icon

Ako presadiť predčasné zaškolenie?

maestro
9. máj 2016

Môjmu 5-ročnému synovi by prospelo predčasné zaškolenie, t.j. škola o rok skôr (dôvody sú na dlho) a máme to už aj dohodnuté s jednou súkromnou školou, ale štátna psychologička si postavila hlavu, že ona ho do školy nepustí. Má na to paragraf v školskom zákone, takže jednoducho ignorovať ju nemôžem. Povedal som jej, že mi stačí podmienený súhlas pre domácu školu (partnerka je učiteľka ZŠ) s tým, že syn by potom nastúpil do 2. ročníka na súkromnú ZŠ s 10 deťmi v triede, ale ani to psychologičku neobmäkčilo. Dal som jej portfólio synových prác, ktoré ukazuje, že je v niektorých oblastiach o 1-2 roky popredu, ale ani to nezabralo. Jej argumenty sú odborne spochybniteľné (ba až absurdné), ale súd by trval príliš dlho (a šance sú, že súdneho znalca by robila jej kolegyňa).

Nástup do školy v bežnom termíne (v 6-tich rokoch) by synovi veľmi uškodil, tak mi to nedá spávať. Už ma napadlo aj to, že by sme sa presťahovali do Anglicka, kde sa chodí do školy od 5-tich rokov. Stále ale hľadám nejaké riešenie na Slovensku.

Chcem sa spýtať, aké máte skúsenosti so štátnymi psychológmi (CPPPaP)? Aké mladé dieťa vám pustila psychologička do školy? Sú nejaké páky na štátnych psychológov? Sú vôbec pri rozhodovaní viazaní zákonom, záujmom dieťaťa a povinnosťou náležitej odbornej starostlivosti? Alebo majú voľnosť v rozhodovaní a nikto okrem ich nadriadených s nimi nepohne? Dá sa to obísť fiktívnym štúdiom v zahraničí? Aktuálne fyzické sťahovanie do zahraničia (napr. do Anglicka) beriem ako krajnú možnosť. Čo môžem urobiť pre to, aby som mal dieťa prijaté do ZŠ na Slovensku v 5-tich rokoch?

mircalla
10. máj 2016

@edita56 edita, precitala som si len uvodny prispevok autora z toho linku a len to umocnilo moj dojem zo zakladatela. vidim, ze pri svojom dietati mal potrebu nieco urychlovat (anglicku gramatiku), uz ked dieta malo 2,5 roka, historia sa opakuje
@maestro nechaj svoje dieta normalne zit, nemusis z neho za kazdu cenu vychovat dokonaleho jedinca ci genia, hoci sa to tu snazit nasledne vsemozne popierat, ide ti jedine o to

sorciera24
10. máj 2016

@maestro podla toho, co si napisal, tvoj syn na skolu skutocne zrely nie je!....milujem takychto premotivovanych rodicov...test je zly, lebo tvoje diet a(vraj nadane a pripravene na skolu-ale len podla teba) ho nezvladlo + si uviedol kopu tvojich subjektivnych argumentov, preco ho nezvladol....vraj vykazani rodicia, neznama psychoogicka.... 😀 dovol mi sa zasmiat....... tak ja ti poviem, ze tento isty test (podla popisu to sedi) absolvoval aj moj 5,5 rocny syn (ale z opacneho dovodu....uvazovali sme nad odkladom, kedze je julovy)......a moj syn tento test zvladol uuuplne v pohode, ano, po teste mozno bol unaveny, ale na jeho vykone ci pozornsoti to nebolo (podla tej "prihluplej" psychologicky) poznat, vsetky ulohy zvladol na vybornu ako zreli ist do skoly (bez pritomnosti nas rodicov....)...toto vsetko sa totiz v skole ocakva.....to nie je len o pripravensoti na citanie, pisanie, pocitanie,a le napr. aj o socialnej pripravenosti, ci tej pozornosti...co tvoj syn nezvladol......(tym ho nekarham, v jeho veku je to uplne prirodzene....)......darmo sa tu budeme hrat a hnevat na zakon, ze si nemozes pustit dieta do skoly, kedy chces.....vyvinova psychologia nepusti!....a pre nase skolstvo (nech uz je akekolvek, o tom potom.....ma diery a velke, ale to je mimo temu) je vek 6 rokov primerany na to, co sa v skole ocakava...
bud si toto uvedomis a pochpis, ze ide o tvoje dieta a nie o teba, alebo mas potom alternativy.....odstahuj sa do inej krajiny, zvol si tam alternativnu skolu (alebo uplne najlepsie nejaku zaloz) a ak chces ostat na SR, budes musiet zakon dodrziavat, ale ved manzelka/partnerka ak je ucitelka a aj tak ho chcete ucit sami...tak ved toto moze robit tak ci tak....po tych poobediach, po skolke.....lebo celkovo tomu nerozumiem.....mne to nedava zmysel, co vsetko si tu popisal a co ty vlastne pre to dieta chces?! 😕

