Ako riešiť sociálne problémy v škôlke?
Dobrý deň. Chcem počuť viac názorov,možno aj niekoho z praxe. Ako riešiť situáciu v škôlke ,kde s dcérou nastúpili aj rómovia a nemajú alebo resp. majú veľmi slabé sociálne a hygienické návyky. Doma vysvetľujeme a naozaj sa snažíme,aby necítila nejakú neznášanlivosť voči nim. Sú veľmi hluční, nerespektujù učiteľku,nevedia použivat vodu. Nechcem popisovať všetko čo robia lebo je to dosť nechutné, to ani nie je podstatné ,ale vadí mi,že to moja malá cez deň prežíva a sleduje. Samozrejme,že učiteľka sa im musí nad rámec venovať. Budem to riešiť aj v škôlke ak by sa to stupňovalo. Ale tu viem,že hneď budú argumentovať slovom rasizmus. Upozorňujem, že rasista určite nie som, syn mal tiež v škôlke romku ,ale ta bola vždy čistá a pekne učesaná a veľmi slušná, ale toto je čistá katastrofa.
Už by tam moje dieťa nechodilo, pre mňa to bol aj prestup na inú ZŠ. Veď nech chodia pekne do škôlky, školy, ale moje dieťa by sa do tohto procesu nemuselo zapojiť. Pre mňa je to stopka.
@anonym_47dbbe ďakujem za názor. Áno uvedomujem si,že to bude asi jediné riešenie.
@anonym_47dbbe ďakujem za názor. Áno uvedomujem si,že to bude asi jediné riešenie.
@anonym_autor Tak, ak máš šancu dať do inej škôlky, tak to bude super. Vyhneš sa mnohým problémom.
@anonym_autor Tak, ak máš šancu dať do inej škôlky, tak to bude super. Vyhneš sa mnohým problémom.
@gribka1 tak práveže viem,že to by bolo jediné riesenie,ale dosť by mi to logistický nevychádzalo. Najbližšie by mi mohli zobrať až v okresnom meste a to je 30 km
Ja vás vsetkých obdivujem a zaroveň ľutujem, že musíte toto znášať, tam kde bývate. Ja by som zašla ešte ďalej a rovno sa odsťahovala. Akú budúcnosť tam bude mať tvoja dcéra v takej lokalite? V škole bude rovnaký scénar.
Ja vás vsetkých obdivujem a zaroveň ľutujem, že musíte toto znášať, tam kde bývate. Ja by som zašla ešte ďalej a rovno sa odsťahovala. Akú budúcnosť tam bude mať tvoja dcéra v takej lokalite? V škole bude rovnaký scénar.
@anonym_e46124 Presne, naši museli do ZŠ cestovať 15 km. Ale iná voľba pre nás nebola. V škôlke ich bolo 0. To sa dalo.
Nie som rasista … mam kamaratov roznych narodnosti a rasy, ale cez toto vlak nejde … male dieta v skolke sa nevie branit, nevie spracovat vsetky podnety a hlavne nevysvetlis akymi roznymi sposobmi moze nejaku chorobu chnapnut. Ucitelka nezmoze nic … urcite by som zmenila skolku, aj za cenu xy km.
Učiteľky nič? Nám už prvý týždeň letela správa na EduPage nech dbáme na čisté oblečenie, čisté ruky, nechty... Nekonkretizovali, čo sa stalo a komu ale riešili to okamžite. S týmto by si mala urobiť poriadok škôlka, rozhodne. A keď nie, odhlásiť a prihlásiť inde, bohužiaľ.
Učiteľky nič? Nám už prvý týždeň letela správa na EduPage nech dbáme na čisté oblečenie, čisté ruky, nechty... Nekonkretizovali, čo sa stalo a komu ale riešili to okamžite. S týmto by si mala urobiť poriadok škôlka, rozhodne. A keď nie, odhlásiť a prihlásiť inde, bohužiaľ.
