icon

Ako zvládať obdobie vzdoru u trojročného dieťaťa?

3. okt 2024

Ahojte mamičky, ako ste zvládli obdobie vzdoru u 3 ročného dieťaťa ? Dcéra strašne vystrája už to nezvladam. Hádže sa o zem, pľuje, z trucu sa pociká, hádže veci po mne ako sú ovládač či sviečky a podobne situácie. Som na ňu sama a skúšala som už všetko od pekného slova, nechať vyplakať, zakázať hračky, už aj dostala, zákaz rozprávok no nič nepomáha práve naopak vždy urobí iba väčšiu scénu už som zúfalá

Strana
z2
danyelia
3. okt 2024

@beata_k Nie, netolerujem vlastný ,,názor,, dieťaťa ( ak to má byť: schválne pocikanie, hádzanie sa o zem, pľutie, hádzanie ovládačov a sviečok do mamy...) 😃 Ešte raz si prečítaj príspevok autorky a reálne poraď, čo má v tej chvíli urobiť. Nie prázdne reči o výchove, články, reálnu radu...

maminkadeticiek
3. okt 2024

Tak ze som to prijala.Je to normalne?Je.Naucila som sa ze riesit v zachvate je absolutne nanic.Naucila som sa sadnut si vedla,nechat dieta nech si vybije emociu,nereagovala som,neprihovarala sa,neriesila.Ked prichadzalo ukludnenie ponukla som naruc,prislo objatie a sli sme dalej.

beata_k
3. okt 2024

@danyelia Verim, ze autorka si clanok precita a skusi podla tejto metody vychovavat svoje dieta. Moze navstivit CPPaP. Tam jej poradia, co a ako. Urcite jej vsak neporadia vyhodit 3 rocne dieta za dvere. Za nimi ho nik nevychova.

beata_k
3. okt 2024

@michaelajednorozec Suhlasim. Raz ho vystrasi. Ale co dalej? Tam je toho ovela viac, nez jeden problem. To ho bude vyhadzovat 5x za den za dvere?

danyelia
3. okt 2024

@beata_k ...neprežívaj to tak, nikto Ťa predsa nenúti vyhadzovať to svoje za dvere, vychovávaj ho pomocou článkov a kníh, teda tak ako uznáš za vhodné Ty 🤷🏼‍♀️

beata_k
3. okt 2024

@danyelia Ty nerad matke vyhodit za dvere 3 rocne dieta. Je to nezodpovedne a neucinne.

danyelia
3. okt 2024

@beata_k ...a nútim ju to urobiť? 😃🤦🏼‍♀️ Hádam každá matka aj tu na MK je svojprávna a sama sa rozhodne, či si iný názor na výchovu prečíta a následne či ho aj zrealizuje. Možno si prečíta Tvoje rady a hneď od prvej vety začnú zázračne fungovať. U mňa to zafungovalo a či veríš alebo nie, dieťa to prežilo, nemá žiadnu doživotnú traumu a chová sa v medziach normy a poslúcha, tak nebuď zbytočne útlocitná...

mclissa
3. okt 2024

Necham ho nech sa vyjeduje, ked ho to prejde tak sa s nim porozpravam. Lebo v momente ma nepocuva 🤷‍♀️

