4 ročná dcéra vylúčená z vianočnej besiedky
Ahojte. Dozvedela som sa od ucitelky, ze na vianocnu besiedku do skolky mozeme prist, ale ze dcera (4 roky) bude v publiku, lebo ze im kazi vystupenie a nechce spolupracovat a posediet. Uznavam, ze je narocnejsia na spolupracu. Ale chcela som sa spytat, stalo sa to uz niekomu?
@marfikchov môj starší syn bol taký. Pána koľko som sa snažila, nič ho nebavilo a ani sa pre nič nevedel nadchnúť. Do 4r. nerozprával, potom logopedička. Keď som chcela aby sme si kreslili, on radšej aby som kreslila ja a on sa pozeral. Brávala som ho do prírody, na hrady, do jaskýň, čítala som mu knihy. Nikdy som nemala pocit, že je pre niečo nadšený. Nikdy nič nedokreslil v škôlke, alebo v škole apd. Ani z hračiek neukázal žeby sa potešil, že niečo dostal. Nevedela som nikdy ani čo mu vlastne kúpiť na Vianoce. A takto to bolo do dvanástich/trinástich rokov. A zrazu - chlapec začal čítať knihu za knihou, začal maľovať, kresliť (a som v šoku, lebo perfektne), začal chodiť do prírody, začal sa zaujímať o niektoré vedecké smery. Nechápem kde bol doteraz mysľou :D Tak ale keď sa rodičia nevenujú, tak je to smutné.
@eva112014 Moja zlatá náhodou nerob si srandu. Umiera sa stále, mŕtvych dosť, zákazníci sa väčšinou nehádajú, na všetko prikývnu. Resp. ten mŕtvy je v pohode. Niekto to musí robiť, či?
Náročná určite a aj dôležitá a aj vcelkom dobrý kšeft pravdepodobne.
@marfikchov Materi a tatkovi nacápať po holej.🙂
@saslavka73 Ty navrhuješ toto ako riešenie? Nacápať po holej tatkovi a materí?
@eva112014 Bože to bol vtip. No ale ak sa nestarajú o decko, čo s nimi?
@saslavka73 Moja zlatá náhodou, nerob si srandu!
To sú vážne veci! To je fyzické ublíženie na zdraví! To jedna učiteľka si nemôže toto dovoliť. Resp. už pomaly ani hlas si nemôže zvýšiť, aby z toho nemala problém ihneď. Ale niekto to musí tým rodičom vysvetliť, či? Je to ťažké, ale pre dieťa dôležité, správne! (do budúcna).
@marfikchov mna by napriklad zaujimalo, ako clovek vie urcit ci je detsky nezaujem sposobeny povahou dietata, alebo tym, ze sa mu rodicia nevenuju..
totiz ja vychovavatelku v skd vidim asi tak raz do tyzdna aj to medzi dverami (do skoly vstupit nemozeme, pre deti chodia ine deti co maju sluzbu), nikdy nema cas sa vykecavat s rodicmi, lebo je obklopena detmi alebo ucitelkami, o synovi (tiez je prvak) sme sa bavili raz, ked zamnou prisla ho pochvalit.. to sa nepytam pre zacatie hadky, ale zo zaujmu podla coho tak sudis.. ze otec chodi pre neho o pol 5tej a ona je na md? alebo aky je dovod? ty mas vacsi priestor v praci na pozorovanie rodicov?
jednoducho to, ze dietatu nejde strihanie a javi sa akoze ho nic netrapi, tak to sa mi zda trocha silne obvinit rodicov, ze zato mozu oni.. samozrejme to nevylucujem, vidis ich ty, ale nevidis zrejme uplne do vsetkeho..
@kobylamodra na to som zvedava aj ja čo ti povedia ja mam najstaršiu dceru autistku a tiež ked nastupila do škôlky tak jedna pani učiteľka mala stale voči nej vyhrady,proste ked deti cvičili tak ich rušila,bola ešte vtedy plienkovana a ona jej musi vymienať plienky ....bolo v škôlke divadlo a učiteľka čo mala druhe deti mi povedala že ju na to divadlo zobere a ja s nou nemusim isť a ked som sa pytala či to s tou dcerou da tak mi povedala že ona nevidi až taky problem v dcere ako v tej učiteľke čo mala voči nej vyhrady,potom ju preložili a nebol žiaden problem a ked niečo bolo tak sa to vždy dalo s pochopenim zvladnuť,a čo obdivujem je to že pani učiteľka jej vysvetlila že je veľka a už nepotrebuje plienku,dcera rano do škôlky plienku nechcela a od vtedy začala chodiť na vc,je jedna vec ked dieťa nespolupracuje,alebo je iny problem,ale pokiaľ to u vas tak bolo mala ťa na to upozorniť,a nie zo dna na den povedať že nebude vystupovať,ja ti držim palce,a hlavne nedaj sa odmäkčiť na tom pohovore,lebo veľa zaleži od učiteľky....anieje učiteľka ako učiteľka
@zuzanapjat DAKUJEM svitla mi nadej!!! Moj ma 5 a myslela som, ze pises o nas...
