4 ročná dcéra vylúčená z vianočnej besiedky
Ahojte. Dozvedela som sa od ucitelky, ze na vianocnu besiedku do skolky mozeme prist, ale ze dcera (4 roky) bude v publiku, lebo ze im kazi vystupenie a nechce spolupracovat a posediet. Uznavam, ze je narocnejsia na spolupracu. Ale chcela som sa spytat, stalo sa to uz niekomu?
mňa by to urazilo a radšej by som na tú besiedku nešla...
videla som už kde aké besiedky, niektoré detičky pozabúdali od strachu, iné sa vrteli, videla som slečnu čo si dávala na hlavu sukničku - ale no a čo... maminky sme to všetko prepáčili a každá sa na svoje dieťa usmievala....
myslím že učiteľka preháňa...radšej sa mala s tebou dohodnúť že dcéra bude vystupovať, ale ak sa bude moc vrtieť tak pôjde po chvíli ku tebe na stoličku...
@kobylamodra Tiež by som si kládala tieto otázky..........
@zuzanapjat no pozor.... moje deti skolkarske besiedky zboznovali, fotky su v albumoch... maju na to pamiatku a hlavne po besiedke rodicia napiekli, urobili sme si posedenie, aj po rokoch na to spominame.....
@saslavka73 dakujem za podporu a pochopenie 🙂 premyslam, ci uprednostnit "hrdost" a neist tam, ale tam ist a odsledovat predstavenie a spravanie dcery a nasledne z toho vyvodit, ci by to zvladla alebo nie. aby som vedela, ci tam nahodou nie som nejake osobne antipatie uciteliek voci nej alebo, ci to zhodnotili objektivne. ak by to bolo namierene voci nej, tak by som pripadne vedela najst riesenie. bud rozhovor s ucitelkami alebo zmena triedy/skolky
@kobylamodra no , moje deti chodia do súkromnej škôlky a zas a opakovane sa mi teraz potvrdzuje že peniaze ktoré platím som dobre investovala. Tu vystupujú všetky deti , bez ohľadu na to aký majú problém , aj autistické aj deti s dysfáziou, aj neposlušné normodeti , aj normodeti ktoré stoja poslušne v rade. Každé je zapojené podľa svojich schopností a možností , napr. deti s dysfáziou tancujú , autistické dita v rámci predstavenia prelieva vodu ... 28detí , tri učiteľky a dve pomocné sily . Drobcov do troch rokov majú šiestich.
@kobylamodra Ja by som už dnes asi nešla a fakt by som šla radšej do cukrošky alebo vločky naháňať. Opýtala by som sa malej a podľa toho a sledovala by som, resp. čo by ona povedala.
Zamerala by som sa na to, viac by som komunikovala s učiteľkami, s dcérou, vypytovala by som sa čo robili a pod. A zvážila by som aj prestup. Sú také učiteľky, že pár detí je preferovaných. Moje nikdy nerecitovali, nespievali samé napr. hoci si myslím, že by to zvládli. Ale my sme celá rodina ,,antitalenty,, na takéto akcie, my to moc nemáme radi. Ja neznášam tie premotivované matky a otcov.
@maminuska Presne tak, každý niečo dokáže a je výnimočný.
@kobylamodra nemôžeš porovnávať detské vystúpenie v škôlke a hodinu u logopedičky....logopedička s dieťaťom pracuje tak aby spolupracovalo - formou hry, zároveň s rozprávaním ho baví, či už hračkami alebo obrázkami tvorivo....ale venuje sa celú hodinu len jemu, to sa pri vystúpení jednoducho nedá....Skôr by som sa popoludní spýtala dcérky či chce stať pozerať na detičky a zajtra by som sa porozprávala s učiteľkou, že sa mi nepáčilo že ju nezaradili do vystúpenia, aj keby nevystupovala(zlá výslovnosť) mohli ju dať niečo držať alebo len by ju zaradili aby tam bola a nevystupovala....Ide v prvom rade o to či tvoja dcéra chcela vystupovať, keďže je taká tvrdohlavá......Takže by som sa malej spýtala doma ako to bolo a zajtra by som sa porozprávala s učiteľkou že sa mi to nepáči, že mohli ju aspom zaradiť aj keby nevystupovala......Ale podľa mňa je celá debata zbytočná, keď je dieťa tvrdohlavé a nechcelo spolupracovať, tak iná možnosť nebola.....Tak by som si pohovorila s dcérou že keby robila čo jej povie učiteľka mohla vystupovať, ale ked nechcela - musí byť v hladisku.
