icon

Ako zvládajú učiteľky v škôlke 22 detí?

1. nov 2025

Máme v rodine 3-ročného škôlkara. Stále viac sa zamýšľam ako si môže jedna učiteľka poradiť s 22 škôlkarmi, aby sa vyzáchodovali, aj ruky mali umyté, aj všetko čo treba. Skúste mi to vysvetliť pani učiteľky, máte môj obdiv.

Strana
z3
podbel2512
2. nov 2025

U nas su tri ucitelky. Plus upratovacka ktora pomaha aj s detmi

profantova
2. nov 2025
@profantova

@anonym_65ebbc Vôbec nie sú dve triedu, 3 hodiny som doobedu bývala sama, až potom, keď prišla na poobednú učiteľka, tak sa ten čas prekrýval...a stalo sa, že som mala aj spojené skupiny na spanie a poobede som bola celkom s tými deťmi sama.... keď raz vypadla popri tom aj upratovačka, tak celkom sama v budove...

@profantova opravujem - vôbec nie sú dve v triede / myslela som, že sa to tu dá aj upraviť, ale ponúka len možnosť zmazať...

anonym_cb20d9
2. nov 2025
@podbel2512

U nas su tri ucitelky. Plus upratovacka ktora pomaha aj s detmi

@podbel2512 ale asi ide o súkromnú škôlku

anonym_cb20d9
2. nov 2025
@profantova

@anonym_65ebbc Vôbec nie sú dve triedu, 3 hodiny som doobedu bývala sama, až potom, keď prišla na poobednú učiteľka, tak sa ten čas prekrýval...a stalo sa, že som mala aj spojené skupiny na spanie a poobede som bola celkom s tými deťmi sama.... keď raz vypadla popri tom aj upratovačka, tak celkom sama v budove...

@profantova toto by sa nikdy podľa mňa nemalo stať, že ostane v celej budove s deťmi jediná dospelá osoba, keby jej prišlo nevoľno a odpadla, tak čo tie deti urobia?

anonym_cb20d9
2. nov 2025
@anonym_a7150a

@kuggis ani nevies vidiet diagnozu. Alebo si chodila do dakej specialnej skoly pre ucitelky ktore vedia vidiet diagnozu. Vidiet diagnozu mozes akurat tak dake postihnutie. To ze mas ako ulohu diagnostikovat dake dieta,to by sa malo prenechat odbornikom nie dakej ucitelke,lebo vypovedna je 0 akurat tak. A svoj nazor nezmenim. Ty mozes mat svoj

@anonym_a7150a učiteľka skutočne nie je oprávnená diagnostikovať nejakú diagnózu, ale už po pár rokoch praxe a po pár dňoch s dieťaťom vie, že je niekde problém. Či už ide o ADHD, aspergera, vývinovú dysfáziu, NKS a pod. Len rodičia to nechcú počuť, čím valstne dieťaťu ubližujú, lebo čím skôr je zdiagnostikované odborníkom, čím skôr sa s ním začne pracovať, tým lepšie

anonym_a7150a
2. nov 2025
@anonym_cb20d9

@anonym_a7150a učiteľka skutočne nie je oprávnená diagnostikovať nejakú diagnózu, ale už po pár rokoch praxe a po pár dňoch s dieťaťom vie, že je niekde problém. Či už ide o ADHD, aspergera, vývinovú dysfáziu, NKS a pod. Len rodičia to nechcú počuť, čím valstne dieťaťu ubližujú, lebo čím skôr je zdiagnostikované odborníkom, čím skôr sa s ním začne pracovať, tým lepšie

@anonym_cb20d9 toto ano to je jasne,ze rozpoznat idu. Ale urcite by som netvrdila,ze toto dieta ma asperger alebo adhd to urcite nie. Niekedy je to naozaj normal dieta len uz v skolke dostavaju tie deti tuto nalepku a tym aj neprisposobive.