@zuzkamargit tak možno ťa čaká aj - neustále cirkusy keď sa trebalo učiť, alebo si čo len domácu úlohu napísať, neustále strácanie a ničenie školských potrieb, oblečenia, hračiek... Furt cirkus a nadúvanie sa keď sa od neho čokoľvek chcelo v zmysle - hrať sa v bazéne okey, ale 5 rokov ho učiť plávať a aj to okamžite rev a urazenie sa, lebo som chcela aby skúsil aspoň pár metrov preplávať apd. Ale zas na druhej strane aspoň bol vždy čo sa správania v škole týka bezproblémový, veľmi slušný a úctivý. Ale je fakt, že som si nemyslela že ho vôbec niekedy niečo zaujme, alebo že sa vôbec sám od seba začne niekedy učiť a mať nejaké celkom slušné plány do budúcna.
@jana_eyre k tomu strihaniu, som sa ho pýtala, či si doma strihal, tak nie, keď mal vymaľovať, tak tiež si doma nevymalovaval, dnes som zažila miniuspech, lebo som ho naučila vymaľovať, ale zas, keď som ho neupozornila, tak to carbal hala bala, len nech to má z krku. Podla mňa to nie je o tom, že by sa mu rodičia nevenovali, len sú nedôslední, keď sa mu nechce, nemusí, ale tak to nechodí, ja tiež musím do roboty, aj keď sa mi nechce. A ten druhý chalan, čo nehovorí, on nehovorí preto, že nechce, ale nevie.... A ja som sa o ňom bavila s učiteľkami, keďže sú to kolegyne, tak vedia. Otec prisiel aj po pol piatej, tak to sa už vytočila, bo tiež chce ísť domov a pri konfrontácii, keď mu povedala, že dieťa má aj matku a keď on nestíha z práce, nech príde po dieťa ona, jeho odpoveď "tak jej to povedzte". Ona je ozaj prepnuta, má na to papier a on musí byť tiež, keď jej dve deti urobí
@pininka - bože dobrotivý, to do akej škôlky si chodila? To znie ako z hororu! Ja mám na škôlku práve úplne krásne spomienky, našu pani učiteľku som po 100 rokoch už ako dospelá stretla v meste a ona ma spoznala ako prvá, to bol riadne príjemný šok - že si pamätá. Keď som išla zapísať do škôlky staršiu dcéru do "mojej škôlky", tak som vlastne do tej budovy vošla po doslova 30 rokoch prvýkrát a tá škôlkárska vôňa, zvuky, všetko, úplne príjemný pocit som z toho mala. A na chodbe som tam vtedy stretla tú pani sanitárku (bola som aj s dcérou), a tá hneď, že som jej povedomá, či som tam nechodila ako dieťa (inak dcéra sa na mňa podobá, tak možno skôr ona jej pripomenula mňa).
@katrinka8 Ozaj veru. To je smutné, keď niekto nemá pekné spomienky na škôlku.
@kobylamodra Ahoj, ako ste dopadli?
No mamička sa viac neozvala, takže zrejme tam nejaký problém bol.....nikde v tých diskusiách sa mamička nevyjadrila či jej dcéra vôbec chcela vystupovať, jediné čo ju zaujímalo bolo že nevystupovala.....S jej prístupom jej odporúčam nech si nechá dieťa doma a vychováva ho sama keď tie učiteľky sú také zlé🙂🙂
@mogaa Možno nemala kedy........ Tiež ma to zaujíma.
@pininka tak mne sa celý ten príspevok zdá divný....ak by mi to povedali že dcérka má sedieť v hladisku, tak hneď sa opýtam prečo....a keby aj nie v ten deň, tak na druhý deň ráno ked ju prinesiem do škôlky, tam nepotrebuješ žiadnu dlhú debatu - jednoducho otázka odpoveď a ked sa mi odpove´d nepáči tak to hned riešim.....ale možno v Čechách to funguje inak ako u nás🙂ja ked prídem do škôlky pre dieťa(malé) učiteľka hned referuje čo bolo - či jedlo, ak neposlúchalo hned povie a preberá to teda s každou mamičkou hlavne pri malákoch...to nie sú dlhé debaty - len 2-3min.sa zreferuje čo je nové. Mne sa len nechce veriť, že by jedno dieťa vylúčili bez zjavného dôvodu, aj keby tá malinká akokoľvek vyrušovala tak jej učiteľka musela povedať aby poslúchala lebo nebude vystupovať. Ja si skôr stále myslím že malá nechcela nacvičovať tak ju nenútili - iný dôvod ma nenapadá. Nepoznám to dieťa, tak sa nebudem hádať. Sú deti ktoré si pamätajú čokolvek že zreferujú celý deň a deti čo nevedia čo robili pred hodinou.