@michaela789 keď ich rodičia majú v paží a očividne sa nestarajú o svoje detí, tak to fakt nepomôže
Aj v našej MŠ to je bežné.. proste prídu posledný rok ako predškoláci, keĎže musia a narušia celý chod triedy, deti, ktoré už sú šikovné a naučené, lebo chodia 3. alebo 4. rok.. bohužiaľ, myslím, že prestupom sa to nevyrieši, keďže tie deti niekde musia chodiť, lebo je to povinné a určite sa aspoň jedno nájde na každej škole...
je ešte stále september, časom sa to zlepší (väčšinou) Aj v našej MŠ sú takí rómovia a nič nenarobíme
Aj v našej MŠ to je bežné.. proste prídu posledný rok ako predškoláci, keĎže musia a narušia celý chod triedy, deti, ktoré už sú šikovné a naučené, lebo chodia 3. alebo 4. rok.. bohužiaľ, myslím, že prestupom sa to nevyrieši, keďže tie deti niekde musia chodiť, lebo je to povinné a určite sa aspoň jedno nájde na každej škole...
je ešte stále september, časom sa to zlepší (väčšinou) Aj v našej MŠ sú takí rómovia a nič nenarobíme
@sajmonka_1216 A bude to aj v nižších triedach povinnou škôlkou. Teda neviem si to predstaviť.
@anonym_autor zobrať ju preč za akúkoľvek cenu, či do súkromnej škôlky, alebo opatrvateľka, alebo voziť niekde na dedinu, kde ju vezmú aj teraz. Nie som rasista, ale toto by som nedala
@michaela789 a keď sa to po dvoch týždňoch vráti do starých koľají, tak učiteľka urobí čo? Zase napíše, zase na chvíľu kľud, môže kontaktovať sociálku, ale to je asi tak všetko. Bohužiaľ
@anonym_e46124 aký kus Slovenska sme ochotní im nechať? Je to na zaplakanie. A ešte človek musí aj držať hubu, prípadne hneď za sťažnosťou sa rýchlo ospravedlniť, že nie je rasista😬
@anonym_e46124 aký kus Slovenska sme ochotní im nechať? Je to na zaplakanie. A ešte človek musí aj držať hubu, prípadne hneď za sťažnosťou sa rýchlo ospravedlniť, že nie je rasista😬
@anonym_b83dd1 No presne, a pritom nejde o farbu pleti, ale parazitický štýl života. Škodí to celému Slovensku. Historicky ich nikde nechceli ani neobľubovali, napriek tomu sa menia veľmi veľmi pomaly.
@michaela789 tu skor piseme o romoch, ktori edupage prilis neholduju…zijem v oblasti, kde su skolky, kde je presne 0 majority a 100% romov, vsetko vozi deti do najblizsich dedin a miest, aby sa tomuto vyhli…prax v takejto skolke znamena byt zaockovana proti vsetkemu co sa da…byvaly kolega robi na rovnakej zs, ma moj megaobdiv, lebo tam vyhori aj najvasi optimista a fanusik integracie…ja som za vsetky roky uz rezignovala a to som mala aj ja na zakladnej skole romsych spoluziakov, ale zopar a skutocne upravenych a cistych, no potom su osady a tam je deti ako maku a z roka na rok viac…potom sa zopar objavi v skolke a cela trieda je hore nohami…
Zobrala by som odtiaľ dieťa. Inklúzia je jedna vec, ale ak má na ňu doplatiť moje dieťa tak ďakujem, neprosím.
@anonym_autor úprimne? Kebyže sú takéto deti-špinavé, nemajú základ hygieny, bijú sa, nepočúvajú a je úplne jedno či sú fialovej, oranžovej, ružovej farby (obrazne) sťažujem sa riaditeľke, aj keď ona asi s tým nič nespraví. Nech ale dajú stretnutie s rodičmi týchto deti s niečo aktívne riešia. Druha vec je sú to Rómovia? Lebo romovia sú niekde inde ako cigani-u nás v meste sú to vyberači bední. Podľa tohto opisu asi viete, kde žijem, ledze mame s týmito stvorami vyhradené cele jedno sídlisko, ktoré bolo prvotne určené pre pracujúcich ľudí. Mám na to trošku ráznejší názorov keďže v bežnom živote, ich furt stretávame, špinavé deti, neobute, zanedbané. Ak by toto mal môj syn v škôlke, dávam ho inde hneď na druhý deň. Tie deti nikto nezmení, je mi to ľúto, ja to nezmením, ale aby sa moje dieťa pozeralo a trávilo dni so smradľavými, vsivavymi deťmi , ktoré nevedia čo je voda…. Na zvracanie. Na 100% rovno môžeš čakať, že niečo tvoje dieťa chytí, od žltačky, po nejakých ešte väčší hnus. Stále nehovoríme o slušných Rómoch, ktorí žijú ako my. Normálne som rozčúlená až, že teba by mali označiť za rasistku? Opačne, rasistami sa stali oni.
