icon

Ako vychovať zo 4,5-ročného syna riadneho chlapa?

mama4444
20. aug 2025

AKO SA SPRAVAT K 4,5 r dietatu - synovi aby bol z necho chlap a nie ťutko 😔 rady 🙏🏻

Dobrý deň, dnes mi škôlke bolo vytknuté že sa k svojmu synovi chovám ako keby bol malý chlapček, občas použijem zdrobneniny A občas sa k nemu chovám ako k malému dieťaťu( pomahám ) a preto sa chová ako niekedy malé dieťa, vyžaduje veľkú pozornosť a je taky babatkovsky ( co sa tyka doma veci pomaha mi a chce vsetko vyskusst ) nakolko som sama a dieta otca nemá . tak nie vzdy sa k nemu chovam moc v ako rukavičkách, viem samozrejme aj zakričať čí dat po zadku a nemyslím si že sa k nemu chovám ako k niekedy “”babičky k detickam ””. Nechcem aby bol škôlke odtláčaným utláčaný a upípaný nakolko je velmi priatelky a MOC CITLIVY k detickam a ma rad aj objatia a je taky laskavy , chcem z neho vychivat normalneho chlapa a syna a chlapc ktory si vie povedat ( deti mu mozu vynadat ci zobrat hracku , jemu to nic zatial nerobi …..)

dakujem vazne za kazdu radu 🙏🏻❤️

denkabemommy
20. aug 2025

@mama4444 má tvoj syn aspoň nejaký mužský vzor -dedko, strýko,… kohokoľvek. Keď chceš z neho vychovať chlapa nie ťuťka nesnaž sa byť autoritatívna, nechaj nech sa prejaví (moje deti napríklad môžu odvrávať -slušne vyjadriť svoj nesúhlasný názor), nebijem ich. Mám dvoch synov a rastú z nich zatiaľ super mini muži ale mužský vzor je celkom podstatný.

zuzana76
20. aug 2025

@mama4444 to bude podla mna aj povaha a nezmenis to, ja mam mladsieho syna rovnakeho, dobrak od kosti a otca ma. Zdrobneniny podla mna este patria k tomu veku, aj pomoct pri obliekani.

romi0310
20. aug 2025

@mama4444 dolezite je mat muzsky vzor. Bud niekto z rodiny, ale moze to byt aj trener 🙂 pokial sa nestretáva s ocom, netreba, aby si ho nahradzala, ale skor ho zapajala do chlapcenskych aktivit. Výborne je to zhrnute na youtube v podkaste dovychovat. Odporucam pozriet🙂

amazonka13
20. aug 2025

👶 Mám dospelého syna, ktorého milujem, doteraz rozmaznávam, používam zdrobnelinky. Je to chlap s typickými ego prejavmi, pevný v slove, rázny, rozhodný. Vôbec z neho môj mäkký prístup neurobil precitlivenú bábovku, ktorá sa nevie ozvať, brániť. Dieťa má byť vyživované a vychovávané láskou. Vo veku tvojho syna potrebuje aj jemný prístup aký máš ty, aj prísnejší a autoritatívnejší ako má pani učiteľka. Veľa záleží aj na povahe syna, aká rétorika na neho platí, a postupne sa aj prílišna precitlivelosť dieťaťa pomaly upraví. Tak si jeho hlavička uloží všetky kontrasty správania a postupne si vytvorí svoj spôsob komunikácie, správania, obrany aj útoku. Nemyslím, že robíš veci nesprávne. Je fajn vypočuť si aj hodnotenie, postoj iných, je super mať pani učiteľku, ktorej záleží na zdravom vývine tvojho dieťaťa. Ak sa ťa jej slová trochu dotkli, všetci sme ako rodičia citliví na svoje dietky. Ber to ako spätnú väzbu. Vypočuj, porozmýšľaj, môžeš skúsiť aj trochu pevnejší, ráznejší postoj, moja skúsenosť ale hovorí, že citlivé malé dieťa potrebuje citlivý a nežnejší prístup. Vždy viac dosiahneš V TOMTO VEKU láskou, pokojným a rozumným slovom, kamarátskym prístupom a pohladením ako hrubosťou, krikom a autoritatívnym vystupovaním. Ešte budeš mať čas ďalšie roky pritvrdiť, pred pubertou, po puberte, v tom čase neraz zabudneš na zdrobnelinky, aj na svoju slušnú výchovu 😂

anonym_7863b0
20. aug 2025

@mama4444 môže to byť povahou, ale tiež máme v rodine už veľkého chalana, ktorý je dobrota sama, stále sa túli a s druhým sa o hračky nepoháda. Má to prosto v povahe. A nie je ťuťko, v škole ho majú práve decká radi lebo nie je konfliktný. Ale doteraz ho učia že si má vedieť dupnúť, tvoj má na to ešte čas, môže z toho aj vyrásť.

kiki68
20. aug 2025

Boze to co je za skolku? Moj taky nebude, ani keby co robim a dobre tak. Lebo nepotrebujem, aby bol tak chladnokrvny ako ja. Cize nechapem tomu ich pristupu, Ved je to male dieta. A ne 10 rocne.

kiki68
20. aug 2025
@anonym_7863b0

@mama4444 môže to byť povahou, ale tiež máme v rodine už veľkého chalana, ktorý je dobrota sama, stále sa túli a s druhým sa o hračky nepoháda. Má to prosto v povahe. A nie je ťuťko, v škole ho majú práve decká radi lebo nie je konfliktný. Ale doteraz ho učia že si má vedieť dupnúť, tvoj má na to ešte čas, môže z toho aj vyrásť.

