icon

Ako ste riešili šikanu v škôlke?

ester1710
10. dec 2019

Ahojte. Neviem, či moju tému zakladám v správnom fóre, lebo nemáme doma predškoláčika, ale začínajúceho škôlkára. Má tri a pol, viac je doma s chorobami ako v škôlke, ale keď už tam šiel, naposledy som sa tešila, že konečne bez plaču. To však bolo len prvé dva dni, potom už nariekal a nechcel tam ísť, preslzil celú cestu, v šatni nariekal tak, že sa skoro povrackal. No a večer som z neho dostala, že on nemá žiadnych kamarátov, lebo nikto sa s ním nechce kamarátiť, lebo jeden zo spolužiakov nechce, aby mal kamarátov. Vraj ho bije, kopal ho do bruška. Syn je taký tichší, má okuliarky jediný v triede, je skôr introvert. Keď sa niečo deje, doma počujem len o tom zlom chlapcovi. Vraj mu hovorí, že je zlý, smrdí a podobné škaredé veci. Viem si predstaviť, ako ho to zraňuje. Po tom, ako sa mi sťažoval, že ho udieral do bruška, som sa na to už pýtala aj učiteliek. Obe sa svorne tvária prekvapene a o ničom nevedia. Ako to riešiť ďalej. Chcem si to odsledovať, či to bude ďalej pokračovať, ak áno, čo robiť, keď učiteľky tvrdia, že o ničom nevedia? Mali ste podobný problém? Ako ste postupovali a ako to u vás nakoniec dopadlo. Za každú radu ďakujem.

angela85
11. dec 2019

Určite to tak netreba nechať a keď viete o iných deťoch tak poprosiť ich rodičov nech to riešia s učiteľkami. Netreba to tak nechať a podporovať toho chlapca sa v povysovani nad ostatnými. Môj syn raz prišiel raz pohryznuty a sa to riešilo hneď na druhý deň s rodičmi. Našich bolo málo v triede takže učiteľka vždy o všetkom vedela, o každom páde,takže všetko nám oznámila a vždy riešila. Nechápem takýto prístup učiteliek.

h_petra
11. dec 2019

@anjelicek26 musim ta sklamat, ale aj trojrocne deti sa vedia sikanovat 😉

anjelicek26
11. dec 2019

@h_petra vedomá šikana a byť "malý zakerak" a vodca je stále rozdiel. Šikanujes s cieľom zvýšiť si ego a cielene a opakovane na tú istú osobu... Ona do tej škôlky nechodi, ak je to dieťa také non-stop, tak celá tá teória padá. Proste musí malý svoje správanie zmeniť. Navyše sme nepočuli žiadnu reakciu učiteľky a rodiča toho dieťaťa - stále je tu možnosť, že syn zakladateľky preháňa, Resp. povie výsledok konfliktu - a nie jeho začiatok - napríklad jasnú provokáciu .. keď chodí do škôlky máličko, asi nevie, aké sú v skupine hierarchie... je to ťažko no. Ja som u detí v každom jednom skolkarska kolektíve mala 1-2-3 také exempláre,ktoré vo veku 2-3-4 roky boli takéto a vieš čo? Vyrástli s toho postupným usmerňovanim. Isteže mi vadilo, keď mi syn rozprával, že ho sotil zo stromu, hojdačky, že ho stipe, že robí to či ono. Riešili sme to. S rodičmi, učiteľkou. Prešlo to. A môj syn neboj traumu nemá, do škôlky chodil rád napriek tomu. Nikdy ma nenapadlo ho preložiť, teraz spolu chodia do školy a sú kamoši... Deti sa vyvíjajú v tomto veku a učia. Treba dať aj "zlému decku" šancu.

siska53
11. dec 2019

@ester1710 no.. nasmu raz robil jeden chlapec zle.. tiez maly zrazu nechcel.chodit do skolky, hoci chodil uz 2.rok a chodil rad. Obratila som.sa.na ucitelky, ktore si to zacali vsimat. A davali pozor. Neskor sa chlapci skamaratili a nol pokoj.

