icon

Ako riešiť pocikávanie trojročného dieťaťa?

15. sep 2024

Ahojte, mám syna ktorý mal 3 roky v lete, vo februári som ho začala odplienkovávať, trvalo to celkom dlho, ale nakoniec sa podarilo, začal sa pýtať, chodí na záchod,nemá plienku na denný ani na nočný spánok… problém je teraz ten, že pár dní predtým ako nastúpil do skolky sa začal postievať a prestal sa pýtať na záchod… do skolky rád chodí, ani raz tam nereval, každý deň sa tam veľmi teší, nás rodičov vraj vôbec tam nespomína, keď ho tam zanášame tak sa s nami ani nelúči… proste škôlkou toto nebude, narodil sa mu súrodenec ale to je už 5 mesiacov dozadu… prosím poraďte čo robiť lebo už mám takú zlosť a také nervy z neho, že toto skončí asi rozvodom alebo ujdem z domu… už nevladzem psychicky

Strana
z2
althejka
15. sep 2024

moc nebude problem ,infekt nerozlisuje den a noc. len vas krpec, nazaj je este maly, preziva stres a prejavuje sa to pomocovanim. cas a klud, to jedine zabera. ziadna zazracna tabletka na to nie je,bohuzial.

natall113
15. sep 2024

Súhlasím s @t1nusa a @pribinak, aj pri ňom používaš tento slovník? Ak áno sa mu ani nečudujem, na každého môže byť toho veľa ale myslíš že mu pomôže keď budeš nervózna a budeš kričať? Prestaň s toho robiť problém a hľadaj riešenie

januska12323
15. sep 2024

K slovníku sa radšej nevyjadrujem. Nemôžete ho na nejaký čas nechať doma? Jasné, že ti nevie vysvetliť prečo to robí to by si mala pochopiť aj sama.
Mama je nervózna, nejaký nový votrelec doma kričí a kradne mi mamu, mňa odložia preč a ešte po mne vrčia keď sa správam primerane veku. Také niečo by ti povedal keby toho bol schopný.

autor
15. sep 2024

@natall113 neviem nájsť riešenie, preto prosím o radu…

autor
15. sep 2024

@januska12323 teraz je doma už niekoľko dní a stále sa to deje…

canerko
15. sep 2024

Moj syn mal plienku do 4.teho roku.Jednoducho to prislo ked on bol vyzrety na to.Do siesteho roku sa vedel pocykat cez noc lebo pil vela pred spanim a ked uz zaspal ne citil ze musi ist.Ak je to dennodenne bolo bi dobre vysetrit moc.Pred spanim ho dat vycikat,ne pit pred spanim adpon dve hodiny.Ty ako matka musis bit dosledna.Ak to ne prejde potom hladat odborne vysetrenie.Moj stredny syn ma diagnozu lebo sa v desiatych zacal cez den pocikavat.Bol pocikany ani mu to nevadilo.Spravili sme vysetrenie u nefrologa/urologa a on ma stienku mocoveho mehuru o dost hrubsiu ako ma bit.Robila som mu terapie doma,puštala elektricke vlny nad oblickove kanaly.Nepomohlo moc a po troch mesiacoch uplne kazdodenne terape dostal lieky na noc a rano.Teraz po pol roku a troch mesiacoch uzivania liekov je to uz ovela lepšie a nehoda sa stane dva tri krat za den a bolo to az osem do desat krat.Takze naprv maminka seba ukludni a potom hladaj pricinu.spuštaci su rozne.U mojho syna to bolo zemetresenie v decembri v roku 2020

jaskolka
15. sep 2024

Autorka, mám dve malé deti, ver tomu, ze bolo aj je toho na mňa tiež často veľa. No zistila som, že keď som ja nervózna tým horšie sa správajú deti. Ony to vycitia, su ako také zrkadlo mojich nálad.
Mám pocit, ze tvoj príspevok ani nemá byť o pocikavani syna, ale o tom, ze ty si už na dne a potrebuješ sa dat dokopy.