michaelajednorozec
3. okt 2024

Bohuzial ti tu nevieme presne poradit, lebo nie sme u vas doma. Ocividne je to hlbsi problem, ktory sa nevyriesi za den. V kazdom pripade by som ti rada dala priklad ktory ti mozno pomoze pozriet sa na svoje dieta trochu inac. Predstav si samu seba, mas uplne napicu den, vytocila ta kolegyna, rozrthla sa ti taska s nakupom, doma si spalila veceru a ked si si sla konecne sadnut na gauc, rozbila si oblubenu salku s cajom, ktory ta popalil. A dost, zatmenie, vidis na cerveno, zacnes nadavat, mas slzy na kraji. Lomcuje celym tvojim telom hnev a zufalstvo. Tvoj partner po a) vytiahne zpod schodov boxovacie vrece a zavesi ho na hak v predsieni a pridrzi ho aby si mala moznost vybit vsetok hnev a v komente ako zadychana aspotena prestanes a zacnes vzlikat ta silno objime a drzi ta v tichosti v naruci kym to potrebujes. Za b) vyhodi ta pred dvere, lebo on mal tazky den a na tvoje náady nema cas. Az sa skludnis mozno ti otvori.
Ktory scenar podla teba upevni v tejto otrasnej chvili vas vztah a kde sa dovera nabura? Najvacsi strach tvojho dietata je ze ho opustis, nezneuzivaj ten strach ako “vychovny” prostriedok, lebo pride den, ked sa tvoja dcera obrni a uz ta k sebe nepusti. Mozno miesto modreho konika by som ti odporucila knihu https://www.martinus.sk/2216825-objavte-v-sebe-... . Mala by si vediet, ze mozog tvojho diett je nezrely, nemal nerealne ocakavania a nastav cez prirodzene dosledky svojej dcere hranice.

20erika07
3. okt 2024

Radim vydržať. S hranicami . To čo povieš, dodržať.
Mali sme da sa povedat peklo s dcerkou do jej 4rokov, nielen my ale aj všetci, ktori s nou prisli do styku. Kazdy krutil hlavou, ze ako to dokazem vydrzat nenacapat jej na zadok atd atd atd. Ale ved predsa nic netrva večne. Musim zdôrazniť, že som proti akemukolvek zdvihnutiu ruky na mensieho, slabsieho a uz vobec to nepokladam za výchovné. Mala som tú česť s mojou s mamou, a na mne to zanechalo smutné nasledky.
Ja som sa naučila predvidat a vyvarovat sa vypatym situaciam. Ale tu musim zdoraznit, ze to neznamena, ze som za benevolentnu vychovu. Dcera sa otocila v tych 4rokoch na nepoznanie, o 180stupnov, doteraz to nikto nechape, uz ma 10rokov. Všetku lásku a trpezlivosť, starostlivosť nám vracia odvtedy. Je neskutočne empaticka . To je to, ze som jej uznavala pocity, akekolvek. Hranice, cez ktoré vlak neprejde, vzdy dodržiavané, a to vsetko sa dalo s laskou. Malokto tomu uverí, lebo malokto ma tolko trpezlivosti na to aby to skusil a vytrval. Nakricat a natrepat na zadok ? To pomaha jedine len a len frustrovanemu rodicovi, ktory vtedy vypusti paru. Nema to absolútne nic spoločné s vychovou ako tu niektore tie výchovné obhajuju.
Mam smutný priklad - matka, 2 deti, capane po zadku od utleho veku, krik dennodenny, deti su uz v skolskom veku .... spravanie akoby boli vychovavane totalne benevolentne. Uplne opacny efekt, nez ten očakávaný. Matka stale súca na prášky ,deti su uz zvyknute na výprask, vobec ich to v nicom nezastavi. Dennodenne vyhrážky typu ak to este raz spravis nedostanes/nepojdes /odideme/ nebudes sa hrat atd, a co sa vzdy stane? Dieta to spravi a matka dokola, ak to este raz spravis atd a vzdy je na konci bitka, nie dodrzanie slova ,ze ak to urobi tak budu následky (nie fyzicke) .
A navyse ani u mna to nemalo výchovný efekt, stale som bola nesposlusna a stale dokola ma matka mlatila, bludny kruh. A potom som sa tak spravala aj von, ako som to mala doma....
Ako pisem na začiatku, vydržať, hranice,vela lasky a porozumenia.

lujza123
3. okt 2024

U nás platilo jednoduché “kde niesu diváci nieje ani divadlo”

Čiže nevšímať si.

