icon

Ako reagovať na správanie štvorročného dieťaťa?

19. jún 2022

Ako by ste reagovali na situaciu: Dieta (4roky) ma dovolene pozriet si rozpravku. Dialkove ovladanie drzi v ruke, aj ked bolo x krat napomenute, ze ovladanie polozit na stolik a nezmolit ho v rukach. Po dalsom napomenuti ho hodi nahnevane na koberec. Dieta inak poslusne, da sa povedat bezproblemove.
TV bola v momente vypnuta, dieta vreskot, ze chce pozerat. Vysvetlovala som situaciu, ale dieta bolo riadne v amoku, ze chce pozerat.
Je toto, ze ovladac letel na koberec, pre vas situacia na zakazanie pozerat TV na urcitu dobu alebo ako taketo situaciu riesite? Idete este dalej - ziadne sladkosti atd? Alebo "len" vysvetlit, ze preco nedrzat v ruke a ze sa mohlo pokazit hodenim a nech slubi, ze sa to nezopakuje?
Jasne, mozem ovladanie vykladat na policu, aby ho dieta nemalo v rukach, a tym sa situacia nezopakuje. ale ide skor o to, ze dieta hodilo to ovladanie,ked sme napomenuli,...

Strana
z2
nika11103
19. jún 2022

Ja ti autorka úplne rozumiem . Tieto komentáre tu že trest rodičom . Omg…. Nemá čo dieťa hádzať ovládač na zem v amoku a reve. Ja by som vypla TV a ďalej sa nepozerá nech si reve koľko chce . Další “trest” asi nie je potrebný , ale je to správne , nemá čo hádzať ovládač na zem za taku hlúposť . A prečo by ho mal dávať do úst a oblizovať, ovládača sa chytá každý v rodine môžu tam byt bacile , autorka dobre mieni .

nikdenikto
19. jún 2022

A prečo mu ten ovládač na začiatku dávaš do ruky? Zapnem rozprávku a ovládač schovám ak je takýto problém. Ak si syn potrebuje niečo držať, nájdite nejaký hračku, možno aj hrackarsky ovládač (môj syn stále žmoli mojkaca). Trest - zajtra žiadna rozpravka lebo včera si urobil nieco zlé...a dodržať to.

andulka220989
19. jún 2022

Ďalší trest určite nie. Dieťa má aj tak krátkodobú pamäť = nebude vedieť za čo ten trest vlastne dostalo. Vziať ovládač keď sa pustí rozprávka, prípadne počkať pri ňom kým ovládač nepoloží na stôl. To že ho žužle po čase, je proste zlozvyk. Môj má 5,5 roka a stále si dáva pri pozeraní TV niečo do úst. Keď nič v ruke nemá, tak prst. Robí to len a len pri pozeraní tv. Pri činnostiach kde má zamestnané ruky ho to ani nenapadne :D Preto mu dávam k telke radšej nejaky snack :D Inak keď sedím pri ňom alebo ho chodím kontrolovať ho vždy upozorním,že ruky preč s úst. To, že hodilo dieťa ovládač o zem je nepríjemné. No je ešte malé aby vedelo ovládať emócie. Môj zatína päste, lebo nejako tie emócie musí dať von. Len vysvetľujem, že to sa tak nerobí. A trest dostal za to, že niečo urobil i napriek zákazu atď. Pevné nervy prajem.

denkatn
19. jún 2022

pripajam sa k reakcimam, ze 4 rocne dieta nema vyvinute centrum ovladania natolko aby sa spravalo ako dospele... nepolozi ovladac, zober a poloz ty, ale bez emocii , vycitok, laskavo.. iba ho naucis ze aj tak to bude mat ten isty nasledok, tak radsej nech posluchne a dovody preco to chces mu mozes primerane vysvetlovat, ale neviem ci este pochopit (ze ovladac je drahy a nema sa hadzat,..)