@mogaa precitaj si este raz prispevok autorky, aj komentare. Bolo jej jasne vysvetlene, preco nevystupovalo na besiedke..... lebo nespolupracovalo, nechcelo posediet a radsej sa hra inak. Ked clovek pride po dieťa tak nie je tolko casu a priestoru to rozpitvavat, navyse jej to bolo povedane na poslednu chvilu v den besiedky. A ziskat blizsie info sa snazi osobnou konzultaciou.
@zuzanapjat No a ráno sa ešte ponáhľala do roboty.
@beky1813 ak by bolo tvoje dieťa "iné", asi by si sa k problematike stavala inak. Aj hranicu "rušenia", či disciplíny, "poslušnosti" má každý nastavenú inak. Pokús sa pracovať na svojom názore na inakosť, aby ti v tom raz nepomohol osud 😒
@mogaa aj na Slovensku je to tak, keď starší syn chodil do škôlky riaditeľka s nami nikdy o ničom nehovorila pri dverách, zahlásila niečo a zabuchla dvere. Keď som ju predbehla a opýtala sa niečo, tak zahlásila že má deti v triede a že nebude stáť pri dverách, že na to má vyčlenené hodiny, a to raz do týždňa. Pravdou je,že hoci sú to len minúty, deti nemajú čo ostávať samé v triede na to aby sa učiteľka vykecavala pri dverách. A opakujem, od septembra mali more času ju upozorniť že s dieťaťom nieje niečo v poriadku a že pre to nebude vystupovať. Je to minimálne neprofesionálne povedať to medzi dverami v deň vystupenia.
@pininka ono je to asi aj od škôlky...hovorím u nás to nie sú nejaké dlhé debaty, ale ak dieťa niečo vyviedlo alebo nejedlo či sa pobilo, tak učiteľky(2čo sa striedali) vždy zreferovali. Málokedy sa stalo že učiteľky bez slova poslali len dieťa, zväčša obe učiteľky prehodili zopár slov aj s mamičkou. Ale je pravda že je to elokované pracovnisko, učiteľky tam boli a čo aj viem tak sú aj teraz veľmi ústretové.
@kobylamodra Hlavne by si nám mohla napísať ako ste dopadli.
@mogaa je to fajn, ak má človek spätnú väzbu. My sme nechali rodičov prísť až ku triede,keďže dispozičné bola tá škôlka otras a chodba ku šatni bola dlhá 15 metrov a samozrejme vchod do triedy na opačnej strane ako šatňa. Keď rodič prišiel, prehodili sme čo a ako cez deň ale zároveň sme videli aj na deti. Rodičia to veľmi oceňovali, hlavne po Tom prístupe čo bol predtým,že dvere sa zatvorili a nikto nemal o ničom šajnu.
@saslavka73
@kobylamodra
Ja som tiež myslela na nich cez deň. Na mamičku ako to dopadlo a aj na dcérku, ako sa cítila v tej škôlke po tej besiedke+rodičia ako sa vyjadrujú, či nevyjadrujú i tomto.
@eva112014 Ahojte. Nejak som nestihala diskutovat. Debata s ucitelkami dopadla neutralne Nevystupovala preto, ze nemala o to zaujem. Ok, neriesim to, len som ich poprosila, aby mi kazdy den, alebo aspon kazdy druhy zreferovali, ako sa v skolke sprava, ze sa nechcem dozvedat veci na poslednu chvilu a byt prekvapena. Je to moje dieta a o vsetkom ma maju informovat.
Inak ju chvalili a problem s nou nemaju. Je plne samoobsluzna a vraj zapada. No budem sledovat dalej dcerkine spravanie a pytat sa casto uciteliek aj ostatny rodicov. Keby sa mi nieco nezdalo, od buduceho roka mame moznost logopedickej skolky. Ale podla logopedicky nam to nebude treba. Dcerka robi v reci pokroky, dohovori sa a spolupracuje.
A ano, ucitelky nam bohuzial dieta odovzdavaju bez akehokolvek komentara a nemaju zaujem o prehodenie vety. Ale to mi je jedno, budem sa pytat zakazdym.

@eva112014 ja v rámci ŠKD ani úlohy nemôžem robiť, príkaz tr. učiteľky, a nie aby som ja dávala úlohy, bo mnohokrát príde aj bez tej školskej úlohy, pri. mu niečo chýba na vyučovanie