icon

Ako sa vyrovnať so stravou v škôlke?

16. okt 2025

Moje dieta nastupilo do skolky od septembra, a ja som sa nezmierila so stravou co im tam davaju.
Nejedlo doma ziadne kupovane sladkosti, ziadne pagace, plnene buchty z obchodu, lizatka, ovocne jogurty NIC. Dokonca ani sladeny caj nepilo.
A ked pozeram jedalny listok sa mi chce plakat. 😭
Nechcem ten hnus davat svojmu dietatu 😭
Preco takto v skolke funguju?

Strana
z15
anonym_dd6cbd
19. okt 2025

@anonym_autor Tak ho tam nedavaj alebo nestuduj jedalnicek. A doma mu davaj normalne zdravu stravu podla tvojich kriterii.
Zial vzhladom na to, aky rozpocet maju v skolkach a skolach, musia veduce doslova carovat.

aurora33
20. okt 2025
@abbey1

@aurora33 Ty sa nehanbíš takto tu vystupovať?

@abbey1 ako takto? Nie, absolútne nie. Autorka sa nehanbí takto pisat kuchárkam?

traktor
20. okt 2025
@tiika

@traktor prosím ta, peciete aj pečivo sladké/slané (mimo chleba,rožkov) na desiatu či olovrant? Len ma zaujíma, či by sa to v jedálni dalo vôbec stihat?

@tiika ja sa nemôžem porovnávať.. Každá škôlka to ma iné v tom, že ja mám napríklad len 13 stravníkov.. Keď je ich plný počet oslavujem.. Skoro 3 týždne teraz som mala také, že ich bolo 4,5,2,..čiže u mňa je to iné, ako v škôlke, kde je oveľa, oveľa viac stravníkov.. Kde im napr. vypadne sila na vysoký počet a pod. Ja som sama.. Čiže, musím každý deň prepočítavať, koľko mam peňazí, čo im môžem dať a aj aby som išla podľa noriem.. No aj napriek tomu, ovocie, hoc len to jabĺčko, či zeleninu majú skoro každý deň

autor
20. okt 2025
@aurora33

@abbey1 ako takto? Nie, absolútne nie. Autorka sa nehanbí takto pisat kuchárkam?

@aurora33 ako takto??? ze som sa opytala aky je vyrobny postup pri mrazenych tovaroch ked pani vyssie v komente pisala ze musia dodrziavat vyrobne postupy?
Opakujem sa posledny x. NEMAM NIC proti vareniu v skolke, ako som pisala chutnala som ich varenie a bolo to chutne. Ja nesuhlasim s polotovarmi !

aurora33
20. okt 2025
@anonym_autor

@aurora33 ako takto??? ze som sa opytala aky je vyrobny postup pri mrazenych tovaroch ked pani vyssie v komente pisala ze musia dodrziavat vyrobne postupy?
Opakujem sa posledny x. NEMAM NIC proti vareniu v skolke, ako som pisala chutnala som ich varenie a bolo to chutne. Ja nesuhlasim s polotovarmi !

@anonym_autor daj ešte viac otáznikov a výkričníkov, nech je z teba ešte väčšia hysterka.

pljanka
20. okt 2025
@anonym_autor

@anonym_autor opakujem, polotovary su v MSN, treba sa stazovat vyssie ako v kuchyni

autor
20. okt 2025
@aurora33

@anonym_autor daj ešte viac otáznikov a výkričníkov, nech je z teba ešte väčšia hysterka.

@aurora33 ja nie som hysterka. Ale ty a tebe podobne ma tu urazaju bezdovodne, lebo som si dovolila mat iny nazor a nepchat do dietata umeliny.

autor
20. okt 2025
@pljanka

@anonym_autor opakujem, polotovary su v MSN, treba sa stazovat vyssie ako v kuchyni

@pljanka ale v MSN je napisane ze polotovary sa pouzivaju iba vynimocne v pripade vypadku sil, energie atd... A nie ze 2x do tyzdna im dam na stol zavin a croasant. a dalsi tyzden mrazene knedliky.

aurora33
Odpoveď bola odstránená
anonym_020c64
20. okt 2025
@lauricka

@katarkka mám rovnakú skúsenosť pri práci s deťmi, ktoré u matky vôbec nejedia sladkosti, matka presvedčená ako jej dieťa sa po sladkosti ani nepozrie, lebo doma si predsa vysvetlili, že cukor je smrť, tak pri prvej príležitosti bez matky sa prvé sápe po cukríkoch. Hádam niekto čaká od decka niečo iné? A ešte odopierané najviac láka, že?

@lauricka Ani sa nečudujem. Sacharidy sú nesmierne dôležité pre telo. Funguje na nich náš mozog a deti si ho prirodzene pýtajú. Cukor nie je žiaden strašiak. Práve naopak. Problém je jeho nevhodná kombinácia v rámci vysoko spracovaných potravín.

pljanka
20. okt 2025
@anonym_autor

@pljanka ale v MSN je napisane ze polotovary sa pouzivaju iba vynimocne v pripade vypadku sil, energie atd... A nie ze 2x do tyzdna im dam na stol zavin a croasant. a dalsi tyzden mrazene knedliky.