lubina
19. jún 2022

otazka pre mna by bola, preco vlastne 4-rocne dieta zapina TV a drzi ovladac?? Ma pocit, ze ono je ten clovek co u vas rozhoduje, co sa pozera a na to treba dat pozor. U nas, ked deti boli male ja som zapla ich program a aj som urcila, co a dokedy budu pozerat. Ved tie detske kanaly idu cely den, cize to treba regulovat a hlavne vo veku 4-roky

banalu
19. jún 2022

Ok, to ze zmolilo ovladac je asi pravidelne.. to ze ho hodilo z nervov o zem je dalsia vec. Takze, do buducna pred zapnutim tv vysvetlime dietatu - zapneme rozpravku a dialkove polozis na stolik, ak sa tak nestane dialkove ti vezmem. A dodrzim. Pripadne ak dieta z nejakeho dovdou bojuje a dialkoveho sa nechce vzdat, tak pred zapnutim tv poviem, ze rozpravku zapnem ja a dialkove dietatu vobec nejde. Ved vy viete ako to u vas bezne byva.
Je uplne logicke co sa stalo, dieta podvedome zmolilo ovladac a bolo uz zaujate rozpravkou natolko, ze absolutne pokyn rodica nerespektovalo lebo mu ani nedoslo co rodic chce. Pozornost dietata bola uplne niekde inde. Je to dieta, nedokaze spracovavat tolko podnetov naraz a my ako doslely clovek to musime tak aj brat a respektovat
Teraz, vzniknuta sitiacia. Trosku vyhrotena situácia, ktorej sa dalo zabranit, no ked uz prisiel trest v podobe vypnutia rozpravky, netreba trestat dalej.. ved aj v dospelosti ked clovek prejde stopku dostane pokutu len raz, nikto potom este za nim dodatocne nechodi a nedava extra pokutu.

hennyinnsbruck
19. jún 2022

Dietatu poviem ovladac sa na zem nehadze lebo sa moze pokazit a je po 📺😄,poprosim ho nech zdvihne.ked ho nezdvihne naratam do 3 a na dnes skoncilo s 📺 .

Ja osobne nemam rada ked dieta nedostane sancu a hned ma trest (ako si ty tv hned vypla)je maly nevie sa ovladat preto by som konala ako som pisala

dagmarovita
19. jún 2022

vobec nema co pozerat televizor ked to na neho tak vplýva, ze má také stavy, pochybujem ze si vies predstavit jeho emocie pozeraj s nim nepotrebuje k zivotu telku obrazovku a ani nechcem vediet co mu púsťaš, ked sa takto chova, neni to pre jeho rastuci mozog asi vhodné, prexitaj si vyskumy vedcov

andreatytler
19. jún 2022

Pozri sa na to vsetko ocami svojho syna:
On: Konecne, moja oblubena ozpravka. Huraaa!
Ty: Janko poloz ten ovladac na stolik prosim ta.
On: Co? Aky ovladac? Aky stolik? Prosim ta nerus ma. Dnes je to fakt zaujimava rozpravka.
Ty: Janko, co som ti povedla o tom ovladaci. Okamzite na stolik!
On: Co je? Aky ovladac? Prestal som pozerat rozpravku v tom najzaujimavejsom momente a kukam ze ten blby ovladac mam zase v ustach. Do kelu a tak som sa snazil ho nechytat, lebo viem ako to mame vadi a ja ju tak lubim, ze sa snazim nerobit ziadny problem, vzdy si dam povedat nech sa jedna o cokolvek. Fakt som sa snazil, ale ten hnusny ovladac ma vola a ja ani neviem ako ho vezmem do ruky a automaticky do ust. Teraz som koli tomu uplne statil nit v tejto super rozpravke a toto sa mi stane kazdy jeden den. Ja uz mam toho dost. Sprosty ovladac, chod do pekla! Hodil som ho v zlosti o zem. V tom prilsa cela nahnevana moja mama a z nicoho nic mi bez akehokolvek dovodu vypla tu krasnu rozpravku. Vravim jej: “Nieeeee, Prosim ta, nerob to! Ved sa to este neskoncilo” Ale ona v kuse len dookola nieco o tom ovladaci a o tom ze som ho nemal hadzat. Vobec, ale vobec ju nechapem. Preco to vsetko robi?