@mogaa Ako sorry a učiteľky sú na tom na čo? Však oni tiež musia vedieť zaujať dieťa formou hry.
@kobylamodra Ja by som tam nešla, keby dcéra vyslovene, že nechcela.
@saslavka73 ano ale učiteľky sú dve a detí je 20.....ťažko motivovať dieťa ktoré je tvrdohlavé a nechce spolupracovať a k tomu riešiť aj ostatné deti....ak je dieťa tvrdohlavé a nechce spolupracovať tak aj mamička sama môže mať problém aby urobilo to čo od neho chce ona....preto som napísala že najskôr by som sa porozprávala s dcérkou či chcela vystupovať a potom by som to riešila s učiteľkou že sa mohla aspom zúčastniť ked nechcela vystupovať - niečo držať alebo tam len s nimi stáť...ďalšia otázka je, či vystupovali všetky deti alebo predstavenie robilo len pár detí....
@mogaa vystupuju vsetky deti, okrem nej
@kobylamodra Treba sa opýtať dcérky, či chce vystupovať s detičkami. A ak áno, tak si dať tú námahu a poprosiť učiteľku, aby si mohla byť prítomná pri nacvičovaní, napríklad.
Inak by som tam neišla, načo?! Ten čas by som využila na spoločný program s malou, ako tam "sedkať " v obecenstve a možno aj niektorým mamičkám vysvetlovať, prečo moje dieťa tam nie je ...
@kobylamodra tak najskôr by som sa spátala dcérky či vôbec chcela vystupovať...a ak ano tak by som sa spýtala učiteľky prečo to riešili takto a nenechali ju aby sa vôbec zúčasnila aj keby nič nehovorila(pre zlú výslovnosť)....ale dieťa by som neprekladala pre takú hlúposť hlavne ak je inak v škôlke spokojné, ale od učiteľky by som chcela vedieť prečo to riešili tak ako riešili....zároveň by som jej povedala aby ju druhý krát aspom minimálne zapojili aj bez hovorenia(ak išlo učiteľke o reč)....Ale podľa môjho dcérka nechcela spolupracovať pri nacvičovaní a preto to takto riešili....
@silvike už som tu písala,my sme mali v triede tri také deti, keby sa tomu dievčatku venovala jedna učiteľka, tak by to bolo o inom a dievčatko by vystupovalo. Každý z rodičov vedel aké to dieťa je a nemali s tým problém. Práveže stále hovorili aké je super že sme to vymysleli tak, aby vystúpilo každé dieťa.
@pininka prosim ta, islo o klasicku ms?
@kobylamodra no presne ma to napadlo.
Je to o psychologii-ako to ucitelka dokaze riesit.ale je to aj o charaktere ucitelky.ked si nie je ista sama sebou ,tak to poriesila na istotu.nie kazdy pedagog vyzaruje zo seba tolko respektu.potom deti skusaju kolko mozu.
Su ucitelky ktore sa len pozru a dieta uz vie ze ma prestat.a pritom to moze byt super ucitelka.
To su take danosti ktore sa tazko naucia,väcsinou su prirodzene vrodene.
Cize velmi zalezi na ucitelke,jej pristupe a jej sebadovere
Deti potrebuju hranice.davaju im pocit bezpecia.
Ak ich nemaju,potom su rozsafne,skusaju pokial mozu ist pretoze ak im to nikto nevysvetli,oni nevedia ze je to zle alebo preco?????je to zle.
@kobylamodra tak ho preloz ho inej skolky ale mam pocit ze tam to bude o tom istom.kedze sa nevie asi chovat,tazko poto vinu ptipisovat ucitrlkam,treba zacat doma
@kobylamodra musis sa proste uprimne porozpravat s ucitelkami. naozaj sa malá moze chovat tak ako vobec nepredpokladas. nestihla si tu situaciu riesit ani s nou, ani s nimi. poznas ju len v situaciach kedy si ty s nou, alebo jedna logopedička a ziadne rušive elementy. ťažko potom radiť. su deti ktore o taketo spolocne aktivity vonkoncom nestoja.
