4-ročný syn odmieta škôlku
Dobrý večer, mám 4 ročného syna v pondelok začal chodiť do škôlky. Skúšali sme to aj ako 3 ročný ale nezvládal to chodil skoro mesiac a začal sa pocikávať,pokakavat aj v škôlke neustáli krik plač tak sme prerušili dochádzku na rok a tento rok sa vrátil ako 4 ročný ale je tu znova problém absolútne škôlku neprijma nechce tam chodiť každé ráno strašne place učiteľky ho musia odo mňa doslova odtrhnúť cely pol deň zatiaľ je tam len na 4 hodiny sa s nikim nehrá ani len sám sa nepohra nechytí sa ani hračky len 4 hodiny presedi a preplace. Odmieta tam papať,piť a ani cikať nechodí absolútne nič do neho nedokážu dostať ani len vodu prvý deň keď som bola po neho sa chudák pocikal keď ma zbadal ako som prišla už konečne pre neho ako kunmen utekal zároveň cikal veľmi sa bojím či si zvykne či to prejde alebo mam zvážiť znova prerušiť dochádzku alebo ho nechať čo si zvykne len aby to nemalo nejakú psychickú ujmu na ňom neviete mi poradiť žienky nemá ani jedna takú podobnú skúsenosť? Ďakujem
@charlotte456 mojej sestre psychologicka odporucila ho odtial zobrala a sparavila dobre. O 9 mes. zacal chodit do skolky pre intelektovo nadane deti, kde mal ucitelky, ktore sa vedeli k detom spravat, nenutili ich dodrzovat nezmyselne pravidla a ponukali im dostatok podnetov a, cudujsasvete, ani nezamrncal. Segra mi hovorila, ze ona v tej skolke v zivote nepocula dieta rano plakat. Moja dcera ma 3 r. 8. mes. zacala chodit do sukromnej skolky, kde je na jednu ucitelku 7 deti, stale nieco robia, ucitelky su dobre (nie je to skolka pre nadane deti) a uz sa tam aj pyta, ze tam chce s detmi spinkat poobede. Chory je system, kde je na jednu ucitelku 22 malych deti. Ake ma tvoj syn ucitelky? Co ti o nom povedali? Ake maju aktivity v skolke? Prekvapuje ma ta psychologicka. Osobne by som sa vyprdla na to, co kto vravi a vzala ho odtial. Nam sa nikdy neosvedcil ten priatup lamat dceru cez koleno, pretoze bola z toho hystericka. My ale zijeme v meste a mame viacero moznosti a mozeme si dovolit sukromnu skolku. Ak zijes v dedine, kde je jedna skolka a musis nastupit do prace, tak ti psychologicka radi dobre. Davat ho tam po polhodinach, inej cesty niet. A skusit zistit, co mu vadi. Nepovie ti, ked sa pytas?
@charlotte456 skúsiť s malym nech ide ráno ina osoba do škôlky? Ja som nosila ráno takto svagrinej maleho do skolky. Bez revu, rozlúčili sme sa ze na obed sa vidíme. Išiel so svagrinou, tak rev, nechcel jej ani z auta vystúpiť...
Pripadne sukromnu škôlku, opatrovanie?
Prepac, ale keď ti aj u zubára musel sedieť na nohách, môžeš ďakovať bohu, že sa ti nič vážnejšie nestalo za tie roky, že si sa mu mohla 24/7 venovať.. to dieta ta bude rovnako milovať, či s ním budeš 24/7 alebo len aktívnych 8hodin každý deň.. máš moj obrovský obdiv odsunúť cely svoj život a podriadiť ho dieťaťu, keď 4 roky s tebou žil nonstop, musí to byt naozaj veľmi veľmi pomalé dávkovanie, skôr by som ho miesto škôlky dávala do kútika na hodinku, potom po týždni na dve, po ďalšom na 3, keď už by zvládol 4 tak by som šla do škôlky na adaptačny.. nenechala by som ho preplakat v škôlke celé doobedia.. toto nie je jeho chyba..musíš ho to proste naučiť ale veľmi veľmi pomaly..
