Ako reagovať, keď ubližujú môjmu dieťaťu v škôlke?
Ahoj, potrebujem poradiť. Dcéra má tri roky, od septembra je v škôlke, neboli žiadne problémy, adaptácia výborná, teší sa tam. Už má aj nejaké kamarátky. Akurát ma dnes zarazilo, keď mi pani učiteľka povedala, že našla malú v umyvárni v zadúšajúcom plači ale nič jej dcérka nepovedala. Po čase ju zas hľadala a našla v umyvárke. Druhé dievčatko jej nechtami škrabalo a štípalo predlaktia.A moja dcéra len plakala a nechala to.. Učiteľka to riešila dohovorom a prosbou o prepáčenie a tak, vraj potom už moja dcéra bola v poriadku, ale ja mám ešte aj teraz žalúdok v krči a mám chuť plakať od potláčanej zúrivosti!! Celý čas mám strach že sa jej tam niečo stane, lebo ona je taký typ, že je v spoločnosti tichučko, poslúcha, zapája sa, proste doma šidlo, inde naozaj vzorné dieťa. Ona nevie čo je to byť zlý a biť sa, doma pri hraní ma náhodou udrie a už hladká , dáva pusu a vraví prepáč nechcela som. Vediem ju k tomuto, aby vedome neubližovala, podelila sa o veci a poprosila o prepáčenie ak sa niečo stane. Ale na kieho ...ju to učím ja keď v škôlke si nevšimnú že jej niekto ubližuje? Neviem si ani predstaviť ako sa mohla sama cítiť, v strachu, keď sa ani neozvala a len trpela, kým jej to malé dievčatko vedome a schválne ubližovalo. Odchytila som si jej matku a upozornila ju na situáciu, bolo jej to ľúto, dúfam že sa s malou porozpráva a nebude sa to opakovať. Ani neviem presne čo je moja otázka, mám strach že teraz malá nebude chcieť chodiť do škôlky alebo že teraz si ju vytipujú iné deti a budú jej ubližovať len preto lebo ona je ticho a nechá si to pre seba. Viete mi niekto poradiť ako to celé stráviť bez hystérie? ☹
moja dcerka je taka ista a cudujem sa niektorým maminam co tu pisu, ale vsetko je vychva z domu a rodiny ☹
jaaj to mi pripomenulo situaciu ked som bola s 3 r. dcerkou v jednom vacsiom detskom kutiku a zrazu som si vsimla ze podobne stary chlapcek jej tam robi zle, sacal ju, potom ju vyhnal z detskeho domceka, mala tam potom stala ako kopka nestastia, slzy v ociach, tak mi jej prislo luto, som mala sto chuti vyletiet a plesknut mu riadnu po zadku, jemu aj jeho rodicom 😀 normalne sa mi nahrnul adrenalin do hlavy ze v tej chvily som nebola schopna ani rozmyslat....nebolo to ani prvy ani posledny krat co som videla ze jej niekto robi zle ....lenze po tomto incidente som si ju viac zacala vsimat a zistila som ze je riadna opica, ona totizto velakrat ten konflikt zacne...slohne hracku, rozhadze kocky co si niekto stava atd....
Takze sa ju snazim naucit ze v prvom rade nesmie ona robit zle detom, a ked im robi musi ocakavat ze si to len tak nenechaju.
