4 ročná dcéra vylúčená z vianočnej besiedky
Ahojte. Dozvedela som sa od ucitelky, ze na vianocnu besiedku do skolky mozeme prist, ale ze dcera (4 roky) bude v publiku, lebo ze im kazi vystupenie a nechce spolupracovat a posediet. Uznavam, ze je narocnejsia na spolupracu. Ale chcela som sa spytat, stalo sa to uz niekomu?
Aha vek uz vidim, 4 roky...
@kobylamodra - no, podobné práve rieši známa, dcéra je síce menšia od Tvojej, ale tiež ju museli vylúčiť, lebo ona sa už pri nácviku hádzala o zem (dievčatko má 2,5 roka) a údajne kričala na celú škôlku, že deti nemohli ani nacvičovať.
Ono mne to skôr príde tak, že učiteľky sa snažili, možno ozaj až "do konca", že čakali, či sa to nebude zlepšovať. Ale vidia, že sa to proste zvládnuť nedá, že dcérka to vystúpenie asi nezvládne v pokoji ustáť, tak proste to poriešili takto. Možno ťa práve preto nechceli tým skôr zaťažovať, lebo si mysleli, že to bude OK. Ale proste nie je.
Nikto nečakáme, že na besiedke 4-ročných deti uvidíme vrcholné kultúrne a umelecké veľdielo hodné predstavenia v národnom divadle. Ale proste ak je situácia taká, že dcérka naozaj ruší celé predstavenie tak, že jednoducho ostatné deti nedokážu kvôli nej robiť to, čo majú, je vylúčenie na mieste. Treba brať do úvahy, že je celkom iné, ak 1 pani učiteľka drží za ruku hanblivé dieťa, ktoré len stojí a je iné, keď musí 1 dieťa, ktoré by bez jej pozornosti rušilo celé predstavenie, zabávať. Tie 2 učiteľky tam totiž nikdy len tak "nestoja", ony celú tu besiedku vedú, tie malé deti to samé "neodohrajú", učiteľky im musia sem-tam našepkať, ukazovať, čo majú robiť, usmerňovať tie deti, prípadne púšťať hudbu, podávať kostýmy, masky, občas spolu s tými detičkami hovoriť básničky a spievať (najmä, ak sú tam také menšie deti)... A to sa nedá, ak majú mať na starosti 1 dieťa, ktoré treba zabávať, aby to celé nerušilo. Pri len stojacom dieťati, ktoré neruší, sa to dá zvládnuť - to je v podstate asi v každej škôlke aj bežné.
@dzulli1980 - to nie je o poslušnosti - neposlušnosti. Ale ak nacvičujú 2 učiteľky program s dajme tomu 22 deťmi a jedno to dieťa nieže neposlúcha (nerobí to, čo ostatní teda), ale doslovne ruší, že nezaberá už naňho nič, tak čo majú robiť? Tých 21 detí k tomu má ako prísť, že to 1 im to kazí? Neverím, že keby to dievčatko zvládlo pri tých deťoch byť tak, že ich neruší, že by ju boli vylúčili. Tam nejde asi o to, že nerobí to, čo ostatní, ale o to, že svojím správaním ruší tých ostatných pri ich činnosti. Aspoň mne to z tejto diskusie tak pripadá. Možno ju to nebaví, nechce to proste robiť a takto to dáva najavo.
@eva112014 pre rodicov,aby videli co sa deti v skolke ucia,co robia,co uz vedia a v neposlednom rade pre potesenie.
A pre deti-motivovat ich k prezentovaniu sa,k tomu ako sa spravat na verejnosti,je to prirodzena vychova k discipline.a aj k laske k rodicom.
Ked dieta motivujem-aha tam bufe sediet mamina a bude sa tesit na tvoju basnicku...alebo potom zakyvas ocinovi.....aj to deti velakrat nakopne.citia akusi zodpovednost.citia svoju dolezitost a pristupuju k tomu tak.je to vsetko vychova.