leteku
10. máj 2016

Ja by som tvojho syna do skoly netlacila. Moj je letny a dlho som zvazovasla odklad a to hlavne kvoli socialnemu dozretiu, ale maly uz plynulo cita, pise tlacenym aj velmi tazke slova, pocita, ma super logicke myslenie. Napriek tomu mu robi problem sa naucit basnicku (proste totyo ho vobec ale vobec nebavi), v skole to vsak bude potrebovat. Ani kamaratstvo si nevie vybudovat, riesi si veci, ktore inych v jeho veku nezaujimaju. Testy vsak zvladol vyborne takze psychologicka doporucila skolu. Takze do skoly nakoniec ide aj ked ja by som ho najradsej este nechala v skolke.

kofa77
10. máj 2016

@sova76 vsak aj nas to zvladol . o to nejde.aj napriek tomu by som ho uz nedala testovat.ja som odporkyna testov a iq zvlast😁. Viem aky je, co vie a mne to staci, nepotrebujem vediet nejake cislo, ktore je zavisle od tolkych premennych...

sova76
10. máj 2016

@leteku Ak máš Ty dojem, že by bol vhodný odklad, je to len na Tebe. Zo zákona máš na to nárok.

leteku
10. máj 2016

@sova76 - no len on uz sa aj v skolke nudi, vacsinu casu presedi pri stole, kresli mapy, pise, alebo cita. U nas je to naozaj tazke co s nim. On je asi nasozaj vhodny do alternativnej skoly(nie beznej zs), ale uvidime ako sa chyti, ci to budeme zvladat.

slizicek
10. máj 2016

@maestro neviem presne ako fungujú postupové skúšky, ale ak chcete učiť doma, skúsila by som kontaktovať riaditeľa školy, ktorá s tým ma skúsenosti(myslím homeschooling) a poradila by dom sa s ním, aké sú možnosti pre vás..

sova76
10. máj 2016

@leteku No... pravdu povediac, skúsila by som normálnu školu. Väčšinu spoločnosti tvoria priemerní ľudia a pre neho bude ... možno ťažké zaradiť sa, ale do budúcnosti veľmi dobrá pomoc. Lebo v živote bude komunikovať a stretávať sa práve s priemernými ľuďmi a to sa musí naučiť, keďže hlávka zrejme trocha inak myslí. My to tiež máme doma. Len už dospelô 🙂

leteku
10. máj 2016

@sova76 - vsak ide do normalne zs, len sa toho obavam.

sova76
10. máj 2016

@leteku Neboj, on sa prispôsobí. Tiež som mala strach z toho, čo bude. Krpec písal, čítal... rátal...akurát odmietal kresliť a to mu zostalo. Ale na decká si zvykol. Ten prechod zo škôlky do školy je veľkým krokom pre každé dieťa.

tin007
10. máj 2016

@maestro Odpoviem ti na otazku, kde mozes dat pretestovat svoje dieta, aby bol vysledok relevantny pre skolu; musi ist o psychologa z CPPPaP (statne alebo aj sukromne), ktore je akreditovane. Akreditovane su samozrejme vsetky CPPPaP z BA, ktore zriadil Krajsku skolsky urad ale tiez pod ne patria Centra specialno-pedagogickeho poradenstva a sukormne CPPPaP. Tu je zoznam z Bratislavskeho kraja, vsetky by mali byt akreditovane, pri sukromnych je dobre sa vopred na to spytat, nech nejdete zbytocne http://www.google.co.uk/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=...

barla5
10. máj 2016

@alaguema do bodky súhlasím.

moni73
10. máj 2016

@maestro tvoj syn ešte nemá ani 5 rokov? Ak správne počítam podľa predchádzajúcej témy... Nerob mu to.