Ked to tak pozorujem zistujem ze taketo deticky sa proste ucia zit v kolektive,riesit tie svoje prve zabomysie vojny o hracky, treba tomu nechat volny priebeh podla mna a zasahovat len vtedy ked vidime ze nase dieta je prilis agresivne alebo naopak prilis utiahnute ze sa nevie ani branit ani utiect
Zas si tu pridavaju liky zakomplexovane ucitelky. Ucitelka musi vediet kde ma deti ... ta situacia nemohla trvat par sekund, to museli byt dlhe minuty a este k tomu opakovane ... co keby sa v tej umyvarke niecim dusila, alebo sa posmykla a lezala v bezvedomi ... 4 minuty a koniec ... co si ale pamätam na kavicku si pani ucitelky v skolke vzdy nasli chvilku ... aj na dolezite vzajomne vykecavanie
Vzdy sa moze stat nestastie, ale zakladny prehlad ucitelka musi mat ... letovy dispecer ma tiez vela lietadiel na monitore tak si nepovie ze jedno-dve hore dolu 😀
ahojte. potrebujem radu. mam 2 a pol rocnu dcerku.byvame v rodinnom dome a vedla mame susedov, oni maju 5 rocneho chlapca. moja dcera sa s nim velmi rada hra aj on s nou, ale stale jej robi zle. vzdy sa snazi vystriehnut chvilu, ked ho nikto nevidi. hadze jej do hlavy loptu, bucha ju, strka ju, minule ked boli u nas, tak ju kopol do konca do hlavy, dneska prisla domov so stipancami na licach. mama, teda suseda ho vidi, okrikne ho, ale to je vsetko. on pokracuje dalej, mamu ma v pazi. poradte mi ako to mam riesit. niesom za to dat mu po riti odo mna. pretoze to by mal urobit rodic, ale komu niet rady....este sa chcem o tom s nou porozpravat, v dobrom, pretoze by som nerada robila konflikty, ale pochybujem, ci to bude na nieco dobre, pretoze ten chlapec nema voci nej ziadny respekt a myslim ze voci otcovi tiez moc nie, mozno trosku viac. ale svoje dieta si tlct nenecham a niesom moc za to, aby mu to vratila, aj ked uz aj to som jej povedala, nech sa nenecha bit. vedeli by ste mi poradit?
Ja ti poviem druhu stranu, moje dieta chodi 2x do tyzdna na dve hodiny do kolektivu- okukat sa, bude mať teraz tri roky. Pravidelne riesim co si zo skolky donesie- mesiac neustale plul, potom krical, potom hryzol,najnovsie zacal sacat do deti. Ked sa spytam, kedy ma to videl.robit jemu, tak.mi povie ze ale ved ten a ten to robi v skolke. Cize ja môžem vychovavat dohovarat kolko chcem, vysledok je taky ze on je strasne ovplyvnitelny a zda sa mu to ako sranda. Mne je hrozne luto, ked ho vidim nieco inemu dietatu urobit, vzdy ho vyhresim, vravim ze nesmie, musi sa ospravedlnit ale na druhy den to iste. Tak mi poradte ako to urobit aby neopakoval to, co niekde odkukal a doma to isto nebolo.
No baby, neviem ale asi sa moja odpoved nebude pacit viacerym...nie sme nahodou tak trosku PRECITLIVE??? Ked tu niekedy na fore citam, tak sa mam problem, aby mi oci nevypadli. Mam dve male deti - rovnaka vychova samozrejme uplne odlisne povahy (co je aj normalne kedze su to nevlastni surodenci - jedno dietatko adoptovane - ak by si tu niekto lamal hlavu). Syn typicky chalan, emocie s nim hadzu hore dole, neposedi, iskricky v ociach...dcerka pravy opak - dietatko ako z knizky 😅 Od septembra nastupuju do skolky, takze s tymto skusenosti este nemame, ale chodime na ihrisko tak sledujem dianie. Normalne sa stane, ze tam niekto udrie moje deti, oni udru niekoho a pod, lenze ja z toho takuto vedu ako robis ty @liewik (u uprimne povedane, vela mamiciek tebe podobnych) nerobim. Kedze je medzi mojimi detmi maly vekovy rozdiel rivalita velka, tlcu sa hlava nehlava...kedze syn je emotivnejsi, tak si to castejsie zlizne dcera...proste on este nedokaze emocie zvladat a stava sa, ze si pri emotivnom vypati ublizi aj sam... Ano nenecham ich, aby sa utlkli, ale zasahujem uplne normalne...nijako extra to neprezivam je to na tento vek uplne normalne... Na druhej strane sme zistili, ze dcera si zacina vymyslat...maly jej nic nerobi a zacne revat o dusu a samozrejme si vymysla, ze jej maly ublizil ....
