icon

Ako obedujú deti v škôlke?

adelsa
1. sep 2015

dobry den chcem sa opytat, moj syn ide prvy krat do skolky ma 3 roky. chcem vediet, ci sa da aby syn isiel cez obed domov. to znamena, ze by obedoval doma. nemam problem ho tam nechat dlhsie, ale problem je v tom, ze on sam este nevie poriadne zjest obed. takze zbytocne by bol vyhodeny obed aj peniaze. neviem ako to v skolke funguje.da sa to?,

Strana
z2
mamulienka30
1. sep 2015

@adelsa maly je nejaky zaostalejsi, alebo preco mate este taketo problemy 😕 Fakt sa ta nechcem dotknut, ale preco nie je samostatnejsi? Nieco je byt pomalsi, ale co pozeram ma tvoj syn takmer 3,5 roka a vie menej, ako nas 2,5 rocny syn (a teda jedenie s prehladom zvlada uplne sam uz rok - nepomaham mu). Jedine, co este nevie je si zaviazat snurky, inak sa oblieka aj vyzlieka sam vratane zipsu, sam sa obsluzi na toalete. A to si este vravim, ze je taky tutko spomaleny. No vidim, ze asi ani nie 😀

Ale k otazke, isteze ho nechaj jest v skolke, konecne bude mat sancu - nutnost - sa naucit jest sam. Hlad a kolektiv donuti. Doma ho evidentne nikto nenuti byt samostatny a hra sa na babo niekde na urovni mladsieho brata.

zuzana76
1. sep 2015

@adelsa v nasej skolke sa to dalo takto len prve 3 mesiace, kym trval adaptacny pobyt, potom uz musel mat aj obed, nevadi, ze nevie jest, ucitelky dokrmia a postupne sa musi uz ucit sam, celkovo skolka dost pomaha takymto detom, co nie su velmi samostatne, aby sa osamostatnili. Zababre sa, do skolky davaj vylucne starsie oblecenie, ziadne "sviatocne" pekne drahe saty, proste co najjednoduchsie, aby sa postupne vedel aj sam vyzliekat a obliekat.

mimla
1. sep 2015

@mamulienka30 Odpoviem ti za ňu, keďže mám niečo podobné doma a dokonca strašie. PRETOŽE DETI SÚ RôZNE. Viem čo sa deje u nás doma. Nekŕmim. Ale sú dni, keď si chcem obúchať hlavu o stôl. Ver tomu, že deti doma učíme, ako majú jesť, ako majú stolovať, tak, ako aj všetko ostatné. Niekto má skrátka iné tempo. Môj sa napríklad zakydá pri jedle, ale pozná všetky písmenká, čísla, dopravné značky (vrátane ich významu), aj značky áut, vie kde je vpravo a vľavo. Skrátka má iné vlohy ako jemnú motoriku. Véééééľmni opatrne by som používala slová ako "zaostalý". Inak blahoželám ,aj môj syn sa vedel ako 2 ročný obuť. Už sa "nevie". Skúša, či ho niekto neobslúži. No neobslúži. Ja to nevidím ako problém, Je to štádium, ktoré prejde a vystrieda ho iné. Len nám tečú nervy.

zuzana76
1. sep 2015

@mamulienka30
@mimla presne ako mimla pise, aj ja mam doma podobny exemplar 5 rocneho syna, ktory sa sice sam nakrmi uz od dvoch rokov alebo aj menej, ale obliect ani za svet, zato mi sam umyje riad 😕 , hoci mame umyvacku riadu, on sa od malicka velmi rad hra s vodou a ako 5-rocny zvlada umyvanie riadu

mamulienka30
1. sep 2015

@mimla isteze su deti rozne, ale VOPRED pred nastupom do skolky stresovat, ze dieta sa v skolke nenaje a bude preto chodit domov najest (nakrmit) a potom odviest zasa do skolky na poobedie je trosku moc, nie 😀 To znamena vopred sa podriadit a planovat s neschopnostou ci tvrdohlavostou dietata, ono je v podstate jedno, kde ten problem skutocne je. Ale znamena to ustupovat a hladat riesenia, miesto problemu celit a proste sa to naucit (aj za cenu par zaprasenych triciek). Deti toto od maminiek riadne vycitia a naschval si robia po svojom....