Ale sikanu od uciteliek o rok neskôr sme uz riesili presunom do inej skolky (neľutujem, 100x lepsia, aj malu sme.tam.potom.presunuli), lebo tam to neslo.. maly nechcel vobec chodit, sme mysleli, ze nejake dieťa, s ucitelkmai sa nedalo, ankoniwc vysvitlo, ze to tie dve kravy tam vlastne terorizuju deti, lene oblubenkyne riaditelky, takže sme nemali sancu . A hoci sa vseobecne vedelo, co oni robia, ako..ja som.len vedela, ze deti ich nemaju radi, ale pottom.sme.zistili cez kamaratov z okolia, ze nie sme.jedini.. ale nepomohlo nic, ani staznosi, nic prosto..

Sikana deti zvlast v takom utlom.veku sa este da riesit, len musí byt ochota aj od učiteliek.

teliatk0
11. dec 2019

Ako som už vyššie napísala - dnes 5:59, nikdy nie je šťastné riešenie rozprávanie s dieťaťom bez prítomnosti jeho zákonného zástupcu, nemáte svedkov, rodiča dieťaťa to len vyzve k obrane a bude nahnevaný....Riaditeľka, učiteľky najprv a potom je cesta ešte prizvať odborníka do kolektívu..psychologičku, ktorá by pracovala s deťmi v kolektíve, prípadne s tým dieťaťom. Vždy sa nájde cesta, ale treba sa riadiť rozumom a nie pudovosťou a emocionálnosťou. Chápem i Vás ako rodiča, ale chcete Vášmu synovi pomôcť, tak to robte uvážene a premyslene, nie hnaná zlosťou, lebo mu ešte viac uškodíte.

ester1710
autor
11. dec 2019

@teliatk0 Áno, určite sa nechcem unáhliť a chcem hlavne počkať, či sa tie útoky budú ďalej opakovať. Synovi som povedala, nech ihneď ide za učiteľkou, keď sa niečo také stane. Len som chcela vedieť, či má niekto podobnú skúsenosť, ak to bude ďalej pokračovať, aký bude najlepší postup. to asi by som teda oslovila riaditeľku, nech ona zvolí postup. Zatiaľ som požiadala učiteľky, nech na to dohliadnu. Len nerada by som skončila, keby sme to boli my, ktorí budú musieť meniť škôlku a ten chlapec si tam bude veselo vystrájať ďalej.

sona463
11. dec 2019

@pribinak preloženie do druhej triedy nepomôže. Môže tam byť zase také dieťa, ktoré mu bude ubližovať. To je len odkladanie riešenia problému. Treba ho naučiť, aby to povedal učiteľke, keď sa také niečo stane a ty by si mala tiež častejšie komunikovať s učiteľkami. Ak to nepomôže, zájsť za riaditeľkou a trvať na tom, aby bolo zvolané spoločné stretnutie, kde budú: učiteľky, riaditeľka, ty a matka chlapca.

sona463
11. dec 2019

@jeliz59 zvláštne , nad tým som sa len pousmiala. Učiteľka v škôlke nemá na starosti jedno-dve deti, ale vyše 20, s ktorými kreslí, strihá, utiera im nos, ... Odporúčam prečítať : https://sku.blog.sme.sk/c/316174/Co-robi-ucitel... by si ich prácu poznala bližšie, nemohla by si toto napísať.

teliatk0
11. dec 2019

@ester1710 To určite nie, ak nepomôžu dohovory s rodičmi či dohľad učiteliek, tak skúste navrhnúť tú psychologičku, určite by s tým nemali problém a tie by dokázali pracovať s deťmi a priviesť ich tomu, aby pochopili, že ubližovanie druhému je zlé...

