Ako by ste reagovali na tajnosti v škôlke?
Chodi moja dcerka do sukromnej skolky, kedze ju nezobrali do statnej. Su tam dokopy 4 deti. Pani riaditelka nam naznacila v Oktobri, ze od polky mesiaca nastupi novy chlapcek. Doteraz som ho nevidela. Dnes mi ale vychovavatelka povedala nechtiac, ze uz nevladzu s novym chlapcekom a ani jeho mama. A zistila som teda, ze ta mamina je cely den v skolke s jeho syncekom, ktory ma autizmus. Ale urobili to tak, aby sme my ostani rodicia ich nevideli. Teda su takto dohodnuti, pridu rano neskor, odchadzaju skor. Od toho polky oktobra nam neposielaju uz denne ani fotky...
Nemam rada taketo zatajovacky.
@simona20201309 vies autisticke spektrum je spektrum. su vysokofunkcni autisti ktori mozu mat problem s niecim konkretnym ale su uplne v pohode adaptovatelni do normalnehi procesu. Takze tiez treba rozlisovat, a kazda skolka uz vie aky stupen “postihnutia” dokaze zvladat a aky nie.
@simona20201309 Na teba sa ani nedá reagovať. Môj autista je v bežnom školskom zariadení a ani by si ho od bežných detí neodlíšila. Ty mudrlantka.
@amelia89 Očividne o tejto dg. nič nevie.
19.32....pozor davaj, zivot vie byt svina. V kupeloch mi hovorila matka od downika s autizmom (len raz som pocula o tejjto kombinacii) ze sa vyjadrila ako fuchtla (ako ty) na adresu matky zo ztp deckom. A vies co? O 3 roky ho mala aj ona, jedno sa dozvedela hned v porodnici a druhe v 2,5 roku.
19.37...problem je dg. Autizmus ako taky... Su tam jedinci od genialnych lo retardovanych, od dedinskych podivinov po skreklunov, agresorov, mlaticky🩸co rozbiju byt, auto, rodica. Lenze ti schopni su v jednom mechu s opacnym koncom spektra a ked im das sancu, ci to nepojde normalnou cestou, nic sa ti nestane.
@ahhola a potom tu ešte máme mamičky takých det8. Ktoré si ani za pána nepripustia, že ich dieťaťu bude lepšie v špeciálnej škole.
Ak by v ms o ktorej sa teraz bavíme bolo všetko kóšer, tak by to nemuseli držať v tajnosti
@simona20201309 lenze oni si tu integraciu nevydupali, len sa nejak vkradla do skol a vyuzivaju to, co sa im ponuka...
@simona20201309 jasne, chlapec je v skolke so 4 detmi a mamou a robi tam rosambo,rozbija okna a skace im pohlave ale oni to udrzuju v tajnosti lebo sa boja ze ich vyhodi z okna… zas nehysterči prosim ta.
Rozhodne to vzbudzuje podozrenie, zrejme je to nieco vyrazne ked to takto zatajuju. Syn mal taku spoluziacku vedeli sme iba to ze je fyzicky aj psychicky postihnuta a o dost starsia, utekala zo skoly tak tam bola jej mama . Rodicom sa to neoznamovalo. Hovoril to doma syn, Bola som zvedava, syn ju nijako neregistroval, nehovoril o nej, tak som vzala ze je to v poriadku. Diavca tam bolo kratko zrejme to nezvladla
@simona20201309 pocuvaj, bola si v specialnej skole pre deti s PAS? ak nie, tak tvoj predpoklad, ze dietatu s PAS bude najlepsie v specialnej skole je len dohad. Nemyslim to v zlom, ale mam dve deti s PAS a jedno v specialnej a jedno v beznej skole, cize viem si to velmi ale ze velmi dobre porovnat.
Keď ti to vadí porozprávaj sa s riaditeľkou.Ked je dieťa dosť nezvládnuteľné, keď tam má aj matku, tak ľahký prípad to nebude.Moja dcéra mala takú spolužiačku, ale bez asistenta a boli sme oboznámení.Mozno je tam matka len na prvé dni, kým si zvykne.Sami robia tajnosti, keď prestali posielať fotky.Okolo integrovaných deti je vždy zvláštne ticho
@simona20201309 Máme autistov na gym, nekricia, nič nerozbijaju, naopak, sú výnimočni v niektorých predmetoch, trošku sú iní v tom, že ich neplieska puberta a nevedia klamať a sú úzkostlivi.
Dobre ti vysvetľovali, že autizmus má tisíc odtieňov.
Vyjadriť sa o chlapcovi ktorý má autizmus že je chorý?
Pre mňa sú chorí ľudia na hlavu práve takí, ako si ty.
A myslím že jeho matke je tvoje dieťa úplne ukradnuté 🤦
@petulda333 o čo si ty lepšia? Ja v tej svojej hlave si myslím, že ty si blbsia 😘
Nereagovala by som nijak. Neviem prečo by ma malo zaujímať kto robí asistenta spolužiakovi mojej dcéry. Za moju dcéru je zodpovedná pani učiteľka nie mama toho druhého dieťaťa.