A aj ma niekedy napadne, ze ak im niekto suchne v skolke tak nebudu prekvapene 😀 😀 😀
Ano casto pocuvam, zle, nespratne, nevychovane decko a pod, lenze nechapem ako take male deti mozu byt taketo zle??? Proste su to deti, niektore maju horsie a niektore lepsie obdobie vzdoru, ale to nezname, ze su zle...jednoducho je to obdobie, ktore prejde. Ano ked budu mat moje deti problem v skole a niekto im bude ublizovat tak to budem riesit, ale skolka je miesto nieco kde sa taketo moze stat...proste nebudem s tym robit vedu...
Ospravedlnujem sa, ale obcas mam vyrazky ked citam o zlych, nespratnych, nevychovanych a neviem akych malych detoch.... prevazne (samozrejme su vynimky pri psychickych poruchach) su to len deti, ktore sa ucia zvladat emocie a my dopsely im s tym mame pomoct a nie hned odsudzovat, posudzovat a neviem co este...
@evazabojnikova No moja tak bitkou sa to urcite nevyriesi...je pravda, ze chlapcek je uz vacsi a rodicia by to mali zacat riesit, ale jedine ako je to mozne je dohovorom. Skus mu vysvetlit, ze ak bude tvoju dcerku bit tak sa nebudu moct hrat a pod.
A na margo tej bitky....Ked on nieco zle urobi, napr.udrie a potom ho niekto udrie naspat aky signal to tomu dietatu da... A to teda som rodic, kt.obcas suchne detom na zadok, ale urcite nie v takomto pripade... Nasilie len plodi nasilie....
@nalla vychovavam svoje deti normalne...aspon si myslim. Lenze toto nie je vsetko o vychove...toto je aj o temperamente dietata... a v skolkarskom veku obvzvlast...
No a baby vsetky co tu pisete o poslusnych detoch (opat upozornujem, ze hovorim o detoch v skolkarskom veku)....to sa neda vynuti...vidim to na svojich detoch...jedno pocuva na slovo....druhe hluche/slepe. Samozrejme trvam na svojich poziadavkach, ale stale to jedno pocuvne hned a to druhe hluche/slepe 😀 😀 😀 ... Jedno zvlada veci skvele...chodi na nocnik, spava bez plienky, papka bez problemov, urobi vsetko na jedno slovo...proste absolutne bez udrzbove dieta a to druhe pravy opak.... 😀 A vychova identicka...
Decka, ktore robia druhym detom zle, MAJU PROBLEM. Som o tom presvedcena, ze je to prenesena agresia a s najvacsou pravdepodobnostou je to problem, ktory vychadza z vnutra rodiny. Je kazdeho rodica povinnostou zabezpecit, aby ich dieta inym neublizovalo, pekne a laskavo mu vysvetlit, nazorne ukazat dosledky jeho cinov. Millujem deti a aj tie, ktore su zle, je mi ich luto lebo si same nevedie s niecim rady. Kto si toto neuvedomi, riskuje, ze z jeho agresivneho dietata vyrastie nestastny clovek, ktory nebude vediet asertivne mysliet a konat.

ja si myslim ze to vobec nie je take banalne ako tu pisete, ved to dieta moze mat minimalne nechut chodit do skolky ked mu tam takto ublizuju 😖 jednoznacne by som to riesila s ucitelkou, ved je tam na to aby deti usmernila, taketo veci by sa nemali stavat. je mi jasne ze pri tolkych detoch sa neda vsetko ustriehnut, ale zase to netreba nechat zajst este dalej.
moja je v skolke tiez jedna z najmensich, su tam v triede deti aj o rok vacsie (a ten rocny rozdiel velmi vela robi u malych deti) takze tiez sa mi doma stazuje ze ju dievcatko zhodilo, ze sa tam biju o hracky atd. slusne sme upozronili ucitelku nech na to dohliadne aby tam nedosla k urazu, uvidime ci to bude mat nejaky efekt.