icon

Ako odučiť dieťa nadmernej láske k cudzím ľuďom?

evickuska
6. okt 2025

Ahojte krpec ma 2 a pol roka. Vidi nas doma, casto ked manzel ide okolo da pusu na rameno, alebo ked sme vsetci na gauci na nphu atd. (ziaden eroticky podton) a ked sme ci obchod, ci zubar on da dievcatku 6r pusu na stehno, ujovi (co posobil, ze sa neumyl 2 roky) zas na koleno 😒 minule chlapcovi v jednote na rulav bundy, hned ide objimat.
Ono to znie milo, ale naposledy dal psovi a srst. Je empaticky, zlaty ale bojim sa jednak, nepatri sa to, niekto mu v jeho veku raz moze dat na drzku a neviem ako ho oducit.
Kedze mame doma 8 mesacnu a tu pusinkuje, vzdy ked ide okolo 😔
Ideme zacat skusat skolku, kde vraj je cisto chlapcenska trieda. Takze fuha mam respekt.
Stretli ste sa s niecim podobnym?

Strana
z2
ivik4
6. okt 2025

Moj vsetkych musel objat aj cudzich chcel hned a aj pusinkoval casto ale nie stale. Nejak s tym sam od seba prestal pred skolkou

vladuska20
6. okt 2025

Nas maly tak robi ,,akoze napriek muzovi,,ze ma stale pusinkuje a muz sa nas snazi rozdelit a maly sa rehni a rehni a caka kedy nas akoze muz rozdeli.Ale nepusinkuje vsetkych naokolo,on skor je taky tichy pozorovatel.Tiez som zvedava ako bude v skolke.Neboj vyrastie z toho,v skolke to isto prestane robit.p.ucitelka mu to isto pekne vysvetli.

laskonkaa1
6. okt 2025

Môj syn mal potrebu každého hladkať. Vysvetľovala som dokola. Prešlo to samé, okolo 2,5r.

pribinak
6. okt 2025

Však opakuje čo vidí doma. Tak nech sa miz kapanek ukludni a hovorí že pusinkujme len maminu a sestričku

anonym_050d54
6. okt 2025

Odkiaľ vies ze sa ten ujo 2 r neumýval?

anonym_3f9db4
6. okt 2025
@anonym_050d54

@anonym_050d54 Toto je to, čo potrebuješ vypichnúť? Čo Ťa zaujalo? Veď to bolo myslené obrazne, napísala, ako posobil... K veci nič, ale idiotsku otázku si musela dať.

@evickuska len mu vysvetľuj, že nemôže každému dávať pusu a objímať cudzích. Je to len otázka času, kedy s tým prestane. Neobavaj sa, nebude to trvať roky.

denkabemommy
6. okt 2025

@evickuska neznie to milo ani náhodou, znie to otravne a svojim spôsobom nechutne.
1.zredukovat mužové bozkávanie teba
2. Vysvetliť (aj s knihou pre vizualizáciu) synovi, že nemôže bozkávať koho vidí, lebo to druhým ľudom môže byť nepríjemné.
V každom prípade, keď sa dotkne nekontaktného dieťaťa, to mu hneď vysvetlí, že to robiť nemá. 🙂 Môj syn neznáša, keď ho niekto cudzí chytá a objíma tobôž sa snaží bozkat a musím byť vždy strehu, keď je také decko nablízku, lebo viem, že to nedopadne podľa predstav 😅.

abbey1
6. okt 2025

@evickuska To by som pochopila u ročného dieťaťa. Ale 2,5 ročné by už malo chápať, že sa nepusinkuje ktokoľvek naokolo. Proste mu to vysvetľovať neustále a dávať pozor, aby to nerobil.