mira0611
2. nov 2025
@anonym_f9b141

@anonym_autor ja učím v škôlke. Učím v 2 triedach...jedna má 20 deti, zdravých nad 3 roky, v druhej ich je 13,ale...deti zaplienkovane, niektoré v procese odplienkovania, niektoré chodia už na záchod...niektoré sa nevedia ešte ani najesť, sú tam deti na spektre či s mentálnou retardaciou, normo deti s ťažkými potravinovymi alergiami (vrátane kontaktnej či vzduchovej,máme k dispozicii epipenove perá,keby daco...)... tieto deti sú v procese diagnostiky, bez nároku na asistenta,lebo na vyšetrenia sa čaká aj rok a dovtedy,človek pomôž si sám...úprimne,často je to peklo na zemi....
Teraz môžem povedať,že nie je ziaden problem zvládnuť 20 deti,ktoré sú odplienkovane a caspon ciastocne samostatne a inak zdravé...ja si tam chodím fakt oddýchnuť oproti tomu,čo mám v druhej triede 🙈 a áno,na triede som sama od 7 do 10..s kolegyňou sme od 10 do 13..potom jedna odchádza a druhá ostáva do konca...

S tým umývaním rúk a chodením na wc je to tak,že chodíme vždy hromadné a čakáme sa...ja deťom umývam ruky, šupnem im mydlo na rúčky a keď viem,že si ich dáme nevie normálne umyť,tak mu ich umyjem...to ale vždy len pred jedlom,keď idú z wc,umývajú si samy,bohužiaľ...
Ja sa na záchod dostanem buď cez obedny spánok,ak mám šťastie a všetci spia alebo až keď všetci odídu. Často si uvedomím,že som na záchode nebola od rána...
Určite sú škôlky,kde to takéto nie je...ale pri Tom,čo teraz urobila vláda, povinná dochádzka a inkluzia....to takto bude vyzerať vsade..som zvedavá,ako dlho to budú učiteľky zvládať..lebo je november a ja už mám pocit,že uz to nedávam (prázdniny v našej škôlke nemáme)

@anonym_f9b141 klobuk dole, pred kazdym, ktor sa stara o deti so specialnou potrebou.

Ja by som na to nemala dostatok duševnej sily.

hariet
2. nov 2025
@anonym_7e503b

V štátnej MŠ mám 24 detí. Medzi nimi aj ŠVVP. Jedna ťaháme rannú, druhá poobednú. Spolu sme dve 40 minút denne.
@hariet

@anonym_7e503b ale isto nie 3 rocnych, ze? Tych podla zakona nemoze byt viac ako 20. Starsich viac byt moze.

sonus_ka
2. nov 2025
@anonym_a7150a

@sonus_ka diagnostika u tak malych deti nie je mozna na 100%. Myslim Adhd. Preto nemozes ani tvrdit ,ze ma dake dieta v skolke ADHD. Preto sa diagnostikuju az v skole lebo tam pridu povinnosti atd. To ,ze v skolke je dieta,neposlusne,nerespektuje ucitelky,nepracuje ako ma,nesustredi sa ,neznamena, ze ma ADHD. A to vela ludi taketo dieta diagnostikuje sam,ze on ma urcite Adhd a ine. A presne toto skatulkovanie deti zacina uz v skolke a potom sa toho to dieta nezbavi celu skolu. Len preto ,ze ma viac energie ako ostatne deti napr.

@anonym_a7150a to som napisala obrazne, ze napriklad adhd. Ide o rozne diagnozy. A mna poucovat nemusis, viem, ze je tazke deti diagnostikovat tak male. Ale viem uz s rodicmi prebrat, odporucit im, ked sa mi nieco nezda. A ver mi, ze da sa diagnostikovat aj mensie dieta - sama som take mala v triede a az po mojom rozhovore s maminkou to zacala riesit a dietatu bol diagnostikovany autizmus. Nasledne ho aj presunuli do specialnej skolky.