lubkavargova1
11. dec 2019

Uprimne? urcite riesit hned tuto situaciu. Sama posobim ako socialny pedagog v skolke a mozem ti s kludnym svedomim povedat, ze my VELMI dobre vieme ake mame deti. Ktore dieta ako ublizuje, ktore je tichsie, ktore je, ktore nie, ktore aj rozprava zo spanku, ktore sa pocurava, ktore si hoc len prdne s prepacenim. Takze toto "tvarenie sa prekvapene" je cisto alibizmus zo strany uciteliek.
Teraz to neberte tak, ze znevazujem tuto profesiu, ale ja sama ako buduca matka, uz teraz viem, ze ked niekedy budem mat dieta, tak ho do skolky nikdy nedam.

mooonika1975
11. dec 2019

@anjelicek26 presne dom išla povedať. Že šikana v škôlke ťažko. To tam každý je ešte taký drobček, snaží si nájsť miesto,3,5 rovné deti sa malo spolu hrajú. Ja by som skúsila viac cez učiteľku. Ale 0ekne, že či sa nedá dozrieť, že či naozaj ho nebije.... Deti su chúlostivé, iné miesto, milión deti, milión nových veci, a do toho sa strčí jedno, potkne, buchne druhé a už je koniec sveta.

maris5
11. dec 2019

@ester1710
Nas pripad. Aktualne sme v 3. rocniku. Chlapec od prveho rocniku robi problemy. Kazde dieta uz s nim malo problem. Od leta som zacala denno denne doma pocuvat, ako syna kopol, udrel po hlave, ocural ho a pod. Nikdy som sa nic nedozvedela od ucitelky. Niekolko krat som upozornila ucitelky, ze mame problem. Po 2 tyzdnovej PNke sa syn nechcel vratit a plakal, ze zas ho bude bit. Rano som ucitelke povedala, ze nechcem, aby sa spolu hrali resp. boli spolu deleny do rovnakej triedy. Toto bolo akceptovane, ale doobeda dochadzalo k potyckam. Vyvrcholilo to, ze synovi dal facku. Syn sa zacal pocikavat v noci... Dohodla som oficialne stretnutie, z ktoreho bol spisany zaznam. Navrhnute riesenie, ze ak bude pokracovat taketo spravanie, bude zvolane rodicovske a bude sa hlasovat za vylucenie ziaka.
Ja nechcem nikomu komplikovat zivot, ale ucitelky boli niekolko krat upozornene bez efektu.
Ries to s riaditelkou, pripadne ak mas moznost prelozit do inej skolky.

stela01
11. dec 2019

@maris5 váš prípad zašiel veľmi ďaleko na môj vkus .

vedorka
11. dec 2019

@ester1710 toto co popisujes sa deje asi v kazdej skolke. Aj v skole. X deti sa udrie, uhryzne, opluje, povedia si skarede veci. U nas je to aj na detskom ihrisku stale. Decka sa naucili to riesit, aj dospelí obcas zasiahnu. Obvykle v tom nie je iba jeden, taketo konflikty su na dennom poriadku. Urcite v najnizsej triede pri veku 3-4 rokov nema jeden chlapec taky vplyv na ostatnych, aby sa ho stranili. To zase ber s rezervou. Ak by bol naozaj konfliktný, učiteľky by o tom určite vedeli a davali na neho pozor. A hlavne by sa stazovala komplet cela trieda.
Nauc ho to riesit, nech sa mu vyhyba, ide povedat ucitelke, ked mu urobi zle atd. Musi sa naučiť sociálne fungovat aj bez teba. Ak ho stiahnes, pocka to na neho v skole.
Inak co si este cakala, otec maleho vinnika vyhresil, neignoroval to, co sa este malo diat? Mali ho vylucit, alebo ake riešenie si predstavuješ? Upozornila si ucitelky, dajú na to vacsi pozor.