@lenka1208 sorry, ale toto je uplne blby postoj. Dieta ma akoze chodit do skolky a do skoly nasilu a s nechutou? To pre teba zlaty standard - rob to, co system kaze a nestazuj sa, aj tak ta nikto nebude pocuvat - to mu tym ukazujes uz v 4. rokoch aka je skolka na prd a ze nic nezmeni ani ked si dusu vyhulaka a ze ho nikto nebude riesit ani vlastna matka. Ja ti neviem, ja mam dceru a styroch synovcov, nehovorim, ze idu vzdy do skolky/skoly s uzasnou radostou, ale idu spokojne, lebo ich rodicia s nimi vedia spravit aj kompromis alebo sa ich zastat a podporit ich, ked maju na to moznosti. Ja mam na to moznosti, takze by som takto nenechala dceru niekde kricat ani jeden den. Vzala by som ju odtial, aby sa ukludnila a potom riesila situaciu s psychologickou. Podla mna nie je normalne, aby toto dieta robilo v 4. rokoch - ze neje, nespi a nejde ani na WC. Bud je tam nieco s tou skolkou alebo ten maly na to psychicky nedozrel. Najhorsie ale co moze spravit je - ignorovat to, co tam robi a nutit ho, moze sa dostat do totalnej psychozy z toho.
@pipistrel13 len cosi k tej tvojej teorii - nepohla si od neho a bol len s ludmi, ktorych pozna. Moj synovec bol od roka kazdy den s inym clovekom, v skolke reval ako tur, moja dcera bola skoro 4 roky so mnou doma - vstupila do skolky a ucitelky vravia, ze sa ani raz na mna neopyta za cely cas. Tak isto susedia - od narodenia syna doslova pohadzovali po celej rodine (vsak nech si zvyka vraj) teraz ho dali do skolky a vyvadza tam ako blazon.
Môj tam dnes aj vracal zo stresu 😢, leží sám niekde v rohu a plače, nehrá sa, nezapaja do ničoho ja už som hotová, má 4 roky teraz nastúpil a zatiaľ každý deň horšie, ale to dnešné vracanie neviem či robím správne, keď je až v takom strese zjavne 😢
@dovolenkova to je mi luto ☹
@dovolenkova Prvy krat co citam prispevky o zaciatkoch v skolke... hrozne to je.
@dovolenkova ja ked som inak spomenula pred dcerou skolku 1x, tak nechcela ist so mnou ani do herne, lebo sa bala, ze ju tam necham, asi milionkrat sme citali 3 knizky o skolke, co mame doma a hravali sme sa na skolku, aby vedela, co sa tam robi. Kym sa stotoznila s tou myslienkou, ze tam pojde, tak to trvalo zopar mesiacov. Skisali ste takuto pripravu?
Pripravovala som ho na škôlku, chodili sme každý deň okolo, rozprávala som mu o tom, ako sa tam bude s deťmi hrať, naháňať veľakrát tam chcel ísť dokonca, pýtal sa kedy bude chodiť, doma sme sa hrávali na škôlku, naozaj si myslím , že som ho na to pripravovala, ale toto čo robí, ja ho nespoznavam, má extreme hysaky ani len sám sa tam nehrá s ničím, proste leží a plače a pýta sa nonstop kedy prídem a to chodil iba do 12, dnes mi povedala riaditeľka, že nech býva iba do 10 kľudne aj dlhšiu dobu, ale že nech nepoľavujem, ja som si naozaj myslela, že ako 4 ročný už je pripravený na kolektív, že to bude len dobre pre neho, ale toto čo robí mi trhá srdce a dnes len ako sa zavreli dvere tak sa vraj povracal 😢, ja neviem vydržať alebo s tym seknut po pár dňoch?
@charlotte456 choďte do inej škôlky. Napr tam, kde chodí môj syn, je adaptácia možná aj s rodičom. Čiže prvé dni tam môžu byť rodicia s deťmi a podla toho, ako ktoré je pripravené byť tam aj samé, sa postupuje. Na nikoho sa netlačí. Jediné čo je, že ak je vidno, že dieťa to vôbec nezvláda, dáva sa návrh na neskorší nástup, keď dieťa trocha dozreje.