@anonym_autor nie som rasista a chápem ta. Pre mňa by toto bolo žiaľ 🚩
To najmenej co od nich chyti su vsi 🙏
@anonym_autor úprimne? Kebyže sú takéto deti-špinavé, nemajú základ hygieny, bijú sa, nepočúvajú a je úplne jedno či sú fialovej, oranžovej, ružovej farby (obrazne) sťažujem sa riaditeľke, aj keď ona asi s tým nič nespraví. Nech ale dajú stretnutie s rodičmi týchto deti s niečo aktívne riešia. Druha vec je sú to Rómovia? Lebo romovia sú niekde inde ako cigani-u nás v meste sú to vyberači bední. Podľa tohto opisu asi viete, kde žijem, ledze mame s týmito stvorami vyhradené cele jedno sídlisko, ktoré bolo prvotne určené pre pracujúcich ľudí. Mám na to trošku ráznejší názorov keďže v bežnom živote, ich furt stretávame, špinavé deti, neobute, zanedbané. Ak by toto mal môj syn v škôlke, dávam ho inde hneď na druhý deň. Tie deti nikto nezmení, je mi to ľúto, ja to nezmením, ale aby sa moje dieťa pozeralo a trávilo dni so smradľavými, vsivavymi deťmi , ktoré nevedia čo je voda…. Na zvracanie. Na 100% rovno môžeš čakať, že niečo tvoje dieťa chytí, od žltačky, po nejakých ešte väčší hnus. Stále nehovoríme o slušných Rómoch, ktorí žijú ako my. Normálne som rozčúlená až, že teba by mali označiť za rasistku? Opačne, rasistami sa stali oni.
@anonym_de00e7 sú to cigani. Ja viem,že tie deti za to nemôžu ,ale neexistuje nejaký zákon kde sú chránené naše deti? Jednoducho budú zaostávať, nachyaltaju choroby a ešte ich donesú mladším súrodencom, Musí existovať nejaké pravidlo,že učiteľ môže vylúčiť takéto dieťa ak sa chová asocialne.
@anonym_autor nie som rasista a chápem ta. Pre mňa by toto bolo žiaľ 🚩
To najmenej co od nich chyti su vsi 🙏
@lienka.7 jasne aj pre mňa to je stopka,ale teraz musím zistiť kde mi vezmú predškolácku . Máme tu v okolí plnku. Aj keď nechápem, prečo pracujúci človek si to musí komplikovať a ešte zvážať niekde mimo dieťa do škôlky.
@michaela789 Ucitelky s tym nedokazu nic urobit. Moze dohovarat rodicom,ale oni to maju v pazi. Mnohe romske deti sa v skolke naucia hygiene,ale ked doma nemaju tecucu vodu alebo maju rodicov darebakov,bohuzial nezmozu nic.
@anonym_autor toto nie je o rasizme. Decka zo skolok “vyhadzuju” ak narusaju vyucbovy proces, alebo nedajboze by mali mat na spanok plienku (mensie deti). Toto je o socialnej inkluzii, pri ktorej sa trosku prizmuri oko, ale zabuda na “ostatnych”, ktori sa sice na inkluzii podielaju, ale rovnako maju pravo na patricne vzdelanie… ja by som z takej skolky dieta vzala, aj za cenu toho ze nasledujucich 10mesiacov najazdim xy kilometrov a budik posuniem o 30minut skor. A jasne, romske deti za to nemozu, tych mi je uprimne luto.
Sorry ale toto by som svojmu dietatu neurobila, vedome ju zaclenit do takeho kolektivu. Lebo si uvedom, ze odtial bude mat neskor aj kamaratov. Ty chces aby dieta mala ako vzory spravania nieco podobne? Robila by som vsetko mozne aby som predisla moznym problemom v neskorsom veku a ako prve by bolo odhlasit ju zo skolky
@anonym_autor
tiez by som dieza okamzite preložila. To nie je o rasizmu, urobila by som rovnako pri hoci akých skratkou- tym myslím roduciv! Pretože to oni môžu za to ake maju deti.
@anonym_autor suhlasim, niesom rasistka ale myslim, ze vsetci vieme aka je vacsina tejto nasej mensiny,, a za takychto podmienok by som si okamzite nasla inu skolku/skolu,,aj ked je cloveku luto brat dieta zo znameho prostredia a kolektivu/kamaratov,,no bezpecnost a spravna vychova je dolezitejsia
@anonym_39ee37
to máš na mysli genocídu Rómov Hitlerom? anonym neostáva anonymom keď sa jedná o TČ.

Už by tam moje dieťa nechodilo, pre mňa to bol aj prestup na inú ZŠ. Veď nech chodia pekne do škôlky, školy, ale moje dieťa by sa do tohto procesu nemuselo zapojiť. Pre mňa je to stopka.