lucia_etc
11. dec 2019

Deje sa to aj mojej dcere. Velmi podobne podmienky. Zo skusenosti ti poviem, ak je ucitelka dobra a deti ju skutocne zaujimaju, tak sikanu zisti ihned sama. Bohuzial, aj ked to budes riesit s riaditelkou, velmi to nepomoze, lebo prave tieto ucitelky nemaju o deti-a hlavne tvojho syna -skutocny ludsky zaujem. Ja s tym bojujem treti rok a vzdy mi na zaciatku povedia, ze si to ustrazia a podobne,ale vidim, ze im je to jedno a prave z tejto sikanatorky robia "sefku" triedy - mava hlavne vystupenia, ona je prava ruka pani ucitelky a pod. Nie je tam vola z ich strany-je im to jedno. Asi to nechces pocut, ale ak chces synovi pomoct, zmen ucitelky. Skolku nemusis, dolezite su ucitelky. Moze chodit aj so starsimi detmi do triedy-riaditelka by s tym nemala mat problem, ak je tam sikana.

lenkakravcova
11. dec 2019

@anjelicek26 Tvoje dieťa nosilo okuliare?

Určite treba situáciu riešiť, lebo ak ide o kopanie do brucha, môže kedykoľvek dôjsť aj ku úderom do ramena, hlavy.. a ak ma dieťa okuliare - pozor na to! Ujovi sa podarilo rozbiť pri páde okuliare a takmer prišiel o oko. Takéto útoky nie sú sranda ani keď je dieťa úplne zdravé, nie to ešte, keď ma nejaký hendikep.

angela85
11. dec 2019

Je ťažké vidieť svoje dieťa nešťastne a ešte ho nútiť sa s tým denno denne potykat. To len na okraj tých detí ktoré neradi chodia do škôlky a mami s ťažkým srdcom sa na to musia pozerať,lebo do roboty sa chodiť musí...

betulinka1
11. dec 2019

@ester1710 my sme mali tiez v skolke takeho chlapca. To bude mat vsade aj v skole. Vysvetlila som najprv malemu aby sa tomu chlapcovi vyhol a vzdy isiel povedat ucitelke alebo aby velmi krical, ked mu robi zle. A samozrejme ma dovolene sa branit fyzicky. Hovorila som to ucitelke vzdy, ked sa mi maly stazoval, tak nahlas aby to ten chlapec pocul v triede, ze o tom viem. A aj som povedala tomu chlapcovi, ze ked najdem este nejaku modrinu alebo uhryznutie, tak osobne mu dam po holom zadku ja, ked mu nevie dat mama. Mam dost silny hlas a intonaciu hlasu 😄. A povedala som to aj jeho mame, ze treba s tym nieco robit, lebo si nenecham dieta tlct v skolke a budem sa stazovat na sikanu od jej dietata aj na meste, ked bude treba, aby poslali psychologa ci je v normalny. Pridali sa ku mne aj ostatni rodicia, lebo bil aj ine deti. Moja skusenost je taka, ze zabralo moje upozornenie, ze dostane po zadku odo mna. Vtedy sa mi maly prestal stazovat. Inak casom sa z nich stali kamosi.