@dovolenkova za takého stavu, že sa tam aj povracal, by som ho tam nenechávala. Tvoj materský inštinkt Ti hovorí správne, že takto to nemá byť.
@dovolenkova Ja by som ho davala iba na hodinu, alebo pol hodinu ak je chudak v takom stave. A ak nastane zlepsienie, posunula na 2 hodiny a tak postupne.
Neda sa ti ina skolka? Sukromna? Kde sa mu budu moct viac individualne venovat.
Ja som to tu už niekedy písala do inej diskusie, ale na margo tých rečí, že keď dieťa nezvláda škôlku, nezvládne ani školu a bla bla bla, to sú len ničím nepodložené dohady. Ja som bola také dieťa, čo v škôlke nechcelo jesť, pit, spať, ani sa zapájať, len som sedela na stoličke a čakala na rodičov. Takisto nebol problém v odlúčení od matky, lebo k starým rodičom som chodila na prázdniny bez problémov, len som skrátka nebola ani v 3, ani 4 a ani v 5 rokoch zrelá na kolektív a režim v škôlke. Až v posledných mesiacoch predškolského roka som sa začala zapájať do diania. Do školy som nastúpila bez jediného problému a chodila som tam rada. Moja sestra v škôlke to isté a teda ona preplakala aj celý prvý stupeň, takže jej ani nútené 3 ročné zvykanie v škôlke jej k zvládaniu školy nepomohlo 🤷🏻♀️ akurát nedávno sme sa rozprávali, že si obe pamätáme tie úzkosti a stres, s akým sme tam chodili a boli, takže ja osobne by som pri takomto výraznom nezvládaní bola za prerušenie trápenia.
@charlotte456 a nie je moznost, aby si chvilu s nim pobudla v skolke? Toto v nasich skolkach velmi chyba. A dokola sa tlaci mtslienka, ze musi, musi, musi si zvyknut. Dospely tazko nesie zmenu, zmenu bydliska, prace, ale uz sa s tym vie vyrovnat, citime stres, strach, ale neplaceme. A chceme od 4 neho, ze si musi zvyknut. Ja by som mu skolku, ako z nej vyjde v Dany den ani nespomenula. Naco donho este hustit. A hovorit, ze je tam dobre. Drzim palce. Man dve deti, dcera niesla skolku tazko cely cas. Tazko nadviazala kontakt. Je rada doma, nevyhladava vela ludi, deti. Nastupila teraz do skoly. Tiez s obavami, aj slzami. Ja to beriem. Je to velka zmena
@dovolenkova nezavidim ti, ze vobec...ono to zalezi od povahy, ta separacna uzkost je u kazdeho dietata ina. Moja dcera nastupovala pred tyzdnom a ona je opacny pripad - dneska plakala, ked som po nu prisla, ze ona tam chce este ostat. Vraj sa na mna vobec nepyta. Ale ona uz dlhsiu dobu bola taka, ze strasne sa chcela hrat s detmi. A to pritom az na 5-6× za styri roky, co bola s babkou alebo tetou nebola nikdy s nikym inym okrem mna. Ale ona aj na ihrisku, v elektricke, v obchode sa rozprava s cudzimi ludmi ako keby ich poznala sto rokov. Podla mna je to o povahe, je exteovert, ktory sa zo vsetkeho vykeca. Len tazko povedat, co mas robit. Musi to byt pre teba hrozne. Ja ti poviem len za seba a svoju dceru, ja by som ju tam nedokazala nechat v takom stave, ja som na nu dost citliva.
@scorpionflower1 Presne. Deti extroverti maju pravdepodobne lahsiu adaptaciu na skolku. Introvert potrebuje svoj priestor a klud a interakciu s max. jednym clovekom. Preto myslim ze sukromna skolka je pre takych lepsia.