fra
10. máj 2016

Rodičia mávajú tendenciu realizovať si svoje nesplnené sny na vlastnych deťoch... je to pochopiteľné, aj ja som chcela, aby sa moje dcéry venovali modernej gymnastike po ktorej som túžila keď som bola malá- ale namiesto toho si vybrali horolezectvo, kone, fitness a skauting- aj keď to bolo trochu frustrujúce, rada som ich nakoniec nechala vybrať si svoju cestu na ktorej sa cítia oni sami dobre- staršia chcela isť na 8 ročné gymnazium hoci sa mi to extra nepáčilo, tak tam šla a bola spokojná - mladšia hoci mala skvele vysledky chcela ostať na zakladke- tak tam ostala a dopadlo to nakoniec ešte lepšie ako sme čakali
.
mám dojem, že svojho syna trochu tlačíš do niečoho, čo mu nie je celkom prirodzené -može sa nakoniec stať, že to dôjde až do štadia buď- alebo- buď všetkými obdivované geniálne dieťa - alebo šťastné dieťa .... To, že ty si sa nudil v škole a vymyšľal si od nudy kadejaké pestvá nemusí nutne znamenať, že taký bude aj tvoj syn. Nie je nutné dieťaťu do bodky naplánovať budúcnosť, niekedy je aj pre neho lepšie nechať vo všetkom trochu voľnosti a prispôsobiť sa okolnostiam 🙂 ... hoci s tym by možno nesuhlasili tie známe premotivovane čínske matky, ktoré neskutočným drilom vychovavajú zo svojich detí hudobnych a inych geniov 😀

valy
10. máj 2016

ja len fakt nechapem, preco podla vacsiny prispievajucich si treba vybrat medzi genialitou a stastim. nie je to trochu zjednodusene vnimanie sveta?
ked genia tlacite do priemernosti, stastny aj tak nebude. bude posobit mozno "normalne" - chapane v zmysle ako vacsina ostatných, cize priemer, bude sa o to snazit byt "normalny", lebo blizki to ocakavaju, ale to neznamena stastie v zmysle vnutornej spokojnosti

fra
10. máj 2016

@valy obavam sa, že viacerí mame (dufajme že mylný) dojem, že po synovi- geniovi tuži hlavne otecko ... a robiť zo šikovného dieťaťa genia a mať prehnané očakávania možno až tak nepridá tomu dieťaťu na spokojnosti... ale možno je to všetko inak 🙂

sova76
10. máj 2016

@valy Ale tu nikto nič také netvrdí, hovoríme o socializácii. Vysoko nadpriemerným deťom často chýba EQ. Takže môžeš mať doma génia, ktorý však skončí na psychiatrii, pretože sa nebude vedieť zaradiť do spoločnosti, lebo nezvládne komunikáciu s priemerom. Ver, že to nie je jednoduché pre rodičov a už vôbec nie pre tieto deti, ktoré sú často sociálnymi fobikmi a ťažkými introvertmi. Kto je dnes stopercentne šťastný? Každý s niečím bojujeme, sme stavaní pred rôzne výzvy... a keď môžeš takémuto dieťaťu uľahčiť budúcnosť, tak ho /extrémne povedané/ "nezatvoríš" medzi rovnaké decká, kde každý sedí vo svojej lavici a okolie ho nezaujíma. Veď celý život je o komunikácii, bez nej sa nepohne.

maestro
autor
10. máj 2016

Aby som to zhrnul, naše možnosti sú nasledovné:

1) Ďalej diskutovať so štátnymi psychologičkami, kým je na ich strane dobrá vôľa. Možno nakoniec zoberú do úvahy ostatné okolnosti a nebudú chcieť opakovanie testu.

2) Pretestovať. Možno v inom CPPPaP. To by som ale syna musel najskôr pripraviť na obsah ale aj formu testu. Na to by som potreboval kópiu testu (nie nutne s identickými príkladmi, ale určite s exaktne tým istým typom úloh) a popis ako je presne vedený test. Nemám pochybnosti, že syn by to s prípravou zvládol. Len by som ho rád ďalších testov ušetril a tiež nechcem vymeniť naše súčasné spoločné aktivity za prípravu na test.

3) Nájsť medzinárodnú školu v BA, ktorá sa riadi trebárs anglickou legislatívou a pritom je ich prvý a druhý ročník uznateľný v slovenskom školstve. Veľmi neverím, že by na Slovensku pôsobila škola podľa zahraničných noriem a dostal by sa do nej niekto iný ako deti diplomatov, ale stojí to za pokus.