kitycat
15. sep 2024

Najhorsie slovo co som kedy citala

really8
15. sep 2024

Ty si mama. Ty sa musis naucit ovladat svoj slovnik aj emocie. To dieta to este nedokaze a pravdepodobne sa to prejavuje pocikavanim. Ja mam doma dve deti do dvoch rokov takze mi nemusis hovorit co je to “vela”. Myslis ze ked ma dieta napr vybuch zlosti a zacnem kricat ze sa upokoji? Nie. Zacne kricat este viac. Ty sa schlad v prvom rade lebo ani jemu nepomahas.

gabu_lienka
15. sep 2024

Presne toto iste zacal robit starsi syn, uz bol odplienkovany niekolko mesiacov, mladsie dieta malo “uz” 4 mesiace a on sa zacal pocikavat. Skonstatoval, ze chce tiez plienku ako ma babatko a trvalo to asi 2-3 mesiace.
Napisem ti, co by som spravila ja v tvojej situacii. Ak sa pocikava takto nonstop aj v skolke, nechala by som ho doma a dala mu naspat plienku, lebo dojdes o nervy ty aj deti. Ked sa trochu ukludni situacia, tak by som ho motivovala tym, ze za usetrene peniazky za plienky si moze radsej kupit nieco, co ma rad (napr zvieratko, auticko).
Tebe este odporucim knihu Detsky mozog vysvetleny rodicom.

tramtada31
15. sep 2024

Deti su rôzne. Jedno sa odplienkovalo ako 2 ročne a od toho dňa sa nikdy nepocikalo, druhé dieta si cvrka este teraz, keď sa zahĺbi do hry. Skus syna posielat každú polhodinu na serblik a tiež skúsiť toho doktora. Ak to nepomoze, smer detsky psycholog, či to nie je kvôli súrodencovi (aj kamoske to robil syn, aby na seba pútal pozornost)

ivik4
15. sep 2024

No ja zasnem ze si s nim nebola u doktorky poriadne ho dat vysetrit a ,,vysetrila " si ho len doma. Keby som bola tak nasrata ako ty, uz davno by som u tej dr. Bola

sofia1979
15. sep 2024

Bože môj ešte nikdy som nezažila tak netrpezlivú matku moha má 5 rokov a máme problém s kakaním resp. boji sa ho vienka a trpezlivo bojujeme 2roky už teraz je to fajn no bol to boj jej vysvetliť ze kakat sa musí atď. Deti majú skratka svoje všetko je pre nich zmena možno vnútorne s niečím bojuje nevieš či sa mu až tak v škôlke paci alebo je to súrodencom každá zmena je zmena. Má tri roky preboha. Buď trpezlivá vysvetlujj dohovaraj už o z teba musí byť na prášky chudák.

jankamiskova
15. sep 2024

Je to detská regresia ...má to jednoduché vysvetlenie ...prišiel nový súrodenec, ktorému sa maminka musí naplno venovať a on zatúžil tiež po takej pozornosti, tak cúva vo vývoji ..chce byť ním, tým malým bábätkom tiež .....veľa trpezlivosti do vysvetľovania ....a veľa pochopenia a objatí potrebuje ....možno nanovo objaviť čaro detských kníh, kde hlavnú úlohu hrá nočník 🙂👍✊✊

saraxyz
15. sep 2024

Vieš presne pomenovať čo konkrétne ťa na tom štve?

mabenn
15. sep 2024

mamka, ukludni sa ako sa da, kombinacia 3rocny a par mesacne babatko okrem postievania este prinesie vela dalsich tryznivych situacii...
suhlasim s @jankamiskova ze to je o reakcii na surodenca zrejme a regrese, s tym ze tebe sa 5mesiacov zda mozno vela, ale malemu urcite nie, on si len zacina zvykat