bubik6x
2. nov 2025

Aj ja obdivujem učiteľky v škôlkach ako si poradia s toľkými deťmi keď ja mám problém s dvomi 😅 aj som to hovorila u nás v škôlke veľakrát že ich obdivujem, je neskutočne stresujúce sa starať o toľko detí, v podstate ich vychovávať, viesť dopredu, samozrejme že výchova je na rodičoch ale keď vezmeme do úvahy koľko času strávia v práci a koľko doma s deťmi, je to smutné ale taká je dnešná doba bohužiaľ....a hlavne každé dieťa je iné, a vyhovieť každému sa naozaj nedá, moja dcéra je veľmi šikovná, rýchlo sa učí a už aj v škôlke pomáhala vždy s deťmi ktoré niečo neovladali tak pomohla, vždy ju učiteľky chválili, a syn ten je úplný opak, a môžem sa aj na hlavu postaviť a jemu tie veci nejdú a hotovo....preto keď si predstavím koľko je takých v triede detičiek, ktoré neovládajú napr zapnúť zips na bunde a pod keď im tie učiteľky musia pomáhať atď a je ich tam 20 majú odo mňa fakt veľký obdiv

anonym_cb20d9
2. nov 2025
@anonym_a7150a

@anonym_cb20d9 toto ano to je jasne,ze rozpoznat idu. Ale urcite by som netvrdila,ze toto dieta ma asperger alebo adhd to urcite nie. Niekedy je to naozaj normal dieta len uz v skolke dostavaju tie deti tuto nalepku a tym aj neprisposobive.

@anonym_a7150a to si ani učiteľka nemôže dovoliť

mkso
2. nov 2025
@anonym_65ebbc

@anonym_cb20d9 a kde je sama. sú dve. druhá ide preč keď deti spia. načo by tam boli dve.

@anonym_65ebbc iba pri pobyte vonku sú dve, A popoludní deti síce spia, ale potom majú ešte činnosti až do odchodu domov.

sajmonka_1216
3. nov 2025
@anonym_a7150a

@sajmonka_1216 ake diagnozy viete ako ucitelky odhalit?

@anonym_a7150a Poviem ti z osobnej skúsenosti.. samozrejme, ja nemôžem robiť závery ani určiť diagnózu, ani to rodičovi priamo povedať, ale vidím, kde je problém, ako sa prejavuje a čo to zrejme bude.. napr. u nás v triede sa nám takto potvrdil Asperger, ADHD, autizmus, NKS... ale jediné čo môžem urobiť je odporučiť rodičovi vyšetrenie, povedať, v čom sa dieťa správa inak ako by malo.... to je všetko.. ak rodič odmietne, bohužiaľ, ja s tým nič urobiť nemôžem

sajmonka_1216
3. nov 2025
@anonym_2584de

Otázka znie, čo taka učiteľka pri 22 deťoch vie naučiť, odpoved je nič, robí len dozor.

@anonym_2584de tak to máš veľmi mylnú predstavu.. učíme sa o všetkom... každý deň máme vzdelávacie aktivity zamerané na rôzne oblasti, aby sme dieťa rozvíjali po všetkých stránkach.. a predstav si, robia to všetci.. každý ako na svojej úrovni zvládne, ale robí... slabším pomáhame, robíme dlhšie, robíme dalšie aktivity aby sa napr. naučili farby, pretože v triede sú aj tie deti, ktoré ich dávno vedia a tie, ktoré ani nevedia, že existuje modrá.. a šikovným zas treba úlohy náročnejšie, aby sa nenudili.. čiže LEN dozor určite nerobíme 🙂

sajmonka_1216
3. nov 2025
@anonym_690106

@sajmonka_1216 take decka aj sú? Moju 2 ročnú skúšala pediatrička farby a tvary a vedela a ja ani neviem odkiaľ 😀

@anonym_690106 veru sú... mám také teraz :D Veď to dieťa to ani netreba vyslovene učiť, stačí sa s nimi hrať, venovať sa im, hovoriť im a oni to pochytia ani nevieme ako.. a najmä takto v triedach, kde ich máme 20 presne vidíme, kto sa dieťaťu venuje a kto nie...