@anonym_autor zavin alebo sladky roztek s makom dacame aj my. No davame k tomu ciste mliecko. Detom to chuti. Keby ich doma naucili jest viac natierok, bolo by to jednoduchsie. Na dovody sa treba opytat kompetentnych. Mozno im fakt sila vypadla. Alebo mali na to nejaky iny dovod

pljanka
20. okt 2025
@anonym_autor

@anonym_autor prosim ta, mozes mi poslat, kde si v MSN nasla tvoje tvrdenie? Neviem ich naspamatat a momentalne som na PN

tiika
20. okt 2025

Vybrané z MNS: „Základnou úlohou školského stravovania je uskutočňovať výrobu jedál a nápojov z čerstvých surovín v zmysle zásad správnej výrobnej praxe, používať potravinové komodity najvyššej kvality s vysledovateľnosťou pôvodu a uprednostňovať regionálnych výrobcov potravín.“
„Ciele MSN: • zabezpečiť stravníkom energeticky a nutrične vyvážené pokrmy a nápoje predovšetkým bez pridaného cukru, • obmedziť prípravu pokrmov s obsahom mäkkých mäsových výrobkov, výrobkov z údených mias a pokrmov pripravovaných technologickým postupom vyprážania, • používať aj celozrnné výrobky a pečivo z celozrnnej múky, • zvýšiť používané množstvo kvalitnej, čerstvej, sezónnej zeleniny a ovocia od regionálnych výrobcov a pestovateľov, • viesť deti a žiakov k budovaniu správnych stravovacích návykov“
„6. V zariadeniach školského stravovania je neprípustné podávať priemyselne vyrobené šaláty (spotrebiteľsky balené, nebalené; majonézové alebo nemajonézové), cukrárenské výrobky, kysnuté knedle a buchty z distribučnej siete.“
„9. K hlavnému jedlu podávať čistú pitnú vodu, vodu ochutenú ovocím a bylinkami, vodu ochutenú prírodným koncentrátom (v odporúčanom pomere) alebo nesladené čaje. 10. Pri ponuke viac druhov nápojov na výber zaraďovať vždy aj čistú pitnú vodu. Priorita: 1. Čistá pitná voda 2. Voda s ovocím a bylinkami 3. Voda ochutená koncentrátom, nesladený čaj, mlieko.“
„Minimálne požiadavky na kvalitu mlynských výrobkov: - bez obsahu konzervačných látok, syntetických farbív a dochucovadiel;“
„Mäso: nakupovať čerstvé chladené mäso, nie zmrazené, hlbokozmrazené ani rozmrazované mäso, (chladené mäso, ktoré vplyvom chladiaceho procesu nestuhlo); nebalené voľne uložené, balené v ochrannej atmosfére plynu alebo vákuovo balené“
„používať jogurty a fermentované mlieko bez prídavku nemliečnej zložky, bez zahusťovadiel, syntetických farbív, aróm a konzervačných látok;“
„Pri príprave pokrmov používať zmesi sušenej zeleniny, sušených byliniek, jednodruhové korenie a zmesi korenín bez obsahu glutamátov (glutamát sodný E621, glutamát draselný E622, glutamát vápenatý E623, glutamát amónny E624, glutamát horečnatý E625).“
„Podmienkou využívania produktov zo školskej záhrady je registrácia školy (zariadenia školského stravovania) na príslušnej regionálnej veterinárnej a potravinovej správe. Tento krok je veľmi dôležitý, aby sa v prípade zdravotných problémov vedeli vystopovať alebo vylúčiť zdroje nákazy. Jedná sa o povinný a preventívny krok“

tiika
20. okt 2025

Úprimne pri takom rozpočte, ak by chceli jedálne toto všetko dodržať, by museli asi čarovať. Na druhú stranu som čítala aj niektoré receptúry a teda nekorešpondujú s princípmi, ktoré si samy stanovujú. O hlbokomrazených potravinách je inak reč len pri: zelenine, ovocí, rybách, iné nič.

pljanka
20. okt 2025
@tiika

Úprimne pri takom rozpočte, ak by chceli jedálne toto všetko dodržať, by museli asi čarovať. Na druhú stranu som čítala aj niektoré receptúry a teda nekorešpondujú s princípmi, ktoré si samy stanovujú. O hlbokomrazených potravinách je inak reč len pri: zelenine, ovocí, rybách, iné nič.

@tiika kukni si recepty v normach. Polotovary su nornalne zaradene v MSN. Jedine: neprípustné je podávať priemyselne vyrobené šaláty (spotrebiteľsky balené, nebalené; majonézové alebo nemajonézové), cukrárenské výrobky, kysnuté knedle a buchty z distribučnej siete.“

tiika
20. okt 2025
@pljanka

@tiika kukni si recepty v normach. Polotovary su nornalne zaradene v MSN. Jedine: neprípustné je podávať priemyselne vyrobené šaláty (spotrebiteľsky balené, nebalené; majonézové alebo nemajonézové), cukrárenské výrobky, kysnuté knedle a buchty z distribučnej siete.“

@pljanka v ktorom recepte? Aky polotovar myslis? pozerala som, v žiadnom som polotovar nenasla.

pljanka
20. okt 2025
@tiika

@pljanka v ktorom recepte? Aky polotovar myslis? pozerala som, v žiadnom som polotovar nenasla.

@tiika pamaram si, ze pizza moze byt ako polotovar. V MSN je ako chladena alebo chladena/mrazena. Nepamatam si to presne. Tak isto budu aj knedlicky pisane. Alebo mozno uch najdes ako zemiakove gulicky. Neviem vsetky re epty naspamat

anonym_6a008d
20. okt 2025
@anonym_autor

@anonym_autor radšej pchať do dieťaťa umeliny ako urobiť dieťaťu psychické problémy ktoré ma jeho mama. Toľko k tebe autorka. Keď si taká múdra veď buď doma, var jedla, ktoré si myslíš, že sú vhodne pre tvoje dieťa a keď vyrastie aj tak ťa pošle do riti, čo si za matku, že mu polovicu jedál odmietaš dať 🤣 Ah take ženy by som Bila

Strana
z15