linibini
11. dec 2019

@ester1710 moja rada, treba riešiť, hneď a za horúca. Naučiť syna, aby ti rozprával, ako.prežil deň. Čo sa nové naučil, čo sa mu páčilo, postupne ťahať info.čo robili, kde boli, čo sa dialo. Ja som sa cítila ako vyšetrovateľ, ale vedela som veľmi veľa. Na nezaplatenie. U syna v triede bol od prvého rocniku chlapec, ktorý všetkým deťom robil zle. Bil ich, kopal, hryzol, búchal, sacal, podkladal nohy, jednému chlapcekovi rozbil okuliare, škriabal deti. Ako rodicia sme ucitelky neustale upozorňovali, no nepomahalo. V poslednej triede vypytoval od detí peniaze, lebo ich zbije. Nikto s ním nič neurobil. Rodičia nespolupracovali, boli to známi oboch učiteliek, a to sa potom ťažko niečo rieši. Nepomohla ani sťažnosť u riaditeľky. Našťastie sa v triede našli silnejší chlapci, ktorí ho v tom poslednom ročníku vystriedalo a bol.chvíľku kľud. Hlúpo povedané, ale tak to.bolo. Ak deti išli povedat učitelke, že im robil zle, tak im prečo vedala, že mu to majú vrátiť. Rodičia sa vždy tvárili ako svätí. Ja som riesila aj sikanu zo strany ucitelky, keď som odrecitovala celý postup, ktorý bude nasledovať, ak.dotyčná neprestane, nastal kľud, ale syn uz posledný polrok chodil do škôlky minimalne. Žiaľ moje dieťa nikdy nešlo do škôlky s radosťou, nikdy si neposkakovalo, nespievalo a ani do nej neutekalo. Každý sa učí na vlastných chybách, preto by som to dnes riešila radikálne už na zaciatku. Dôležité je si.zistit info o škôlke, hlavne od tých, ktorí.to majú za sebou. Ja som ešte aj tieto posledne prazdniny dozvedela neskutočne veci, a vedieť ich vtedy, keď som riešila otrasné spravanie učiteľky, tak dotyčná pani by už mala ineho zamestnávateľa. Ver svojmu dieťaťu, len ty sama ho poznáš najlepšie. Ak by sa opakovalo, ze by mu niekto ublizoval a učitelky.by neriešili, dala by som.ho do inej škôlky. Môj syn mal taký stres v sebe, že v.kuse opakoval jednu vetu, cca tri týždne, alebo.stále chodil cikat, alebo ho bolelo bruško, dr urobila všetky možné vysetrenia a vsetky negativne. Vzdy som.ho nechala doma dva-tri týždne, bola s ním, on sa ukľudnil, ale dnes by som to.už urobila inak. Bez ohľadu na to, že v triede mal.aj super kamosov, dala by som ho prec. Aj na súkromnú škôlku. Never tomu, že malé deti nie sú zlé a že učiteľky v škôlke sú z marcipanu, moja osobná skúsenosť.Vsimaj si, oči otvorene. Veľa stastia.

montemotherone
11. dec 2019

@jeliz59 ty si aká skúsená. Neviem, či si si nevšimla, ale učiteľka v MŠ je tam väčšinu času JEDNA na 23 detí. Dve sú len v čase vychádzky a obeda aj to tak nemusí byť, hlavne pri dlhých prevádzkach škôlky. Áno, ak sa niečo deje dlhodobo väčšinou si to všimne. Ak tam boli jeden dva strety, nemusí si naozaj nič všimnúť a hlavne, malým deťom do 6 rokov netreba hneď všetko zhltnúť aj s navijákom a radšej si veci poistiť z viacerých zdrojov. Takýchto konfliktov je aj vďaka "modernej benevolentnej nevýchove" 10 za hodinu. A ver mi, je to dosť náročná práca, nie je čas vypiť si za smenu pohár vody nie viesť debatné krúžky. Ale to nám uznajú len matky, ktoré svoje deti naozaj vychovávajú a vedia aké je to náročné. Ostatné len niečo stále požadujú a väčšinou to, čo nezvládajú oni samé so svojim jedným dieťaťom 😏