ja mam dceru ktoru zase dovšetkeho zapajaju a ked pride vystupovať tak slzi a sedi pri mne ale mam skusenosti s tym že pri tychto besiedkach tak niektore deti vyrušovali že snaha celeho programu bola na bode mrazu len pre určite deti ja si myslim že zvažovali možnosti že ju zapoja a možno nechce tak ak ma vyrušovať deti tak prečo by sa nemala isť pozrieť neber to tak zle možno o rok budu všetky sedieť a ona jedina vystupovať
@kobylamodra ahoj, určite sa spýtaj učiteľky aký mala dôvod vylúčiť tvoju dcéru z besiedky... mňa ako matku by sa to dotklo... držím palce
@lucinkab ty si teda mudra, asi presne vies ako to u nas doma vyzera, ked sudis
@dzulli1980 ja som tiež povedala svoj, aj s odôvodnením. Chlapec, o ktorom som písala bol na troch besiedky, a trikrát cirkus a nič z toho
@kobylamodra no a v prvom rade.... nerieš učiteľky ale dcéru a jej postoj. Keby ju to vystupovanie bavilo, tak by spolupracovala pri nacvičovaní. Nemusí byť každé dieťatko ako cvičená opička na pódiu a silou mocou tam byť. Verím tomu, že keby to pre ňu niečo viac znamenalo tak by sa podľa toho chovala. Možno to ale viac znamená pre vás, ako pre ňu... keď si manžel bral dovolenku to bol nápad dcérky, alebo váš?
keď sa pýtaš, či je tvoja dcéra v dobrých rukách - no to sa možno budeš pýtať stále. Pretože pôjde do školy a keď je tvrdohlavá a má svoje ,,pravidlá,, stále budeš narážať na nejaký problém.. Bolo by dobré prísť na to, prečo taká je a keď nemá žiadnu diagnozu tak to je jednoducho povahou a budeš musieť sa zmieriť s tým, že jednoducho bude mať v určitých situáciiách a s určitými ľuďmi problémy. Ke´d si stále niekto presadzuje svoje a nerešpektuje druhého , nespolupracuje. Už len ako sa na to budete pozerať vy. Bud´to budete stále riešiť a nič nevyriešite, lebo nikto sa nebude prispôsobovať jednému dieťaťu alebo ju budete brať takú aká je a jednoducho ,,nepôjde so stádom,, ako sa hovorí. Nebude sa zúčastňovať určitých vecí a bude robiť iba to, čo bude vyhovovať iba jej. Moja dcéra je tiež iná ako jej rovesníčky. Nie je síce problémová, je tichá, spolupracovala vždy, ale je introvert, nezapadá všade, má vlastné názory, za ktorými si stojí a nie vždy preto zapadne kam by aktuálne mala - kolektív v škôlke, v škôle, partie. Ale našla si svoj systém, záujmy, kamarátov ktorí vyhovujú jej a ke´d je v situácii že všetci na ňu pozerajú ako na divnú, pretože nejde s davom, tak to už nerieši. Ale ako som napísala, jej chovanie neovplyvňovalo iných ,nikoho nerušila, nikomu nič nekazila. Iba je občas iná ako ostatní.
Tu je kopa žien, čo sa búchajú do pŕs ... no keby boli na Vašom mieste, už by také husté neboli ... jednoducho sú deti, ktoré sú poslušné ako psíčatá a sú deti, ktoré môžete vychovávať, dohovárať, trestať a aj tak majú "svoju hlavu" ... a pritom sú možno oba typy vychovávané rovnako ...
@kobylamodra
@kobylamodra ries to v skolke a nie tu na koni, co si cakala, ze ta budu lutovat? ries si tro v ms a nie tu ked sa ti nepaci nazor. keed ju uy vylucili neverim ze daco skor bolo vzdy vsetko ok
@kobylamodra áno klasickú ms, jeednotriedku, kde sme mali dokonca iné vekové skupiny v jednej triede o to ťažšie bolo nacvičiť program aby každé dieťa mohlo vystupovat.

@zuzanapjat skutocne ma toto vystupenie konkretne netrapi. ide mi to, ze mam teraz kopec otazok, ci je vobec moje dieta v spravnych rukach. ci aj do buducna to bude takto, alebo sa ucitelky dokazu venovat kazdemu dietatu. nielen tym bezproblemov. verte mi, viem co je to mat dieta a "mat dieta". moja druha dcera je uplny opak - dobre dieta od prirody, poslusne, dokonale. akoby niekto povedal - vychovane. pritom sa jej vobec nevenujem oproti tej prvej. proste deti su rozne a bojim sa, aby moja starsia dcera bola v spravnych rukach. je inteligentna, ale tvrdohlava s tazsim vyjadrovanim a potrebuje citlivejsi pristup. nechcem, aby jej niekto este viac nalozil tym, ze ju bude opominat, lebo je s nou tazsia praca. este dodam, ze moja dcera dokaze hodinu spolupracovat na logopedii. cize ked sa chce, tak sa s nou da.