Skola hrou.
prečo by dieta mali vylúčiť? Len preto , ze je ine? Robi nieco inak? Ja mám syna z postihnutím, tiež vyrušuje, nedáva pozor, ma veľmi krátku pozornosť no na vianočnej besiedke v skole vystupovať bude, vystúpi cela trieda. To je vsak špeciálna skola pre deti z postihnutím a deti z autizmom , tam by si ziadne dieta nedovolili vylucit z besiedky. Je to smutné
@beky1813 prepáč no dieta, ktore je choré, ako napr.môj syn, narodil sa uz z postihnutím, porucha mozgu...Tebe by vazne vadilo takéto dieta? A co to dieta? Ako sa ma cítiť? Ma byt vylúčené len preto, ze je ine. My sice nechodíme do bežnej základnej školy no urcite by sa mi nepáčilo keby syna odsúvali bokom..robili to v škôlke, kde chodil sice rad no nebravali ho na ziadne detské podujatia, ani do divadla ci kina ked isli. Vzdy mi syna nechavali doma. Uz im to nemam za zle no syn o vela prisiel. Urcite som proti tomu aby sa deticky takto nevylucovali z podujatí. Ja viem ale to je ked dieta vyrusuje, mam take jedno doma, treba stale chodiť za nim a dávať na neho pozor, nonstop. Su detičky z postihnutím no aj take co sú zdravé ale proste vyrusuju, nepocuvaju, su hyperaktivne, napr.ADHD. No mali by byt len kvoli tomu vylucovane? Preco ?! Ludia si akosi zvykli skatulkovat no mali by sme detom, všetkým bez rozdielu pomoc, pomáhať a nie ich vylúhovať z kolektívu,odháňať a vylucovat.
Ja neviem o čom tu niektoré pisete, ešte som nezažila aby 21 deti sa chovali rovnako a na slovo poslúchali a jedno akurát strašne vyrusovalo. Každé dieťa je ine a keď ich učiteľky nevedia zvládnuť, tak nech nerobia besiedky. Lebo to nieje žiadne umenie urobiť besiedky so super poslušný mi detičkami.
Ťažko to súdiť z jednej strany ale ja by som teda ani na tu besiedku neprišla, načo v tomto prípade?
@pininka napriklad znama mi parkrat spomenula, ze jej syna nechcu ucitelky v školke. Ze ju neustale upozornuju ze chlapec nespolupracuje, ze sa vsetkeho boji (nerozprava: ma cez 4r). Nechceli ho zobrat ani do ZOO. Prekvapilo ju to. Chlapcek je doma celkom okey, nerobí sceny. Minuly rok som bola so svojim vonku a prisla cela jeho trieda. Vsetky deti sa hrali normalne, len on šup na štyri nohy a začal piť ako pes odstatú vodu vo fontane. Jedna ucitelka k nemu pribehla ze to nesmie, vzala ho prec. O chvilu zase - vo fontane chlipal vodu. Deti rozbehane ucitelky dozerali, usmernovali, pokrikovali atd. Potom zavelili "nástup" deti sa nastúpili len ten malý zacal robit nenormálny cirkus. Tak davaj na ruky a niesla ho jedna na rukách az do školky. A tu máme dievcatko, ktoré nerozpráva, alebo mu nerozumiet, podla mamky asi nechápe co od neho chcú, diagnoza urcena nie je, netušíme ako sa chová v školke a už vobec nie, čo to znamena ze nespolupracuje pri nacviku. Lebo ked vreští v kúte, tak ho asi tazko zaradiť. Kopec detí nemá diagnozu urcenu dost dlho...
necitala som vsetky komentare ale zaujala ma diskusia, pretoze ja sa presne pamatam, ako ma ucitelka na 1. stupni stale vylucovala z vystupenia (pritom som nebola problemove dieta) len ma nemala rada 😠 vtedy to rodicia nejako neriesili, ved taka bola doba, co povie ucitel to je svate..ale doteraz, aj po 20tich rokoch si pamatam na tie pocity...bolo to pre mna hrozne a len som stale zadziavala plac, ked isli vsetci na vystupenie, alebo ked nacvicovali nejake tance atd...ale zasa mala som viac ako 4 roky... ale podla mna by sa tak ucitelky nemali chovat. Nehovorim, ze to na mne zanechalo viditelnu stopu, nechodim ku psychiatrovi 😅 , ale stale ked si na to spomeniem, tak mam velmi zly pocit .. 😒
Dievcata je ine mat v triede postihnute dieta s asistentom a ine ak je ucitelka na to sama. A samozrejme uplne ine ak je dieta v specialnej skole ci skolke. Tam je menej deti aj s asistentmi.