@stanislavicenka presne moja rec - od deti chceme veci, ktore sami casto zle zvladame. A deti to maju zvladnut a ked nie, treba ich zlomit. Vsak tie decka uplne stracaju istoty a kontrolu nad svojou situaciou, ked ich supneme do cudzieho prostredia. Ja som napr. v skolke neplakala vobec a moja sestra ta plakala do 4. triedy na ZS. A povedzme si pravdu - tie nase statne personalne poddimenzovane skolky, kde na 1 ucitelku pripada 22 deti (vo Svedsku su na 12 deti 3-4 ucitelky)...
@charlotte456 ak sa neponahlas do prace, alebo by si vedela pracovať z domu, ja by som mu toto nerobila. Pre neho to musí byť neskutočný stres a ja by som nenechala, aby moje dieťa toto zažívalo. Ani by som nikdy nedovolila učiteľke, aby mi brala z rúk moje plačúce dieťa. Alebo skúsila inú škôlku, niektoré ponúkajú adaptaciu spolu s rodičom. Veľa síl teba a aj drobcovi, na nich sa často zabúda, čo vnútri všetko prežívajú.
@andreatytler ano, mas pravdu. Moja dcera je taky ten typ co aj rad manazuje druhych 😀 nie je nasilna, ale ked ten druhy necha, tak mu rada rozprava, co ma robit. Obcas tou svojou otvorenostou niektore deti az zaskoci 😀 je to o povahe. Ten moj synovec, co tak plakal v skolke je velmi citlive a take uzkostlive dieta, on uz ma 8 a nechce ist napr. ani do tabora, ani sam nechce zaspavat a pritom je to velmi sikovne nadane dieta, ale je si stale taky neisty. Ked je nejaky konflikt medzi detmi, tak od toho okamzite uteka.
@scorpionflower1 nepochopila si vobec ako som to myslela,narazala som na uzkostlivost dnesnych matiek,a nechcela som tym povedat,ze sa ma dieta pohadzovat kade tade,moji boli tiez len so mnou,kedze nikto nemal zaujem,ale ked som sla zubarke,urcite by som dieta nedrzala v kresle...to je ta uzkostlivost matiek,nemoze ani chvilku plakat,lebo chudatko...snad si teraz porozumela co myslim
a aj moji plakali v skolke a najradsjej by boli so mnou doma dodnes,ale to je prirodzene
prirodzene uz nie su zachvaty ked deti vracaju,pocikavaju sa pod. - vtedy sa treba pytat,kde je chyba...a velmi casto je dnes prave v tom,ze nie dieta ma problem zostat bez matky ale matka bez neho a tym si ho priputa nezdravo,to som tym chcela povedat vlastne
@scorpionflower1 avsak disponuju aj vysokym poctom samovrazd u teenegerov,asi to tiez nebude taky ideal😉
stratil sa zdravy sedliacky rozum v kazdej oblasti,nie je svet len ciernobiely
@nadazdi 👏👏👏presne o tom som pisala v mojich kometaroch,len som to inak vyjadrila - nie dieta,ale matka mala problem bez neho vydrzat a on sa to naucil
@charlotte456 skús to brať v kľude.. ak keď je to na psychiku aj pre teba..hovor o škôlke pozitívne..aj keď máš pocit že ťa nepočúva, keď sa rozprávaš s manželom napr... je to pre neho dobre byť v kolektíve..čím dlhšie budeš odkladat tým si môžeš vyrobiť aj ďalšie problémy..keď bude mať problém sa adaptovať na školu, tak čo urobíš budeš ho učiť z domu. Raz to musí prekonať. Ak to učiteľky tolerujú tak to nerieš. Prejde to, hlavne doma mu trpezlivo vysvetľuj, že prečo musí ísť do škôlky, že čo ty zatiaľ budeš robiť keď on bude v škôlke.. 😉 u nás starší nastúpil do škôlky ako 3 roky a 2 mesiace juuj a polrok bol ťažký..plače, doma bol agresívny ťažko sa s ním spolupracovalo. Ale v školke pohodak, na začiatku sa pocikaval.. teraz ako nastúpil do novej škôlky tak je mega rád a aj sa tam teší každý deň, možno aj preto, že do najmensej triedy nastúpil aj jeho mladší brat (2 roky a 3 mesiace) ako rána sú ťažké, držíme sa rodičia aby sme neplakali s mladším, starší za 5 sekúnd pusa a už je sup vo svojej triede.. doma rozprávame o škôlke len pozitívne, ale naozaj sme veľmi spokojní zatiaľ. No uvidíme čo príde keď tam začnú aj spávať ☺️