@simona20201309 tvoje slova sa ma velmi dotkli, ach keby si vedela ako si zarezala do matiek " nejakeho decka s diagnozou"
Je možné, že máš iné požiadavky a iné predstavy. Ale tvoje tvrdenia sú založené iba na domnienkach.
Je bezne, že maminy i zdravých deti sú s nimi v skolke na začiatku adaptačneho procesu. Je bezne, že sa to ostatným rodičom neoznamuje. Rovnako je bezne, že ostatní rodičia to berú v pohode a neriešia.
Riaditeľka vám povedala, že v polovici októbra tam nastúpi novy chlapček. To sa stalo. Takze to nebolo zatajovanie. Nevies prečo tam ta mamina chodí v takom čase. Možno chcú pobyt skrátiť na pár hodín, no zároveň nenarušiť sk.harmonogram. Možno by to bolo pre toho chlapčeka rušivé, beztak to môže s ním byt náročné, tak chcú viac pokoja pri príchode. Opäť sa nemusí jednať o skrývanie.
Po ďalšie, o tom prečo nerobia fotky opäť nič nevies. Možno to mali v pláne robiť len prvých pár týždňov, aby informovali a upokojili rodičov, vybudovali dôveru.. alebo maju vela prace s tým chlapcom a fotky nestíhajú riešiť.
Jedine divne sa mi zda to správanie učiteľky.
@lonely66 ďakujem za príspevok. Len ber do úvahy, že ty si tam sedela jedna na jedného žiaka. V MS asistentka nesedí pri jednom žiakovi. Väčšinou sú pridelené 1-2 asistentky na celú MS.
Veľa detí špeciálnych školách sú nadpriemerne inteligentné ale to neznamená ze nepotrebujú špeciálny prístup. A práve to obdobie MS , 1 stupeň... je náročný pre všetkých. To ze z neho už vyrástol šikovný mladý muž neznamená, že to bolo pre neho najlepšie riešenie.
Ale dostali sme sa už niekde úplne inde. Téma je o tom, že mamička chce vedieť dôvod co sa v triede jej dcéry deje. A všetci sa zastávajú len toho jedného chlapca pretože sa ozvali prevažne matky takýchto deti.
Dotkol sa ich môj príspevok- beriem. Ale nikto sa na to nepozeral z tej druhej strany.
Zažila som autistu v triede, bez asistenta, 24deti v triede. Nie, nebudem mat pochopenie pre také dieťa na úkor ďalších 23 deti. Ak by mala moja dcéra zažívať to co zažívali vtedy tie deti, z dňa na deň ju z takej MS vyberiem.
A kľudne mi to môžte nadávať, urážať, ponizovat, osocovat, nahlasovat.....
Ak sa vám uľaví, paci sa.
Nezmením názor.
@simona20201309 minimalne vo vyjadrovani som lepsia.
@petulda333 doprajem ti
Aj môj syn ma v triede chlapca s autizmom a hoci to majú s nim veľmi náročné, ma aj asistentku, ktorá je napomocna. Cize “cudziu osobu”. A vies čo? Nikdy som sa nad tým nezamyslala, že by mi to vadilo, pretože som o tom nevedela. A to je syn už tretiak v škole, len občas prisiel zo školy s tym, že tomu chlapcovi pomahala pomocnicka a že je veľmi mila a že aj ked ma chlapček nejake prejavy, pani ucitelka im vysvetľuje, že sa nemajú nanho hnevat alebo smiať sa mu. Vysvetlila im, ake prejavy mava (podľa syna aj na vyučovaní si napr občas búcha hlavu o lavicu) a aj vdaka tomu sú deti často nápomocné pri hladkom zvládaní situácie. S nami rodičmi to ani neriešila a vobec ani nemala podľa mojho názoru prečo. Práveže ja som rada, že deti vedie akosi prirodzene k tomu, že autizmus nie je “divny” a takáto inklúzia je prínosná pre kazdu stranu. Rovnako ako prítomnosť inej osoby, ktorá tam nie je preto, že sa nudí a nemá čo doma robiť, ale preto, že tam ozaj musí byt. To by mi naozaj vadilo najmenej.
@simona20201309 a ešte nápis, že si učila alebo učíš a mám dosť..
Spat k teme, podla mna je jeho mama zaroven jeho asistentka, poznam take pripady. Ad integracia urcite zavisi od stupna a prejavov, syn ma napr spoluziaka Aspergera a v pohode. Ma upraveny plan a je v skole tolko, kolko zvlada. Inak zlaty chlapcek, ktory vobec nema sklon ublizovat. Ma ine prejavy, ale zatial len celkom mierne.
@simona20201309 tak už som si ťa vysnorila, predsa len si učiteľka. Tak to je naozaj otras ako sa vyjadruješ a dufam, že si len študovala a že tá nikde k deťom nepustili
@dennissa16 O nie🙏
@dennissa16 tak to si nejak dosť blbo snorila ale snooor ďalej ak nemáš nič lepšie na práci 😄
Nikto ti nekuše hlavu, ale vôbec nechápem, čo riešiš? Prečo by ti mal vôbec niekto oznamovať, že v škôlke je matka so svojim chorým dieťaťom??? Čo to má spoločné s tvojim dieťaťom? Tá matka snáď ublížila tvojmu decku, či ako?

@zuzanockamt jaaaaj jasne.... pochopiteľná reakcia