gujami
11. dec 2019

@ester1710 moja dcérka mala tri a bola v prvej triede v škôlke.vychova z domu bola na báze-nebi sa,nepatrí sa to,ste predsa kamaráti.-tak stala a mlela svoje naučené z domu 🤦🏼‍♀️ asi v máji sa už zosypala a plakala tak veľmi,že viac do škôlky nejde,že som zavolala učiteľke a povedala,že dcéra v škôlke konci.nasledovali otázky čo sa stalo a prečo?tak sme hodili reč a priznala,že áno,dane dievčatko naozaj šikanuje viaceré deti a rozbilo aj postieľky či dvere na kúpeľni.stretla som sa s mamickou dievčatka chvíľu potom ako jej prehovorila aj pani učiteľka do duše a maminka bola najprv arogantná ale neskôr priznala,že problém majú doma s mužom.(z tohto vychádza jedine-dieťa si to potrebovalo kompenzovať a tak si našla slabého jedinca).po letných prázdninách keď sa situácia aj u nich v rodine dala relatívne dokopy,sa stali kamarátky.nastala však predškolská trieda a znova ale tentoraz chlapec zbil moju dcéru palicou tak,že skončila na rtg na pohotovosti.to som už zistila,že chlapec je zo sociálne slabej rodiny,kde otec bijava mamu a jeho bratovi robia učitelia desiatu lebo nemá čo jesť 😭 zburcovala som zástupkyňu a povedala jej aby to riešila.zacali výhovorky typu,nemám ako,chlapec je retardovany a tu sa zastavím a nasledoval môj výbuch zlosti na zástupkyňu ako sa opovazuje toto povedať o chlapcovi,či bol sledovaný psychológom keď si toto ako pedagóg dovolí tvrdiť (cumela na mna ako sova,prečo si ho zastávam,keď ublížil mojej dcére),jednoducho som jej vysvetlila,že chlapec je z takej a takej rodiny a toto jeho správanie sa je výkrik o pomoc aby upozornil na problém v akom žije.on totiž dohryzol aj zbil jednu učiteľku a následne ju objal 🤦🏼‍♀️ tak som si žiadala písať mail na príslušný úrad práce sociálnych veci a rodiny aby sa rodina riešila lebo tu ide o psychiku deti a mne je jedno,či si v tejto dedine vidia ľudia do hrnca alebo nie a ona ako pedagóg je povinná toto riešiť práve keď ide o šikanu!!!!!!!!!!!!!!zbytocne dieťa nevystavuj riziku,deti len tak neplacu že nejdú do škôlky a skôr ver svojmu dieťaťu ako učiteľkám,keďže tie sú poväčšinou bojazlive o miesto.rob tak aby tvoje dieťa trpelo čo najmenej lebo šrám zo šikany si ponesie po cely život!!!! neboj sa a buď tvrdá,ide o tvoje dieťa

07091987
11. dec 2019

Urcite treba riesit viem z vlastnej skusenosti mam sice školačku a tiez nemala kamaratov a odbijali ju z kolektivu.... prelozila som na inu školu a teraz je štastna a dokonca rada chodi do skoly🙂

monika_mm
11. dec 2019

Moju dcerku 3r. uhryzol jeden chlapec a učiteľky mi o tom nic nepovedali. Nasledujúci den som ich konfrontovala a bolo mi povedane, ze to neurobil len jej a jeho rodičov o tom informovali s tym, ze ak sa to zopakuje, budú musiet zvážiť jeho vylucenie. Po mesiaci som jej zas objavila hryzanec a v tom momente som kontaktovala riaditelku, ze si neprajem, aby sa to viackrát opakovalo a zelam si byt informovana o všetkom co sa deje mimo normálneho spravania. Najlepšie na tom bolo, ze moja dcerka obvinovala zas toho istého chlapca, hoci on cely tyzden nebol v skolke. Nedozvedela som sa, kto jej to urobil, lebo ona tvrdila, ze to bol on a ucitelka nic nevidela. Potom zas prisli nejake tie sacance, buchance.. naucili sme ju branit sa, ked ju niekto buchne, ma ho odsotit a povedat o tom hned ucitelke. Funguje to. Uz bol aj pripad, že ona bezdôvodne udrela chlapceka v škôlke, doma sme sa o tom v klude porozpravali a vysvetlili si to. Deti si budujú svoje postavenie v kolektive, a zial tie menšie to robia rucne-strucne obcas. Ono vzdy sa najdu v kolektive aj agresivne deti, v kazdom. Treba to komunikovat s ucitelkami, riaditelkou, rodičmi a hlavne so svojimi detmi.