@anonym_7863b0 presne ako nas, ja ho neprerobim na niekoho ineho. Ja pri nom vyzeram ako ta zla kralovna 😂

henikap123
20. aug 2025

Súhlasím s ostatnými mamičkami. Ale dala by som možno syna na nejaký koletívny šport, napríklad futbal. Šport zmení deti. Už od 4-5 rokov sú rôzne športové krúžky.

domak2
20. aug 2025

Ma 4.5 roka, kľudne sa k nemu spravaj ako k malému dieťaťu, lebo nim je. K 14r sa tak snáď správať nebudeš.

anonym_292f01
20. aug 2025

@mama4444 začni od seba a v škôlke im povedz svoje🤣a aký má byť správny chalan?Bit sa, pľuť, nadávať?Tiež mám citlivého dobráka a som šťastná , že je aký je.Uz má 15 r trocha sa otukal hormóny, puberta, ale bitkár a alfa samec vodca partie nebude.Tvoj je ešte malé dieťa a to ako sa k nemu správaš je úplne normálne.Moj sa ešte rád potuli, keď muž nie je doma😜pred ním je hrdina, že ho ani pohladkať po hlave nemôžem.Ani môj muz sa nikdy nepobil je tiež dobrák od kosti

mama4444
autor
20. aug 2025
@amazonka13

👶 Mám dospelého syna, ktorého milujem, doteraz rozmaznávam, používam zdrobnelinky. Je to chlap s typickými ego prejavmi, pevný v slove, rázny, rozhodný. Vôbec z neho môj mäkký prístup neurobil precitlivenú bábovku, ktorá sa nevie ozvať, brániť. Dieťa má byť vyživované a vychovávané láskou. Vo veku tvojho syna potrebuje aj jemný prístup aký máš ty, aj prísnejší a autoritatívnejší ako má pani učiteľka. Veľa záleží aj na povahe syna, aká rétorika na neho platí, a postupne sa aj prílišna precitlivelosť dieťaťa pomaly upraví. Tak si jeho hlavička uloží všetky kontrasty správania a postupne si vytvorí svoj spôsob komunikácie, správania, obrany aj útoku. Nemyslím, že robíš veci nesprávne. Je fajn vypočuť si aj hodnotenie, postoj iných, je super mať pani učiteľku, ktorej záleží na zdravom vývine tvojho dieťaťa. Ak sa ťa jej slová trochu dotkli, všetci sme ako rodičia citliví na svoje dietky. Ber to ako spätnú väzbu. Vypočuj, porozmýšľaj, môžeš skúsiť aj trochu pevnejší, ráznejší postoj, moja skúsenosť ale hovorí, že citlivé malé dieťa potrebuje citlivý a nežnejší prístup. Vždy viac dosiahneš V TOMTO VEKU láskou, pokojným a rozumným slovom, kamarátskym prístupom a pohladením ako hrubosťou, krikom a autoritatívnym vystupovaním. Ešte budeš mať čas ďalšie roky pritvrdiť, pred pubertou, po puberte, v tom čase neraz zabudneš na zdrobnelinky, aj na svoju slušnú výchovu 😂

@amazonka13 😀😀😀 wau. dakujeem Vam krasne napisane ❤️

jaass
20. aug 2025

@mama4444 ak ti v škôlke bolo vytknute tvoje super správanie, tak chyba je niekde inde a nie v tebe. Zrejme učiteľka závidí tvoj vzťah so synom a preto to povedala. Nechcem vedieť ako reagujú učiteľky na deti keď ti niekto niečo take povedal 🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️ toto ja nepochopím fakt

babydesire
22. aug 2025

@mama4444 suhlasim, ze treba aby mal vo svojej blizkosti muzsky vzor, a tiez surodenca 🫣 Ale to adi teraz nepojde,vsak.. dve deti ta zamestnaju tak, ze ich nebudes tolko rozmaznavat a chranit a budu mat priestor na vlastnu sebarealizaciu atd. Mame takeho "mladeho muza" v rodine...ma 21r. uz je na vs, je jedinacik, muzsky vzor poriadny nikde a mamina ho prehnane cuckala a chranila,, sikovny je az az, skola mu ide, uzivit sa uzivi,,ALE nikdy z neho nebude Chlap tak ako to opisujes...mozno je aj homosexual, nevieme, ale to nevadi,,len prehnana cuckavost nerobi dobre

babydesire
22. aug 2025

No ale tiez suhladim, ze 4,5roka je este maly chlapcek a maminkovske pusinky,pomoc,laskanie tam este su normalne