Robis par chyb:
1. Ak uz dlho vysvetlujes ze ovladac nema zmolit a on stale zmoli, vysvetlujes to zle a je chyba v tom pokracovat. Musis nieco zmenit.
2. Ak len par dni vysvetlujes ze zmolit ovladac je zle, tak mas na 4 rocneho nerealne ocakavania, ze sa to nauci po par dnoch.
3. Okrikovat ho pocas zaujimavej rozpravky aby polozil ovladac je uplne nefunkcne. Skus pred tym ako rozpravku zapnes vysvetlit pravidla s dosledkami: “Chcem aby si ovladac nechytal. Ja spinavy. Bojim sa ze z toho ochories. Ak ho chytis, budem musiet vypnut rozpravku”.
4. Ak ho chyti, bez hnevu vysvetlit co sa stalo a rozpravku vypnut.
5. To TV si mu vypla ako trest bez akehokovek varovania a dovodu. Preto dostal ten amok a nic si ho tym nenaucila. Najskor musi prist varovanie a ak neposluchne, az potom trest. Cize ak to bolo prvy krat co nieco v zlosti hodil o zem, tak v klude vysvetlim ze chapes ze sa hneva a ze to je v poriadku, ale nemoze v tom hneve hadzat nic o zem a ze ak to urobi este raz, tak mu tu vec zoberies.

Takze dnesnym cinom si ho vobec ale vobec nic nenaucila. Zajtra pred rozpravkou, vysveti pravidla o chytani ovladaca. Tie pravidla o hadzani veci na zem, mozes vysvetlit kedykolvek, ked je pokojny a vnima ta.
Ale podla mna tymto pravidlom o ovladaci robis nieco take iste ako keby tebe muz zapol oblubeny serial a polozil vedla teba oblubenu maskrtu a povedal ti: Ak sa toho chytis, vypnem ten TV.” Pre tak male dieta je ovladac neodolatelna masrkta a nutit ho mat polozeny vedla seba bez toho aby ho chytil je tyranie. Urob ine pravidla. Ovldac pojde po zapnuti do suplika, alebo na policku, alebo do krabice.

pribinak
19. jún 2022

@andreatytler trochu dlhé, ale skvele napísané

basska_b
19. jún 2022

Uplne jednoduche, ako reagovat. Najprv upozornit. Dopredu nastavit pravidlo, ze pocas pozerania sa to v ruke nedrzi, ze drzat moze volaco ine. Ked nepomoze, vypnut rozpravku a v ten den uz nezapnut. Ja inak tiez reagujem na deti podrazdenejsie, ked prave daco robim na mobile. Podla mna cela ta obrazovka ho drazdi, chce pozerat, rodic ho rusi a upozornuje a obmedzuje na osobnej slobode...

andreatytler
20. jún 2022

@pribinak Dakujem, ale nie su to moje rozumy. Vsetko je to odkukane z Nevychovy a potom otestovane na synovi.

pragmaticka
20. jún 2022

Jemine to sú tu zase komentare.
Za mňa si reagovala správne. 4 ročne decko ma poslúchať a položiť ovládač na stôl. Ak tak neurobí, resp. dokonca si dovolí hodiť ovládač na zem, reagovala by som presne tak isto, vypla TV a nechala dieťa nech reve a ma si svoj amok. Ďalší trest už nie je potrebný. Max keď sa ukludni možno večer alebo na druhý deň dovysvetliť co urobilo zle a ze s vecami sa takto nezaobchadza!!! Všetko s kľudom a bez kriku z tvojej strany.

Strana
z2