ja_mama
6. okt 2025

No poradiť asi veľmi neviem, ale skúste to dáko korigovať aj s ohladom na druhe deti. Časom to pochopí zrejme aj na príkladoch - ja mam prave to uplne opačné dieta, nepusinkovacie, cudzích nestiskacie a keď sa na ňu nejaké dieta takto vrhlo mala z toho riadny stres a nechcela kvôli tomu chodiť ani do škôlky :/ naozaj, nie každému je to príjemné...treba to asi len dookola vysvetľovať, že nie každému sa to paci a pri tých čo nepozná to vôbec nie je vhodne

anonym_050d54
6. okt 2025
@anonym_3f9db4

@anonym_050d54 Toto je to, čo potrebuješ vypichnúť? Čo Ťa zaujalo? Veď to bolo myslené obrazne, napísala, ako posobil... K veci nič, ale idiotsku otázku si musela dať.

@evickuska len mu vysvetľuj, že nemôže každému dávať pusu a objímať cudzích. Je to len otázka času, kedy s tým prestane. Neobavaj sa, nebude to trvať roky.

@anonym_3f9db4 tak čo uráža toho uja? Nemá na prvý pohľad odsudzovať

cacianka
6. okt 2025
@anonym_050d54

@anonym_050d54 keď niekto napíše fakt, tak je to urážka ?!? ty si nepochopila pointu príspevku ale ideš tu blúzniť o neznámom ujovi. Ja takých občas stretávam, bohužiaľ aj v mhd, a jeto veru des, zažratá špina a smrad, že žalúdok robí saltá a puch cítiť 3 dni. Aáááále nemám urážať ? Och, budhova noha ...

januska12323
6. okt 2025

Vysvetľovať a nedovoliť bozkávať cudzích ľudí. V škôlke mu to deti veľmi rýchlo vysvetlia.

majlo1234
6. okt 2025

Zakazala by som akokolvek kontaktovat cudzich ludi, vysvetlovala som, ze vsetci mame svoje telo, a nase telo je nase a nema nas nikto chytat a bozkavat-ani jeho, ani on nikoho.
Ja by som si decko savom vyumyvala, keby pobozka cudzieho ujka🤣🤣🤣som v tomto chora

negymama
6. okt 2025

asi neporadim, ale moj starsi syn bol taky dotieravo kontaktny ako maly.
On sice ludi nebozkaval, ale neustale sa vtieral, cudzim ludom v autobuse sadal na kolena, ci na ihrisku cudzej mamicke, ktora tam bola so svojim dietatom.
s kazdym sa zakecal, vypraval aj veci, co netrebalo. Bol milovnikom dlhych telefonatov,. kolko x aj babka ci krstna mama davno zlozili, a on dalej kvakotal do sluchadla a nechcel vratit telefon.
v skolke mi ucitelky hovorili , ze s nim mame viac rozpravat sa a venovat sa mu. uhm...takze som sa citila ako zanedbavajuca matka.
Pritom mladsi syn po nom, na ktoreho som realne mala menej casu a hlavne sa hral so surodencami, ten bol odmerany , az antisocialny, ked videl ludi na ihrisku, tak ma tahal prec. a nikdy nikdy sa nerozpraval s nikym cudzim, aj z blizkych ludi si vyberal a doteraz ma obmedzeny okruh ludi a nebavi sa s ludmi privela.

Starsieho to nastastie preslo vekom, od tych cca 3,5-4 rokov to pozvolna ustavalo, uz v skole to bolo uplne ok. a teraz je pubertak, ma kamaratov, ale stalych dlhorocnych, a uz zdaleka nie je taky ustretovy k cudzim ako male dieta.

negymama
6. okt 2025

osobne si myslim, ze tvoj syncek nema nadmernu lasku k cudzim ludom.
Jemu sa skor v tejto chvili paci tato cinnost, bozkavanie ci objimanie druhych ludi.
Treba mu doma castejsie vysvetlovat, ze pusinky patria len ludom co ich dobre pozname, mame, ockovi, sestricke, babke a podobne.
a ze ludom na ulici treba len pekne zamavat, ci pozdravit. Nauc ho ludom hovorit ahoj, ci mavat ručkou miesto bozkavania.