Ked sa trosku skludni môže pomôcť to objatie, pomenovanie situácie - áno si smutná lebo som nekúpila hračku,… nepáči sa ti ze musíš mať čiapku

A eliminovať spúsťače, dieťa ma záchvaty ked je premotivovane, unavene, hladné, príliš vzrušené z niečoho…
Jasne ze záchvat plaču môže prísť hocikedy a pre hocičo, no pri únave je pravdepodobnejsi, preto napríklad tieto krizove situácie (ako ten obchod kde krici ze niečo chce) pories ked je dieťa najedene, vyspate .

Je to nezrelá nervová sústava, dieťa nevie ovládať taký nápor emócii co ním lomcujú

Niektoré deti majú takýto záchvat len občas, no niektoré temperamentnejšie povahy častejšie, ešte aj s hádzaním o zem.

mamickalisticka
3. okt 2024

Nezvládam ani ja, mám dvojičky a niekedy by som ich rozdrapila 🙄 des a hrôza toto obdobie a keď mi niekto povie, že to bude horšie, mám chuť skočiť z okna

alenka0
4. okt 2024

@danyelia Môj tiež teraz má také maniere a keby som ho dala pred dvere, odišiel by. Necíti strach. Odíde si. Pud sebazachovy nič. Skoči zo vsadiaľ. V škôlke pozdravi a ide. V každej škôlke museli zamykať😁

autor
4. okt 2024

@alenka0 to moja mala tiež , najlepšie bolo obdobie keď si hocikedy prekryla hlavu dekou a naslepo sa rozbehla hocikam

merrysa
4. okt 2024

Že vyhodiť za dvere bytu, už som asi videla všetko 🤦keby som v tej chvíli išla okolo, asi by som si o vás pomyslela len to najhoršie ..a to som si tiež prežila kadečo s mojím synom. Skús ignorovať a keď sa dieťa ukľudni, vysvetli mu celú situáciu, prečo nedostalo to čo chcelo. Naozaj dôsledky - hračka sa pokazí ak ju dáme do vody a nebudeš sa s ňou môcť hrať, druhu uz nekúpime. Viem že chces pozerať tv, ale už si pozerala dosť, budú tá boliet očká..atď. môj má 3,5roka, ale dá sa mu vysvetliť. Síce nerobí ani nerobil až také scény ako tvoja dcéra ale keď mal kedysi svoje stavy, tak to pomohlo. Niekedy pomohlo aj objať a povedať že pod sa potulit s mamkou, ale nie vždy..závisí od intenzity,,amoku".

michaelajednorozec
4. okt 2024

@merrysa viem ze si to myslela v dobrom, ale takto vychova cez prirodzene dosledky nefunguje. Ty dietatu vysvetlis, ze hracka sa vo vode pokazi, ale rozhodnutie nechas na nom. Aj ked to znamena, ze sa rozhodne hracku do vody dat a ta sa naozaj pokazi.

merrysa
4. okt 2024

@michaelajednorozec v pohode, nemám vyštudovanu detsku psychológiu..môj syn to väčšinou pochopi, ale ak by veľmi chcel, kľudne obetujem tu hračku nech vidi, že si nevymýšľam 🤷 druhu nedostane ajtak. Vždy lepšie ako ho vydrbat pred dvere

beata_k
4. okt 2024

@michaelajednorozec Presne takto funguje vychova o prirodzenych dosledkoch. Vysvetlis dietatu a rozhodnutie nechas na nom. Samozrejme primerane veku a moznym dosledkom. Ako inak sa ma dieta naucit a pocitit dosledky ked o nich rozhodne matka? Dieta sa uci na vlastnych chybach v rozhodnuti kam az chce zajst a co ho to bude stat. Inak mozes vysvetlovat dookola, ze nechytaj ruru lebo je horuca. Raz ju chyti ked je tepla ( nie horuca na popalenie) a svoje rozhodnutie si uz navzdy zapameta, ze fakt je ta rura horuca. Ale muselo sa samo rozhodnut, ze ju chyti a pociti dosledky.

Strana
z2