icon

Ako prebieha ranný filter v škôlke?

basulaak
14. feb 2025

Zdravim, viete mi prosim vysvetlit ako to prebieha? Lebo mam pocit, ze u nas v skolke beru vsetko a potom to tak vyzera. Co je to ranny filter a ako sa robi? To niekto stoji v satni a kontroluje ci deti za tu dobu nevykazuju znamky choroby? Dakujem za vysvetlenie.

kristinka92
14. feb 2025

to je taký imaginárny pojem, učiteľka rano keď preberá deti by zjavne choré deti mala otočiť domov, ale častokrát nepovedia nič, dieta tam cely deň hoci aj kašle a všetci sa tocime v bludnom kruhu soplov

petamich
14. feb 2025

u nas ráno pri preberaní deti pozrú, či nie je nejako viditeľne choré a ak v priebehu dňa sa niečo vyskytne napr. zelený sopel, výrazný kašel, ...volajú nám a musíme prísť po neho (malý sa raz zobudil so zapáleným očkom z obedného spánku a museli sme po neho, že ak by to boli spojivky) - súkromná škôlka

deedol
14. feb 2025

u nas ked sa im nieco nepozdavalo alebo ked bola vyssia chorobnost, merali rano teplotu. a nemali problem poslat domov aj po 2h. (nam sa nestalo, ale syn mi vravel.) ale aj tak rodicia nosili chore deti, nadopovane liekmi, pripadne dokonca po pregrcanej noci... ucitelka aj riaditelka (ucila aj mojho jeden rok) sa fakt snazili, ved aj ony boli potom z toho viackrat chore, ale... vzdy je to o rodicoch.

hipuska
14. feb 2025

@petamich no, nepoznám škôlku kde toto robia poctivo. Ak je to u vás takto, je nízka chorobnosť? Či to má naozaj taký zmysel, keďže deti sú často infekčné pred prvými príznakmi a veľmi kontaktné.....

cyberk
14. feb 2025

Nasa je v sukromnej skolke, ale pri satni caka ucitelka, ktora si bere deti a nenapadnym sposobom zistuje ci je sposobile byt v skolke (chyti za ruku, spyta sa ako sa ma a pod..) :D zrovna dnes pred nami jedno neprijala lebo malo (ocividne cerstvy) herpes na pere... joj ako mi bude chybat tento system... 😍

petamich
14. feb 2025

@hipuska neviem posudit chorobnost ostatnych deti, opticky sudiac podla poctu deti na fotkach v dennom reporte je v pohode, moje dieta chodi do tejto skolky rok (od 1.1.2024) a bol chory 2x -> 1x hned po nastupe, 2x mal ruky/nohy/usta, co mohol chytit kdekolvel (v skolke sa nevyskytla okrem nas), takze sudiac cisto subjektivne, mame takmer nulovu chorobnost mojho dietata (ale teda ak mam pocit, ze nieco na neho lezie necham ho 1 den doma, nic sa neprejavi, ide do skolky, toto sa parkrat stalo za ten rok, rovnako ako nam teda volali s tym okom a 2x ze ma sopel a museli sme cez den prist po neho)

weronika171717
14. feb 2025

Akože podľa mňa si tým deti musia prejsť. A čím skôr, tým lepšie. Lepšie pre ne v škôlke ako potom vymeškávať v škole.

basulaak
autor
14. feb 2025

Absolutne suhlasim, ze si tym deti musia prejst v skolkarskom veku, radsej ako v skolopovinne. Preto tam dieta nemienim prestat posielat a beriem to ako je. Len ma zaraza ta absentujuca sudnost niektorych rodicov. Vsetcia mu pocujeme dieta opakovane drhnut, hlieny mu len tak bublu, dieta vyzera choro, unavene. Jedina som sa zatial ozvala ze taketo dieta ma ostat doma a nie ist behat na ranny kruzok po ktorom sa len zadycha spoti a rozkasle este viac. Tak preto ma zaujimala odpoved. dakujem za vysvetlenie.

jaskolka
14. feb 2025

U nás ráno učiteľka privíta deti tak,že ich pohladí po líci,opýta sa,ako sa cíti, skloní sa nižšie k dieťaťu,čiže tým aj zistí,ako dieťa vyzerá,či nemá teplotu,či nepôsobí choré,a podobne. Takisto keď behom dňa sa niečo vyskytne,tak volajú. Syn sa raz poobede sťažoval,že ho bolí a páli oko,slzilo mu,zavolali mi,že treba prist,aby to nebol zápal spojiviek. Prípadne keď rodič poobede preberá dieťa,tak upozornia,že napríklad dosť kašlalo behom dňa, či soplilo,na niečo sa sťažovalo.
Chorobnosť je relatívne nízka,teraz bola akurát "epidémia"kiahní, našťastie,moji to už mali pred rokom,ale z dcérinej triedy veľa detí bolo v januári doma práve kvôli tomu.

viestta
14. feb 2025

Kedysi som citala, ze imunitny system dietata sa po nastupe do kolektivu musi zoznamit az z 300 roznymi bakteriami a virusmi, ktore bezne koluju v populacii, ale ktore nekoluju v jeho najblizsom okoli. Ta chorobnost je v tomto veku uplne bezna a kym nema dieta ine zdravotne problemy je dokonca aj prospesna pre jeho dalsi zivot. Kym sa so vsetkymi nezoznami, dovtedy bude "kazdu chvilu chore"
(tym ale nechcem obranovat matky, ktore daju evidentne chore dieta do kolektivu)

katrinka8
14. feb 2025

@petamich - to je celkom vtipné, lebo keď tam už bol celý deň s takým očkom (čo zjavne bol), tak to už tá hodina navyše nikoho nezachráni... Pokiaľ teda vyslovene dieťa nemá bolesti alebo nepohodu.