4) Presťahovať sa do Anglicka. Ich systém má svoje nedostatky, ale zatiaľ čo počúvam, je to lepšie ako na Slovensku. A nielen v prvom ročníku. Emigrácia už visí vo vzduchu pár rokov aj z iných dôvodov. Len by to bolo časovo náročné a syn práve v tomto období potrebuje čo najviac môjho času.

5) Učiť ho doma a o rok spraviť postupové skúšky do druhého ročníka. Tu mi stále nie je jasné, či by tam bol potrebný test intelektového nadania alebo niečo iné, čo by šlo nad rámec učiva prvého ročníka.

6) Dať ho o rok do školy pre nadané deti. Tieto školy sú mi podozrivé, ale v riadnom termíne to môže byť menší problém než bežná škola. Obzvlášť ak by bol prijatý na základe svojich záujmov a vedomostí, nie IQ testov.

7) Vykašlať sa na školu a upriamiť pozornosť na záujmy, krúžky a samostatné štúdium. Ak nevieme zariadiť, aby škola bola užitočná, musíme aspoň zariadiť, aby nemohla potlačiť záujem o vzdelanie ako také. Ak škola bude náhodou v niektorých veciach užitočná, brať to ako jednorazovú príležitosť, ktorú treba využiť, ale pritom nemeniť postoj k škole.

Ďakujem všetkým, ktorí konštruktívne prispeli k téme. Snáď to pomôže aj ostatným rodičom.

sisaka
10. máj 2016

@valy mozno mi nieco uniklo, ale jeho otec tu pisal, ze jeho syn vobec nie je genialny, ani ho nechce dat do triedy pre nadane deti, ale ze v ich "domacom vzdelavacom programe" dosli do bodu, ked dieta potrebuje vediet citat a pisat a preto potrebuje predcasne zaskolenie, aby dalej mohlo pokracovat vo vzdelavani.
Len jedno nechapem, ked to dieta bude aj tak ucit matka, preco to musi byt oficialne, vsak to ho mohla ucit uz davno, priemerne dieta uz v 3-4 rokoch zvlada pismena (u nas v Kanade priblizne v tom case zacinaju spoznavanie pismen v predskolskej priprave, v 4-5 rokoch je vacsina deti schopna citat jednoduche slova) a ked zvladne ucivo prveho rocnika, mozu poziadat o preskocenie prvej triedy a moze ist rovno do druheho rocnika. Nejaka podstatna informacia mi tu chyba, preco dieta musi nastupit stoj co stoj do prvej triedy, preco nemozu rodicia pockat kym na to bude dieta pripravene, ale to sa asi nedozvieme. Osobne neuznavam ziadne umele "predlzovanie detstva" a nechavanie dietata uz pomaly do 8 rokov kvasit v skolke , som za podporu dietata, jeho talentov a zaujmov a ked je v zaujme dietata aj za predcasne zaskolenie, ale v tomto pripade mi to pripada, ze ide skor o velmi ambiciozneho otca, ktory tlaci na pilu, kto vie preco ...

maestro
autor
10. máj 2016

@edita56 Áno, syn bol od narodenia bilingválny. Problémy s gramatikou spomínané v tej staršej téme boli dočasné a vyriešili sa samé. Syn hovorí krásne po slovensky aj po anglicky. Bilingválnu výchovu vrelo odporúčam.

maestro
autor
10. máj 2016

@sisaka Ak by to nebolo oficiálne, syn by musel po roku do prvého ročníka, kde by sa učili to isté.

maestro
autor
10. máj 2016

@sisaka Preskočiť ročník nemusí byť jednoduché. Je dosť možné, že tam budú nutné testy v CPPPaP tiež a možno budú ešte tvrdšie ako tie pre predčasné zaškolenie.

sisaka
10. máj 2016

@maestro k bodu 2) myslim, ze nevies, alebo nechces pochopit, ze test je nastaveny tak, aby deti, ktore su zrele na skolu boli schopni ten test spravit - bez toho aby to doma trenovali, to je ta pointa. Ak test ukazal, ze tvoj syn v 4 1/2 roku este nie je pripraveny na skolu treba to jednoducho brat do uvahy.
V zahranici (teda aspon u nas ) je to samozrejme ine, tam je to vzdelavanie u malych deti robene hravou formou, vedia ako dlho sa deti dokazu sustredit, v nizsich rocnikoch sa vela uci hrou (Komensky by mal urcite radost) a rozvyja sa nielen intelekt dietata ale pracuje sa aj na EQ, individulna, teamova praca, obhajoba nazorov, kreativita v mysleni, v praci ... len sa zase moze stat, ze ta akademicka zlozka bude zaostavat za tou slovenskou, lebo napr. u nas sa zameriava skor na kvalitu a stalost vedomosti ako na kvantitu, takze tento system tiez nemusi kazdemu vyhovovat

maestro
autor
10. máj 2016

Hmm, zvláštne koľko ľudí automaticky predpokladá, že ide o môj záujem a nie záujem syna. Predsudky? Asi. Negatívny postoj k škole a k vzdelávaniu? Možno. Neznalosť moderných metód vyučovania? Takmer určite.