Za starých čias chodili postihnuté deti - nehovorím o ťažkých psychických resp. fyzických postihnutiach, do normálnej mš, zš, mnohé dokonca do učilíšť ... učiteľky to zvládali, my sme boli vedení (aj rodičmi) k tomu, prijať ich medzi seba, pomáhať im ... mnohí takíto ľudia mali aj robotu, aj keď "len" zametali chodníky, starali sa o zeleň v meste/obci ... spoločnosť takéto deti/ľudí akceptovala ... a dnes? ... ja len nerozumiem tomu, prečo učiteľky s mamičkou neriešili skôr, že dieťa je nezvládnuteľné ... všetko sa dá riešiť ... ale hrať týždne resp. mesiace mŕtveho chrobáka a potom v deň besiedky oznámiť, že dcéra nebude účinkovať, lebo je nezvládnuteľná, mi príde no ... ako to povedať slušne ... neseriózne.
Tak ako ste dopadli?
@stevvvka nuz... isli sme. dcerka na zaciatku nechapala, preco ma ist z umyvarok za nami od ostatnych, ale bola rada, ze vidi mna a sestru. ostatne deti potom asi 10-15 minut v kruhu recitovali a spievali. potom tancovali, uz aj s rodicmi. to sme sa pridali, lebo mala chcela cely cas za nimi. aby nerevala, zaujala som ju vzadu hrackou.. potom sa uz rozbalovali darceky. ucitelky jedna vec cely cas sedela a druha 3x pustila radio...
@kobylamodra no vidíš a problém sa vyriešil sám a jasne. Pani učiteľky chcel mať kľud a posedieť si ako rodičia, lebo veď strašne veľa roboty urobili. Je mi do placu, ak jedna púšťala iba rádio a ostatné iba sedeli,prečo jedna nemohla byť s tvojou dcérkou? Nechcela by som mať dieťa v takej škôlke.
@kobylamodra môžem sa opýtať o akú škôlku ide? Samozrejme ak chcete menovať 🙂 len pre info..vďaka
@kvecinka321 nejde o skolko na slovensku
@kobylamodra a rozumela čo po nej chceli? teda možno neovláda ešte jazyk a nechceli ju stresovať....chcela vystupovať? spýtala si sa učiteľky prečo ju nezačlenili?
@kobylamodra aha jasne vďaka 🙂
To je mi luto. Verim, ze dcerka nebude mat zle spomienky ani nic. Vela stastia na spravne ucitelky do buducna..
@dzulli1980 ja som rocnik 1982 a ja si to pamätám inak. Deti ktoré boli len trocha pomalšie, nemuseli mať ani postihnutie, len napr. boli zo soc.slabších pomerov (nevenovali sa im rodičia a tak boli pozadu) končili zfleku v osobitnej škole. Spolu s ťažkými mentálnymi postihnutiami. A čo sa škôlky týka, tak sa robili brutálne rozdiely. K deťom komunistických prominentov s titulmi sa súdružky učiteľky chovali lepšie. Ja sama si dodnes pamätám naspamäť básničky i rozprávky z vystúpení a pritom som nevystupovala ani raz. A dnes máš kopec autistických detí, deti s poruchou reči, správania, sústredenia... ťažko zvládnuteľné deti. A kým sa im určí diagnóza tak majú učiteľky v škôlkach čo robiť...
@kobylamodra Ak je v inej krajine záleží aj aké sú tam zvyklosti. Možno tam je to tak normálne. Ste tam už dlho?

@kobylamodra ahoj, zbezne som si precitala celu diskusiu...ako stare je dievcatko? Chodi do skolky uz dlhsie, alebo prvy rok? Ak dlhsie, minuly rok vystupovala? Ucitelka ti nikdy nic o spravani dcerky nehovorila? Napr. na rodicovskom? Ja by som sa isla s ucitelkou porozpravat a potom by som si urobila nejaky zaver🙂