anonym_3f9db4
6. okt 2025
@anonym_050d54

@anonym_050d54 dobre. Nebudem sa s Tebou doťahovať, vidím, že v Tvojom prípade ide o jednoduchšiu osobu. Pekný deň.

mogaa
6. okt 2025

@evickuska to je obdobie....sám s tým prestane, len trošku podrastie...a ano velmi pomôže škôlka, tam sa naučí že nie každý kto sa mu páči bude aj kamarát....2,5 roka je málo na to aby pochopil čo po ňom chceš, ak mu povieš že bozkávať môže len blízkych ľudí.....pre neho je to abstaktný pojem....

jana_eyre_2
6. okt 2025
@anonym_050d54

@anonym_050d54 nehygienu iných ľudí človek dokáže vidieť a cítiť, alebo ty si takých ešte nevidela?

anonym_fdb7b1
6. okt 2025

Ja trošku nechápem ako sa k tým ľuďom dostane. Načo ho púšťaš k človeku čo sa zevraj “dva roky neumyl” alebo cudziemu chlapovi v jednote. Veď to nieje sekunda. Držte sa za ruky kde je veľa ľudí a ostatné Ti už poradili.

jana_eyre_2
6. okt 2025

Autorka, podľa mňa platí to čo vždy pri malých deťoch - vysvetľovať, vysvetľovať, vysvetľovať, a ono to raz prejde.. a k cudzím ľuďom nepúšťať ak sa dá.. najmä k ľuďom ktorí pôsobia necisto a pofiderne.. no a zvážila by som očkovanie proti žltačke..

evickuska
autor
6. okt 2025
@ivik4

Moj vsetkych musel objat aj cudzich chcel hned a aj pusinkoval casto ale nie stale. Nejak s tym sam od seba prestal pred skolkou

@ivik4 ja mam z toho blbe pocity...

evickuska
autor
6. okt 2025
@jana_eyre_2

Autorka, podľa mňa platí to čo vždy pri malých deťoch - vysvetľovať, vysvetľovať, vysvetľovať, a ono to raz prejde.. a k cudzím ľuďom nepúšťať ak sa dá.. najmä k ľuďom ktorí pôsobia necisto a pofiderne.. no a zvážila by som očkovanie proti žltačke..

@jana_eyre_2 ved to, ze nad tym rozmyslam... vysvetlujem dookola ale to jak hrach o stenu hadzat...

evickuska
autor
6. okt 2025
@anonym_fdb7b1

Ja trošku nechápem ako sa k tým ľuďom dostane. Načo ho púšťaš k človeku čo sa zevraj “dva roky neumyl” alebo cudziemu chlapovi v jednote. Veď to nieje sekunda. Držte sa za ruky kde je veľa ľudí a ostatné Ti už poradili.

@anonym_fdb7b1 moj syn nedokaze ist za ruku by urobil ine peklo, pan sedel v cakarni vedla nas a pusu v jednote chlapcovi na bundu dal kym som cupela a nakladala rozky...

evickuska
autor
6. okt 2025
@negymama

osobne si myslim, ze tvoj syncek nema nadmernu lasku k cudzim ludom.
Jemu sa skor v tejto chvili paci tato cinnost, bozkavanie ci objimanie druhych ludi.
Treba mu doma castejsie vysvetlovat, ze pusinky patria len ludom co ich dobre pozname, mame, ockovi, sestricke, babke a podobne.
a ze ludom na ulici treba len pekne zamavat, ci pozdravit. Nauc ho ludom hovorit ahoj, ci mavat ručkou miesto bozkavania.