A pritom môj syn sa celý čas nesmierne teší z našich spoločných aktivít. A verte, že nikomu na svete na ňom nezáleží tak ako jeho rodičom.

macamac
10. máj 2016

@maestro
Bod 2
To nemyslis vazne,ze??? Zhanat si obdobny test a pripravit ho na to,aby ho zvladol....taku blbost som este v zivote nepocula. Prepac.
Bod 7
To tiez nemyslis vazne,ze???
Ak bude skola prospesna,vyuzit ju jednorazovo a pritom nemenit postoj k skole????

V akej skole uci tvoja zena? Uznavas pracu tvojej zeny???

Nechcem sa ta dotknut,ale ty sa mi javis ako riadny diktator. Mas svoje utkvele predstavy. Subjektivne. A ak ich niekto objektivne vyvrati,je tvoj nepriatel. Bud bude podla teba alebo nijako...
Z popisu priebehu testovania tvojho syna a tvojho pohladu na vec usudzujem,ze syn nie je zrely na predcasne zaskolenie a su na to objektivne dovody. Tvoje subjektivne popisy k tomu su irelevantne.
Tvoj syn je znacne pod tlakom z nespravneho pristupu z tvojej strany. Takze aj ty sam si sa podielal na jeho zlyhani.

Ja po precitani si prispevkov od typov rodicov,ktore svoje deti riadia a dusia pomaly uz od porodu,zacinam mat pocit,ze by mali chodit na psychotesty vsetci,ktori sa rozhodnu byt rodicmi...lebo v dobrej viere,ze chcem pre dieta to NAJLEPSIE, mnohi svojim detom zbytocne skodia.
Odporucam ti prijat realitu.
A v zaujme tvojho dietata potlac tu jesitnost v sebe.

maestro
autor
10. máj 2016

@sisaka No práveže ten test takto nastavený nie je. Pozri vyššie, kde všade ten test môže diskriminovať inak šikovné dieťa.

Celý ten koncept školskej zrelosti je absurdný z jedného prostého dôvodu. Ak v UK všetky deti prejdú porovnateľným prvým ročníkom o rok skôr, tak ako môže niekto na Slovensku vôbec tvrdiť, že moje dieťa by to nezvládlo?

Ak je pointou testu meranie mentálneho veku, tak ten test má nesprávny názov. Mentálny vek nemá veľa spoločného so schopnosťou učiť sa, ba dokonca ani so schopnosťou absolvovať školu.

maestro
autor
10. máj 2016

@macamac V bode 7 som sa možno zle vyjadril. Beriem späť. Dá sa to zle chápať. Pointa je nenechať sa ubiť systémom. Ak to nepôjde v systéme, pôjde to vedľa neho.

Moja partnerka si je dobre vedomá nedostatkov našich škôl a snaží sa meniť veci k lepšiemu kde môže.

zita19
10. máj 2016

@maestro no to by bola cista katastrofa, keby na nam nezalezalo prave jeho rodicom.
A tak ci tak mam neprijemny pocit zo vsetkych tvojich prispevkov. Takeho otca ako si ty by som asi svojim detom nepriala. Mozno sa mu venujes, ale si si isty, ze popri tebe preziva aj stastne detstvo?
Si si isty, ze si cez neho neriesis svoje nenaplnene ambicie?
Si si vobec isty, ci si na spravnom mieste? Lebo vsetko v SK je ZLY, ZLA, ZLE, len ty si bicykel... 😖

slizicek
10. máj 2016

@maestro pokiaľ viem tak v BA je britská škola, ktorá spadá pod UK systém, ale platí sa niekoľko tisíc na jeden ročník..

maestro
autor
10. máj 2016

@macamac Tvoje posledné vety sú plné nenávisti. Ty by si rada rozhodovala o mojom dieťati? Môžem aj ja rozhodovať o tvojom?