@pipistrel13 ty mas tusim poruke nejake statistiky od psychologov, ked tu davas take univerzalne pravdy ako "dnes je vela uzkostlivych matiek" pod. uvedom si, ze ide o tvoje pozorovania. Ja mam uplne ine skusenosti. Sudit tu matky ake su a ake boli predtym je dost odvaha z tvojej strany. Ja nepoznam take matky, ktore nenechaju dieta plakat ani sekundu. Kazda matka ma svoju mieru tolerancie, kedy uz si mysli, ze jej dieta place prilis. Ty to nemas co sudit. Dalsie, co "milujem" su odvolavky na zdravy sedliacky rozum. Vacsinou tento vyraz pouzivaju ludia, ktori nechapu, ze niektore veci su komplikovanejsie nez by chceli a ze neexistuje vo vychove alebo comkolvek inom len jedna spravna cesta. Kazde dieta a rodic maju svoje povahy. Btw. tvoj komentar som pochopila spravne, ako aj tie dalsie dva.
Ked matka nedava dieta niekomu alebo je nan citliva alebo naviazana moze za tym byt 100 pricin, o ktorych nemusis nic vediet. Nepoznam ale ani jednu mamu, ktora by si chcela svoje dieta drzat zamerne pri sebe, ked vidi, ze jej dieta je uz na kolektiv pripravene....vlastne poznam jednu - ale tam nejde o dieta, ale o to, ze nechce ist robit.
@pipistrel13 aky vysoky pocet samovrazd u tinedzerov? Hovoris o Svedsku? A to si ty inak erudovana, ked prepojis v momente skolku a samovrazdy tinedzerov. Ini vedci by ti skumali roky, ale ty si na to prisla na Modrom koni...Btw. keby sme tu riadne viedli statistiky mozno by si bola prekvapena 😀
Ja nerozumiem, co ma skolka stale v dnesnych casoch spolocne s kolektivom, ci socializacii? Co to sem kazda druha pletiete? Ved nezijeme v Gronsku, ci v jaskyni, a dalsia nie je vzdialena 5 km. Zijeme v mestach, dedinach, ludi, deti stretavame denne. A hlavne, kazde dieta je ine. A veta typu moje dieta ma rado deti, a na ihrisku sa s nimi hra, neznamena, ze sa bude rovnako zvesela hrat, ked tam nebudete.
@pipistrel13 problem je, ze pri odvolavani sa na zdravy sedliacky rozum si kazdy mysli, ze ten jeho je top. Toto je vlastne jedina vec, o ktorej si vsetci ludia myslia,ze jej maju dostatok. Rovnako, pri tvojich "hlbokych" uvahach a prepojeniach, ti chyba sebareflexia.
A co sa tyka modelov vyucby inych krajin,nehodnotila by some to nikdy tak komplexne. A rovnako nezatracovala. Ale vziat si to najlepsie

@charlotte456 ja by som skúsila sa dohodnúť ešte s ďalšou mamičkou/mamičkami a hrať sa s deťmi na ihrisku mimo škôlky. Bude tak mať kamarátov z neutrálneho prostredia a potom ho možno škôlka viac nabudí.
A z komentárov, že nechce ísť ani psa vyvenčiť - mne to príde trošku ako chyba komunikácie. Podľa mňa sa boji, že sa ide do škôlky. Možno by pomohlo mu vizualizovat plán kartičkami/obrazkami - ráno vstaneme, umyjú sa zuby, ide sa tam a tam, poobede príde mama, pôjde sa na ihrisko, večera, sprcha, posteľ... A podobne. A možno predlžovanie času o samote - keď bude ručička tu/o 5 minút/potom o 10 a podobne...