hendikep
15. sep 2024

Ja Ta chapem v prvom rade, prichod druheho surodenca bol pre mna velmi zlym obdobim ..ktore by som si nechcela zopakovat, vsetko bolo hore nohami a moje nervy boli na velmi napnutom spagatiku … Vobec si tu nevsimaj premudrele matky ktore Ta tu odcudzuju, bud maju jedno dieta a netusia co hovoria, alebo maju deti inej povahy.. proste nikto nie je v Tvojej kozi ale ver mi ze casom sa to bude len a len zlepsovat .. co sa tyka Tvojho problemu, podla mna mu daj plienku a nemen ju hned ako sa pocura … bude mu to mozno neprijemne byt v mokrom.. predsa uz nie je zvyknuty. Podla mna za tym bude podvedomy stres aj z tej skolky.. alebo ani nie stres, ale mozno pocit ze Ty si s mladsim dietatom doma a on je od Vas.. to vsetko na dieta vplyva a vobec si to nemusi uvedomovat. Ale zavidim Ti adaptaciu syna v skolke, ja sa toho desim ked moja mladsia dcerka pojde o rok, bodaj by to slo hladko 🙂

cimage
15. sep 2024

Chce to cas, teraz je toho na neho vela. Skolka, surodenec, vystresovana a mozno aj nevyspana mama. To, ze ma 5mes surodenca nie je vela, to sa prejavi vzdy neskor. Najskor je to nove, zisti, ze uz nie je len on, svoju pozornost nevenujete len jemu. Potom ide do skolky, mozno to berie, ze ho tam odkladate aby ste boli len so surodencom. Nie vsetky deti musia revat ked su neni spokojne.

beata_k
15. sep 2024

Tu je kraaasny priklad toho ked sa na dieta tlaci s odplienkovanim.

januska12323
15. sep 2024

Pár dní to nespraví, nechaj ho doma, veľa ho ľúb a vysvetľuj. Opýtaj sa ho či chce plienku alebo pôjde na nočník ale netlač na neho.

petronela1985
15. sep 2024

Kamarátkina dcéra to isté, a to ma 7 rokov a na noc má plienku. Vyšetrenia moču v poriadku. Ale, u nej to je psychického charakteru, ma mladšieho brata, ktorý ma 3,5 roka, plienku už len na noc. Jej mama spravila chybu, obrovskú chybu, odkedy je malý na svete, je pre ňu všetkým, dcéra sa darmo dožaduje pozornosti. Tak mi vravela kamarátka, že si nevie pomôcť, že proste ľúbi viac syna. Ale to je veľmi smutný príbeh.
Autorka, asi to bude naozaj tým regresom, ktorý spomínajú dievčatá vyššie, hra sa na mladšieho súrodenca. Držím palce, chce to trpezlivosť. V škôlke mala tiež moja dcérka takého spolužiaka, ale tak tam to tolerovali (mala dedinská škôlka), len proste museli viac náhradného oblečenia nosiť. Otázka času, kedy sa to vyrieši.

tiika
15. sep 2024

Myslim, že si bola stastna, keď sa malého podarilo odplienkovat. Asi si si myslela, že tuto fázu máte za sebou a ani ta nenapadlo, že by sa to mohlo vrátiť. Ver, je to normálne, zažívajú to mnohé z nás. I tie pocity sú v poriadku, nevies, či sa hnevať skôr na dieťa, či na seba, že s tým nevies nič urobit.
V skutočnosti asi neprídeš na dôvod, prečo sa tak deje, sú to len dohady. Súvis so škôlkou si zavrhla. Avšak tie zmeny, nove podnety, ktoré tam dieťa zaživa, môžu mat vplyv.
Chodenie na záchod je niečo, čo my ako rodičia pod nemame pod kontrolou. Riešením je dieťatu ponúkať možnosti, no potom vycúvať, netlačít. Čím väčší tlak vytvárame, tým väčší protitlak zažívame z ich strany. Treba dôverovať, že raz bez tej plienky skutočne bude. Lebo aj tak nad tým nemáme vôbec žiadnu moc.
Ja som malú motivovala nálepkami (i keď nepodporujem vonkajšiu motivaciu, tu som bola zúfalá). Fungovalo to, potom to sa to opat vrátilo, neskôr to uz nefungovalo a tak stále dokola.

Strana
z2