadza financne, vsetky supermatky by ju tu posielali do prace. Predstav si, ze existuju aj zeny, ktore sa dohodnu s partnerom na nejakom fungovani a on ich potom necha v kasi..alebo take, ktorym doma uz po dvoch rokoch hrabe a chcu ist do prace. To neznamena, ze su horsie matky, ako tie, ktore tri roky sedia na zadku doma. Mimochodom, na ihrisku stretavam kopu takych superzien-splietaju o tom, ako ma byt dieta s mamou a to dieta ma pred nosom tablet a oni cely cas mobil…
@mamamasama tie tvoje psychologicky podlozene fakty sa daju povedat aj inym sposobom, napriklad. Bez toho byt neprijemna.
@mamamasama No jasne, psychologicky podlozene fakty, ty letuska 🤦🏼♀️
@rybka1987 nie nemyslím si ze autorka chodí do práce 2 dní v týždni na 4 hodiny. Myslím žeby to uviedla v príspevku.
Nie som vôbec podráždená. Co je podráždene ak sa opýtam ci ona ho zvláda doma ak ho ma potrebu odložiť do jaslí?
Odpovedala že potrebuje pracovať? Nie. Tak si nedomyslaj....
@lenka2232 ,,Pozri,ak ho tam potrebujes davat ok,ale neodbili by ma len tak..5 dni su dost na adaptaciu? Urcite si dohodni nejake stretnutie s ucitelkami a riaditelkou a porozpravajte sa..po 5 dnoch sa nedaju vyvodit zavery,ze ho vylucia a dovi"
Toto dokáže urobiť len jedna bezcitna matka. Ísť hlavou proti múru. Ak učiteľka v jasliach povie - vase dieťa to nezvláda, stále plače.... tak otom čo je to za matku ak toto jej nestačí na to, aby pre svoje vlastne dieťa chcela to najlepšie??? V tomto prípade je cudzej žene- opatrovstelke v jasliach viac ľúto dotycne dieťa ako samotnej matke.
Lebo normálnej mame toto nedá! Normálna matka nezvládne pocit, že jej dieťaťa sa má celý deň zle, plače. Normálna žen to neurobi. Pokiaľ nie je samozivitelkou a jasle sú jediná záchrana pred tým, aby neunreli od hladu.
Realita je taká, že 90% det8 v jasliach reálne jasle nepotrebujú. Paradox e sú to väčšinou dobre situované ženy s dobre zarabajucimi mužmi alebo si len chcú,,zvysit" životnú úroveň.
Tak ma tu nepoucuj co môžem a co nemôžem písať. Robila som v jasliach a veru viac krát je tej cudzej žene ľúto to dieťa. Tak ak jej povedali ze to malý nezvláda tak to NEZVLADAL a hovoria to z ľudského hľadiska. Ak si niekto myslí že si potrebovali znížiť stav tak je to poriadna kravina, pretože im dolozia ďalšie dieťa. Jasle praskajú vo švíkoch....
Ešte raz zopakujem na záver a zhrniem to - ak toto matke netrvá srdce, že jej dieťa nezvláda jasle, tak potom ......... odpustim si to co by som tu teraz vypustila. Až potom by ste mohli písať ze som nepríjemná
@lilian183 ,,no nič iné mi nezostáva ako to zrušiť … o to mi ani nejde skôr mi ide o zvláštnu formu komunikácie zo strany jaslí"
Evidentne tie jasle nepotrebuje! To je taka klasika....

@beronsche no nič iné mi nezostáva ako to zrušiť … o to mi ani nejde skôr mi ide o zvláštnu formu komunikácie zo strany jaslí