otazka1
11. dec 2019

Urcite si neodchytavaj chlapca sama a nic mu nehovor, ako ti tu radia matky silacky. Pamatam si, ze ma zastavila v skolke mama spoluziacky ciganky a vrestala na mna, ze som povedala na jej dceru, ze ma blchy, smrdi a ze jej stale robim zle. Teraz sa zasmejeme, ze ano. Ale poviem ti, ze mam 30 a pamatam si to dodnes. prisham, ze som to nepovedala a učiteľky a vsetky deti boli proti mne. Treba dat aj malemu bitkarovi snacu, ale kazdopadne treba zistit ako to je, ci su to detske srandy alebo je tam vazny problem. Svojho maleho si chran, to je jasna vec. Je mi ho uprimne luto, ak mu ublizuju. Ries to cez riaditeľku a rodicov, ale dospeli nikdy nesmu utocit na deti. Ani na svoje ani na cudzie.

nefertiti5843
11. dec 2019

@queen_mary No keď rodičia na to evidentne kašlú, tak pohroziť decku. Čomu nerozumieš na termíne "úmyselne" ubližuje iným deťom...a keď to učiteľky nevidia, tak si zjavne nerobia svoju prácu.

ester1710
autor
11. dec 2019

No tak som zo syna nenapadne dostala, ze ucitelky o tom musia vediet. Vraj ten chlapcek niekedy spava oddelene od ostatnych deti, ze spi pri dverach do jedalne, lebo robi druhym detom zle. A ze aj ucitelke druhy chlapcek zaloval, ze mojho syna bil a vraj ho ucitelka za to vyhresila. Takze hrali sa predo mnou na nechapajuce. Prestava sa mi to akosi pacit. Ten otec chlapca praveze nijako velmi nevyhresil. Len sa akoze prisne spytal synaka, ze co to pocujem? A to bolo vsetko, odviedol ho do triedy. Aspon keby bol s mamou toho dievcatka, co na neho ukazalo, prehodil rec, prejavil nejaky zaujem, ale nic, pokojne si odisiel...

olivnik
11. dec 2019

@montemotherone 👏👏👏

vedorka
11. dec 2019

@ester1710 len ja mam z teba stale pocit, ze si tu skolku idealizujes na tisko a pekne sa hrajúce deti. Ako anjelov. To, co popisujes učiteľky riesia niekolkokrat denne, aspon u nas. Aj to, ked niekto neposlucha, tak spi obcas osobitne. To ze jedno dieta udrie druhe, alebo sa postrkaju je na dennom poriadku niekolkokrat denne. Aj to, ze učiteľky za to vyhresia a v podstate aj zabudnu, lebo to je rutina. To, ze sa tvaria nechapavo bude mozno tym. Neviem, inak v nasej skolke sa chalani biju medzi sebou teda riadne a skoro na dennom poriadku. Ani nepočítam kolkokrat dosiel uhryznuty alebo zaskrabnuty. X krat cez tvar...

ester1710
autor
11. dec 2019

@vedorka Ja si to neidealizujem. Okrem neho mam doma dvoch chlapcov dvojicky, stacilo mi, ked oni boli v jeho veku, co dokazali povyvadzat. Ja chapem, ze sa deti hasteria, aj pobiju, ale tu ide o to, ze ked sa nieco stane, tak stale pocujem len Samko to, Samko tam. Samko ma kopol do brucha, Samko ma bil, ked sme vstavali. Nemam kamaratov, lebo Samko nedovoli, Samko povedal, ze som skaredy, Samko povedal, ze smrdim, preto sa nikto nechce so mnou hrat. Mne toto fakt nepride normalne a ked vidim, ako to nestastne hovori... Ved uz len ten stres, s ktorym dieta bojuje, ze musi zrazu ist do skolky a este toto k tomu, nie je to na trojrocne dieta vela? A viem, ze sa nevie branit, poznam ho z detskych ihrisk, vzdy radsej ustupi a vzda sa hracky, ale horsie je, ze nezaluje, vsetko v sebe dusi.

jeliz59
11. dec 2019

@montemotherone super👏🏻👏🏻👏🏻👌🏻👌🏻👌🏻....ale neoznacuj ma a nevyjadruj sa ku mne ja som písala svoj názor autorke....