mimla
1. sep 2015

@zuzana76 Hmmmmm, ja mám doma taký 36 ročný exemplár, ale aspoň keď máme spoločné chody, tak sa snaží, aby nešiel zlým príkladom. Ale keď je sám, tak necháva hotovú spúšť. Genetika.

lenocka84
1. sep 2015

@adelsa prvy den by mal byt max 2hod.postupne 4hod.to znamena obedom konci pobyt v MS.
a ak bude ok skusite spanok.netreba mat zbytocnu paniku dopredu 🙂

adelsa
autor
1. sep 2015

@mamulienka30 ano robim vsetko za neho obliekam ho aj krmim aby som to vsetko stihala aj maldsieho syna. viem o tom, ze robim chybu a ako vidim tak asi vsetky deti v jeho veku uz ovladaju vsetko. syn nien je hlupy je bystri ale ked ho chcem ucit k samostatnosti tak to skusa, ale ked vidi, ze mu to nejde. tak povie mama. potom na to zabudnem ze uz nie je maly. a tak sa to vlecie a neviem s tym klepnut po stole a dost. mam ho asi az prilis rada.

timea7
1. sep 2015

@adelsa práve preto, že ho máš rada, by si mala s tým hneď prestať 🙂

siska53
1. sep 2015

@adelsa nas siel ako 4,5r.a hoci sme ho pripravovali,sam videl,ze v zime je malo deti,vserko mali,nemal sa s kym hrat,tak v skolke napriek kamosom plakaval 3mesiace! Chodil hore-dolu "volaval"mi. A po zimnych prazdninach akoby utalo,viac sa zapajal,skamosil s detmi a ucitelka si ho zrazu nevedela vynachvalit.
Nasa 3rocna sice neplakavala cely den,len na zaciatku pri oscbode vzdy,zapajala sa,ale protestovala pocikavanim sa. Teraz nastupuje do statnej tak dufam,ze jej pomoze to ze je o par mesiacov starsia (v juli chodila len 2dni,tazke akoby 2m.nebola) a to,te v druhej triede bude bracek(ten slubil,ze ju bude ochranovat 🙂 ).
Ono v tie prve dni asi vsetky deti placu,potom ich je coraz menej a postupne ai zvyknu vsetky a vacsine sa v skolke paci (cest vynimkam ako bol moj muz,ten ma na skolku zle spomienky).

siska53
1. sep 2015

@adelsa vasciu sluzbu mu ako milujuca mama spravis vtedy,ked mu umoznis,aby to skusal sam.

tortelinka
1. sep 2015

@adelsa tiež si myslím, že je nezmysel ho brávať domov, to ako dokedy? Kým nebude maturovať či kedy sa má naučiť najesť?musíš s tým seknúť, ak ho chceš naučiť obliekať sa, tak na tom trvaj v čase keď sa neponáhľaš, napr chce ísť von,tak povedať, až keď bude oblečený a obutý

katarinamarkova
1. sep 2015

@adelsa vies, ale ked ho krmis, tak ho neucis aby jedol sam.....to si riadne odporuje 🙂
jasne ze 3r. dietatu treba nieco obcas pokrajat.....ale inak ako ze bude pouzivat lyzicku sam, sa sam jest nenauci.

hori
1. sep 2015

@adelsa jejda, presne ako keby som citala o mojej starsej dcere. normalne, ze keby som nemala este aj tu mladsiu, ktora sa uplne v pohode obliekala a jedla sama, tak si o sebe myslim, aka som ja hrozna mater... normalne ti poviem, je to typom dietata... ano, skusala som ju proste neobut a pozerat sa na to ako sa hodinu v amoku hadze o zem a reve celou cestou (uz ani neviem, kam sme sa chystali), ale NEDA sa to kazdy den, aj s obliekanim, aj s jedlom... tolko nervov proste nemam... mozem povedat, ze skolka v tomto dost pomohla a asi je tam dost podobnych deti, lebo ucitelky sice spomenuli, ze by ocakavali viac samostatnosti (bola tam zo vsetkych skoro najstarsia), ale inak sa nestazovali...

Strana
z2