podbel2512
3. nov 2025
@anonym_cb20d9

@podbel2512 ale asi ide o súkromnú škôlku

@anonym_cb20d9 nie. Nasa obycajna dedinska

anonym_cb20d9
3. nov 2025
@podbel2512

@anonym_cb20d9 nie. Nasa obycajna dedinska

@podbel2512 ale tri učiteľky tam asi nie sú súčasne, to by ani v súkromnej nezaplatili

zaba22
3. nov 2025
@anonym_a7150a

@sonus_ka diagnostika u tak malych deti nie je mozna na 100%. Myslim Adhd. Preto nemozes ani tvrdit ,ze ma dake dieta v skolke ADHD. Preto sa diagnostikuju az v skole lebo tam pridu povinnosti atd. To ,ze v skolke je dieta,neposlusne,nerespektuje ucitelky,nepracuje ako ma,nesustredi sa ,neznamena, ze ma ADHD. A to vela ludi taketo dieta diagnostikuje sam,ze on ma urcite Adhd a ine. A presne toto skatulkovanie deti zacina uz v skolke a potom sa toho to dieta nezbavi celu skolu. Len preto ,ze ma viac energie ako ostatne deti napr.

@anonym_a7150a lenže učiteľka v škôlke vidí rozdiel medzi dieťaťom,ktorému chýbajú hranice,ktoré je len neposedné a ktoré uz má diagnózu....rodič to doma nevidí,lebo to nevie porovnať,ale v kolektíve sa to krásne ukazuje...

podbel2512
3. nov 2025
@anonym_cb20d9

@podbel2512 ale tri učiteľky tam asi nie sú súčasne, to by ani v súkromnej nezaplatili

@anonym_cb20d9 dve pridu o 7. Odchadzaju ked deti spia. Tretia pride okolo 10 a je tam do 16. Upratovacka je tam stale.

baskustek
3. nov 2025
@anonym_2584de

Otázka znie, čo taka učiteľka pri 22 deťoch vie naučiť, odpoved je nič, robí len dozor.

@anonym_2584de tak to si dovolím nesúhlasiť, dcéra chodila do klasickej štátnej škôlky, takže ich tam bolo cez 20 v triede, ale naučila sa tam toľko básničiek, riekaniek, detských hier, nikdy neprišla domov zablatená, špinavá, vždy mala po spánku krásne učesaný vrkoč. Sama nechápem, ako to tie učiteľky dávali

anonym_cb20d9
3. nov 2025
@podbel2512

@anonym_cb20d9 dve pridu o 7. Odchadzaju ked deti spia. Tretia pride okolo 10 a je tam do 16. Upratovacka je tam stale.

,@podbel2512 a tie dve sú spolu v jednej triede od tej 7,00 do obeda?

podbel2512
3. nov 2025
@anonym_cb20d9

,@podbel2512 a tie dve sú spolu v jednej triede od tej 7,00 do obeda?

@anonym_cb20d9 cely cas nie. Rano su vsetci spolu. Potom si berie kazda svoju triedu na cca hodinku,potom uz spolu desiata,spolu von,spolu obed aj spolu spat. V jednej triede je cca 15 deti. Ale vzdy niekto chyba

anonym_cb20d9
4. nov 2025
@podbel2512

@anonym_cb20d9 cely cas nie. Rano su vsetci spolu. Potom si berie kazda svoju triedu na cca hodinku,potom uz spolu desiata,spolu von,spolu obed aj spolu spat. V jednej triede je cca 15 deti. Ale vzdy niekto chyba

@podbel2512 tak v tom prípade áno, lebo to bolo napísané tak, ako keby boli všetky tri v triede súčasne, preto som spomenula súkromnú škôlku. Ale ten počet nie je bežný v mestských škôlkach

sisakorona
6. nov 2025
@hariet

@anonym_7e503b ale isto nie 3 rocnych, ze? Tych podla zakona nemoze byt viac ako 20. Starsich viac byt moze.

@hariet aktuálnych 24 je zmiešaná trieda 2.5-6 ročnē. Keď mali vačsina 2.5 pár 3 vtedy som mala 21

majka2
10. nov 2025

@anonym_autor presne aj ja ich obdivujem ja ma doma 4 a 5 ročné dieťa a je to hrôza dakedy majú dní že sa vedia pohasterit aj o obal z cukríka začnem snimi kresliť začnú sa hádať o pastelky pritom je v ešte ďalšia taká ísť na stole. Dakedy ani neviem že sú dona pohoda ale dakedy mám chuť ujsť a to su len dvaja. A my teda máme strašne dobre pani učiteľky skláňam sa pred vami ako to dávate klobúk dole.

Strana
z3