@negymama ono ja som takyto nadpis nedala, netusim preco to moderatori na MK menia, casto X tema co clovek da ma nazov uplne odlismy od problemu, ktory riesim...

evickuska
autor
6. okt 2025
@negymama

asi neporadim, ale moj starsi syn bol taky dotieravo kontaktny ako maly.
On sice ludi nebozkaval, ale neustale sa vtieral, cudzim ludom v autobuse sadal na kolena, ci na ihrisku cudzej mamicke, ktora tam bola so svojim dietatom.
s kazdym sa zakecal, vypraval aj veci, co netrebalo. Bol milovnikom dlhych telefonatov,. kolko x aj babka ci krstna mama davno zlozili, a on dalej kvakotal do sluchadla a nechcel vratit telefon.
v skolke mi ucitelky hovorili , ze s nim mame viac rozpravat sa a venovat sa mu. uhm...takze som sa citila ako zanedbavajuca matka.
Pritom mladsi syn po nom, na ktoreho som realne mala menej casu a hlavne sa hral so surodencami, ten bol odmerany , az antisocialny, ked videl ludi na ihrisku, tak ma tahal prec. a nikdy nikdy sa nerozpraval s nikym cudzim, aj z blizkych ludi si vyberal a doteraz ma obmedzeny okruh ludi a nebavi sa s ludmi privela.

Starsieho to nastastie preslo vekom, od tych cca 3,5-4 rokov to pozvolna ustavalo, uz v skole to bolo uplne ok. a teraz je pubertak, ma kamaratov, ale stalych dlhorocnych, a uz zdaleka nie je taky ustretovy k cudzim ako male dieta.

@negymama cize len verit, ze to prejde 🤞

evickuska
autor
6. okt 2025
@laskonkaa1

Môj syn mal potrebu každého hladkať. Vysvetľovala som dokola. Prešlo to samé, okolo 2,5r.

@laskonkaa1 tak už mame najvyssi cas prestat 🤔😁

jana_eyre_2
6. okt 2025
@evickuska

@jana_eyre_2 ved to, ze nad tym rozmyslam... vysvetlujem dookola ale to jak hrach o stenu hadzat...

@evickuska to prejde az vekom, ono deťom chvíľu trvá kým si niečo osvoja.. neboj, o pár rokov sa už na tej spomienke budeš smiať..

anonym_59f115
6. okt 2025

Dohodli by sme sa, ze pusa sa dava len na licko a len tomu, koho mame radi a pozname. Ak to bude robiť inde, nepojde do obchodu. Nerobí sa to a hotovo. V obchode za ruku, ak nie, neideme tam. 2,5 nie je zase tak malo, ako sa zda, tie deti robia to, co sa im paci, rad pusinkuje, hladka, tak to robi. A teraz naucit hranicu. Aj doma mozno docasne, ked vidi a opakuje. Raz mu moze jedno dieta jednu svacne ako reakciu necakanu, ako fakt to nie je sranda.

evickuska
autor
6. okt 2025
@jana_eyre_2

@evickuska to prejde az vekom, ono deťom chvíľu trvá kým si niečo osvoja.. neboj, o pár rokov sa už na tej spomienke budeš smiať..

@jana_eyre_2 verim, len teraz mam pocit, ze to je nocna mora, vobec sa nechce rozeozpravat preto myslim, ze je to vsetko takto, ako mala prisla do rodina uplna regresia v spravani 😒

evickuska
autor
6. okt 2025
@anonym_59f115

Dohodli by sme sa, ze pusa sa dava len na licko a len tomu, koho mame radi a pozname. Ak to bude robiť inde, nepojde do obchodu. Nerobí sa to a hotovo. V obchode za ruku, ak nie, neideme tam. 2,5 nie je zase tak malo, ako sa zda, tie deti robia to, co sa im paci, rad pusinkuje, hladka, tak to robi. A teraz naucit hranicu. Aj doma mozno docasne, ked vidi a opakuje. Raz mu moze jedno dieta jednu svacne ako reakciu necakanu, ako fakt to nie je sranda.

@anonym_59f115 toto spravil tam raz vacsinou beha a nosi mi dookola keksiky a ja ich vzdy vsetky dam do kosika, nikdy nic nerozbil, pomaha, len na deti hlavne reaguje prilis pritulne... ja na vyber nemam vzhladom na to, ze som s oboma sama manzel v praci a ked nenakupim nejeme... deti mi nespia naraz... ze by som si odbehla...

Strana
z2