thirstymonk
14. feb 2025

Učiteľky v školke si tiež uvedomujú, že rodičia potrebujú pracovať a v konečnom dôsledku, aj oni tam tie deti potrebujú, aby tiež mohli pracovať. Keby pre každú triesku v prste, alebo herpes, mali posielať deti domov, tak tam majú tak 3 deti za deň a to by im asi neprešlo :D

U nás žiaden filter neexistuje, ale je tiež pravda, že nikto nie je natoľko dementný, aby dal decko so štyridsiatkami do školky. Samozrejme, kde-tu počujem, jak dajaky škôlkar chrchli jak starý fajčiar... mávnem rukou a život ide ďalej, čo teraz, mam tam začať robiť scény?
Keď sa moje deti nenakazia v školke, tak sa nakazia po školke na ihrisku, čiže je to šuma fuk. A čím viac chorôb zvládnu, tým lepšiu budú mať imunitu.

nikasmile
14. feb 2025

Tak čo mi rozprávala naša pani učiteľka, deti chodia do MŠ nadopované liekmi a chorobu zbadať tak okolo 10-11....ale pošlú dieťa vtedy aj domov.

petamich
14. feb 2025

@katrinka8 samozrejme, ze mu nic nebolo, len si podrazdil oko v spanku a preto, ked sa zobudil mal cervene a slzave ale hej ak by mal zapal ocnych spojiviek, ktory by sa sice prejavil opticky o 14:00, tak rano uz ho asi mal tiez 🤷‍♀️ ale tak vyraduju u nas aj cez den

kavasmliekom
14. feb 2025

@basulaak nijak, učiteľky sedia vzadu na stoličkách, prezlecieme, zaklopeme, deti idú do triedy, rodičia domov. Koľkokrát počuť ako kašle niekto, alebo v šatni rýchlo fukaju nos, lebo im tečie až po kolená. Ja moje deti nedávam do škôlky, keď sú choré, ale častokrát ich niekto práve zo škôlky nakazí. Už som tu raz písala, že bol syn skoro mesiac doma, konečne zdravý a po týždni zase chorý a ma tu zvozili, že ma slabú imunitu, nech to nezvalujem na iné deti 😀 ani učiteľky.

nikpa
14. feb 2025

@basulaak v praxi nič také ako ranný filter neexistuje. To je len pojem ktorý vymyslel niekto od stola a neviem co od neho naivne očakával. Keď nosíš dieťa do MŠ vidíš ako to prebieha. Dieťa si vyzlečies, prezujes, dáš ho medzi dvere do triedy, zamávaš a utekás do práce, teda väčšina. Ucitelka nemá šancu za pár sekúnd ako ho ,,preberá,, od rodiča zistiť či mu niečo je, pokiaľ sa nedrhne soplom alebo nekrvaca tak ako sa dá na pohľad zistit choroba? A veľa rodičov bohužiaľ dáva ráno pred odchodom z domu do škôlky deťom niečo ako Nurofen aby im aspoň počas doobedia ustúpili najhoršie príznaky a po spánku keď už učiteľka vidí, že sa niečo deje, je neskoro lebo nakazil pol triedy... Toto je realita. Proste je to viac menej na svedomí rodičov.

nikaeli
14. feb 2025

@nikpa presne to isté som chcela napísať. V stredu poviem mamičke, že sa mi drobec nepozdáva, ťažko dýcha, pokašliava. Vo štvrtok ráno je v škôlke, že to asi bude alergia, doma bol v pohode. Do tej 11ej sa javí ako tak ok, okolo obeda začne kašľať, nechce jesť, nevie zaspať. Príde aj v piatok. Scenár zo štvrtka sa zopakuje, dieťa oťapené, nechce sa ani hrať, na obed sa pridá už aj teplota. Ráno nadopované Panadolom, Stoptussinom, nos zastriekaný.. Nasledujúce dva týždne nepríde.. Naozaj to bolo v stredu z alergie? O akom rannom filtre sa ideme baviť? nie som lekár, nestanovujem diagnózy. Rodičov vždy upozorním. Čo viac môžem urobiť? Robíte si to mamičky samé 🤷🏻‍♀️

basulaak
autor
14. feb 2025

Dakujem vsetkym za odpovede. 👍 prave mi teraz v rukach pipol Edupage ze obdrzali spravu ze niekto ma cierny kasel. Takze asi az tak uplne neprehanam a niesom blazon ani precitlivela. 🙂 pekny den. Hlavne v zdravi.

mane01
14. feb 2025

@basulaak ucitelka, ked prebera deti zhodnoti zdravotny stav. U nas mnoho rodicov frflalo, lebo nase ucitelky boli nekompromisne. Ja som mavala tiez malu dusicku, lebo sme chodili do skolky peso a hlavne v zime po prichode do tepla bolo treba vyfukat nostek. Ale malo to obrovsku vyhodu, moje deti nikdy nebyvali chore…

bosorkabb
24. feb 2025

Ráno prídeme v šatni sa prezlecie, vojde do triedy a je to. Mám 3 deti, každé bolo v inej škôlke a proces je rovnaký. Deti mám minimálne choré.
@basulaak to je už bežné. Upozornenie na čierny kašeľ je každý rok. Tento už 2 krát. Plus teda iné choroby. Pre mňa už nič divné. Prečítam a neriešim.